Nejste přihlášen/a.
Máme sladké brambory, asi jsou přemrzlé nebo nrmzlé. Dají se nějak zbavit sladkosti?
Namrzlé brambory přeneseme do tepla a necháme je tam několik dnů vydýchat. Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vaříme tak, že je loupáme, namočíme do teplé vody a uvedeme do varu. První vodu slijeme a teprve ve druhé vodě je dovaříme. Pro zlepšení chuti přidáme do druhé vody trochu octa.
Namrzle brambory přeneseme do tepla a necháme je tam několik dnů vydýchat. Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vaříme tak, že je loupáme, namočíme do teplé vody a uvedeme do varu. První vodu slijeme a teprve ve druhé vodě je dovaříme. Pro zlepšení chuti přidáme do druhé vody trochu octa. Pokud chceme uvařit brambory co nejrychleji a nemáme tlakový hrnec, přidáme do nich lžíci másla jakmile se začnou vařit, stejný účinek má sklenka světlého piva. Opékáme-li brambory v omastku, posypeme je před opékáním hrubou moukou. Opečou se nejen do růžova, ale budou daleko křehčí.
V otázce jsou už brambory sladké. Ale pokud brambory zmrznou,nevytvoří se v nich hned sladké složky(glykosidy).Stala se nám katastrofa,zmrzlo nám jich přes dva metráky.Brambory byly kousky ledu.Stačilo je v tomto stavu uvařit a zpracovat na bramborové knedlíky a ty jsou v naprostém pořádku.Teď máme plný mrazák bramborových knedlíků.Ty brambory,které jen namrznou a nechají se krátce ležet v teplejší místnosti,začnou vlastně hojení poškozených tkání a to se projeví ve vylučování těch sladkých sloučenin.Nasládlé brambory se také dají zpracovat na různé placky či šišky se sladkou úpravou.
JABRAKA
doplněno 24.02.09 21:34:Ještě jsem chtěl podotknout,že pokud se zmrzlé brambory nezpracují do týdne,je lépe je vyhodit,protože velmi rychle začnou podléhat hnilobám.
JB
Nevím, jaké máte množství namrzlých brambor, ale pokud jich není mnoho, tak jsem z nich nevařila především kaši a jako přílohu. V tom se sladkost neztratila. Ale dělejte z nich zapečené brambory, bramborové placky, chlupaté knedlíky, bramboráky, salát - prostě jídla, kde můžete tu sladkost přece jenom trochu zmírnit kořením a nebo, kde to tolik není na závadu chuti. Ještě mě napadají bramborové knedlíky, kde se to ztratí jak se špenátem nebo i ze zelím. A nebo bramborové šišky s mákem. Těch jídel je hodně! Jenom tu bramborovou kaši a přílohové brambory raději ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.