Nejste přihlášen/a.
poradte mi,mam 2,5letou holcicku a nemuzu ji naucit chodit na hrnicek curat.Vzdycky slibi ze pujde,sedne si tam a nic mi nikdy neudela,ani za slibene koko.Zkusila jsem tam i dat do hrnicku rozinky jako bobky,chvilu na to koukala ale nic. Nevim jak uz na ni,zna nekdo dalsi figl dik
V momentě, kdy dítě pochopí, že to, co dělá do plínky, je čůrání, je čas nedat plínu a začít se ptát. Každou půl hodinu: Chceš čůrat? Když "ano", jdeme na nočník. Nepovede se? Nevadí, půjde to jindy. Když "ne" a pak se počůrá, klidně říct/oznámit: "Jé, tak ty jsi nakonec chtěl čůrat, viď?" a netrestat.
Pokud dítě ještě neví, co čůrání označuje, stačí posadit jej na nočník každou hodinku, jen posadit. Nic víc nechcete, jen aby si sedlo. Jakmile něco udělá, je to bonus, za který je pochváleno.
Je to běh na dlouhou trať a každé dítě naprosto jiné. Neteř, jakmile seděla, nechtěla dělat hovínko do plínky, musel být nočník. Můj prcek na hlídání měl v létě období, že chtěl čůrat do kytiček, ale plínu má prakticky doteď, na nočník se mu nechce, zaujme ho jen neznámé dětské prkýnko (když jsme někde venku ).
Mimonko, nepodléhejte panice, každé dítě je jiné. Moje starší dcera začala chodit na nočník sama v roce a půl. V noci zato nosila plínky skoro do tří let. Nepočůrávala se pravidelně ale občas ano. Mladší dcera na nočník stejně jako vaše, za nic nechtěla. A pak kolem 2,5 roku sedla na nočník a od té doby se ani jednou nepočůrala a to ani v noci. Nenutila jsem ji, protože jsem si předtím přečetla článeček nějaké psycholožky, který mi mluvil z duše. Psala tam, že děti většinou jsou schopny pochopit tyto úkony až kolem právě dvou a půl let a pokud se setkáme s maminkou, která se chlubí. že její Nanynka chodí na nočník od 10 měsíců, máme jí pogratulovat k výcviku opičky a být rády, že máme zdravé dítko s vlastním postojem. Ale třeba by také vaše holčička uvítala chodit na toaletu "jako velká" jako náš vnuk, nočník ho nebavil, chtěl být jako táta, tak dostal stoličku k míse a na bobky vložku do prkýnka a byl pyšnej jako páv.
Starší vnučka bez problémů v roce říkala čííí a chodila na nočník, mladší byla opak a řvala jen nočník viděla, úderem dvou let naznala, že chce hezké kalhotky, jeden den je sebrala té starší, oblékla se a zahodila plenu od té doby bez problému, akorát u toho nemluví, vysleče se i venku a jde čůrat no a když nestihnete doběhnout tak si počůrá kalhoty a drze řekne pardon. Od neteře kluk jak viděl nočník řval ale na wc se naučil ve dvou letech rychle, zkuste wc. Zkuste ty hezké kalhotky s obrázkem, bude léto tak to zkuste bez plenky.
Moje rada zní netlačit na pilu, je to zbytečné a stejně tím nic neurychlíte. Syn běhal bez pleny 4 měsíce přes léto, když mu bylo 2 a čtvrt roku. Nenaučil se to. Na nočník se vyčůral v pohodě, i venku ke stromečku, ale nic to neměnilo na tom, že byl neustále pochcaný. Po čtyřech měsících a s nástupem do firemní školky kde pleny nevadily, jsem to vzdala a plenu mu zas dala. A pak, okolo 3. narozenin, když jsem s ním byla kvůli nemoci doma, mi najednou povídá, maminko mám mokrou plenu, musíme jí vyměnit. A během týdne bez nějakého věčného počůrávání byl bez plen. Ovšem na spaní je měl stále ještě asi půl roku. I když naztoupil ve 3,5 letech do státní školk, kde se pleny netolerují, míval doma na noc plenu a trnula jsem, kdy se jim ve školce při poobědním spánku počurá. No párkrát se stalo, ale to i ostatním dětem a zkušené učitelky, které měly ve školce i tatínka, to nijak neřešily.
Jestli dítě chodí na nočník v roce nebo až v pěti z vás nedělá lepší nebo horší matku, stejně tak pro vývoj dítěte je to úplně jedno a nikoho nebude nikdy zajímat, do kdy vaše dítě mělo pleny. Nebo si snad myslíte, že dítě, které mělo dlouho pleny, bude v životě méně úspěšné, nebude z něj dobrý člověk atd.? Jistě že ne, tak se nestresujte tím, co by se mělo a co se nehodí.
A jak ji chcete učit jiné úkoly,třeba mytí rukou?kdyř nesvedete nočník?Dokonce i malý pejsek se naučí konat potřebu v určitý čas a na správném místě.Dokonce lidi naučili i kočku čurat do záchodu!
JABRAKA
Zdravím, posaďte dceru na nočník vícekrát denně na krátkou chvíli a když nebude žádný výsledek, pochvalte a usmívejte se. Ono to časem dcerce docvakne. Nebude to ale hned, musíte být trpělivá.
A rada nechat dítě bez plínky taky není špatná. Skutečně plínky dítě k ničemu "nenutí", prostě do nich načůrá a šmitec, žádná další starost. Možná to mokré nepohodlí tak nějak navede dcerku k nočníku. I když... ve školce se mi obča počůrá tříletá holčička, co plíny už dávno nemusí, a vůbec jí nevadí, že je durch.. ale zkusit to můžete . Hlavně se často ptát, jestli musí čurat (ne NEmusíš, je tam zápor a dítě už jen instinktivně odpoví "ne"), a často to chodit zkoušet.
Chtělo by to učit dítě sedat na hrníček daleko před prvním rokem a ne nyní. Ale když už je taková situace, tak nedávejte doma plíny a nechte jí nějaký čas v počuraných punčocháčích. Vím, budete drhnout podlahy, koberce, neustále prát, ale jinak to nejde. V plínách dítě nic nenutí používat nočník. Když ani tento způsob nezabere, tak po počurání osprchovat zadek studenou vodu.
hOnz490 - prosím, nehodnoťe mou odpověď, když se vám nelíbí - ignorujte ji. Tazatelka si odpovědi přebere sama. Možná jste vychoval více dětí jak já a jste expert na dětské mozky, to o sobě říci nemohu. Znám maminu co jí po 14 dnes vrátili (vyřadili) ze školky synka pro počurávání. Musela ukončit prac. poměr a dodnes nemá práci. Když sežene práci - nesežene během roku školku atd. Dnes už ví, že neměla spoléhat na dětský mozek "až to pochopí" jak pravíte. Když je ve školce 60 dětí co se nepočůrává, tak proč jeden synek to nepochopí (pokud není nemocen)? Někde je u maminy chyba.
Jo sedět na nočníku daleko před prvním rokem? Když můj syn seděl až v 11ti měsících? Stál, obcházel nábytek a teprve potom si sedl. Ale možná jsem to měla dělat jako známá, která kdysi dávno před více než 30ti léty, jako bývalá dětská sestra v porodnici, vázala nesedící syny - půlroční mimina plenou k noze od postele, aby je na nočníku udržela.
nejlépe se odnaučují plenky v létě - prostě běhat jaro-podzim bez plenek a zkoušet průběžně na klasický WC (se sedátkem) - nočník bych v tomto věku asi už ani nenabízel... jen minimálně
Do září je času dost... klidně to nechte na tom létu. A nestresujte sebe ani dítě. Ve školce jsou také celkem často zvyklí převlékat počůránky, takže i když v září nebude někdy stíhat, prostě se to opere...
V době nachlazení syna jsem dával do školky takové ty převlékací podložky - 90x60cm - aby to dali na postel pod prostěradlo. A když došlo k nejhoršímu, prostě jsme jen oprali prostěradlo a druhý den tradá do školky.
dekuji vsem za odpovedi,nestydim se za to ze ma jeste pleny,ale spis trochu tlacim na pilu z duvodu ze ma jit v zari do skolky,nema nam ji kdo hlidat kdyby mela stale pleny i behem prazdnin,snad se nam postesti
Dobrý večer mimonka, vaše dcerka je ve věku, kdy by již neměl být problém ,aby se naučila říkat si sama o nočník, chce to ale především obrnit se vaší velkou trpělivostí. Určitě bych ji přestala dávat doma plínky i za cenu, že se vám počůrá, nebo pokaká a vy budete muset punčocháčky stále měnit a prát..Dobrou pomůckou je čůrající panenka,kterou by vaše dcerka posazovala na nočníček. Dcerku posazujte na nočníček hlavně po vypití tekutin.Aby chvíli vydržela na nočníku sedět, dejte ji něco na hraní nebo si sní prohlížejte obrázkovou knížku se zvířátky. Mně se osvědčilo vymýšlet si k obrázkům nějaké povídání a přitom se zmínit, jak se šlo třeba koťátko vyčůrat,aby ho nestudily mokré nožičky a jak z toho měla jeho maminka radost,jak je šikovné.Potom jsem řekla a teď budeme spolu poslouchat, jestli se vyčůráš ty.Někdy se to fakt povedlo.Vždy jsem ji pochválila a když nic nebylo, řekla jsem to nic, zkusíme to za chvíli.Jeden fígl jsem ale měla.Koupila jsem totiž plechový nočník, protože v něm bylo čůrání daleko hlasitější.Taky jsme někdy seděly obě, já na WC a ona na nočníčku a poslouchaly,která se vyčůrá dřív. Uvidíte, pokud budete důsledně často dcerku na nočníček vysazovat, že až půjde do školky, už si bude o něj sama říkat a přijde to ze dne na den.
někde jsem viděla nočník, který po použití zahrál písničku - to mi přijde fajn motivující předvedla bych to šplíchnutím vody a slíbením - až se tam vyčůráš, takhle ti to zahraje...
Já zase znám případ, že dítě sice nemělo strach, ale pak museli milý nočník tahat všude s sebou. Protože na jiný nočník, který nehraje, odmítá jít.
Což mi zase připomíná, že naši dceru jsme do 2 let zbavili plenky, protože od 2 1/4 roku chodila pravidelně na dopoledne do miniškolky. Jenomže jsme pak s ní letěli na dovolenou a nočník jsme samozřejmě nebrali. A zjistili jsme že, má problém jít na velkou na normální záchod. Malou stranu zvládala bez problémů buď na běžném WC nebo někde venku, ale v ostatních případech chtěla "malý záchod" (= nočník). No nějak jsme to tehdy zvládli, ale mnohdy si člověk některé věci předem neuvědomí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.