Sekaná od řezníka

Od: Datum: 09.03.16 14:11 odpovědí: 20 změna: 15.03.16 22:52
avatar

Mám ráda sekanou, karbenátky atd. Mamka si nechává vždycky mlít maso u řezníka, jenže to je na vesnici, jsou tam nízké ceny atd. Proto se ptám - za kolik asi vyjde toto v Praze? Bydlím (vařím) sama, takže určitě nechci třeba dvě kila nebo tak. Třeba 0,5-1 kg by mi naprosto stačilo. Znáte i nějakého dobrého řezníka v Praze, který mi levně toto namele (nejlépe mix hovězí/vepřové) a nebudou to stejně šuntské kusy "masa" jako v supermarketech. Na druhou stranu top bio kvalitu za xx set taky nepotřebuju.

Děkuju


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: hk
Datum: 09.03.16 14:17

Maso, které si u řezníka koupíte vám namela zdarma. Dobrý řezník - co to je? Každý řezník musí maso co nejlaciněji koupit a co nejdráž ho prodat.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: uska®
Datum: 09.03.16 14:19

Konkrétního řezníka v Praze vám neporadím. Ale u řezníka namlet půl kila sekané je nemožné. Mají velké mlýnky a toho půl kila zůstane jen v mašině, nic z ní nevyleze. . Chce to ve větším množství. Najděte řeznictví, kde se prodává maso již namleté.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 09.03.16 14:19
avatar
My jezdíme na maso do globusu, kde je vždy čerstvé. Kupujeme hovězí/vepřové a meleme sami. Směs dáme do mražáku, něco se sní hned. Jinak je určitě plno řeznictví, chce se to poptat známých. Jinak na tři karboše Vám řezník mlet nebude...
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.03.16 16:35
avatar

Také doporučuji mleté z Globusu. Stále melou a dodávají na pult. Hovězí zvlášť a vepřové namleté též zvlášt.

V řeznictví zbyde vždy maso ve mlýnku, takže Vy máte kus namletého od předcházejícího zákazníka. A protože nevíte, kdy si to maso nechal umlít, tak v horkých, letních měsících byste nemusela maso donést domů v dobré kvalitě.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: kolemjdouci
Datum: 09.03.16 14:33

Kupuju v lidlu namlete ciste hovezi maso na hamburgery a namlety mix hovezi/veprove na barbanatky. Kvalita se mi zda vyborna. Pokud budete kupovat namlete "zabalene" at uz kdekoliv musi to byt oznacene jako maso ne "masny vyrobek".

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.03.16 14:53
avatar

Na vesnici nebydlím a u řezníka mi bez problémů namelou klidně 3/4 kila plecka,které si vyberu.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.03.16 16:29
avatar

V Brně mi namelou co chci a klidně i půl kg. Počítejte s tím, že pokud melete nevykostěný bok, musíte si zaplatit a odnést i ty kosti a kůži. Nebo starý mlýnek a namelu si maso sama.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.03.16 16:37
avatar

Moje mamka to kdysi řešila tak, že si vybrala a koupila maso a doma si ho pomlela. Proč?

1/ dobře si ho předem omyla, což řezník neudělá, maso vezme a hodí do mlýnku tak, jak je.

2/ na mase často bývala kulatá fialová razítka. Řezník to nijak nevykrojil, mlel to i s tím. Barva byla určitě nezávadná, ale najít v sekané fialové nudličky masa nijak strávníky nepotěšilo. Proto to mamka doma odkrojila. Také dala pryč případné flaksičky a křupky, pokud tam bylo něco, co se jí nezamlouvalo.

Naučila jsem se to od ní stejně.

Pokud máte robot, bylo by to pro Vás nejlepší pomlít si to doma sama, i vzhledem k tomu, že chcete třeba jen malé množství masa. To na přání nikdo neudělá.

Pokud robot či mašinku nemáte, nezbyde Vám, než si koupit kousek už namletého. Občas to nebývá nic extra /křupky, flaksy/, ale jí to většina ostatních, zvládnete to také. *placni* Jaga.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: host
Datum: 09.03.16 18:29

V době před elektrickým kuchyňským náčiním byl v každé domácnosti bytelný litinový mlýnek na maso - Porkert 8, mlýnek na strouhanku a když se točilo na druhou stranu, tak to mlelo najemno ořechy, mlýnek na mák, mlýnek na kávu na zdi nebo stolní, mlýnek na ovocné šťávy, velký kulatý mlýnek na strouhání perníku, atd. Takže nebyl problém si maso umlít doma a nakonec se ještě do mlýnku dal umlít kus starého tvrdého rohlíku, kterým se mlýnek od masa důkladně vyčistil a nic se nevyhodilo, případně se zbytky hodili slepicím.

Umlít doma se dalo jak syrové maso, tak i zbytky vařeného masa, takže se doma dělaly domácí karbenátky, kapustové karbenátky, sekaná, náplň do plněných paprik, masová (nebo masové?) haše, atd.

Moderní doba přinesla elektrické mlýnky a i na vesnici řezník průběžně mlel mleté maso, třeba i jen půl kila. Kupované mleté maso na polystyrenové misce ve fólii je asi takové tajemství obsahu jako marmelády. Ne jahodová, ale s jahodami (a do je ten zbytek už je jen pro to, aby toho bylo hodně a nebylo to drahé). Totéž mleté maso v balíčcích z krámu. Dobrý řezník vám udělá dobré mleté a dobrá domácí sekaná je mňam. Receptů je hodně, každá hospodyňka dělá sekanou tu svou, nejlepší vždy byla od babiček. V závodní jídelně bylo oblíbené jídlo s kuriozním názvem "pštrosí vejce", což byl velký karbenátek, nebo vlastně malá šiška sekané a v tom vajíčko natvrdo. Také dobrota.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 09.03.16 16:40

Do sekané se ve většině případech mele odpad z masa, takže se to dobře okoření a jde do světa. Doporučuji, pokud nemáte známého řezníka, tak si namlet sám. Já mám známého řezníka, který vsadil na kvalitu a lidi u něj v obchodech stojí fronty jako za komára!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.03.16 16:41
avatar

Mi, v malém řeznictví, namelou to, co si vyberu. Klidně i půl kila, třeba hovězího, na tatarák. Na karbenátky nebo sekanou také půl kila z plecka, co si vyberu. Slušní řezníci jsou na to vybavení. Malé řeznictví má malý stroj. Ve velkém mají veliký, na velké množství masa. ;)

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 09.03.16 17:11
avatar

Maso by měli umlít u každého řezníka. V Rabitu to dělají běžně. Nejlepší maso na sekanou a podobně je plecko. Já bych Vám teda doporučila koupit si mlýnek na maso, není to taková investice a máte vystaráno na hodně let. Já také kupuji maso a doma si ho umeju a umelu, jak popisuje Jaga. V žádném supermarketu bych hotové mleté maso nikdy nekoupila, co je umleté, je umleté, tudíž nemáte možnost vidět co tam vlastně namleli. A buďte v klidu, že to nebude takové maso, jaké si Vy vyberete a koupíte. Navíc do něho přidávají nějaké konzervanty, vždycky. Můj syn mi nevěřil, a koupil si hotové mleté hovězí ve vaničce do Buloňské omáčky, nechala jsem ho, věděla jsem jak to dopadne a nechtělo se mi se s ním dohadovat, když je tak chytrej. Dopadlo to jak jsem mu předpověděla. Kočky se měly dobře a on hezky mazal pro kus hovězího, které jsem mu doma umlela. Samozřejmě, že mi budou někteří lidé oponovat. To považuji za normální. Teď jde o to, abyste si to vyzkoušela sama a rozhodla se také sama.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 09.03.16 19:14
avatar

Já miluji mleté na všechny způsoby, ,ale od řezníka bych si ho nekoupila, vždy mu tam něco zbude z předchozího mletí a ne to, co jste si zrovna koupili VY,. balené už vůbec, tam jsou přísady, které nechci a mnohdy se to síruje, aby to vydreželo,.já jsem si koupila elektrický mlýnek, stojí něco okolo 1300, je to namleté a umyté hned, běžně si kupuji třeba dvě krkovičky nebo kotlety. U Penny ,bývá Zeman řeznictví a tam, jsou velmi často slevy, někdy jsou krkovičky i za 69 Kč.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 09.03.16 21:16

V Praze 10 hlavně Sup a synové, Blahuta, Novák, Zeman. Jinak nevím, proč by mělo být maso v supermarketech šuntské. Např. Globus má velice dobré maso, ale i ostatní. Je to jen otázka vlastního výběru a stavu peněženky. Výběr je i v Praze velice dobrý. To si dneska nikdo nedovolí, být nekvalitní. Je fakt, že v supermarketu se občas něco přehlédne. Víte jak otravoval svého času Láďa Hruška. Naopak si myslím, že v Praze jsou díky konkurenci levnější ceny, než jinde. A i kvalita jednotlivých zvířat je různá. Maso je ze živého organismu, a ten není nikdy stejný, stejně starý, stejně vyzrálý, stejně živený. Takže stabilní kvalitu v tomto segmentu Vám stejně nikdo nezaručí. Možná jen u těch Japonských krav, které snad i masírují. Ale tam cena taky odpovídá - cca 2000 - 3000 kč za kg.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 09.03.16 21:50

Nejradši si maso melu, i když je to pracnější, občas si nechám semlít mnou vybraný kus u řezníka, ale namelou jen min. kilo a doufám, že mi vzadu semelou to, co jsem si vybrala... A co se týče marketů - koupila jsem nedávno mleté hovězí v lidlu. Nebylo rozhodně nijak laciné. Maso se zdálo pěkné. Nicméně co sousto, to pomleté kostičky. Bylo to výrazně cítit na jazyku. Kousíček bych prominula, stane se... ale tady skutečně v každém soustu byly cítit kousíčky kostí... až mi z toho bylo nevolno. Oběd skončil v koši

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.16 08:33
avatar

Díky za tipy na řeznictví. Já nemám ráda kupované mleté. Vadí mi, že je takové červené a ty "cancoury" jsou tlusté, ale měkké. Mamka kupuje od nás, a rozhodně tak červené (uměle červené) není. Cancoury jsou tenčí a kratší a nejsou tak měkké. Jednou jsem dělala z kupovaného mletého masa sekanou a vyhodila jsem ji, protože pořád byla uvnitř červená, i když jsem to zapékala dlouho. Proto chci koupit u toho řezníka (ale doma mlýt nechci)

 

Datum: 10.03.16 08:29
avatar

Díky za rady. Asi jako první věc jsem měla napsat, že nemám možnost mlýt si maso doma. Sotva jsem v našem spolubydlení našla místo pro obyčejný šlehač a kupovat další "krám", který navíc použiju jednou za půl roku, je to poslední, co bych potřebovala. Spíš bych tedy uvítala přímo na konkrétní pražská řeznictví, kde právě melou i menší množství toho, co si vyberu (popř. poradí) a nebude mě to stát majlant (a nebude v tom maso přilepený na mlýnku z minulého týdne). Že nejlepší je plecko, to jsem nevěděla. V Globusu vím, že mají dobré. Podívám se, kde tady Globus vůbec máme :D

Datum: 10.03.16 09:13

Také máme dobré zkušenosti z Globusu, neboť tam se točí velká spotřeba a tím pádem je mleté více méně stále čerstvé, ale co do mašiny vkládají se nedozvíte. Pokud chcete přímo mleté maso, musí vám ho řezník umlít před vámi. Je-li už prodáváno namleté předem, musí být označeno jako masný polotovar nebo tak nějak. V každém případě přemýšlejte do budoucna, zda si nepřát třeba s Vánocům mlýnek na maso (zabere jen velmi málo místa, nouzově třeba pod postelí) a jednou za čas si maso vybrat podle chuti a umlít sama, rovnou mlýnek pročistit rohlíkem a chutnat vám bude jako od maminky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.03.16 09:26
avatar

Právě. Já sekanou fakt dělám tak dvakrát za rok. A stačí mi na to 200 g, to ale samo nekoupím nikde, takže to půl kila, no. Kvůli tomu si mlýnek kupovat nebudu, už tak mám na našem bytě strašně moc krámů, s kterými netuším, co budu dělat, až se budu zase stěhovat dál (a ještě k nim přibyde hmoždíř :D). Takže opravdu hledám konkrétního ověřeného řezníka/řeznictví, kam přijdu, dám mu stovku, on mi ukáže kus masa a čistý mlýnek a pomele mi ho. Nazdar bazar. :)

Od: amy®
Datum: 15.03.16 22:52

Pokud nemáte Globus, zkuste Lidl. Masová směs na sekanou z Lidlu nedávno vyhrála v testu mletých mas. To není propagace obchodu, jen rada, abyste nelítala po Praze kvůli půl kilu na sekanou.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.