Proč buchty nejdou od sebe oddělit?

Od: Datum: 17.03.16 18:47 odpovědí: 21 změna: 23.03.16 10:38
avatar

Proč buchty nejdou od sebe?

Zdravím všechny. Prosím o radu. Upekla jsem ČESKÉ BUCHTY (Honzovy), ale těžko jsem je od sebe oddělávala. Nevíte, čím to může být? - Dobře jsem je promazávala rozpuštěným máslem. Potom jsem je ale nechala ještě asi 3/4 h kynout na plechu. Není to tím? Jak to děláte vy, aby šly pěkně od sebe? Díky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 17.03.16 19:24
avatar

Mažu sádlem a bez problémů.


doplněno 18.03.16 10:33:

Mažu rozpuštěným sádlem , hodně a ze všech stran, nechávám na plechu cca 20min. a pak šup do trouby.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 17.03.16 19:37
avatar

A necháváte je ještě po namazání sádlem před pečením kynout?

Datum: 17.03.16 19:26
avatar

Musíte každou potřít, i ze stran, tukem, aby se nepřilepily.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.03.16 19:39
avatar

Mazala jsem každou buchtu dokola i nahoře máslem. Ale pak jsem je nechala ještě na plechu kynout asi 3/4hod. - a možná to je ten problém...

Od: boba®
Datum: 17.03.16 19:46
avatar

Váš postup je správný, taky tak buchty dělám. Akorát používám olej, jak do těsta, tak promazávání. A kynout v pekáčku taky chvíli musí:) Ale promazávat chtějí hodně.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 19.03.16 16:38
avatar

třičtvrtě hodiny na plechu je moc. Proto se Vám slepily. Překynuly. Normálně 15 minut přikryté čistou utěrkou.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: host
Datum: 17.03.16 20:09

Jak už psaly předchozí rádkyně, buchty je zapotřebí potřít rozpuštěným máslem pěkně ze všech bočních stran, nejlépe peroutkou, která opravdu potírá celou plochou. Problém může být v másle, protože normální máslo se vyrábí stloukáním smetany bez dalších dnešních moderních příměsí a to možná způsobuje lepení. V sádle žádná additiva nejsou .

Ohodnoceno: 2x
 
Od: sepi®
Datum: 17.03.16 20:22
avatar

Hojně namáčím do oleje, ale pak je dávám hned péct)) když ještě dlouho kynou v pekáči, tak se těsto prokyne k sobě))

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 17.03.16 22:21
avatar

Taky nerozumim proc vam od sebe nesly.. Zrovna dnes jsem je delala a byly jak z rekamy.. Byl to celej pekac a moji 3 chlapi se o ne porvali a ted uz neni ani jedna.. Delam to stejne jako vy, alias nejdrive vymazu pekac rozpustenym maslem a na to zacnu pokladam buchtu jednu vedle druhe a kazdou pri polozeni na pekac vymazu na bocich a az je pekac plnej, tak vsechny vymazu opet rozpustenym maslem i nahore. Potom je necham kynout kolem pul hodky a pecu a jsou dokonale.. Neni to treba vasim testem?Nevim, jen si tak premyslim.. Podle me urcite nehraje roli, ze vam kynou pred pecenim 3/4 hodky.. Ja to taky tak zhruba nechavam a naopak jsou pak i nadychanejsi...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.03.16 23:08
avatar

Dobrý večer delta. Vina bude nejspíš v másle. Ono je máslo a máslo.;) Doporučuji vám pořádně omašlovat buchty sádlem včetně pekáče přesně tak, jak napsala liduš.Příště to zkuste a sama uvidíte ten rozdíl a to nejen ve snadnějším oddělování.Není nad moudrost našich babiček. A promazávat olejem? To už vůbec ne !

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.03.16 21:14
avatar

taky si myslim, ta voda v masle zafungovala na testo jako lepidlo, ...kupodivu byl nejlepsi Dr. Halir maslo, ale taky uz se zhorsilo nedavno, pokud jsem nekoupil vzhledem dokonale zamaskovanou napodobeninu, rozpada se na hrudky pri krajeni po vytazeni z lednice, to nebyvalo, bud to je nejaka hure "vyzdimana" varka a nebo zmenili pomer v masle

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.03.16 07:05
avatar

Já si myslím, že se sešlo více důvodů. Prostě špatná konstelace. ;) Ve školce, když byly buchtičky s krémem, paní kuchařky udělaly na pomoučeném vále, z těsta takové dlouhé válečky, žížaly. Nakladly je vedle sebe na plech, potřely je nějakým omastkem a špachtlí nebo kartou, celý plech nařezaly napříč. Nechávaly na plechu ještě hodně dlouho nakynout. Systém ŽAVES. Buchtičky byly skvělé, neslepily se.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.03.16 15:51
avatar

Děkuji vám všem za odpovědi, až je budu příště dělat, použiji na promazání SÁDLO. A kynout je už pak nenechám! Nějak si pořád myslím, že to bylo tím kynutím na plechu...A dám vědět! Ještě jenou díky! :)

Datum: 19.03.16 16:42
avatar

Určitě to bylo dlouhým kynutím. Ale musíte je nechat takzvaně "odpočinout" v pekáči, než je strčíte do trouby. A to je těch 15 minut. Uvidíte, že příště se Vám neslepí. Určitě jste je promazala dobře, není třeba je přímo koupat v omastku a není to pak nic moc, když buchta nasáklá tukem. Jinak sádlo, máslo. Olej ne. Pouze v nejnutnějším případě, když doma nic jiného není.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moula*
Datum: 19.03.16 20:56

Ač chlap, dám vám holky rozhřešení ! Musíte je IHNED po vytáhnutí z trouby vyklopit obráceně na něco a ihned je roztrhat(stačí malinké mezery aby se nedotýkaly) na jednotlivé buchty. Necháte je tak vychladnout a můžete je dát zpět na plech nebo servírovat na tácku. Čáo frikulinky !

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.03.16 08:17
avatar

Nojo, ale to se také horké těsto může srazit. Já to teda nedělám, protože to není potřeba. Buchty nechám v pekáči vychladnout a teprve pak vyklápím. Nikdy jsem je slepené neměla. Ale každý má ten svůj osvědčený způsob. Myslím si, že po několika pokusech tazatelka také objeví ten svůj. Ale to co popisovala, že nechala buchty ještě celou hodinu kynout v pekáči, byla chyba. Těsto bylo překynuté. Ono všeho moc škodí. Já jsem také jednou zadělala kynuté těsto na buchty a v momentě kdy už jsem měla dělat buchty, tak mi přišla návštěva. Tak jsem nechala těsto v míse a dvě hodiny kafrala s kamarádkou a pak byly buchty opravdu divné. Už si nepamatuji co to bylo, ale pamatuji si, že to bylo špatně a od té doby si na tohle dávám pozor. Ale možná, že kdybych tu mísu strčila do lednice na ty dvě hodiny co jsem ho nemohla zpracovat, tak by to možná dopadlo lépe.


doplněno 22.03.16 14:34:

:-D, ano, to má...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moula*
Datum: 21.03.16 09:50

No kafrat dvě hodiny má vždy tragické následky !

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: moula*
Datum: 23.03.16 09:45

Aby se buchty nesrazili, tak se čerstvě upečené jen trhají od sebe na nepatrnou škvírku a nechají se roztrhané u sebe vychladnout !


doplněno 23.03.16 09:56:

Kurňa ...nesrazilYYYYY

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.03.16 09:53
avatar

... a krásně okorat. :-D To už je mnohem lepší každý utržený kus ihned prohnat trávícím ústrojím.

Co se týká slepení, setkal jsem se i s tím, že kuchařka před pečením zalila buchty na plechu vrstvičkou oleje. A byly výborné.


doplněno 23.03.16 10:03:

Jojo, čerstvej štrůdl, buchty, koláč, příbor k tomu a už to jede ... *hi*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moula*
Datum: 23.03.16 10:00

Anžto máme domácího sádla vždy až do další zabíjačky, jsou buchty zaplaveny svrchu sádlem a nic neokorá ! Já je také hned likviduji horké, ale manželka zuří. Jím i horký štrůdl s jabkama a to lžicí !

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moula*
Datum: 23.03.16 10:38

Jojo, za mlada k tomu ještě litr ve skleněné flašce studeného mléka ! Dneska z důvodu nebezpečí laxírky už jen trochu teplého čajíčku !

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.