Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kosti na vývar - jak dlouho vydrží v lednici

Od: pomali odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho vydrží v lednici kuřecí kosti na vývar. Upekla jsem kuře a obrala maso, z kostí chci udělat vývar, ale dnes už ho nestihnu postavit. Vydrží kosti v lednici do zítřka, nebo dokonce do pozítří? Děkuji.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

uska*
hodnocení

5x

Když jste upekla kuře i s kostmi, tak ak chcete z kostí dělat vývar? Měla jste kuře napřed vykostit, maso zpracovat a kosti dát na vývar. Z upečených kostí již nic nedostanete.

 

hodnocení

2x
avatar samurraj

Přesně jak říká Uska. Kosti na vývar se berou z čerstvého a ne z upečeného masa, to již nemá smysl. My máme kosti (hlavně hovězí) v mrazáku (mám je nasekané na menší kousky) a když je potřeba udělat vývar, tak vytáhnu balíček, dám do hrnce s vodou a na minimální teplotu to nechám táhnout klidně do druhého dne. Vývar se dá lehce zamrazit a dle libosti použít. Ty Vaše kosti z upečeného kuřete hoďte psovi nebo do popelnice.

 

balzerka
hodnocení

1x

Vývar z vařených kostí už tu sílu mít nebude. Kořenová zelenina a kousek slepičího bujónu to spraví. Když už, tak je schovejte do mražáku.I když si myslím, že dva dny v lednici v pohodě vydrží.

 

hodnocení

1x
avatar babajaga

Pokud by se jednalo o kosti syrové, tak v lednici nejdéle do druhého dne. Maso se kazí nejvíc od kostí, brzy začnou "zavánět". I já mám syrové v mrazáku, na menší kousky, vytáhnu vždy to, co potřebuji do vývaru.

Pečené kosti, jak píší ostatní, už bych nevyvářela. Není v tom už nic do dobré polévky, vše se už vypeklo do šťávy z masa. Co ještě chcete vyvařit, když už se všechno předtím vypeklo?*ee*

Psovi, jak někdo psal, bych nikdy drůbeží kosti nedávala. Jsou totiž duté, pes je rozkouše, nadělají se střepiny, které mu pak mohou perforovat střeva. Kosti z kuřete jedině do popelnice!

Také dneska dělám poprvé speciální recept - kuřátko v majoránce a už se moc těšíme.

Jinak - někteří lidé se snaží zužitkovat všechno na světě. Dokud žila sousedka, když vařila chlupaté knedlíky, tak z té vody pokaždé udělala polévku. Bylo to na první pohled nechutné, kalná voda, se zbytky těch knedlíků, co se ovařilo. Dávala tam česnek a kdovíco ještě a přestože to byla jinak paní čistotná, tuhle polívku bych od ní zaručeně neochutnala. *blee*

Nevím, jak daleko máte do Globusu. Ale já si tam pokaždé jednou za čas koupím veliký pytel kostí. Mívají hovězí, nebo vepřové. Hovězí mám radši. A ten pytel celý stojí 9 KORUN.

Kupte si ho, budete mít kosti na dlouhou dobu. Je to lepší, než vařit už jednou vypečené kosti. Jaga.

joudic*

nahodou i z obraneho lze jeste kouzlit a mit klidne jidlo druhy den... vyvarene kosti z peceneho, vzdycky daji vode chut :) napr s maslem a korenim po lehkem zahusteni paradni stava na brambory z nouze, ale ani nahodny host na jidlo by nepoznal, ze kure uz bylo vcera a dnes ma vodu z kosti a zbyleho omastku, jak to jde udelat dobre :)


doplněno 17.04.16 07:15: No ja psal, ze z nouze :) kazdopadne i polivka uvarena jen z obranych kosti a zbyleho masa a vegety je podle me lepsi nez Vitana ze sacku :)

Joudic, vy víte, že vás mám ráda, ale dnes to, co jste napsal, to je hodně odporné! *blee* Navíc, kuřecí skelet na polivku, může stát nějakých 10-18 kč. Vyváření, už upečených kuřecích kostí nikomu životní úrověň nezvýší a ani nikomu nepřipraví nevšední kulinářský zážitek. To vůbec! :-D


doplněno 17.04.16 07:26:

V neděli, takové nápady! Prý Vitana ze sáčku :-D Sem se osypala. *pusa* Hezkou neděli přeji

nikdo*

Babčo: Zkuste si někdy udělat vývar z opečeného skeletu. Je jasné, že dělat ho z kostí obraných z vráceného talíře neee. To by bylo nehygienické. Ale když si upečené kuře oberete sama, a z toho pečeného skeletu uděláte vývar, tak bude mít polévka úplně jinou chuť a rozhodně nebude ten vývar slabší, nebo horší. Nezapomeňte, že vše dobré, co v tom skeletu je, se pečením nikam neztratí. Jen to pečením změní chuť. Obdobně se z pečeného hovězího dělá královna vývarů, consommé.


doplněno 17.04.16 10:42:

Stejně tak lze využít vývar z upečeného kachního skeletu na kaldoun.


doplněno 17.04.16 10:47:

A zapomněl jsem na odpověď pro tazatelku. V dobré lednici 3-4 dny. Jistota je, je zamrazit. Člověk občas nevyjde s časem, jak by chtěl, a najednou je z jednoho-dvou dnů týden, a kosti budou na zahození. V mrazáku je to jistota.

sebod*

Tak já dělám polévku JENOM z kostí z upečeného kuřete (kachny). Má vynikající chuť. Dokonce jak prodávají ty skelety, tak je dám nejdříve upéct a až potom z toho všeho udělám polévku. Nic se nevypeče, leda tak do šťávy, které mi zbyde v pekáči a tu přeci v polévce nechám. Taková polévka má daleko výraznější chuť, nádhernou zlatavou barvu a NIKDY se při vaření nezakalí. Takže nejdříve ji zkuste a pak teprve suďte;)

coco

Tak to musim taky vyzkouset, vzdycky po upeceni a obrani kurete kosti vyhazuji a nenapadlo me pouzit jeste na vyvar *sok* Jak dlouho je to potreba optimalne vyvarovat?

sebod*

coco. Je fajn si nechat i trošku šťávy po upečení. Já pak kosti vařím cca 30 minut. A taková polévka z obraných kostí z kuřete po grilování, to je teprve ňamka.

Všem svým psům jsem vždycky dávala jak kosti z kuřete, tak ryby s kostmi a nikdy nebyl problém. Vím, že se to nedoporučuje, ale asi mám "superinteligentní psy"! Oni totiž, stejně jako kočky, se přirozeně naučí vybírat jen ty části, které jim neublíží, které jsou schopni rozkousat a ty prostřední ostré části nechají ležet. Je to jak u dětí, čím více je "oprašujete", tím jsou nesamostatnější a spíš se dostanou do problémů. Říká se i o kočkách, že by neměli jíst rybí kosti (krk mají asi stejný, jako psi i děti) a volně žijící kočka se Vás taky neptá, jestli smí tu trybu sníst i s páteří. Moje edcera jedla uzenáče od dvou let, kostičky vybírala a vyndala si je i z pusy, když nějakou přehlédla. Ale jsou lidé, kteří se všem problémům snaží předcházet dříve, než nastanou, čemuž rozumím, ale ubírají svým svěřencům na přirozeném instinktu.


doplněno 17.04.16 23:55:

Oprava - kočky neměl - y

 

joudic*
hodnocení

0x

dejte to do mrazaku ;)

 

mp*
hodnocení

0x

Všimnul jsem si, že se tady opakují různé variace této otázky. Rádci se snaží odpovědět, poradit. Ale zatím se tady dost nezdůrazňuje hlavní aspekt výdrže jakékoli potraviny. A tou je jednoznačně teplota, při které je uchovávána. Pojem "mít něco v lednici" je velice široký. Naprosto nejvíce rozhoduje teplota, při které je potravina uchovávána. Takže takové kosti při teplotě 0 st vydrží až týden (kosti jsou dost riziková surovina obecně), při 2 st tak 4 dny, a pak to stoupá. Pokud máte lednici, kam chodíte každou chvíli a nemá vnitřní cirkulaci, tak to odhaduju tak na 8 - 10 st, a to může být už druhý den s kostmi ámen. Jinak opečené a pak vyvařené kosti jsou výborné na omáčky a sosy (starý známý demi glace). Na polévku jsem ještě nezkoušel, ale proč ne.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]