Jaké znáte všechny metody zahuštění polévek?

Od: Datum: 21.04.16 22:04 odpovědí: 30 změna: 24.04.16 07:41

Ahoj, jaké znáte všechny metody zahuštění polévek?

1)jíška

2)nastrouhaná syrová brambora

3)ovesné vločky

.

.

.?

Znáte ještě jiné?

Hezký večer


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: uska®
Datum: 21.04.16 22:08

Do čočkové polévky nikdy nedávám mouku (jíška, zákledka), ale 1 lžičku škrobobé moučky + rozkvedlané vejce. Nevím proč, ale tak se u nás doma vařilo.


doplněno 21.04.16 22:13:

Zeleninovou nezahušťuji vůbec. 1/3 zeleniny rozmixuji a je hotovo :),

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.04.16 22:09
avatar

Když jde o husté polévky z něčeho, tak se mi vyplatila metoda "méně vody, více suroviny, ono se to zahustí samo". Čočkovka, cizrnová, "zelená" polévka... jo a španátovka se dá zahustit sýrem. Nijak extra efektivní to není, ale zato dobré.

A co strouhanka, popř. chlebová střída?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.04.16 22:09
avatar

Pohanka, kuskus, ječné kroupy...jako dá se vařit z ledačeho. Když je polívka z ječných krupek a zeleniny, tak ty polévku dostatečně zahustí. Kuskus vhozený do hotové polévky ji taky zahustí, protože nabude na objemu.


doplněno 21.04.16 22:16:

Ano, vhození rozkvedlaného vajíčka taky polévku pěkně zahustí. Anebo nějaký ten svítek, knedlíčky-nočky do polévky. Já dělám např. knedlíčky z kvasnic a vajíčka.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: mp
Datum: 21.04.16 22:10

Ještě mě napadá takzvaný kvásek - hladká mouka smíchaná s vodou nebo s mlékem. Pak chléb, když se rozvaří, tak taky zahustí. Pak ještě asi škrob, ale to se spíše používá v Asijské kuchyni.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.04.16 22:12
avatar

Kvásek musíte nechat zrát - ten se neudělá jen smícháním vody a mouky. Mně tedy kvásek ze žitné mouky doma kvasil čtyři dny.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 21.04.16 22:27

Jo to jo, ale my jsme tak říkali smíchané mouce s vodou - kvásek. Samozřejmě vím, že při výrobě třeba chleba se musí ještě nechat kvasit. To je věda.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.04.16 17:35
avatar

Mouce smíchané s vodou se říká záklechtka nebo amerika.

Záklechtka neboli Amerika

Název, který už se často nepoužívá, stejně jako samotný proces zahušťování. "Já osobně bych se obloukem vyhnul tomuto domáckému zahušťovadlu, kdy se smíchá jen mouka s vlažnou vodou," říká šéfkuchař Jan Barták. Dříve se záklechtka používala poměrně často, dnes už se s ní moc nesetkáte i díky širším a chutnějším variacím zahuštění. Jejím plusem je ale určitě výrazně nižší kalorická hodnota než u jíšky.

Čtěte více na: http://dieta.vitalia.cz/clank…e-zahustovadlo/#ixzz46ZP7Uflg

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.04.16 22:30
avatar

Ahoj. Na zahuštění lze použít i krupičku, rýži, udělat nudle, strouhání, kapání..

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 24.04.16 07:41

Krupičku - (do některých polévek)

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: balzerka
Datum: 21.04.16 22:53

Já už jíškou nezahušťuji. Používám oves. vločky, pohankovou krupici, jáhlové vločky, brambor a Hrašku .

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.04.16 18:23
avatar

Ano, Hrašku zná málokdo a přitom to je velice zdravá varianta.

Tím jste mě připoměla, že ve zdravé výživě jsem kupovala instantní kaše - např. pohankovou, rýžovou, kukuřičnou.

A těmito kašemi jde velice dobře a rychle zahustit a hlavně, nemusí se to ji povařovat.

Mám doma právě z Poexu - Instantní kukuřično-rýžovou kaši bez lepku /to je náhoda, jinak lepek mohu. A i na sáčku je napsáno ,,,,,ideální k zahuštění polévek a omáček,,,,

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.04.16 06:32
avatar
Zeleninové polévky zajišťují hrsti cervene čočky, nebo hrsti pohanky.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.04.16 07:17
avatar

Když čtu vaše zdravá povídání, tak se úplně stydím za ty "jedy", které vařím já. A navíc, mám výčitky svědomí, jak se, sama sebe, vraždím.*hi* Na suchou pánvičku nebo kastrůlek kostičky uzeného špeku, vytavit ho a pak, dosypáním hladké mouky jíšku. Miluji ji v zeleninové, v zelňačce, v čočkové, ve fazolové i houbové. Nemůžu si pomoci, nemohu odolat! A co je horší, pak mám výčitky svědomí a někdy se až nenávidím! *zed* Chvíli jsem si říkala, že si z vás vezmu příklad a všechny vaše recepty si vezmu k srdci, ale vím, že je to marný, je to marný! Bez zásmažky na špeku neumím žít! *plac*Tuhle zásmažku nedávám pouze do vývarů, špenátové, krémové a kulajdy.


doplněno 22.04.16 10:44:

Vilíku, děkuji, potěšil jste mě. *pusa* Chvíli jsem zpytovala svědomí a přišla jsem na to, že cca do litru polévky, kterou jím nějaké 3 dny, použiju 3-5 dkg špeku a 2 lžíce mouky. Co já se trápím?! Není vůbec důvod! :-D

Ohodnoceno: 1x
 
Od: vilik
Datum: 22.04.16 09:38
Pokud nezahušťujete sádrou, tak nevím, proč výčitky svědomí;).
Hned bych přišel...
My doma máme taky rádi husté polévky, ale nemám co nového napsat, všechno u nás používané už tu je popsáno.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: jh®
Datum: 22.04.16 11:47
avatar

Dělám to zrovna tak... ale do některých čistě zeleninových si zas neodpustím zásmažku z másla a trochy smetany, třeba do bramboračky, květákové a pórkové (v té ještě rozkvedlávám vejce). *palec* Do dýňové nebo brokolicové vrazím smetanu celou... mám toho vždycky kotlík... a po rozmixování už nezahušťuji ničím. U nás nejvíc frčí polévky, ve kterých stojí lžíce. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.04.16 17:38
avatar

U nás stejně. Někdy kladu na talíře hromadu vařené zeleniny a půl šufánku "vody", tuhle hustou zeleninovou mám nejradši s krajícem chleba.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.04.16 14:51
avatar

3-5 dkg špeku a 2 lžíce mouky na 3dny, to je správně použito, to často opovrhované "selské myšlení". Když se to takhle rozpočítá, tak jak jste to udělal vy, tak je to vlastně úplně nevinej, a podle mně ten nejzdravější způsob.

*hej* *palec* *hej*.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.04.16 07:27
avatar

nejčastěji používám pohankovou nebo jáhlovou kaši.Dělám ji dětem k jídlu a taky s ní zahušťuju polévky.Některé polévky zahušťuju rozmichováním dušené cibule nebo když je luštěninová rozmichuju část těch luštěnin.


doplněno 22.04.16 18:14:

Babkazov-myslím,že to kdysi říkal Polreich nebo někdo takový"...lidi se bojí zahušťovat,ať nepřiberou,ale to jsou asi dvě-tři lříce mouky.Že si potom dají rohlíky nebo chleba,sušenky apod.kde je daleko větší množství mouky,to je už netrápí."takže buďte v klidu,zas tak nezdrave*jasne*to není.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.04.16 20:02
avatar

Já si občas udělám cibulovou jíšku ze sádla do zásoby a pak si z ní ukrajuji a dělám různé polévky /do kterých se hodí, vynikající špenátová/ Cibuli dávám až v jedné třetině smažení jíšky, když je jíška slabě růžová, aby byla cibulka přiměřeně hnědá, ona ještě trochu potom v horkém dojde. Také záleží, na jak velké, nebo drobné kousky je cibule nakrájená.

Pokud se dá opravdu hodně cibule, tak se může použít i k vařenému hovězímu masu - tzv. cibulová omáčka, jídlo chudých, ale to mnoho současných kuchařek nezná a přitom mě to strašně chutná. A ani to v případě koupě hovězího masa dnes levné jídlo není, ale něco jíst musíme, že.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.04.16 07:06
avatar

Mindo, cibulová jíška? Pochopila jsem dobře, že místo mouky se osmaží cibule? A tím se zahušťuje? *sok*


doplněno 24.04.16 07:27:

Oprava: ne Mindo, ale Pohanko. . .

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jh®
Datum: 23.04.16 10:34
avatar

Rozumím tomu tak, že paní napřed smaží mouku, pak přidá cibuli a jíšku dokončí.

Já to u cibulové jíšky dělám obráceně... napřed opražím cibulku do zlatohněda, potom přidám mouku, spolu pražím už jen chvilku.V tomto případě taky výhradně na sádle. Dávám do zelí, naučila mě to tak prababička. Do polévek jsem nezkoušela, ale nemusí to být vůbec marné!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.04.16 13:46
avatar

Jenom cibulka to není, jak popisuje ,,jh,, vždy se jedná o mouku, tuk a cibulku.

Také jsem to tak zkusila dělat, jak píše ,,jh,, a do zelí dobré, jenom já chci trošku tu mouku mít opraženou. Když se v tomto případě cibulka déle, tak je moc hnědá, až černá.

Jeden recept tedy ještě přidám. A jedná se o zajíšené brambory. To se udělá opravdu tato cibulová jíška, dá se na misku a v té jíšce se namáčí varené brambory na loupačku, tedy již oloupané. Je to opravdu rychlé jídlo, chudých lidí. Když přišli z roboty anebo z pole. Jednou jsem si to zkusila a vskutku se to dá jíst.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jh®
Datum: 23.04.16 14:07
avatar

Sice to sem vůbec nepatří, ale připomněla jste mi to... já miluju nové brambory, na ně sýr cottage, posypat čerstvou pažitkou, petrželkou nebo cibulovou natí. *palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.04.16 14:56
avatar

Tak na ty brambory lze nastrouhat i tvrdý sýr, balkánský sýr, bryndzu, tvrdý tvaroh, nebo i podrolit obyčejný, polít rozehřátým máslem. Též je to moje oblíbené.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.04.16 20:13
avatar

pohanka, quinoa, jáhly, jinak já mco ráda vařím krémové polívky a zásadně tam s danou zeleninou přidáim brambor nebo dva a rozmixuju to všechno co nejvíce se vyhýbám mouce, často používám raději pohankovou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: helenka*
Datum: 23.04.16 10:14

A co zkusit rozvařit samotné brambory? Ať už syrové, nebo i osmažené na pánvi, kdyby byly osmažené na pánvi třeba se slaninou, tak by mohly dodat polévce "šmrnc"?

Datum: 23.04.16 10:42

Helo, mě když zbyde od oběda pár brambor a druhý den dělám polévku, tak s tím v klidu zahustím. Já musím polívkou zasytit vnuky (5 a 4 roky), protože jinak by nás snědli ;).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.04.16 12:16
avatar

Polévku zahustí i strouhaný nebi i tavený sýr. Chutná mi to zejména u zeleninové polévky (zelenina jako taková, bez krupek a vůbec).

Ohodnoceno: 0x
 
Od: helenka*
Datum: 23.04.16 14:54

A co zkusit zahustit v nouzi třeba kukuřičnými lupínky "corn flakes" to je v podstatě kukuřice, akorát teplem zformovaná.

Rozpustí se to v horké polévce, nebo tam zbudou větší rozmočené částečky?

Datum: 23.04.16 18:13
avatar

Stačí vědět, co udělají cornflakes v mlíku - hnusné rozbředlé žabince. Tak nevím, polévku bych tím asi nazahušťovala, kromě toho mají takovou specifickou příchuť... ale proti gustu...

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.