Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rakovina prsu

Od: markova* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Kdž dávám pravidelně plazmu, můžou z odběru zjistit rakovinu třeba prsu?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Případnou rakovinu prsu mohou pacientce zjistit na mammologii, pomocí přístroje mammografu. Na vyšetření se chodí jednou za 2 roky. Mezi tím by si měla žena provádět samovyšetření prsou. Ženy do 45 let si toto vyšetření platí /v řádu stokorun/, ve vyšším věku jej mají zdarma /při dodržení toho 2 letého termínu/. Musí být doporučení od gynekologa nebo obvodního lékaře.

Co je zajímavé - rakovina prsu může, bohužel, propuknout i u mužů, i když ne tak často, jako u žen.

A k Vaší otázce - z odběru plazmy se toto nezjistí. Jaga.

dhdfh
09.01.16 02:17
hodnocení

2x

Ne.

hodnocení

0x

Ne, nezjistí se to. Nezjistí se to z ničeho a nijak, dokud chirurg neoteře a koukne. *plac*

doplněno 09.01.16 10:52:

Bene, hledají se markery. Ale ne při dárcovství. ;) Kdyby to bylo tak jednoduché, proč by dělali nejprve biopsii?

doplněno 09.01.16 11:08:

Když jsem chodila po léčbě na kontroly, vždycky mluvili o markrech. Já, trdlo, se nezeptala. Byla jsem vždycky ráda, že to mám za sebou, že jsem co nejrychleji zdrhala.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, takto ne. Ovšem, ze vzorku krve se už určit rakovinné bujení dá - je tam řádově vyšší množství něčeho (bohužel si nevzpomenu na název té látky). Takový rozbor si musí lékař vyžádat, aby laborant věděl, jak má vzorek zkoumat (co je požadováno). Zdravím!

doplněno 09.01.16 10:56:

babkazov - myslím, že pojem marker je něco jiného (asi vzorek obecně). Ta rakovina se dá z krve určit, resp. nesprávné hodnoty "něčeho"tomu napovídají. A potom musí být další ověřovací vyšetření.

doplněno 09.01.16 11:15:

babkazov - viz odkaz je vysvětlení: onko.cz/...

Není to zas až tak jednoduché. Jední se o tzv. tumorové markery, jejichž přítomnost, jak říkáte, "napovídají", ale ne, že se z nich rakovina dá určit. Ale tyto markery jsou různé. Mně pravidelně na takové vyšetření krve posílá uroložka v rámci péče o prostatu, ovšem na té objednávce zatrhává PSA a vrubrice "tumormarkery" jsem napočítal jedennáct položek. A je to tak, že negativní výsledek nezaručuje nepřítomnost rakoviného bujení v prostatě, ale naopak pozitivní výsledek ještě nemusí nic znamenat, může být způsobej sexuálním stykem, jízdou na kole (tyhle činnosti jsou nějakou dobu před odběrem zakázány), ale i jinými příčinamy. No a samozřejmě rakovinu prsu na základě rohoto markeru už vůbec nezjistí. Máte ovšem pravdu v tom, že takové testy je třeba zadat, nedělají se automaticky, taky nejsou zadarmo. No a spociálnš jako prevence ši screening prsu se doporučuje především samovyšetření prsu a samozřejmě účinější je mamografie, která se ovžem taky nedělá na běřícím páse a vlastně se ani nedoporučuje mladým ženám (doporučuje se tak incirka nad padesát, plus mínus),

doplněno 09.01.16 16:03:

Koned kondu ten vas odkaz, ktery mne predbehl, je dosyi obsirny /ale ja mam lepsi ilisrtrace *smich*

doplněno 09.01.16 18:17:

A pro zajímavost: jednou mi vyšel takový falešný poplach a následně mi dělali biopsii, což byl docela opruz. Ještě asi týden jsem potom měl krev v moči.

Rakovina prsu
Rakovina prsu #2

No, právě. Vezmou krev a stejně biopsii musí udělat, aby zjistili skutečnost. *plac* Vyšetření krve je neprůkazné.

hodnocení

0x

Onkomarkery mají jen dopňkovou vypovídací hodnotu. Mohou být v krvi zvýšeny třeba i při jakémkoliv zánětu. Proto se musí opakovaně vyšetřovat a sledovat, zda se jejich hodnota snižuje, nebo zvyšuje. Souhlasím, že jsou 2 metody. Samovyšetření a Mamografie, někde doplňována Sonem. Ještě bych dodala sledování viditelných změn prsou, propadliny, sečkret a pod.

figurek*
hodnocení

0x

nevím zda se pozná či nepozná z krevního odběru, ale vím, že klidně můžete nějakého vašeho kamaráda požádat o vyšetření pohmatem. Třeba se mu to zalíbí a bude vás pak vyšetřovat několikrát denně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]