Líska na uzení?

Od: Datum: 21.03.16 13:35 odpovědí: 4 změna: 26.03.16 13:07

Dobrý den,lze použít lískové dřevo k uzení? Nikde jsem nic nenašel,snad bude někdo vědět. Likvidoval jsem 4 vzrostlé lísky a je z toho dosti dřeva. Děkuji za odpovědi.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: jmlc®
Datum: 21.03.16 13:48
avatar

Na uzení jedině trnku - ostatní třevo maso zkazí. Náš soused dělal uzené na ořechu - jednou jsme museli využít jeho ochoty a udili si u něj, ale on tam dal ořech mezi naše palivo a to maso se nedalo žrát...

Trnka / švestka, maximálně meruňky nebo třešeň - nikdy nic jiného!

Byť zde je uvedeno více... jen z trnky bylo maso opravdu dobré. https://cs.wikipedia.org/wiki/Uzen%C3%AD

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.03.16 17:01
avatar

na uzení raději použijte pouze a jedině vyschlé, tvrdé a čisté dřevo. Lísku ne.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.03.16 21:11
avatar

Možná je to krajově,otec nejraději používal kadlátku -švestku- a třešni /prostějov/ Od kolegů /jindřichův hradec/ tvrdé dřevo,,buk,dub tuším olše a na závěr polínko třešně nebo švestky

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.03.16 13:07
avatar

HAZELNUT - Hazelnut wood for smoking meats is used like other nut woods. Imparts a sweet, hazelnut flavor to your meats, and is particularly good with pork and chicken. Its similar to pecan or hickory when used for smoking. Flavor is good, but like hickory in can get bitter taste if oversmoked.
"I normally use chunks of plum or alder, and I found that the hazelnut gave a "fuller and rounder" smoke flavor. I did not notice any harshness, and so will be cutting up more of the logs from the hazelnut pruning into chunks for hot-smoking."
------
Lískový ořech se používá jako ostatní dřevo ořechů. Propůjčuje sladkou chuť lískových oříšků masu, a je obzvláště dobrý s vepřovým masem a kuřetem. Je to podobné jako pecan nebo bílý ořech. Chuť je dobrá, ale jako u bílého ořechu může získat hořčí chuť při přeuzení.
"Já normálně používám drevo švestek nebo olše, a zjistil jsem, že lískový ořech dal masu "plnější a kulatější" kouřové aroma. Nevšiml jsem si žádné štiplavosti, a proto nařežu z lísek víc prořezů na uzení. "

ad. Používají se dokonce i skořápky.

Ohodnoceno: 2x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.