Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjmení v mužské formě

Od: strep odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

po uzavření sňatku bych chtěla používat příjmení manžela bez koncovky v mužské formě. Jsme oba občané ČR, ani jeden z nás není cizinec, takže nevím zda je u nás tato forma povolena. Jak na to? Kam se můžu obrátit?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Matrika. Žena to taky má, ale je slovenka.

hodnocení

1x

Dobrý den. Ve Vašem případě to nelze. Viz. Předpis č. 301/2000 Sb. Zákon o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů:

§69

1) Příjmení žen se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice.

(2) Při zápisu uzavření manželství nebo vzniku partnerství lze na základě žádosti ženy, jíž se uzavření manželství nebo vznik partnerství týká, uvést v matriční knize příjmení, které bude po uzavření manželství nebo vstupu do partnerství užívat, v mužském tvaru, jde-li o

a) cizinku,

b) občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině,

c) občanku, jejíž manžel je cizinec nebo jejíž partnerka je cizinka, nebo

d) občanku, která je jiné než české národnosti.

zakonyprolidi.cz/...

K té národnosti: Uvedení národnost/.... Nevede cesta tudy?

Jinak osobně v tom nepřechylování nějaký benefit nevidím, pokud nsjeou důvody hodné zvážení. Na druhou stranu je fakt, že dnes se to dost užívá.

doplněno 17.02.16 12:52:

Ovšem, našel jsem i tento text:

zpravy.idnes.cz/...

cinematic*
hodnocení

1x

...bez koncovky v mužské formě..

Takže s koncovkou ová? S tím by snad neměl být problém...

hodnocení

0x
Ano u nas to jiz jde.

figurek*
hodnocení

0x

no nevím jestli uspějete.

Ester Kočičková se prý chtěla jmenovat Ester Kočička a povolení nedostala.

patronka*

To je jako fór, jo? Ester Kočičková je umělecké jméno, ve skutečnosti se jmenuje Renata Divišová-Pařezová :)

osobnosti.cz/...

hodnocení

0x

Tazatelka má asi na mysli nepřechýlené příjmení...

Předpokládám, že to nějakým způsobem jde udělat - jako referenční vzorek by mohla sloužit TV Noha - tam si v tom doslova libují - Smetana a Svoboda jsou taky dámy. Mě spíše interesuje ono pověstné : ,,Proč? Komu tím prospěješ? ´´

Přijde mi to jako jakýsi druh exhibice - Nováková je každá druhá, tak já budu Marie Novák. Ovšem nic proti, každému co je libo...

Ema Smetana a Petra Svoboda spadají do oné kategorie §69 odst. b. Obě žily dlouhodobě v cizině.

Ovšem máme v rodině mladou paní, ta používá obě příjmení: Rodné v "ženském" tvaru, tedy s koncovkou -ová a manželovo v "mužském" tvaru. Přičemž manželovo příjmení končí na -a, celek tedy působí hodně komicky, protože to vypadá, jako by měla poněkud netradiční druhé křestní jméno. Přesně tak jako u jména Kateřina Konvalinka Průšová. Otázkou tedy zůstává: Ne jestli, ale jak to, že to jde? Ona zmíněná příbuzná je češka, manžel rovněž, v cizině byli tak max. na dovolené a v OP má to, co tam má...

hodnocení

0x

Podle toho, co vlozila Kapka, by se to podle mne nechalo sikovne navlect na ten bod

b) občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině,

Sdeleni zameru trvaleho prestehovani do ciziny hned po svatbe, dolozit treba nejakou pracovni nebo najemni smlouvou, zvacim dopisem a pod.

Podle mne nikdo na matrice nebude volat napr. do Burger kinga v Kuala Lumpur, aby si overil pravost pracovni smlouvy.

Samozrejme je to potreba provest sofistiovaneji, ale v principu si myslim, ze by to mohlo jit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]