Nejste přihlášen/a.
...dobrý den,koupili jsme si jogurtovač.Jogurty z něho jsou chutné,ale příliš řídké.Můžete prosím poradit,kde děláme chybu?Děkuji...
Syrové mléko z mlékomatu je potřeba převařit a pak "naočkovat" přírodním bílm jogurtem nebo jogurtovými bakteriemi. Když by jste použila rovnou syrové mléko, tak se Vám tam namnoží i ty "nedobré" bakterie a jogurt pak nebude dobrý-vyzkoušeno. Taky používám jogurtovač a nejlepší výsledky mám s tím převařeným mlékem z mlékomatu. Pokud nemáte možnost mléka z mlékomatu, tak v obchodě kupujte plnotučné mléko a můžete ho ještě zahustit trochou sušeného mléka nebo kondenzovaným neochuceným mlékem, to by mohlo pomoci, v návodu k jogurtovači to bylo doporučováno.
Změnu suroviny-mléka, Vám tu poradili, tak zkuste ještě změnit jogurt pro očkování. Nám dával nejlepší výsledky Holandia-selský, nebo jihočeský-ve skleničkách. Ten jihočeský ale vyjde dost draho.
A také možná neudržíte dost dlouho teplotu pro jogurtování. Nechladne Vám to moc rychle? Pak se jogurtová kultura množí pomalu.
Domácí jsou vždycky řidčí pokud nepoužijete želatinu nebo sušené mléko. Ve vašem popisu mi chybí teploměr? Nebo to děláte od oka? Z počátku teplotu na naočkování neodhadnete. Pozor na převařování mléka, najděte si postup pasterizace.
Já mám taky jogurtovač "Bravo", tam žádný teploměr není. Prostě v převařeném mléce z mlékomatu po vychladnutí na cca tělesnou teplotu ( může být i chladnější, pak to jen déle trvá, než se v jogurtovači zahřeje ) rozmíchám trochu bílého jogurtu (Hollandia, Jihočeský) a naleju do skleniček a dám do jogurtovače. Po cca 6-ti hodinách zkontroluji, pokud je už tuhý a nejde vylít, tak dám do ledničky. Pokud je ještě tekutý, tak ho tam ještě chvíli nechám. Dobrý na to rozmíchání je takový ten šejkr, plastová nádobka se šroubovacím vrškem, kde je taková mřížka, tam se dá dobře rozmíchat i to sušené mléko na zahuštění Dá se koupit v obchodech se sportovní výživou na rozmíchávání proteinových nápojů.
Mám ten samý jogurtovač. Jogurty dělám stále. Mléko ohřívám do bodu varu, hlídám, pak vypnu a nechám vychladit na 40 stupňů, mám potravinářský tepoloměr, ale už to dělám od oka. Prostě umytou rukou ozkouším prstem. Mléko musí být teplé, ale ne horké. Pak zamíchám do jednoho litru mléka "řecký jogurt", co prodávají po půl kile a dám do toho litru polovinu. Rozšlehám elektrickým ponorným šlehačem a naliji do skleniček. Jogurt je výborný, není řídký. Schválně jsem Vám to vyfotila.
Žádná zahušťovadla, ani sušené mléko nepoužívám. Pouze dobrý, kvylitní jogurt a mléko. A klidně i z krabice jsem to jednou udělala, protože jsem neměla to v té "petlahvi" čerstvé. A jogurt byl stejné chuti a konzistence. Ono záleží na množství toho jogurtu, které do mléka přidáváte. Já jsem se řídila racepty, co jsem našla na netu a měla jsem jogurt řídký. Pak jsem jednoduše dala toho jogurtu víc a bylo vyhráno. Jo, a ta teplota mléka a jogurtu je také velmi důležitá. Jogurt si předem vyndejte z lednice, aby měl pokojovou teplotu, než ho do mléka zašleháte. Já už teď pokračuji s vlastními jogurty, už nekupuji do nové várky řecký, ale dám ten svůj. Je to takové perpetuum mobile...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.