Rozdíl v celozornných moukách?

Od: Datum: 26.03.16 12:23 odpovědí: 7 změna: 29.03.16 20:34

Zdravím. Chci se zeptat, jaký je rozdíl v celozrnných moukách?

žitná x pšeničná x pohankovná

Která se hodí na co? (pečení sladkého, pečení pečiva, vaření, atp)

Díky za tipy a vysvětlení


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 26.03.16 12:55
avatar
Žitná má málo lepku takže hůř kyne. Proto se většinou míchá s pšeničnou. Pohanka má údajně velmi pozitivní vliv na veškeré žilní problémy. Křečáky počínaje a hemoroidy konče. Sama o sobě ale chutná jako lepší kroupy, takže mouka asi nebude chuťově žádný zázrak a dá víc práce výrobek z ní dochutit.
Ohodnoceno: 1x
 
Od: adamnovak
Datum: 26.03.16 13:03

Takže na pečení nejlepší celozorrná špaldová mouka?

Datum: 26.03.16 15:34
avatar

Pohankovou neznám, nikdy jsem z ní nepekl. Rozdíl je stejný jako mezi hladkou žítnou a pšeničnou, Jen jsou v ní semleté klíčky. Díky klíčkům, které jsou mastné, mouka mnohem hůř kyne, a špatně se s ní pracuje, Je nutné do pšeničné celozrnné přidat alespoň 20% hladké mouky. Jinak se hrozně špatně vyvaluje. Těsto se musí nechat poctivě v teple dlouho kynout, jinak z toho budete mít brousek.


doplněno 26.03.16 19:54:

Nejvíc možností použití má pšeničná celozrnná, ale připravte se na to, že je z toho úplně jiné pečivo než z bílé mouky. Záleží na tom, co z toho chcete péct.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: adamnovak
Datum: 26.03.16 17:40

A z které celozrnné mouky se peče nejlépe? Díky. Adam

Datum: 26.03.16 19:15
avatar
Peče co? Pokud nechceš mít podrážky, musíš míchat s pšeničnou.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 26.03.16 19:51

Celozrnná mouka je i pšeničná a není třeba jí míchat s další pšeničnou (možná myslíte hladkou). Celozrnnou mouku dávám místo hladké a podrážky se nekonají.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.03.16 20:34
avatar

Špaldovou teď prodávají i v Lídlu,takže mám všechny druhy co tam maj.Peču buchty i pečivo s kombinace žitné,špaldové,ovesné,pohankové...Prostě tam sypnu trochu té,trochu té...buchta šla i jen z žitné,ale je taková splasklá,těžká,ale dávám tam hodně lněného semínka nebo máku a nevadí,že není"nadýchaná".Mám tak chutná a je potom taková"mokrá"to máme rádi.

Žitná mouka je těžká,nenakyne,proto kvásek(omládek)do pečiva dělám s ovesné,ječné nebo špaldové jinak by nenakynul.Až potom dávám žitnou s dalšíma moukama+kvásek,semínka a jsou z toho housky

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.