Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny..
Mám prosbičku..=) Mám v plánu péct dort a nevím jak na správný dortový korpus. Ten co dělám já je spíš piškot na nejrůznější dezerty se šlehačkou, tvarohem, ovocem a tak..=) Tak mi někdo prosím poraďte jak na ten správný dort..=)
Předem děkuji za rady..=)
Vaše Lola
a jaký dort budete dělat?
Extra klasika je ořechový s rybízovou marmeládou a krémem. Nebo čokoládový atd. Vždy hledám recept, aby tam byl v těstu i olej, korpus pak není tak suchý.
Jenom klasiku základní s pudinkovým krémem..=) Ale potřebuji vědět jak mám jít na ten korpus..=)
jediný schopný recept jsem našel tento: ona.idnes.cz/...
Podle mého má obsahovat hladkou mouku, žádný kypřící prášek a olej. Olej v tom receptu chybí, ale není problém do hotového těsta vmíchat ještě 5 lžic oleje a bude tam. Ořechy bych dal vlašské a rozhodně MLETÉ.
Dnes všichni včetně mě rádi ořechy sekají v "ponorném mixéru", ale takové oříšky jsou jako kamínky a nikoliv jako jemné plátky a to je fakt propastný rozdíl. Pokud máte mlýnek na strouhanku/ořechy rozhodně ho použijte. Vyplatí se to.
Dort se pak rozřeže a na každou vrstvu patří kyselá výrazná marmláda (červený rybíz), která se rozředí vodou/rumem na řidší a na to krém. Takhle každé patro. Tou kyselostí získá dort chuť - kontrast sladkého a kyselého. Bez toho to bude vždy jen sladký kopec.
Pak nechat v lednici ztuhnout, celý obmazat zbytekem krému, vršek by měl být politý čokoládou a boky obsypané mletými ořechy popř plátky mandlí. To je prostě klasika mezi dorty. Pokud máte ráda staré klasické. Dnes se už moc nedělají, protože krémy už nejsou v oblibě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.