Nejste přihlášen/a.
Jsem zvědavá, kdo napíše, že látkové pleny jsou výhodné. Jedině snad, jakože pro ochranu a ekologii světa. Ale abych pravdu řekla, když si představím ty prací prášky, spotřebu vody, spotřebu elektřiny na praní, zvýšenou spotřebu tepla, když se musí sušit a větrat vlhkost doma a to tak, že denně, tak si nejsem úplně jistá. A když si vzpomenu na hory pokakaných a počuraných plen, každý den, tak se nestačím divit, že to ještě někdo pokládá za výhodu. Jo, než jsem to napsala, přišla mi na mysl jediná výhoda. S plenami se bezvadně čistí okna.
babkazov-já dokonce zkusila vyrobit i ten prací sliz,jak tom maminy perou plíny a je to supr.Mýdlo s jelenem nebo Lanza a trochu prací sody.Přidávám i žlučové mýdlo na "posrané"flekyvýborně vypere odolnou špínu.Peru plíny i oblečení dohromady a jsou krásně bílé.Z toho se vyrobí(práce na 15min.)asi 8litrů prací hmoty.Takový tuhý gel,ekologický a asi za 50kč.Takže za prášek jsem ještě neutratila.Voda a elektrika taky není taková pálka jakou bych dala za kupované plíny,těch bych za den spotřebovala asi za 90kč.Každý panelák,bytovka má sušárnu,takže sušit mají kde všichni.V rodiném domku je to na prd,to je pravda.
...jo a peru na 60stup. někdy i na 40stup.když vím,že tam mám jen počůrané se spocenýma oblečkama.Takže ani ta pračka nejede na maximum.Na 90stp.jsem prala jen jednou,jak byly nové,před použitím.
já je používala u nejmladšího - dokud byl kojený, tak měl řídkou stolici, která látkovými plenami (jakýmikoli, vyjma novorozeneckých se speciálním povrchem) protékala, ale hadrové byly v pohodě. tak nějak mi přišlo jednodušší převlíknout a vyprat plenu, než převlíknout a vyprat celé dítě včetně postele no a pak už jsem si na ně tak zvykla, že jsem je neměnila, ani když už měl hovínka normální.
Dobrý den, výhoda je ta, že matka dítěte je více zaneprázdněna a potom má méně času na "blbostě", FCB a kamarádky . Zdravím!
P.S. Ale, zase při žehlení plen se dobře sledují telenovely.
doplněno 16.02.16 18:02:Ženy, berte můj příspěvek s nadhledem - není to nic proti vám. A "veselý žluťák" tam je také.
ale tak to zas ne, já byla na netu pečená vařená a to jsem látkovky používala až u třetího dítěte, tedy doma jsem měla ještě dvě starší, předškolní, se kterými jsem musela zvládat běžné maminkovské aktivity + pomoc s manželovou firmou. ale nežehlila jsem, nejdřív jsem používala pleny, které se nežehlí, a když jsem později na doma přešla na obyčejné čtvercovky, tak už jsem na žehlení byla líná, když doteď šlo bez něj.
Zkusila jsem si obojí,protože v porodnici předčasně narozeným dávali jednorázové.Vydrželi jsme dva měsíce na jednorázovkách,protože jsem neuměla a nevěděla jak na textilní.Nikdo mi neporadil,ale díky youtube jsem na to přišla A NEMŮŽU SI VYNACHVÁLIT! Přikláním se k tomu,že je to pro děti zdravější.Nemají pohlavní orgány vystavené takové teplotě a není v nich "chemie".Opravdu je v nich miminko ve větším pohodlí,když jej rozbalím není tak horké a zapařené,jak v jednorázovce.I když jej rozbalím později,tak nic neprotíká.Některé jednorázovky nacucnou a potom už jsou mokré a protíkaj.Mám dvojčata a peru obden,někdy i co třetí den a v domě je sušárna,kde je to druhý den suché.
Je strašně moc druhů a nevyznala jsem se v tom,ale nakonec úspěch.Stačí koupit pleny,mám klasické z Hypernovy(pleny Libštát),potom z Pepca flanelové a protože jsem šetřivá,nakoupila jsem si látky po seconhandech(tenké froté,bavlnu a hlavně flanel)a ušila si čtvercovky svoje.Potom stačí koupit jen svrchní kalhotky(tak 2ks),takové ty rostoucí cca za 350kč.Z venku jsou heboučké a uvnitř nepromakvé.Mají spostu drukrů a dají se nastavit akorát na velikost miminka.Plenka se složí do novoskladu(podle youtube dá se na dítě a na to se zapnou kalhotky.A hotovo.
Pokud do plíny hodí bobek,setřu to nejhorší wc papírem,vyhodím a plenu mrsknu do pračky k ostatním,nic nesmrdí.Ale můžete je dávat do kýble s víkem.I když moje děti kakají do plen vyjímečně,spíše vůbec,prostě zabrečí ,dají vědět a od narození konají nad papírem.Jsou zlaté
Vše se dá koupit i na bazarech a vše se dá koupit levně za polovinu.
bene vy jste to vystihl přesně a stručně.Hezky napsáno
Pračka pere za mě,věšení plen tak na 15min.a když žehlím(na zemi) jsou dvojčata se mnou,sedí v houpátkách a dívají se,povídám jim...a nebo žehlím k večeru jak spí,dívám se na telku,zabere to tak půl hoďky.Věším je hezky rovně na šňuru,tak není potom tolik práce.
Já jsem používala oboje. Na noc a na delší cesty jednorázové, na doma a na běžný pohyb po městě, kroužcích atd. látkové. Práce s látkovkama určitě je, ale úspora financí je značná. To byla moje hlavní motivace. S tím časnějším učením na nočník to nemusí být vždy pravda. Staršího syna jsem dávala na nočník od 11 měsíců. Od roku a čtvrt kakal už jen do nočníku, ale čůrání byl schopen kontrolovat až ve 2,5 letech. Takže do 2 let nosil pleny, pak mi už bylo jedno, jestli peru počůrané kalhoty nebo plenku. Mladší syn je po operaci konečníku, kaká hodně často, má často průjmy, takže ani separační plena vše nezachytí, tak používám už jen jednorázovky.
Zastánci látkových plen nezlobte se ale pokrok nelze zastavit, jednorázové pleny ušetří maminkám spoustu práce, nemusíte nosit v tašce pokakanou plenu když děcko přebalíte v parku, nemusíte prát, žehlit (vím,, ty kvalitní se žehlit nemusí). To by se někteří mohli vracet i k menstruačním vložkám které moje babička prala-fuj, to si vážně nedovedu představit. Já žádnou extra výhodu nevidím, nevýhod vidím hodně.
Právě že je pokrok s námi,proto pereme v ekonomických pračkách,někdo i suší,podle studii víme,že za chvíli budou plodní jen někteří chlapečci,tak proč zrovna tomu svému nedopřát tu šanci.Známe i spoustu chemikálii co se používá při výrobě plen a co obsahují,tak proč neprat raději v přírodních nebo šetnějších prostředcích.Dala bych za pravdu pouze těm maminkám co pracují a zárověň mají kojence.Jinak nevěřím,že nemají čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.