Jak se pozná kvalitní med

Od: Datum: 14.01.16 13:42 odpovědí: 29 změna: 22.02.16 19:27

jak se pozná kvalitní med. beru si za 100kč. od spolubydlícího v paneláku který má včely na chalupě. zdá se mi že je takový zcukernatělý,vůbec neteče,jím ho každý den několik měsíců k snídani(dva rohlíky s máslem a medem),strašně jsem přibral,kafe nesladím,mám pocit,že je ten med přislazovaný cukrem?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 14.01.16 13:48

Krystalizace je u květového medu normální.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.01.16 13:54
avatar
A kynutí při velké spotřebě taky
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.01.16 13:56

No,já jsem myslel,oni jsou takový šetřivý,jestli nejím místo medu cukr? Fat je ale,že za 100 nekoupím med nikde.

Datum: 14.01.16 13:59
avatar
To je normální, od souseda i od tety tedy od 2 známých včelařů se chová vždy stejně. Velmi rychle zkrystalizuje. Vyjma slunecnicoveho. Kupuju tuším za 120kc bez sklenice.
Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 15.01.16 10:52

Nekristalizuje mu slunečnicový? Tak to to má nějak blbě,protože ten krystalizuje jako ďas. *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.01.16 10:54

To není tak jednodznačné. Med je tvořen jednoduchými cukry,takže ten cukřík nemusíte "cedit" přes svá játra jako je tomu u bílého cukru.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.16 13:55
avatar
Med se dá rozpustit ve vodní lázni. Nedávat do mikrovlnky.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.01.16 11:31
avatar

Teplota lázně 40, maximálně padesát stupňů.

Ale krtýstalizace medu není na závadu?

Kvalitní med se pozná podle toho, že zůstává stále čirý a tekutý

NE. Češi sice tekutý med preferují, ale například ve Švédsku se takový vůbec neprodává, protože se tam o něm soudí, že je falešný. Přirozenou vlastností medu je totiž jeho cukernatění, pokud med zůstává tekutý, může to znamenat, že ho včelař zahřál na takovou teplotu, která sice krystalizaci medu spolehlivě zabrání, ale zároveň v něm zničí zdraví prospěšné enzymy. Tekutý med sice není škodlivý, ale není ani ničím užitečný.

Čtěte více na: http://www.vitalia.cz/clanky/pravda-a-myty-o-medu/

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 15.01.16 16:10

Necukernatí,nýbrž krystalizuje,prosím pěkně. To že zkrystalizuje nemá nic společného s bílým cukrem,jak si někteří lidé myslí. Pokud budete mít akátový med,bude tekutý hodně dlouho. :) Ale jinak vcelku souhlasím. Je s podivem, jaké mýty mezi nevčelaři kolují o medu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.01.16 17:34
avatar

S tím rozlišením cukernatění a krystalizace nemohu než nesouhlasit a taky jsem použil pslovo krystalizace. Ten zvárazněný text je citát a tan jsem opravovat nechtěl. Nemohu mluvit za autory článků a tak se nebudu pokoušet vysvětlovat, proš poučili méně přesné cukernatění (které, jak mi připadá, sugeruje, že v tomto procesu v medu cukru přibývé, což je nesmysl); snad jen podotknu, že v odkazovaném článku už používají "krystalisace, s výjimkou věty " Včelí med světlý, tj. květový (také pod označením nektarový) brzy krystalizuje (neboli cukernatí).

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.01.16 14:11
avatar

Dobrý den.Kupujeme od souseda každy rok 3 sklenice za 100,- a pak ještě dostáváme každoročně od příbuzných 1 sklenici,když přijedou na návštěvu a vždycky zcukernatí.Do čaje ho vždycky vydloubnu a pokud bych ho potřeboval řídký,tak jak je zde již zmíněno,rozpustím ve vodní lazní.K tomu přibrání na váze nevím.To bude individuální,ale pokud to máte denně tak to asi je možné i bez přidání cukru.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.16 14:20

To je tak kaloricky hodnotný? Je mi 63 let,ten med snídám tak víc než dva roky , skoro denně v neděli mám třeba nějakou buchtu.Dal jsem přednot před nějakou ,nebo saláme, určitě je ten med zdravější.

Já jsem měl pořád okolo 113kg/187cm a ted už ,ještě před Vánocemi 124kg.tak nevím,z čeho tolik nabírám? Jsem už v důchodu,hodně chodím ,bydlím v panel.bytě.

Datum: 14.01.16 15:15
avatar

Na internetu jsem si teď přečetl,že to je kalorická bomba a hubnout při pravidelné konzumaci se s tím rozhodně nedá.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 14.01.16 17:10
avatar
Med je opravdu velmi kalorický.
Já kupuji také od včelaře,jedna sklenice 140kč.
Ještě nikdy se mi nestalo,aby krystalizoval.
Víte,jak se pozná kvalita dobrého medu?
Když sklenici otočíte a vytvoří se Vám taková krásná,veliká bublina
doplněno 14.01.16 20:06: Ahááá,tak u nás doma ho stačíme zbaštit dříve,než zcukernatí :-D
Jíme ho s jogurtem,s tvarohem,do domácího musli,do čajíčku,na chlebík - celozrnný,do ovocných salátů,atd.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: martinad
Datum: 14.01.16 17:55

No, já si pamatuju, když můj děda kdysi včelařil, že na konci léta vybral včelám z úlu med (ony ho přece primárně nesbírají pro nás, ale pro sebe, aby měly z čeho žít - hlavně na podzim a v zimě) a místo medu jim musel dát něco náhradního - a tak dostaly holky cukr. Tak se si může dostat cukr do včelího medu, podle mě to tam tam trochu smíchají.

Nevím to jistě, ale myslím, že když je med sbíraný v létě, kdy se nepřikrmuje cukrem, tak by měl být kvalitnější.

ale možná je to blbost.pravdu znají jen včelaři...

Každopádně, i když je med stejná kalorická bomba jako cukr, tak má v sobě minerály a je jako jediné sladidlo zásaditý, takže pomáhá od překyselení organizmu. Po jedné lžičce denně asi nikdo neztloustne. To spíš po chlebu, bramborách, rohlíkách a bílé mouce. A taky po kukuřičným škrobu, který si výrobci potravin pletou se zahušťovadlem a plnidlem skoro do všeho.

Doporučuju jíst jen přírodní věci - to, co vyrostlo a nebo co jsme si vyrobili sami , tím se vyhneme skrytým sajrajtům, kterýma nás krmí

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.01.16 11:05

To je tedy pěkná blbost je. Za prvé med není alkalický,nýbrž kyselý (ph cca 4). že by překyseloval organismus nevím,ale co vím je to,že ho žaludeční stěna přijímá hned na rozdíl od cukru bílého. Za druhé,med se stáčí pouze v létě.Když se včely krmí,už se dávno med nevybírá. Pokud nějaké cukerné zásoby zůstanou v úle do jara,včely je během jara zblajznou,protože na jaře je každá kapa sladiny dobrá. Včelstvo jede na plné obrátky a krmí stovky larev. Mimochodem ten bílý cukr,kterým se včelky musí k podzimu dokrmit si samy invertují,tj. udělají si z něho cukr jednoduchý.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.16 18:00
avatar

Tady si můžete něco přečíst o medu, že každý zkrystalizuje.

http://www.vrbincik.cz/krystalizace-medu/

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.01.16 19:54
avatar

Každý med zcukernatí, protože molekuly glukozy a fruktozy mají tendenci se po nějaké době spojovat. To jen ty obchodové antibiotikové jsou řídké i po roce. Takže nemusíte mít strach, že je nekvalitní. Já jsem nakoupil taky po stovce a je výborný, jak světlý, tak tmavý. Můžete ho občas promíchat, on zase povolí.Nebo nahřít, ale při nízké teplotě do 40stupnu. Anebo si kupte pastovaný, dobře se maže a nikde nestéká, ten je nejlepší. Nemyslím si, že jste přibral po medu, nejvíc se tloustne právě po rohlíku, chlebu a všem, kde je bílá mouka. V kombinaci s máslem je to kalorická bomba s vysokým glykemickým indexem. Med už je jen třešnička na dortu. Nakrájejte si čerstvé ovoce, můžete dochutit medem a váha zase půjde dolů.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 15.01.16 11:18

Já vás trochu poopravím. Pokud med obsahuje větší množství fruktozy,tak nekrystalizuje. U nás je to med vzniklý snůškou z Trnovníku(AKÁT). Naopak,pokud je v medu vyšší podíl glukozy(což není nic jiného než tzv. hroznový cukr),krystalizuje rychleji.To jsou vesměs květové medy všeobecně. Pokud v této době vidíte světlý med tekutý,bylo s ním dodatečně tepelně manipulováno. Ta antibiotika o který se teď všude píše,je ostudná aferá českých včelařů. Je to prosté a jednoduché.Někdo dovezl levný med a nastavil s ním med domácí. Jinak ta antibiotika se používají na léčení včelího moru. jsou neučinná,vzniká na ně rezistence atp...,prostě jsou na prd. U nás se nesmí používat a ani se nepoužívají. Hlavní problémem je varrooza včel. To jsou taková malinkatá "včelí klíšťata" se kterými si včely nedokáží poradit. Jedná se o zavlečeného parazita. Léčí se výpary kys. mravenčí a ještě povinně spec. prostředkem. Pro úplnost dodám,že med obsahuje mikromnožství kys. mravenčí(a to přirozeně,nikoliv z léčení)a tato látka,na rozdíl od některých zemí,je u vČR zakáza přidávat do potravin. Je to zakázané "Ečko". :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.01.16 13:15
avatar

Souhlas, samozřejmě záleží na poměru frukozy a glukozy. Jinak poslední sezona u nás byla velice slabá, včelařům v okolí dost včelstev pohynulo a zbytek museli spálit. Takže cena medu su u nás pohybovala okolo 160-180kč kg. Sehnal jsem až kousek od Brna a že jsem bral víc, dostal jsem cenu 100kč/kg. Bral jsem tmavý lesní a světlý květový,ale toho jen trochu. Preferuju ten tmavý lesní.

Jinak pro ostatní - pH medu není zásadité ale mírně kyselé, pH cca 3,2-4,5, přičemž světlé květové medy jsou kyselejší, než tmavší lesní. Kyselost zabraňuje růstu baktérií, takže med se nezkazí a vydrží dlouho. Nemá tedy moc minerálních látek, zato působí jako antioxidant a zlepšuje stva biokultur ve střevech, takže zlepšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje trávení nebo jako prevence proti rakovině střeva. Takže s bílým cukrem se nedá porovnávat.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 15.01.16 07:08
avatar

Med je nejlepší brát přímo od včelaře. Velká sklenice stojí kolem 140 Kč, ale bývá opravdu kvalitní. Než nějaké míchanice z Penny. I když i mezi včelaři se může najít fiškus. Já si kupuji od pána, který společně se svým otcem včelaří, má vystavené takové zarámované certifikáty, kde je potvrzena kvalita jejich medu.

Cukernatost je u medu přirozeným jevem. Stačí dát sklenici na chvíli do teplé vody a med získá znovu svou původní tekutou konzistenci.

Jíte už několik měsíců 2 rohlíky s medem k snídani. Divím se, že se Vám to nepřejedlo, pořád stejné, den co den. Snídaně by měly být pestré, rozmanité. Střídat vajíčka, sýry, tvaroh, ten med, marmeládu, rybičky, paštiku, jogurt s křupinkami, různé pomazánky.

Je jasné, že když do sebe den co den nasoukáte takovou kalorickou bombu, jako jsou 2 - 3 lžíce medu /předpokládám toto množství na 2 rohlíky/, musí to být pak někde znát. Kdybyste to občas prohodil sýrem a místo těch rohlíků nějaký tmavý chléb, kila by nepřibývala a pro Vaše tělo by to bylo zdravější. Ten med Vám neberu, ale vážně jen občas. Jaga.

Jinak - soused je šetřivý, ale Vy taky. Raději si připlaˇˇtte, těch 30 - 40 Kč Vás nezabije. A budete mít kvalitu.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 30.01.16 13:12

Děkuji,máte úplnou pravdu,sice dvě lžíce denně to nejsou ,ale tak jedna určitě a k tomu to máslo,rohlíky,tak potom kynu.!

Od: strakatypes
Datum: 15.01.16 12:36

také se přidám. Mívám každý rok med od včelaře. Někdy světlý, někdy tmavý. Vždy, někdy dříve, někdy později zcukernatí. A tak to má být.

Jenom pro zajímavost, když jsme si dělali pampeliškový med dlouho si zachovával tekutou konzistenci, ale za nějaký čas se též začal krystalizovat a zhoustl. Občas se udělaly i velké krystaly cukru

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 15.01.16 15:47

Zcukernatění medu je naprosto normální. Za jak dlouho, to záleží na druhu medu. Pokud potřebujete med řidší, ten tvrdý ve sklenici rozmíchejte. Prodává se s takto změněnou /vylepšenou/ konzistencí pod názvem pastovaný nebo míchaný. Je lépe roztíratelný /např. na chlebu/, ale nestéká jako med tekutý. Je to lepší než zahřívání /to opravdu jen na max. 40 st./aby se nezničily ty nejcennější látky které med obsahuje. K rozmíchání používám příborový nůž nebo pevnou vidličku, nejprve vrstvu tak 1-2 cm a postupně hlouběji. Netřeba celou sklenici...po spotřebování vrchní pastovité vrstvy prostě rozmíchám další.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.01.16 01:21
avatar

Pravý med se pozná podle toho, že se ho do typizované sklenice na med vejde 1kg. Jakmile je sklenice plná a nemá váhu, je med naředěný, většinou vodou. Med je totiž těžší než voda.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: mp
Datum: 31.01.16 01:47

Tak právě med nijak nepoznáte.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.01.16 19:43
avatar
Ale ano. Ty typizované sklenice na med si nechal včelařský svaz udělat přesně na míru. Na 1kg medu. A sám osobně takový med mám doma. Poznáte ji na boční stěně, podle vylisované včely, kolem ní je nápis český med, a pod včelou je zkratka ČSV. Dále jsou na sklenici vylisovány dva proužky, jeden nahoře, druhý dole, složené ze šestiúhelníků(plástev). Pokud takovou sklenici uvidíte, a nebude v ní 1kg tak je med naředěný.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.02.16 20:00
avatar

PŘIKLÁDÁM SLOVO ODBORNÍKA A JEHO MED JE VELICE DOBRÝ

VčelařstvíVranik---28 leden v 9:49 ·

často se setkáváme s otázkou Krystalizace medu..tak tady pár slov ...

Krystalizace

Je to vratná fyzická změna, která je indikátorem kvality. Krystalizace je přirozená vlastnost medu. Máme několik druhů medu, které krystalizují rychleji, pomaleji nebo nekrystalizují vůbec. U jednotlivých druhů medů je různý poměr glukózy - ovocného cukru a fruktózy-hroznového cukru. Medy s vyšším obsahem glukózy krystalizují rychleji. Mezi tyto druhy počítáme med řepkový a částečně medy z ovocných stromů. Medy nekrystalizující mají vyšší podíl fruktózy, a tudíž krystalizují pomalu nebo vůbec. Mezi tyto druhy řadíme med akátový, medovicový.
Zkrystalizovaný med lze vrátit do stavu tekutého šetrným zahříváním ve vodní lázni nebo tepelné komoře do 45 °C.

KRYSTALIZACE JE PŘIROZENÁ VLASTNOST MEDU !

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cakecup
Datum: 22.02.16 19:27

cituska, med se nesmí ohřát (při stáčení na odstředivce) na víc než 39°C, neboť se znehodnotí - a to ještě ne úplně, ale nad 42°C je šmytec, to se dělá s medem na prodej, protože to jde rychle, a zákazník to nepozná

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.