Nejste přihlášen/a.
Na rizoto je tolik postupů, kolik je kuchařů. Tohle je jedno z nejvariabilnějších jídel. Já dnes dojídám rizoto ze včerka. V úterý jsem upekla dvě kuřecí čtvrtky. Jednu jsem s Dorotkou snědla a jedna mi zbyla. Do prázdného pekáčku jsem na kostičky nakrájela mrkev, petržel, celer a malou cibulku. Zalila jsem to dvěma hrníčky vody, nadrobila kostku bujonu a postavila na oheň na sporáku. Zapla jsem troubu. Když to v pekáčku začalo vařit, přisypala jsem hrníček rýže a obrané, na kousky nakrájené maso ze čtvrtky. Přilila výpek z těch čtvrtek, osolila tak, aby voda byla mírně přesolená. Přikryla jsem pekáček a šoupla do rozehřáté trouby. Po 10ti minutách jsem všechno v pekáčku promíchala, znovu přikryla a do trouby vrátila. Troubu jsem vypla a po 10ti minutách z trouby vytáhla hotové rizoto.
Takhle to dělám, když z drobů nebo nějakých částí kuřete uvařím polévku. Pak do pekáčku místo vody, dám polévku. Někdy dám i kostku. Zeleninou nešetřím a mám ráda i zelenou část petržele nebo celeru, nakrájené nadrobno.
Já ho dělal přesně podle Polreicha. A když se dodrží ten recept a suroviny(rýže arborio např.), je to úplně o něčem jiném. Jenom jsem to celé dělal na teflonové pánvi se skleněnou pokličkou.
Reaguju teď spíš trochu na debatu dole, co je lepší. Suché nebo mazlavé. Já jsem dlouho znal jen to naše, české suché. Nikdy mi moc nejelo, musel jsem k němu mít něco kyselého, okurku, řepu, zelí, prostě něco, co to dochutilo a navlhčilo. Nasucho to prostě nejde. . Až když jsem si zkusil tohle mazlavé "po "italsku", tak jsem mu přišel na chuť. Do toho rýžového základu, můžete dát potom cokoliv vás napadne a jde to k sobě. Např, různé druhy mas, houby, různé sýry, rajčata, zeleninu dušenou nebo pečenou, nebo grilovanou,. Prostě je to ohromně variabilní jídlo. To samotné rizoto je jen základ.
Tak dobrou chuť.
Když jsem odpovídala, začínala jsem tím, že rizoto je jedno z nejvariabilnějších jídel. A fakt! "Aj tak sa dá!"
- ono záleží na tom, co Vám osobně chutná - já mazlavé rizoto s rozvařenou rýží jíst nemůžu, můj partner zase naopak - takže dělám rizota dvě - základ stejný, rýže dvojí - žádný problém.
- takže - spíše nežli mazlavé - lze takové rizoto nazvat "šťavnatým" . To je pak "jiný kafe" !
Mazlavé rizoto neznamená rozvařenou rýži, takové je opravdu hnusné. Rozdíl je v tom, že u mazlavého rizota je rýže obalena např. omastkem nebo tak něčím, kdežto u suchého nikoli.
nemám ráda rýži rozblemtanou, tak ji vařím zvlášť - rýži vyperu, vodu sliju - podíl rýže-voda pro vaření je 1 : 1 až 1,5. Přidám omastek (mně stačí olej) a za stálého míchání rýží přivedu k varu. Pak odstavím z plamene a vložím do předem naplno vyhřáté trouby, kde ji nechám dojít (asi hodinu) - jo - troubu po vyhřátí vypnu.
Rýži lze taky vařit ve vodní lázni tak, že ji (vypranou) vložím do potřebné nádoby, přileju 1 až 1,5 dílu vody a trochu omastku. Nádobu pak vložím do větší nádoby s vodou, přivedu k varu, ztlumím plamen a zvolna vařím asi půl hodiny. Rýže je hotova.
"Omáčku" do rizota dělám zvlášť - neměla by chybět cibulka, žampiony, maso, paprika (sladká i pálivá) , či jiné koření, nebo místo masa zelenina, vývar. Do omáčky pro rizoto ostatně můžu "nacpat" cokoliv. Při správném okořenění a ochucení (např. sojová omáčka) je každá kombinace mňamka. Rýži nesolím, ani neochucuju, protože ochucuju omáčku, takže abych "nepřesolila".
Já v mikrovlnce uvařím propláchnutou rýži a nějakou zeleninu (mrkev, květák, brokolici, syrovou papriku). Poté v hrnci osmahnu porek, přidám trošku kečupu a trošku papriky, nato vysypu uvařenou ráži z mikrovlnky, přidám trochu másla a dám na chvíli zapéci. Zásadně nesnáším rizota jako vaří Italové takové ty mazlavé bleptajzy. Jako jiný recept možno do rýže přidat jen houby.
Jednoduše uvaří se rýže,dále maso (kuřecí, prasátko...) na nudličky,v kastrolku rozpálím cca lžíci sádla,do něj do sklovata cibuli,pak ono maso a koření (grilovací,parika,adžika,karí...dle vlastní chuti), nakonec až je maso měkké (kuřecí dřív než vepřové)pak nějakou zeleninu (moravanka,hradištanka atd dle vlastní chuti)případně zvlášt podušené houby (žampiony,houby z lesa-směs),pak se to vše smíchá s rýží a je to čemu říkáme rizoto (To pravé má být trochu jinší)Moje na to strouhá tvrdý sýr,já to nemusím já k tomu nejraději kyselou okurku.
Včera jsem vařila "rizoto" pohankové, proprat pohanku a uvařit 1:2 jako rýži, orestovat nakrájenou cibulku a 2 stroučky na plátky nakrájeného česneku, přidat steril. hrášek s kukuřicí, smíchat a dochutit (já volím vegetu), na talíři posypat strouhaným sýrem (dávám trochu parmezánu a trochu aidamu), trochu na drobno krájené petrželové natě. Někdy dávám i vařenou kořenovou zeleninu, jindy zase poleju opraženou slaninou.
Správně se má rizoto dělat s vínem a s minimem surovin (např. jen hrášek). Já ho dělávám ve vývaru. Rýži uvařím zvlášť v troše vývaru, aby se rýže "netopila" (vývar se musí postupně dolévat), pak přidám z pánvičky orestovanou zeleninu. Sůl až jako poslední. Jinak mám ráda i takové to "školní" rizoto s masem z konzervy :D. Nesnáším typické české rizoto, kde je rýže suchá, "nepromazaná". Blbě se to jí a často jediný způsob ochucení je "víc soli".
To jste teda na velkém omylu, já psala o tom zapékaném a vůbeckse to nejí špatně a není to suché díky masu a omamstku, když se použijí třeba zbytky z pečeně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.