Jak se vaří rizoto?

Od: Datum: 17.02.16 18:58 odpovědí: 16 změna: 19.02.16 18:02

Jak to děláte? Postup, suroviny, ...Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 17.02.16 19:32
avatar

Jeden recept na dobré a zdravé je zde.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.02.16 21:21
avatar

Jednoduše uvaří se rýže,dále maso (kuřecí, prasátko...) na nudličky,v kastrolku rozpálím cca lžíci sádla,do něj do sklovata cibuli,pak ono maso a koření (grilovací,parika,adžika,karí...dle vlastní chuti), nakonec až je maso měkké (kuřecí dřív než vepřové)pak nějakou zeleninu (moravanka,hradištanka atd dle vlastní chuti)případně zvlášt podušené houby (žampiony,houby z lesa-směs),pak se to vše smíchá s rýží a je to čemu říkáme rizoto (To pravé má být trochu jinší)Moje na to strouhá tvrdý sýr,já to nemusím já k tomu nejraději kyselou okurku.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cl
Datum: 17.02.16 21:55
Orestuju cibulku, stroužek česneku, 300g rýže, dvě kuřecí prsa, kukuřici, hrášek. Zaleju vývarem, přiklopím občas zkontroluju a případně ještě přileju vývar když se vyváří a rýže je ještě tvrdá. Opepřím osolím. Není úplně marný v závěru vaření přimíchat trochu másla. Může se posypat sýrem nebo parmasanem. Hodí se k tomu kyselá okurka.
Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 18.02.16 07:46
avatar

Na rizoto je tolik postupů, kolik je kuchařů. Tohle je jedno z nejvariabilnějších jídel. ;) Já dnes dojídám rizoto ze včerka. V úterý jsem upekla dvě kuřecí čtvrtky. Jednu jsem s Dorotkou snědla a jedna mi zbyla. Do prázdného pekáčku jsem na kostičky nakrájela mrkev, petržel, celer a malou cibulku. Zalila jsem to dvěma hrníčky vody, nadrobila kostku bujonu a postavila na oheň na sporáku. Zapla jsem troubu. Když to v pekáčku začalo vařit, přisypala jsem hrníček rýže a obrané, na kousky nakrájené maso ze čtvrtky. Přilila výpek z těch čtvrtek, osolila tak, aby voda byla mírně přesolená. Přikryla jsem pekáček a šoupla do rozehřáté trouby. Po 10ti minutách jsem všechno v pekáčku promíchala, znovu přikryla a do trouby vrátila. Troubu jsem vypla a po 10ti minutách z trouby vytáhla hotové rizoto. *palec*Takhle to dělám, když z drobů nebo nějakých částí kuřete uvařím polévku. Pak do pekáčku místo vody, dám polévku. Někdy dám i kostku. Zeleninou nešetřím a mám ráda i zelenou část petržele nebo celeru, nakrájené nadrobno.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 18.02.16 08:16
avatar

nemám ráda rýži rozblemtanou, tak ji vařím zvlášť - rýži vyperu, vodu sliju - podíl rýže-voda pro vaření je 1 : 1 až 1,5. Přidám omastek (mně stačí olej) a za stálého míchání rýží přivedu k varu. Pak odstavím z plamene a vložím do předem naplno vyhřáté trouby, kde ji nechám dojít (asi hodinu) - jo - troubu po vyhřátí vypnu.

Rýži lze taky vařit ve vodní lázni tak, že ji (vypranou) vložím do potřebné nádoby, přileju 1 až 1,5 dílu vody a trochu omastku. Nádobu pak vložím do větší nádoby s vodou, přivedu k varu, ztlumím plamen a zvolna vařím asi půl hodiny. Rýže je hotova.

"Omáčku" do rizota dělám zvlášť - neměla by chybět cibulka, žampiony, maso, paprika (sladká i pálivá) , či jiné koření, nebo místo masa zelenina, vývar. Do omáčky pro rizoto ostatně můžu "nacpat" cokoliv. Při správném okořenění a ochucení (např. sojová omáčka) je každá kombinace mňamka. Rýži nesolím, ani neochucuju, protože ochucuju omáčku, takže abych "nepřesolila".

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.02.16 10:22
avatar

Já v mikrovlnce uvařím propláchnutou rýži a nějakou zeleninu (mrkev, květák, brokolici, syrovou papriku). Poté v hrnci osmahnu porek, přidám trošku kečupu a trošku papriky, nato vysypu uvařenou ráži z mikrovlnky, přidám trochu másla a dám na chvíli zapéci. Zásadně nesnáším rizota jako vaří Italové takové ty mazlavé bleptajzy. Jako jiný recept možno do rýže přidat jen houby.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.02.16 13:08
avatar

Včera jsem vařila "rizoto" pohankové, proprat pohanku a uvařit 1:2 jako rýži, orestovat nakrájenou cibulku a 2 stroučky na plátky nakrájeného česneku, přidat steril. hrášek s kukuřicí, smíchat a dochutit (já volím vegetu), na talíři posypat strouhaným sýrem (dávám trochu parmezánu a trochu aidamu), trochu na drobno krájené petrželové natě. Někdy dávám i vařenou kořenovou zeleninu, jindy zase poleju opraženou slaninou.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.02.16 15:15
avatar

Pohankové vařím taky, je výborné. Adokonce jsem zkusila uvařenou pohanku místo strouhanky do sekané či karbanátků, výborná chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.02.16 22:27
avatar

Já ho dělal přesně podle Polreicha. A když se dodrží ten recept a suroviny(rýže arborio např.), je to úplně o něčem jiném. Jenom jsem to celé dělal na teflonové pánvi se skleněnou pokličkou.



doplněno 19.02.16 17:52:

Reaguju teď spíš trochu na debatu dole, co je lepší. Suché nebo mazlavé. Já jsem dlouho znal jen to naše, české suché. Nikdy mi moc nejelo, musel jsem k němu mít něco kyselého, okurku, řepu, zelí, prostě něco, co to dochutilo a navlhčilo. Nasucho to prostě nejde. . Až když jsem si zkusil tohle mazlavé "po "italsku", tak jsem mu přišel na chuť. Do toho rýžového základu, můžete dát potom cokoliv vás napadne a jde to k sobě. Např, různé druhy mas, houby, různé sýry, rajčata, zeleninu dušenou nebo pečenou, nebo grilovanou,. Prostě je to ohromně variabilní jídlo. To samotné rizoto je jen základ.

Tak dobrou chuť.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 19.02.16 06:55
avatar

Když jsem odpovídala, začínala jsem tím, že rizoto je jedno z nejvariabilnějších jídel. A fakt! "Aj tak sa dá!" *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.02.16 16:08
avatar

No právě on a Ital vaří ty mazlavé.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.02.16 18:00
avatar

- ono záleží na tom, co Vám osobně chutná - já mazlavé rizoto s rozvařenou rýží jíst nemůžu, můj partner zase naopak - takže dělám rizota dvě - základ stejný, rýže dvojí - žádný problém.


doplněno 19.02.16 18:10:

- takže - spíše nežli mazlavé - lze takové rizoto nazvat "šťavnatým" . To je pak "jiný kafe" !

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 19.02.16 18:02
avatar

Mazlavé rizoto neznamená rozvařenou rýži, takové je opravdu hnusné. Rozdíl je v tom, že u mazlavého rizota je rýže obalena např. omastkem nebo tak něčím, kdežto u suchého nikoli.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.02.16 07:20
avatar

Správně se má rizoto dělat s vínem a s minimem surovin (např. jen hrášek). Já ho dělávám ve vývaru. Rýži uvařím zvlášť v troše vývaru, aby se rýže "netopila" (vývar se musí postupně dolévat), pak přidám z pánvičky orestovanou zeleninu. Sůl až jako poslední. Jinak mám ráda i takové to "školní" rizoto s masem z konzervy :D. Nesnáším typické české rizoto, kde je rýže suchá, "nepromazaná". Blbě se to jí a často jediný způsob ochucení je "víc soli".

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.02.16 16:10
avatar

To jste teda na velkém omylu, já psala o tom zapékaném a vůbeckse to nejí špatně a není to suché díky masu a omamstku, když se použijí třeba zbytky z pečeně.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.02.16 17:31
avatar

A reaguju snad na vás? Snad vím, co mi chutná a nechutná - a nechutná mi suché rizoto, naopak mám ráda to mazlavější (ne díky rozvařené rýži, ale díky např. tomu vývaru).

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.