Nač využít sádlo z králíka?

Od: Datum: 01.05.16 10:13 odpovědí: 8 změna: 01.05.16 17:14
avatar

Dobrý den, hospodyňky /a hospodáři :)/,

dcera pro mě koupila k svátku dodatečně domácího králíka. Od chovatele. Byl pěkný, stažený, vykuchaný, masitý. /králík, ne chovatel :-D/. Co mě ale zarazilo - byl velice zkrmený. Něco jako chudák pan Libíček v králičím vydání. Všude pláty a pruhy sádla, ledvinky jsem v té záplavě ani nemohla najít. Všude jen sádlo a sádlo, na hřbetě, na kýtách, v břiše.

Moje babička mě kdysi při vaření poučovala, že sádlo z králíka či zajíce je při úpravě nepříjemně cítit. Všechno jsme ho tehdy pečlivě odstraňovaly. Snažila jsem se tedy i dnes, všechno to ale dát pryč nešlo, jen ty velké kusy.

Mám velkou plastovou misku toho králičího sádla. Co s ním? Psa a kočku nemáme, ale stejně bych jim to nedala kvůli možnému průjmu. Nechá se to na něco smysluplně využít, nebo to mám hodit do popelnice?

Proto se ptám: 1. Odstraňujete před pečením z králíka přebytečné sádlo?

2. Pokud ano, na co ho využijete /když ho je opravdu hodně?/

Díky a všem hezký 1. máj. *slunce*Jaga.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 01.05.16 10:26
avatar

Ano, králičí sádlo se klasicky vyškvaří a lze ho použít třeba k pečení buchet. Také se používá na přípravu mastí.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 01.05.16 11:58
avatar

Jaguško, králíky zabíjíme mladé ale stará samice nebo samec, sádlo mívá, vyškvařila jsem ho jednou a manžel si s nim mazal kolena.

Hezký 1. máj i Vám.


doplněno 01.05.16 12:30:

Starocha dělám v papiňáku na paprice nebo "svíčková", mlaďochy smažím, na zelenině peču. Náš králík by měl být had, my totiž upřednostníme cemr, hlavu dostávají kočky, polévka nám nechutná. Já mám nejraděj, zabít dva nebo tři, nechat ci cemry a zbytek podělit rodinu.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 01.05.16 12:17
avatar

Liduš, díky, sice se říká: Darovanému králíkovi na sádlo nekoukej, ale mám strach, jestli to nebude nějaký stařešina. Vzhledem k tomu sádlu. Abych ho pak nedělala 2 dny. A chovatel je rád, že se zbavil třeba starého samce.;) Tak nevím.

Na to mazání, to je pravda. Já si sice mažu koleno jenom jedno, ale využít se to nechá.

Sobě na kolena, dědovi na chleba. *smich* Ten by mě, panečku, hnal! Jaga.

Datum: 01.05.16 13:22

Jago, jak už radili ostatní - pokud nemáte jiné využití, sádlo z králíka okrájte a vyškvařte. Je domácí, určitě bude lepší než nějaké koupené, je jedno, zda jej využíjete na buchty, mazání a podobně.

Dále jej můžete zamrazit a přidat někddy při vaření,kdy potřebujete, aby byl jídlo mělo "chuť" nebo jen potřebujete něco vymazat a podobně. (vztažmo ke králíkům, nebo i k jinému masu, když koupíte vyloženě libové, tak to není úplně ono a takhle ušetříte za koupené sádlo)

Jinak starého/staršího králíka určitě poznáte, záleží samozřejmě na stáří, a na samotné přípravě, ale určitě jej budete muset například péci delší dobu, maso nebude takové křehoučké a celkově...prostě vypadá trošku jinak, nevím, jak bych vám to nejlépe popsal, ale prostě vypadá trošku jinak, ale když ty králíky chováte, tak to prostě po zabití poznáte.. Často bývá i celkově větší, co do délky.

Jen tak na okraj, přijde mi sice osobně nevhodné dávat/prodávat někomu starší kusy, ale z druhé strany, někomu budou vyhovovat, tak proti gustu nic, o to nejde.

A pokud jde o samotnou přípravu, určitě bych zvolil nějakou omáčku, svíčkovou či něco podobného, jinak si na starším kusu totiž moc asi nepochutnáte.

Pěkný 1. máj i vám.:)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 01.05.16 14:04
avatar

Velmi chutné jsou z králičího sádla škvarečky a čerstvy chléb. ze sádla pak matka dělávala jíšku do králičího guláše.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 01.05.16 14:42
avatar

Já ho teda odstraňuji, jednak mi nechutná a jednak beru králíka jako dietní maso. Ale jen tak pro zajímavost. Taky jsem ho kupovala od chovatele. Ten, kdo je má na prodej, neprodá mladé, aby vydělal. Od jisté doby kupuji španělské králíka v Lidlu, n ejsou tuční a taky nesmrdí (někteří chovatelé ho krmí jen trávou a ti jsou cítit).

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 01.05.16 14:52

Ale kuš, nestrašte tazatelku. U nás pokud se králík nezabije do 4 měsíců, tak manžel je dokáže tak zakrmit, že není poznat od staré samice.

Králíčí sádlo nesmrdí. Jen odřežu velké pláty sádla, zbytek nechám na mase. Dělám králíky na sto způsobů, jen je nepeču. Ze sáda udělám škvarky a nemají chybu.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 01.05.16 17:14
avatar

Díky, už jste mě dost vystrašili, dost poradili a já už nemám bodíky. Tak všem aspoň velký dík.

Králíky už asi 10 a víc roků nechováme. A dříve to měl pod palcem spíš tchán s tchyní. Ačkoliv jsem třeba sušila, nakrmila, ale jinak se v chovu nevyznala...Takže se přiznám, nějakého králičího kmeta asi nepoznám. Ale tenhle byl hodně velký, pořádné zadní kejtky, prostě celkově žádné nedochůdče. A dcera byla ještě ráda, že jí prodali velkého. Jenže já si potají myslím /dceři to říkat nebudu/, že tenhle králík poprvé remloval ještě za vlády Husáka.

Já si s ním ale poradím. Protože je máme jednou za uherský rok, budeme si toho vážit, i kdyby maso bylo jako dříví. ;)

Asi před rokem jsem koupila od jednoho pána na inzerát dva zabité a už na pohled to bylo o něčem jiném. Ale co nadělám. Dar je jednou dar, i kdyby za NIC stál, tak nesmím ofrňovat. To bych příště taky nemusela dostat ani toho starého králíka!

Hezký podvečer přeje Jaga.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.