Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenska a mateřska

Od: michaelakade odpovědí: 2 změna:
Dobry den,mam dotaz.Jsem na nemocenske od 2.2.2015 a ted jsem těhotna 28tt.Jak se prosim Vas vypočitava mateřska ,vim že z platu ze zaměstnani ale jelikož mi smlouva (na dobu určitou) skončila v Srpnu roku 2015.Jak si to mam tedy spočitat? Děkuji Vam mockrat za radu.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jestli máte na mysli nemocenskou dávku, která se nazývá peněžitá pomoc v mateřství, ta se začíná pobírat 6 - 8 týdnů před pravděpodobným termínem porodu, který Vám sdělí lékař. Aby ale na dávku vznikl nárok, musí být splněny dvě podmínky:

1) ve dvou letech předcházejících datu nástupu na PPM musíte mít odpracováno aspoň 270 kalendářních dní

2) jestliže netrvá pracovní poměr, ochranná lhůta činí 180 kalendářních dnů (od ukončení pracovního poměru do dne nástupu na PPM). To v případě, že ukončený pracovní poměr trval aspoň oněch 180 dnů, jinak je ochranná lhůta krátká jako byl pracovní poměr.

Neuvádíte přesná data, ale předpokládám, že na PPM byste nastupovala asi za 4 týdny. To je ovšem od ukončení Vašeho prac.poměru už déle než 180 dní, takže nárok na PPM Vám podle všeho nevznikne.

iz*
hodnocení

0x

Na neschopence jste už od 2. února 2015 (rok)? Nemáte už vyčerpánu podpůrčí dobu?

Odhaduji, že od porodu budete mít nárok na rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě.

Pokud by podmínky pro přiznání PPM splnil otec dítěte, mohli byste volit i jinou variantu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]