Recept na domácí pečivo z žitné mouky

Od: Datum: 06.02.16 18:11 odpovědí: 20 změna: 26.11.16 21:07
avatar

Máte nějaký recept na domácí pečivo z žitné nebo ovesné mouky?...a aby se peklo v troubě.díky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: uska®
Datum: 06.02.16 20:13

Ze samotné žitné mouky toho moc neupečete. Žitná mouka je velice těžká, špatně těsto kyne s kvasnicemi, lepší je kvásek. Musíte mouky míchat. Těžko radit, když nevíme co chcete péci. Receptů na chleba s použitím trochu žitné mouky je zde fůra.

A nebo péci jen ze žitné jde, ale já to neumím a to peču pečivo denně.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pb®
Datum: 06.02.16 20:57

Já si peču žitný kváskový chléb doma v elektrické troubě už třičtvrtě roku. Když už se s tím mám doma dělat, tak aby to bylo co možná nejzdravější, tedy kváskový a celožitný nebo s velkým podílem žitné mouky, s přidáním ovesných vloček atd. Postupovala jsem podle stránek kvaskovychleb.cz , ale nebrala jsem to zas tak doslova a složitě, tedy těsto dělám od oka, nic nevážím už od začátku a vždy se chléb povedl. Tedy ze začátku byl tuhý, protože jsem se snažila udělat bochník, ale teď dělám těsto řidší a dávám ho do formy vyložené pečícím papírem a konečně mi chléb začala jíst i rodina.

Stačí jen smíchat trošku žitné mouky s vodou, nechat na lince a za pár hodin to začne kynout, tvoří se bublinky. Na teplejším místě kyne rychleji, ale vykyne i při běžné teplotě v domácnosti. Ráno a večer trošku přikrmit, tedy přidat trochu žitné mouky a vody. Poprvé jsem měla kvásek hotový za 4 dny, teď už jen odeberu lžíci schovám do sklenice do lednice a když chci péct, zamíchám ten zbytek kvásku do mouky, přidám vodu a počkám až to vykyne. Pak trochu odeberu zas na další pečení. Takhle připravená kvásek zahustím moukou (žitnou, chlebovou - žitná s pšeničnou) na požadovanou hustotu, přidám sůl a kmín, dám do formy, nechám vykynout a upeču.

Fotky to co peču těď ve formě, úplně první bochník a nějaký další ze začátku pečení.

Ohodnoceno: 6x
 
Datum: 07.02.16 18:39
avatar

*palec*Paráda! *palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fialka
Datum: 07.02.16 19:07

Mám nejlepší zkušenosti na webu pekárnománie.cz. Skvělé recepty, variabilní, široká nabíídka a odborné rady v rychlosti dané. Doporučuji nahlídnout, za to nic nedáte.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: uska®
Datum: 07.02.16 19:49

fialko - studuji váš odkaz na ŽITNÝ chléb. V odkaze jsem nenašla ani jeden recept na chleba pouze ze žitné mouky, tak jak chtěla tazatelka. Ve všech receptech je žitná mouka míchaná, obyčejně s pšeničnou, celozrnou a nebo s chlebovou (to už je sama směs), což dělám i já. Tak kde je ten žitný recept?

A nebo jsem něco přehlédla?


doplněno 07.02.16 21:33:

nikdo - viz můj první příspěvěk. Tvrdím to co vy. Ale tazatelka chtěla žitný chléb, pak je tu dán odkaz a já si myslela, že se něco přiučím.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 07.02.16 21:28
avatar

Ono to v podstatě pořádně nejde. Jediné co z čistě žitné mouky dokážete, je něco jako chléb, kterému se říká moskevský. Tmavý, mazlavý, nebo drobivý, obtížně kynutelný. Kvasnice žitnou mouku "nežerou". Jediné čím jde kypřit žitné těsto je kvásek, tak jak to radí někdo výše. Proto se ž. mouka míchá s pšeničnou, která má více lepku a tím zajistí těstu lepší tažnost.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: fialka
Datum: 08.02.16 21:24

Omlouvám se, když vy tak zhurta Uško . Přehlédla jsem, že tazatelka chtěla výhradně žitný. Někde z netu jsem zkoušela a nedopadlo dobře, nechutnalo nám. Proto peču jak jsem uvedla web - mouky míchané + různé přidané suroviny.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.02.16 19:36
avatar

*jasne*supr,díky za oba dva odkazy,už se těším až to zkusím.


doplněno 09.02.16 08:30:

Tak nemusíte rozmíchávat emoce,psala jsem z žitné nebo ovesné...prostě mám nakoupeno několik druhů mouky(peču z nich zatím jen sladké věci,makovku a pod)a chtěla jsem zkusit i jiné věci,takže díky za recepty.

Datum: 08.02.16 18:05
avatar

Čím větší podíl žitné mouky, tím je chleba hutnější. Už to tady bylo řečeno a já se pod to podepisuji. Také peču chleba zásadně doma a v domácí pekárně. Vyzkoušela jsem upéci uhnětené těsto péci v troubě a neshledala jsem jiný rozdíl, než v tom tvaru a že kůrka byla trochu jiná. Ten rozdíl není tak markantní a za tu práci a el. energii to nestojí. Také si míchám mouky sama. Když jsem jednou udělala chleba s větší dávkou žitné mouky, vůbec mi nechutnal a ležel mi v žaludku. Nemyslím si, že to bylo právě to nejzdravější. Směs má být vyvážená. Také přidávám vločky. Buďto ovesné, nebo žitné, nebo pohankové a semínka. V obchodě jsem už chleba nekoupila několik let, vlastně od té doby co mám tu pekárnu, nekupuji ani veky na chlebíčky, prostě žádné pečivo nekupuji. Veky teda zadělám v pekárně a peču v troubě, protože chci ten tvar na chlebíčky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.02.16 19:06
avatar

Jéje! Moje žena si strašně přála k vánocům domácí pekárnu, že bude péct domácí chleba. Trouba Ježíšek zainvestoval dárek navíc, nadělil a pekárna je dosud nedotčená. Dokonce do ní ani nenakoukla. Je to koze vocas k vyrvání. Proto vítám výše uvedené návody na pečení chleba v klasické troubě. Díky za ně. Upeču si sám;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.02.16 21:56
avatar

No a proč napřed tu pekárnu sám nerozbalíte a nepokusíte se v ní něco upéci? Je to fakt snadné a navíc se budete olizovat až za ušima. A jakou máte značku, když je úplně nová, tak se ji pokuste třeba prodat. Pořád lepší, než ji nechat ve skříni. V té pekárně můžete zadělávat všechna těsta. A co to znamená to "koze vocas k vyrvání"? :-D To jsem ještě nikdy neslyšela. Teda jestli se můžu optat...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 13.02.16 09:03
avatar

No, je to její dárek, její věc, tak je mi žinantní to použít jako první. Navíc nejsem nijak líný si těsto pěkně vybouchat růčo sám ;)

A to rčení? Nevím, kde a jak to vzniklo. Pravděpodobně tak, jako jiné lidové hemzy a ujalo se. U nás se dost používá. "Koze vocas k vyrvání" je srovnatelné například s: "Z toho by se jeden pos**l"... ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.02.16 09:09
avatar
Zrovna mám v troubě chleba, 3:1 pšeničná:zitna mouka. Je to proflaknuty recept.
http://knedlik.pise.cz/10-domaci-chleba.html
doplněno 13.02.16 09:13: Zkoušel i experimentovat přidávat žitné mouky víc na úkor pšeničné, ale byl to fakt těžký hutný chléb. Už to nepokousim a to dělám i bramborové a rýžové pečivo. :-D
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.11.16 17:16
avatar

pb,clayman-děkuji za obrázky a recepty,ale vracím se zde k otázce,protože mám ten bochník krásný jako vy*hi*ale vždycky je tvrdá kůrka.Já to ukrojím,k jídlu to nevadí jen manžel má kecy,že je tvrdý(na povrchu)a nejde ukrojit.Máte nějaký fígl nebo dělám něco špatně?

Datum: 26.11.16 18:51
avatar

Lucie, sice nejsem Clayman, ale odpovím otázkou. Vy to ukrojíte a manžel ne? To mi je divné. Používáte oba stejné nože? A také jde o to, jestli je kůrka opravdu tvrdá, tak je chleba hodně vysušený. Do trouby dejte zároveň s chlebem kastrůlek s vodou na dno, nebo chleba přikrejte pokličkou, pokud ho pečete v tom hrnci. Proto nedám na pekárnu dopustit, protože mám možnost si vybrat i s tmavou kůrkou a kůrčička je velmi dobrá, propečená, ale není nikdy tvrdá. Prostě tak jak má být. Mně to třeba nevadí, když je kůrka křupavá a taková ostřejší, ale vím, že lidé s citlivějšími dásněmi to nesnáší, protože se snadno poraní. Měla jsem jednoho známého, který kvůli tomu nesnášel čerstvé bagety, vždycky si poranil dásně.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.11.16 19:00
avatar

Suzy-my ženské jsme všeobecně trpělivější.;)máme nůž se zoubky,takže já v klidu krájím-piluju.Manžel používá stejný,ale chce to rychleji,jednodušejc,nevím...Jinak mi ta tvrdší kůrka chutná,jak se ukrojí tak je dobrá.Zkusím tam dát trochu vody při pečení,ještě meě napadlo,že bych jej v polovině pečení otočila.


doplněno 26.11.16 19:03:

Ty moje vypadají taky jako Claymanův bochník a inspiroval mě,taky je peču v takovém nízkém hrnci,ať se nerozteče a má tvar.

 

Datum: 26.11.16 19:12
avatar

Suzy, já jsem objednala, jako dárek pro snachu, ale ještě ji namám v ruce. Slyšela jsem na ni recenzi. Velmi kladnou. : http://www.bux.cz/kucharky-os…source=seznam&utm_medium=cpc&

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.11.16 18:56
avatar

V pekařství, ihned po vytažení z trouby, přetřou bochník studenou vodou. Používají na to spešl smetáček. Doma buchty štětečkem přetřu, ale studeným mlékem. Pak nemají kůrku.

Clayman, ten bochník pečete v tom hrnci? Ale parádní je. To zas jo! *palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.11.16 21:07
avatar
Tvrdá kůrka je správně. Změkne skladováním. Pokud by mi vadila prodloužil bych fázi pečení v zakrytém hrnci na úkor odekryteho. Vyzkoušeno to nemám. Tvrdou kurku bereme jako echt domácí produkt.
Pomazani vodou jak píše @babkazov také dává smysl.
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 26.11.16 19:57
avatar

Děvčata, já vždycky lituji, že nemohu nikomu z vás dát ochutnat. Lucie, ale ten chleba určitě neotáčet. A pro babku, tu knížku neznám, ale určitě bude mít radost. Já napřed myslela, že jsi jí koupila pekárnu. :)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.