Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Děti bez dozoru

Od: otec* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den, chtěl bych znát Váš názor. Jsme rodina s dvěma dětmi holka 9 a kluk 5 let. Bydlíme na malé vesnici. Dnes jsme s manželkou pozvaný na oslavu do vedlejší vesnice cca 2 km do baráku.

Hlídání nemáme, ( ani placené neseženem tak rychle ) já navrhuji nechat nechat děti doma sami, dcera má mobil tak v případě potřeby zavolá a za 10 minut rychle chůze jsem doma. Manželka má obavy že to prý nejde nechat děti doma samotný...že radši zustane doma.to já nechci... já v tom problém nevidím, děti jsou poslušný. Co vy od kolika let jste nechávali děti samotný doma? Jak se na to díváte? je to k odsouzení?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xy
hodnocení

3x

v devíti, desíti letech jsem běžně hlídala sedmileté bratry. Maminka přežila klinickou smrt, ale více měsíců nebyla doma, ale ve vzdálenějším zdravotnickém zařízení.

Taťka chodil do práce na směny, týden ráno, týden odpoledne, a já do školy na směny, týden ráno, týden odpoledne, takže si to zařídil tak, aby jeho směna nebyla stejná s mojí a někdo byl vždy s bratry doma. Nevyváděli jsme asi žádné nebezpečné věci. Na víkendy jezdila skoro vždy pomáhat babička. Nic závažného se nestalo, jen třeba nějaký běžně naražený koleno a tak, a v mém případě žehličkou roztavený rukáv pěkné maminčiny halenky :))

hodnocení

3x

Zajímavá otázka. Ta dcerka 9 let, to už je vcelku v pohodě ale ten malý klučina...toho bych se bál. Hovězí nápad může napadnout děcko třeba v patnácti, nikdy nevíte. Já osobně kdybych nechal děti doma, oslavu bych si vůbec neužil, protože bych musel pořád myslet na to, co děti doma prováděj, jestli se jim něco nestalo. Věk, kdybych dokázal nechat děti doma samotné je tak kolem 12 - 13 let, dřív ne.

Ono nic se stát nemusí, ale jednou se něco stane a po zbytek života si to budete vyčítat. Stojí nějaká oslava za to?

korina*

zdravím, Po třetí mateřské jsem musela nastoupit do prácez důvodu finančního. Zůstala jsem sama , tři děti ve věku 9 let syn, 5roků dcera a 3roky dcera. Bylo to dost složité , ale nejhorší byla situace když jedna z holčiček onemocněla, měla jsem sice nárok na paragraf ale v práci jsem měla občerstvení, potraviny které se nemohly skladovat, do práce jsem musela.Ale nebudu to rozebírat , problém byl s hlídáním.Moje matka pracovala, mužova matka odmítala a přátelé byly v práci.Sousedka byla velmi stará , bála jsem se ji nechat s dcerkou samotnou.Pokud se jednalo o rýmu a kašel nikoliv teplotu , zůstal doma dva - tři dny syn ze školy.Učitelka to věděla , s učením nebyl problém tak v krajním případě jsem to musela řešit. Byli pod telefonem na pevné lince a každou chvíli jsem volala domů.Malá byla v posteli a bratr ji podal svačinu a oběd mnou připravené.Hrál si s ní , pouštěl pohádky z dětské kamery a do 15h. to museli vydržet. Rychle pro tu starší do školky a domů. Byla jsem z toho nervozní , ale nikdy se nic nestalo na syna bylo spolehnutí.Na učení se to nikdy negativně neprojevilo.Po letech jsme se stěhovali a syn , který už chodil na průmyslovku vozil přes celé město obě holčiny na základku a pro tu mladší odpoledne do družiny.Nebyl nadšený , ale respektoval moje dvojí pracovní nasazení abychom se měli dobře, měli auto , dovolenou atd. Dnes na to rádi vzpomínáme a já to vyprávím vnoučatům a už se párkrát stalo že 10 letý vnuk asi dvě hod. hlídal 5 letou sestru .Nesmí být v bytě nic nebezpečného. Věřte dětem Ony potom budou věřit Vám!

jh®
hodnocení

2x

Takhle malé děti bych doma samotné nenechala.

paspulka*

Jestli ,děti vše zvládli bez problémů, jak píšete,to jste si kus štěstí vybrali...

eivlis*
hodnocení

2x

S manzelem mame 2 kluky stejne stare jako vase deti, alias 9 a 5 roku a ja nevim jak ostatni, ale ja byh deti sama doma nenechala ani nahodou a muj chlap taky ne.. Asi 2x jsme to udelali, ze jsme rychle vylitli do obchodu autem s tim, ze 9 letak musi pohlidat 5 letaka, ale i tak jsme byli ja i muj chlap poradne nervni co se doma deje. Oba jsme meli na telefonu a porad ve spojeni, ale i tak klidni nejsme pokud jsou dlouho bez nas.. Chvilka se da vydrzet, ale na dyl ani nahodou.. Jsme v RD, kde jsou vysoke schody a kluky kolikrat napadne takova kravina, ze ja i muj jsme na mrtvici. Treb nedavno mi 5 letak ukazoval jak jezdi po schodech z patra dolu do prizemi(podotykam, ze vyska je nekolik metru) a jak mi to ukazoval, tak me se delaly mdloby z toho co vsechno se mohlo stat.. Dostal kazani, ze tohle nesmi delat atd., ale prestava, ze jsme pryc a on muze vymyslet dalsi kravinu me desi.. Nicmene nevim jak ostatn, ale vim, ze tohle neradno podcenovat, protoze staci jedna vterina a jak se rika-vsechno je uz jinak... Mam nazor jako vase zena, protoze opravdu staci jedna vterina a vsechno je jnak, alias ohen, zlomena pater, pad atd...

Ted jsem se ot om bavila i s tim mym a potrvdil co si myslim.. Odpovedl mi sam, ze ai nahodou nenechat deti doma samotny v tomto veku.. Az budou starsi jasne, ale takto male ne...

uska*
hodnocení

2x

Povytahujte spotřebiče ze zásuvek, zabezpečte plyn (máte-li), uzamčete přístup ke kotli na tuhá paliva, uschojete zapalovač, zápalky. atd. Na oslavu jeďte na kole, v případě potřeby jste doma coby dup. Děti nejsou hloupé a trochu odpovědnosti jim neuškodí. Navíc máte možnost staršímu dítku kdykoliv zavolat.

doplněno 09.04.16 20:07:

Je nás málo co by děti nechali doma. I když jste s manželkou doma, budete společně dělat 2 hodiny na zahradě a děti budou v domě, tak je také může napadnout konina. Při vašem odchodu na narozeniny dcerka bude se cítit dospělejší, zotpovědnější a jistě brášku nenechá vyvádět neplechu. Ani bráška se nebude snažit dělat vylomeniny nebo´t se bude bát, že sestra vám zavolá. Chce to mít důvěru v děti. Věčně za zadkem jim stát nemůžete.

hodnocení

2x

Řiďte se tím, zda by Vaše rozhodnutí obstálo před sociálkou, nebo soudem, kdyby se něco dětem stalo. Já bych sebevychovanější děti bez dozoru nenechala. Stačí, aby mladší třeba vdechlo bonbón a za 5 min. může být pozdě. Těch situací může nastat spousta, jenom Vás nenapadnou. Starší usne, mladší se vzbudí a kde máte dohled? Může otevřít okno, dveře, někam se vydat, může založit požár atp. Mně malou nechali doma a šli k sousedům na chodbě a už jsem si dělala ohýnek. Naštěstí jsem prudce inteligentní, tak v míse WC. Nehledě na to, že v komplikovaných situacích může starší brácha tak akorát zavola a devítiletý kluk může mít taky nečekané nápady, když má najednou byt sám pro sebe. Doporučuji se vždy zeptat sám sebe, jestli člověku stojí zábava za víc, než bezpečí vlastních dětí. Cokrát jsem už slyšela, nikdy jsem od dítěte neodešla, to bvylo poprvé..., nebo vždycky jsme ho mohli nechat doma, nikdy se nic nestalo a najednou...

eivlis*

Presne tak a potom prisla veta, ze najednou se to stalo, ale uz je pozde... Me zase dost v tomto vystrasil muj svagr, ktery pracuje jako lekar v nemocnici na akutce... Obcas nam vypravi jake pripady dostava "pod ruky" a jde na nem videt jak spatne to nese pokud jde o male dite a casto rika, ze je to jen nepozornost rodicu, kdy jedna sekunda rozhodla o vsem... Pry tomu casto slo zabranit jen kdyby rodice tolik veci nepodcenili...

hahanaj*
hodnocení

1x

Asi bych si oslavu neužila -ale to je jen můj názor.

Člověk neví, co děti napadne. Rozhodnout se musíte sami jsou to vaše děti , nejde určit ...když vám jeden řekne že by je nechal a šel bez starostí.

sebod*

9 a 5 let? Klidně bych je nechala samotné. Jsou již dost velké. Je hrůza vidět děti ve věku vašich dětí na různých skautských táborech. To je děs a běs. Bez rodičů si pomalu ani neutřou zadel. Nejsou vůbec samostatné. Jsou z nich vychováváni mamánci a rozmazlené ustrašené ženské. Problém může nastat u vašich dětí - mohou se sami doma bát. P.S. S úsměvem vzpomínám na dobu, kdy i moji rodiče nás nechávali v tomto věku samotné doma. To bylo dobrodružství.

hodnocení

1x

Jen Vy znáte Vaše děti, ale jednou to vyzkoušet budete muset. Myslím, že tohle je vhodná příležitost. U nás to funguje a fungovalo to vždycky. Hlídání nemáme a tak jsme se čas od času nevyhli nutnosti nechat děti samotné bez dozoru. Vede je to k větší samostatnosti (třeba naše starší bez problému telefonovala už v první třídě a to z pevné linky). Samozřejmě při zachování všech výše uvedených zásad bezpečnosti a rozumné reakční vzdálenosti.

lidus*
hodnocení

1x

9 a 5 let, jen vy víte jak jsou děti samostatné a spolehlivé. Moje dcera v pohodě bývala při nemoci od 5 let doma celou pracovní dobu, na léky měla natažené dva budíky, telefon jsme neměli, od 1 tř. po vyučování přišla domů a do doby než jsme přišli z práce byla doma sama, pokud jsme šli do divadla opět sama. Neumím si představit, že by byť jen hodinu, zůstala doma 6ti letá vnučka, děsila bych se co vymyslí a dík internetu i realizuje. Pokud dětem důvěřujete, jděte.

pohanka*
hodnocení

1x

I když píšete, že malá vesnička, opravdu by se tam nikdo nenašel, nějaká studentka, která by si večer přivydělala. Vždyť ji můžete znát jenom od vidění.

O sousedech se nezmiňujete, ale nemáte tam žádné důchodce? Paní důchodkyni by nevadilo, jestli se bude koukat na televizi doma, nebo u Vás.

Večer je tma a co když někdo zazvoní a kluci otevřou? Co Vy víte, jaká blbá náhoda se může stát. Potom si budete vyčítat do smrti.

Mě byly 3 a půl roky a bratr měl 6 a půl let. Ráno jsme se vypravovali do školky a školy. Máma před odchodem naložila kamna. Ty se rozpálily a litinový pláty do červena rozpálený vylétly ven z kamen. My vylétly také ven jen v kabátech, bez čepice, mráz mínus 10. A běžely do továrny dvacet minut, telefony tenkrát nebyly. Mámo hoříme! Nazpět firemním, masňáckým autem, dům celý, kamna studená. To byl zážitek a strach, že si ho pamatuji i dnes v 60ti letech.

Máma si okamžitě v práci zařídila pozdější začátek pracovní doby.

pt®
hodnocení

1x

Přes den snad ano, když je třeba dojít na nákup, ale na noc ne, Vaše manželka má větší zodpovědnost.

balzerka
hodnocení

1x

Jak znám svý vnuky, tak v tomhle věku by byli jeden na počítači, druhej hrál hry na tabletu, že by i večeřet zapomněli.. A co říct někomu ze sousedů, ať se tam nakoukne. V době mobilů bych si troufla je nechat samotné, ale asi bych se moc nebavila. Taky bych před odchodem schovala zapalovač a zajistila kde co , hlavně okna.

hodnocení

0x

,Zřejmě vás plno lidí odsoudí, ale záleží na tom, jak jsou Vaše děti chytré a vychované, já jsem poprvé nechala na 2 hodiny /kino/ děcka, když jim bylo 5 a 3, starší kluk byl velmi rozumný, šikovný a byl na něj opravdu spoleh, že sestřičku pohlídá, že bude spinkat a taky anoA to nebyly mobily. Devítileté dítě je jistě dost rozumné a navíc mobil, já bych to riskla, ale musíte vědět, jaký je na ně spoleh.

otec*
hodnocení

Děkuji všem za příspěvky :) děti vše zvládli bez problému :)

uska*

Otče - gratuluji k vašemu rozhodnutí. Že i vy máte radost, viděl jste se s přáteli, určitě kus něčeho dobrého bylo na stole a hlavně jste se odreagovali a budete mít se ženou opět obrovskou chuť do práce. Tak to má být - nejen dětmi je živ člověk

:-D

lidus*

Dát dítěti důvěru a nechat ho samotné, je poprve vždy nejhorší.

Tentokrát!

Tak je vše OK *palec* ,víte že se můžete spolehnout a dát jim přiměřenou samostatnost!Někteří rodiče chtějí od dětí samostatnost ale nedají dětem možnost ji prokázat!

paspulka*
hodnocení

0x

K odsouzení to není,pokud se něco nestane a vy budete nařčeni za to,že jste děti nechali bez dohledu...takhle malé děti bych nikdy doma samotné nenechala...proč nevzít děti sebou?Znám případ,kdy tohle ,nechání dětí doma, skončilo tragédií..stejně se na oslavě budete neustále v myšlence vracet - co doma...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]