Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamarádka mě využívá

Od: foxy odpovědí: 5 změna:

Ahoj, mám problém se svojí kamarádkou, která je i moje spolužačka.

Dřív jsem se s ní mohla bavit o čemkoliv, byla úplně v pohodě, ale teď se dost změnila. Nejsem zlá, ani lakomá. Ráda pomůžu, když mě někdo o něco požádá nebo něco půjčím. Také patřím mezi lepší studenty a mám vše v pořádku - materiály k maturitě, úkoly, atd.. prostě nic nezapomínám, všechno mám a hodně se učím. Kamarádka mě párkrát požádala, jestli bych jí něco nepůjčila nebo nepomohla s testem. Pomohla jsem jí, ale teď si na to nějak zvykla.

Skoro každý den opisuje cvičení a je jedno, jestli jsou na známku nebo ne a někdy si o hodině nedělá zápisky a pak si to ode mě jen vyfotí. Také po mě chce, abych jí poslala obchodní dopisy, které píšeme na počítači, protože se v té době musela učit nebo je prostě nemá napsané. Jednou mě zase požádala, jestli bych jí neposlala pár maturitních okruhů ze sešitu, protože ho prý nemůže najít. Poté, co jsem jí je poslala, ho najednou našla. A štve mě taky to, že když si vezmu nějaký okruh do školy, protože se chci učit, tak pořád chce, abych to dala doprostřed lavice, aby se mohla taky učit, protože ho nemá anebo se mě ptá, jestli třeba nemám zpracovaný ten a ten okruh (samozřejmě aby ho nemusela psát). Když si dám na lavici nějaké knížky nebo papíry, tak se ani nezeptá a listuje v nich a zkoumá co to mám.

Netýká se to jen učení. Dvakrát mi řekla, že nemá pití a jestli bych jí nedala napít. Souhlasila jsem a ona další přestávku vytáhla z tašky to svoje. Tak jsem jí vynadala, protože lhala a ona to odůvodnila tak, že moje chutná líp (i kdyby to byla jen čistá voda -_-). Představte si, jaké to asi je s jídlem a hlavně v ty dny, kdy mám něco opravdu dobrého. Jinak do školy chodí jedna kamarádka, která byla mojí nejlepší kamarádkou, ale přestala se se mnou bavit. Není naštvaná to ne. Tu mojí spolužačku ze třídy zná moc dobře a teď se s ní baví víc než předtím. Měla jsem tušení, že občas mluví i o mě. Ověřila jsem si to tak, že jsem si vymyslela nějakého kluka, který se mi líbí a asi tak za týden ta druhá kamarádka vyzvídala, kdo to je.

Často říkám, že mi to vadí, ale asi to neumím říct tak, aby to bylo jasné. Mám s tím dost problém, protože jsem takový mírumilovný introvertní člověk, který nehledá konflikty. Naštěstí za měsíc maturuji, ale i tak se do té doby nechci zbláznit. Dochází mi trpělivost. Štve mě, protože mě bere jako nějakou samozřejmost a zřejmě si mě neváží. A já zase nechci být zlá.. Co má dělat?

doplněno 05.04.16 23:33:

Omlouvám se za chybu v poslední větě. Má tam být: Co mám dělat? :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eles
hodnocení

2x

Ani nevíš, jak ti rozumím, mám úplně na chlup stejnou dceru.Tolikrát jsem to s ní řešila a radila ji, co vlastně ti radí přede mnou, ale protože nesnáší konflikt takže nakonec raději ustoupila. Co s tou vyčuranou kamrádkou, ted už nic, jen ty si se na otázkách nadřela a ona zadarmo přišla k pěkným známkám. To radší žádnou než takovou. Kde končí hodnost a začíná hloupost, to je otázka. Nejhorší je, vždy se kolem tebe budou objevovat stejně vychcaní lidi, ani na takoví lidi prostě mají čuch, třeba v jiné podobě a budou tě využívat, kluci, v práci atd. Dej si na to pozor, nebo to bude ještě horší a zvyšuj si sebevědomí například si přečti pár moudrých knih o tom.

hodnocení

0x

Ahoj. Naučte se říkat - ne. Nebojte se dát najevo, že nejste hloupá a že se nedáte zneužívat! Ona se k Vám chová tak jak jí Vy sama dovolujete. Je třeba, aby Vás začala respektovat. Kamarádky se k sobě chovají jinak..

hodnocení

0x

Můžeš si za to sama. Tu bývalou dobrou kamarádku jsi vlastně odehnala a vyměnila ji za tuhle vyžírku. Proč? Měla sis vážit té první. Kamarádství, to je brát i dávat. Ale ona jen bere a Ty dáváš.

Jinak, chovej se stejně. Chtěj od ní napít, chtěj, at se s Tebou podělí o svačinu. Určitě ji má taky, o hladu jistě není. Chtěj, ať Ti půjčí nějaké zpracované otázky. Tím si ji můžeš prověřit. Pokud nepůjčí z jakýchkoliv důvodů, řekni jí příště taky NE! Musíš se naučit i odmítat.

Nejsi žádný její sponzor. My před maturitou dělali všichni dohromady. Zpracovala jsem třeba dobře otázku 6 a rozmnožila pro celou třídu. Počítače ani kopírky nebyly, jen lihové cyklostyly. Nebo psát přes kopíráky. No a jiný spolužák udělal další otázku a jiný zase další...a měli jsme společnými silami všichni všechno. Nikdo se necukal a nenechal se jenom vézt, dělali jsme na tom poctivě všichni.

A pokud nebude chtít a bude se mrskat, klidně s ní přestaň kamarádit. Podobné vyřízky najdeš všude.

A docela mě pobavil Tvůj titul "moje nejlepší kamarádka." Víš, v Tvém věku teprve člověk hledá a nachází. Teprve pak může hodnotit. Já si přátelství se svojí nejlepší kamarádkou rozvíjím už 55 let, od 1. třídy. A teprve teď mohu říct, že je opravdu ta NEJLEPŠÍ. Přeji Ti, abys i Ty takovou našla. Máš na to hodně času. Jaga.

Nakonec - po maturitě se jistě rozejdete, každá zřejmě půjdete jinam. Tak už ten měsíc vydržíš. Příště si nikoho nepouštěj tolik k tělu.

A ať maturita dobře dopadne. *palec*

hodnocení

0x

Foxy, babajaga ti to napsala správně. Já to řeknu jednou větou, která je velice důležitá nejen pro kamarádku-nekamarádku, ale pro celý život:*hej* Každý si dovolí tolik, kolik mu povolíš, kolik je mu povoleno.

martinaa*
hodnocení

0x

Promin, ale budes muset byt trochu ostrejsi. Az bude zase neco chtit, slusne, ale rozhodne odmitnout s tim, ze se nenechas stale vyuzivat. At si nosi sve piti a sve uceni. Ona spoleha na to, ze jsi tak moc hodna, az jsi hloupa a budes radeji potichu, abys nevyvolala problem. Jo, a takova vyzirka rozhodne neni "kamaradka". Vzdyt na tobe parazituje, jen te vyuziva a dost mozna te taky za zady pomlouva. Odsednout do jine lavice nejde?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]