Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny..=)
Potřebovala bych poradit..=) Je tu někdo kdo peče dorty?=) Nevím jak udělat klasický dortový krém..=/ Zkoušela jsem různé recepty, ale žádný prostě nebyl klasický krém..=/ Víte takový ten jako když si objednáte u někoho dort..=) Prosím prosím moc všechny cukráře a cukrářky, aby mi pomohli..=)
Už včera jsem scháněla marcipán a dneska jsem si uvědomila, že vlastně neumím pořádný krém..=/
Předem stráááášně moc děkuji za recepty, tipy a rady..=))
Vaše Lola
Základní krém je z másla. Přidat cukr, klidně i vanilkový cukr, může se i žloutek a třít. Dlouho třít. Všechny suroviny by měly být stejné teploty, aby se krém nesrazil a dobře se vyšlehal dohladka.
Pokud se to stane, buď mísu nahřát ve vodní lázni a pořádně míchat, nebo utřít kousek samotného másla a sražený krém do něj postupně, po malých dávkách, zašlehávat. Lze to napravit.
Našlehaný krém ochutit: rumem či rum. trestí, možno přidat marmeládu, najemno strouhané oříšky, trochu kakaového prášku, trochu silné černé kávy, kokos...prostě udělat si příchuť, jaká nám vyhovuje.
Krém si rozdělím na 2 části. Menší nechám na vnější ozdobení dortu. Do větší části přidám vychladlou kaši. A dobře promíchám. Kaše se připravuje z mléka a polohrubé mouky. Za stálého míchání uvařit /rádo se připaluje/, nechat zchladnout. Pak postupně po částech přidávat do krému a pořádně umíchat. Tento krém s kaší bude odlehčený a je určen na vnitřní promazání. Kdybych dala i dovnitř jen máslový krém, byl by dost hrozně "těžký". Proto ta kaše. Někdo dělá i pudink, ale s ním krém zřídne, proto raději dělám z té mouky.
Krém nastavený tou kaší by na zdobení nešel /je takový řidší/, proto si před tím musíte dát stranou jen trochu čistého krému.
Ať se Vám dortík povede, dejte sem pak fotku. Jaga.
Já jsem ten, kdo nastavuje pudinkem, a nemám pocit, že by to bylo příliš řídké (ale je fakt, že ten pudink dělám z víc prášku než je na návodu, aby byl hustší). Výhoda pudinku je, že přidá krému barvu a příchuť - ale zase čovek si musí dát pozor, aby se příchuť pudinku nebila s ostatními přísadami.
Děkuji..=) Jen bych se zeptala jestli máte ňáke doporučené množství?=) A když dám do krému syrový žloutek tak může to i dítě?=) Já jen aby nám pak nechytl salmonelu nebo něco..=/ Přece jen z těch kupovaných vajec mám celkem strach takhle za syrova..=/
Nejhorší je, že krémy dělám "od oka". Na dort z 1 másla, když je dort nějaký vyšší či větší, klidně i máslo a půl. Cukru podle chuti, aby to nebylo přeslazené. Cukr moučkový a prosít ho přes sítko, aby v něm nebyly hrudky. Zjemnit to tím vanilkovým.
Kaše také - do kastrolku trochu polohr. mouky, přidat mléko a uvařit tuhou kaši. Vychladnout.
A ten žloutek je do krému prima. Jenže já mám svých 5 holek /slípek/, takže mám vajíčka domácí. Proto mě tento problém nenapadl. Z kupovaných bych asi nedala. Ale třeba někdo ve Vašem okolí prodává své domácí přebytky. Líp se ale shánějí v létě, teď v zimě není ta snáška nic moc. Ale pro vlastní spotřebu to stačí. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.