Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těhotenství a přídavky

Od: jknhjgikhli odpovědí: 17 změna:

Ahoj potřebuji poradit. Otěhotněla jsem neplánovaně a je mi 20let, ale nestihla jsem si odpracovat 12mesicu, jsem stále zapsaná jako studentka, takže odvody jsem si nikdy neptlatila ale platil to za me stat. Mám nárok na nějaký příspěvky nebo mateřskou? Nebo co mam pro to udělat abych nebyla na mezině? Finančně nejsem připravena na to mít dítě, ale na potrat určitě nechci jít a vím že se to dá nějak zařídit abych pobírala nějaké dávky. Když se podívám na cikány tak se maj dobře a to nikdy nemakali.. Já jsem ze slušné rodiny a bohužel se mi stalo toto a nejsem zabezpečená. Poraďte prosím něco co mě uklidní.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Přítel + vaše slušná rodina + po porodu mateřská = to už by mohlo stačit, ne? Samozřejmě si můžete do porodu najít třeba brigádu, těhotenství není nemoc.

doplněno 12.01.16 21:08:

Proč se čertíte? Na zplození dítěte jste byli dva, tak oba a se musíte postarat. Sama píšete, že jste ze slušné rodiny a dostala jste radu, že po porodu máte nárok na mateřskou. Co je na tomto špatně?

Vy asi chcete jen číst jak postupovat a vyřizovat všechny dostupně a nedostupné sociální dávky.- Bohužel jste do systému neodvedla ani kačku, samostatný byt asi nemáte, tak nemáte na nic nárok.

jbjbjbk
hodnocení

Mám to brát jako výsměch nebo co to má znamenat? To se citite nadřazeně nebo co? Píšete semnou jako bych byla nějaka špinava cikanka

Asi si také jdu pro "přeshubu", ale nedá mi to:

Budeš se divit, znala jsem velice čistotnou cikánku. Vařila v dobrém hotelu. Nějakou špindíru by si tam nedrželi. Naopak v práci byla paní "bílá" a páchla na 100 honů. Takhle soudit nemůžeš. Nejsou všichni cikáni špinaví, nejsou všichni bílí čistí. Je to o lidech.

Asi máš pěkně nasíravou povahu, což Ti do budoucna nepřinese nic dobrého. Když chci radu, chovám se slušně a nezectím kdekoho. Lidé Ti tady v dobré víře radili a Ty místo poděkování na ně jen pliveš. A to tykání? Na Poradně si lidé často tykají, jsi o 40 let mladší. Tak co se štětíš? Pokud Ty mi budeš psát slušně, ale tykat, také mi to nevadí. Nedělej ze sebe hogo fogo? Co zatím jsi?*ee*

Pokud jsi, jak píšeš, z dobré rodiny, dobrá rodina se jistě postará. Jestli se k nim chováš líp než k nám tady, určitě Tě ve štychu nenechají. No a potom partner. Zaskotačil si, je nyní povinen se k tomu postavit jako chlap. Co chceš od státu? Zatím jsi nepracovala, nic jsi tam nevložila, nemůžeš ani chtít brát.

Druha do rodného listu dítěte uveď. Jinak přijdeš o výživné, on tím pádem nebude k dítěti mít žádné povinnosti, když není uveden.

Snad jediné, v čem s Tebou souhlasím je, že jsi se rozhodla dítě si nechat. To je dobře, třeba by pak už žádné nemuselo být. A pokud sis opravdu toho otce vybrala zodpovědně a máte se rádi, však to ve dvou /vlastně ve 3/ zvládnete. Přeji hodně štěstí, usměv na tváři a méně té nakvšenosti. Je to vlastnost ošklivá i u lidí v mém věku, natož u 20 letého poupěte! *houpy*Jaga.

kjdfwlenrfwle
hodnocení

Samostatny byt mame v planu behem dvou mesicu najit. tim spis se nam pritizi s financema, ja mam neco nasetrino ale nebude to stacit. a nechci do toho tahat moji ,,slusnou rodinu,, protoze to je moje zalezitost. maminka mi nemusi stat porad za zady ted se musim postarat ja s pritelem a je normalni ze kdyz se nevyznam v techto davkach tak se jen informuji na co vse bych mela narok a za jakych podminek.

vilik*

T akže místo slušné rodiny a chudinky otce, který nebude uveden v RL, to zacvakají Kapkanaděje, Slzička a všichni ostatní zodpovědní ze svých daní. Gratuluju. Slovo cigán tu používáte jen vy. Takže nechcete li se s nimi srovnávat, musíte se chovat jinak.

Můj názor je, že nejste na mateřství připravena, měla byste uvažovat o radách ostatních a neurážet je. V extrémním případě řešit situaci s pomocí rodiny, adopcí, případně přerušením. Pokud se chcete přesto o dítě starat, musíte si být sakra jistá, že chcete a dokážete to. Tohle už totiž není hra na tatínka a na maminku, ale pořádný závazek na 20 let. Takže si bez emocí vše znovu přečtěte a chvíli přemýšlejte. Přeju šťastný konec.

slzicka*

Hezké plány, ale ty si nepochopila podstatu dávek, ty jsou až poslení možností. Rodiče mají vyživovací povinnost ze zákona a to i prarodiče k vnoučatům. Tady se nevyplácí být ze "slušné rodiny" Někteří berou dávky proto, že jejich rodiny jsou do xtého kolena bezmajetné a také na dávkách, ale většina normálních lidí se v tvé situaci vejde tak akorát do rodičovské a přídavku na dítě a možná také příspěvek na bydlení.

iz*
hodnocení

3x

Milá studentko (co studujete?), na dítě nejste připravena finančně, intelektově ani morálně.

Chybu jste udělala Vy, nikoliv odpovídající, do kterých se neoprávněně "navážíte".

Předchozí rádci na Vás neútočí, jenom správně zmiňují závazky a povinnosti otce dítěte.

___

Od otce dítěte máte nárok na příspěvek na výživu a náklady spojené s těhotenstvím a slehnutím,

nárok na příspěvek na výživu budete mít i po porodu – až do dvou let věku dítěte.

Dítě bude mít od porodu nárok na výživné od svého otce.

_____

Nesplníte-li podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mateřství, budete mít od porodu nárok na rodičovský příspěvek (RP) do čtyř let věku dítěte. Pokud by k datu porodu splnil podmínky (270 kalendářních dnů nemocenského pojištění) pro přiznání PPM otec dítěte, mohla byste volit výši i délku výplaty RP (celkem jde o 220.000 Kč, měsíční částka se mění podle délky výplaty RP).

O státní sociální podporu a pomoc v hmotné nouzi Vám může být přiznána až poté, co vyčerpáte všechny zákonné možnosti (napřed musíte nárokovat od otce dítěte vše, nač máte nárok Vy a později dítě). Neuvedete-li otce, může pro Vás být situace horší (nejen proto, že dávky pro dvě osoby budou nižší).

___

Ale z Vašich reakcí soudím, že všechno víte lépe, takže doporučím nehledat rady v poradnách a doplnit si znalosti přímo z příslušných zákonů ► nový občanský zákoník, zákon o státní sociální podpoře, zákon o pomoci v hmotné nouzi a zákon o nemocenském pojištění. (Studentka to jistě snadno zvládne.)

doplněno 13.01.16 08:35:

Pokud by Vás nemohl zabezpečit otec dítěte, musela byste nárokovat u jeho rodičů.

fidonet*
hodnocení

3x

Začnu tím Vašim hodnocením, že jste ze slušné rodiny, ale zcela vulgárně narážíte na "cikány", kteří se mají dobře a nikdy nemakali. Takže byste měla popřemýšlět kam jste dala to slušné vychování, když takto strkáte všechny do jednoho pytle, zvláště když sama jste nikdy pořádně (jak říkáte) nemakala a chcete se mít dobře.

Takže na co že máte nárok? Nárok máte pouze na dávky SSP (státní sociální podpora) a to pouze na porodné ( to už zmínili ostatní rádcové) a také na RP (rodičovský prříspěvek). RP dostanete na 4 roky bez možnosti volby, neboť jste si to hold neodmakala. Ale mít nechráněný styk to už umíte, byť pocházíte ze slušné rodiny, ač na to nejste připravena, ani morálně, ani finančně. Takže abyste nebyla na mizině, jak sama píšete, co udělat? Dobrá rada je: začít "makat" ( jsou to Vaše slova).

Takže abyste nám tady neumřela hlady, tak se na Vás s ostatními rádci poskládáme ( a s dalšími lidmi tohoto státu, kteří makají), a ze svých daní Vám uhradíme i to na co nemáte zákonný nárok, ale nejspíše to dostanete, a to dávky HN ( hmotné nouze). Tam už to ovšem nebudete mít tak jednoduché. Musíte soudně požádat o výživné na své dítě a na sebe jako neprovdanou matku, a to musíte požadovat po otci dítěte.

Málem bych zapoměl, jak jste z té slušně vychované rodiny, tak jak píšete, že odejdete z domu, protože přece musíte bydlet ve svém, abyste se mohla rozletět do života a pořádně si užívat, s tím, že ze státu chcete tahat další částky, aby za Vás stát platil úhrady za bydlení. Pokud byste byla ze slušné rodiny, tak Vás rodina nechá bydlet u sebe, postará se, abyste se měla dobře. Navíc to vyplývá ze zákona.

Takže chcete slyšet něco co Vás uklidní? Takže nejspíše nikdy nedostudujete, budete mít dítě, a jelikož nebudete dostatečně vzdělaná, tak zapadnete do fronty s těmi, jak nazýváte cikány, a nikdy nebudete makat jako oni a budete se mít dobře jako oni. Věřím, že Vás to dostatečně uklidnilo.

hodnocení

2x

A proč chcete příspěvky od státu? Máte nárok na to, aby se o Vás postaral otec dítěte a přispíval Vám v době těhotenství i po porodu on. Jeho se to přece též týká! Po porodu budete mít pak nárok na rodičovský příspěvek.

doplněno 12.01.16 20:55:

Já na Vás neútočím a ani se do Vás nijak nenavážím. Toto Vám řeknou totiž i na sociálce..

jnfkjnefa
hodnocení

Ono se Vám to lehce řekne, otec dítěte není milionář a v dnešní době nestačí mít jeden příjem. Nemusíte na mě hned útočit. Pokud se chcete navážet do mé situace tak radši neodpoívdejte. není pro mě tato situace snadná a potřebuji radu a né takovéhle komenty ať se o mě postará přítel. kdyby měl finance na to se starat sám o 2 lidi plus o miminko tak to sem vubec nepíšu a nechci radu

slzicka*

To není navážení, to je realita.

Nejprve dítě živí rodiče, když selžou tak prarodiče a pokud i ti selžou, pak stát vyplácí dávky.

Takže vaši rodiče mají vyživovací povinnost k Vám, ale i k Vašemu dítěti. Stejné je to s vyživovací povinností otce, když nebude schopen platit ootec dítěte, budeš moct jako matka žádat o alimenty prarodiče ze strany otce.

To není útok, to je právní výklad zákona.

doplněno 12.01.16 21:07:

Ještě doplním, že pokud má odpracováno otec, může jít na rodičovskou on a ty do práce. Na rodičovské se můžete střídat.

eafergg
hodnocení

My si tykáme? To by opravdu přitel nedopustil ;) přecijen žena ma byt na mateřske a mysli si to i on. zadna zena nechce prijit o prvni chvile s miminkem

hodnocení

0x
Ano dostanete po porodu rodicovsky prispevek. Pokud ma otec odpracovane , muze si to vyridit pres sebe a muzes si pak vybrat zda na 2 ci 3 ci 4 roky rozdelit castku 220tisic. Pokud nema odpracovane dostanete automaticky na 4roky. Pokud mate dohromady plat mene nez 20816 dostanete i porodne v castce 13tisic.
dgdrtgd
hodnocení

A pokud budu vedená jako samoživitelka? Když nenapíšu kdo je otec?

Dostanete porodne a rodicovsky prispevek na 4roky coz dela cca 4900kc.
paw*
Pokud neuvedete otce, tak ma dite smulu s alimentama. Po cely svuj zivot. Samozivitelka byt muzete a pritom muze mit dite otce. Ted jste treba hrdinka, ale az pujde decko do skoly, tak 2000 na alimentech na skolni potreby se bude hodit.

hodnocení

0x

s prominutím cítím se jako blb že jsem si vzal ženu a měl sní 3 děti a žena byla na mateřské a já chodil do práce, proč jsem nečetl vaší otázku tak před 15 lety jak vyje... se státem nevzít si ženu nepřiznát děti, žít s družkou a mít víc peněz. A teď vážně musel bych se hanbou propadnout že nedovedu uživit SVÉ děti a svou ženu a to dělám dělnickou profesi tak že si taky aý zas tak nevyskakujeme asi tak chce se mi blejt děkuji za pozornost

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]