Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
po uzavření sňatku bych chtěla používat příjmení manžela bez koncovky v mužské formě. Jsme oba občané ČR, ani jeden z nás není cizinec, takže nevím zda je u nás tato forma povolena. Jak na to? Kam se můžu obrátit?
Dobrý den. Ve Vašem případě to nelze. Viz. Předpis č. 301/2000 Sb. Zákon o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů:
§69
1) Příjmení žen se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice.
(2) Při zápisu uzavření manželství nebo vzniku partnerství lze na základě žádosti ženy, jíž se uzavření manželství nebo vznik partnerství týká, uvést v matriční knize příjmení, které bude po uzavření manželství nebo vstupu do partnerství užívat, v mužském tvaru, jde-li o
a) cizinku,
b) občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině,
c) občanku, jejíž manžel je cizinec nebo jejíž partnerka je cizinka, nebo
d) občanku, která je jiné než české národnosti.
K té národnosti: Uvedení národnost/.... Nevede cesta tudy?
Jinak osobně v tom nepřechylování nějaký benefit nevidím, pokud nsjeou důvody hodné zvážení. Na druhou stranu je fakt, že dnes se to dost užívá.
Ovšem, našel jsem i tento text:
Tazatelka má asi na mysli nepřechýlené příjmení...
Předpokládám, že to nějakým způsobem jde udělat - jako referenční vzorek by mohla sloužit TV Noha - tam si v tom doslova libují - Smetana a Svoboda jsou taky dámy. Mě spíše interesuje ono pověstné : ,,Proč? Komu tím prospěješ? ´´
Přijde mi to jako jakýsi druh exhibice - Nováková je každá druhá, tak já budu Marie Novák. Ovšem nic proti, každému co je libo...
Ema Smetana a Petra Svoboda spadají do oné kategorie §69 odst. b. Obě žily dlouhodobě v cizině.
Ovšem máme v rodině mladou paní, ta používá obě příjmení: Rodné v "ženském" tvaru, tedy s koncovkou -ová a manželovo v "mužském" tvaru. Přičemž manželovo příjmení končí na -a, celek tedy působí hodně komicky, protože to vypadá, jako by měla poněkud netradiční druhé křestní jméno. Přesně tak jako u jména Kateřina Konvalinka Průšová. Otázkou tedy zůstává: Ne jestli, ale jak to, že to jde? Ona zmíněná příbuzná je češka, manžel rovněž, v cizině byli tak max. na dovolené a v OP má to, co tam má...
Podle toho, co vlozila Kapka, by se to podle mne nechalo sikovne navlect na ten bod
b) občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině,
Sdeleni zameru trvaleho prestehovani do ciziny hned po svatbe, dolozit treba nejakou pracovni nebo najemni smlouvou, zvacim dopisem a pod.
Podle mne nikdo na matrice nebude volat napr. do Burger kinga v Kuala Lumpur, aby si overil pravost pracovni smlouvy.
Samozrejme je to potreba provest sofistiovaneji, ale v principu si myslim, ze by to mohlo jit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.