Nejste přihlášen/a.
V kterém roce jste musely vyřadit vaše pracně šité odzhora skoro od pasu široké kalhoty? Jistě otázku chápete, že nejde o kalhoty "do zvonu" (široké jen dole), nebo o mrkváče osumdesátých let. Prostě se bohužel musely vyhodit, neboť - ačkoli vám slušely - se v nich už nedalo ven. Kolik jste jich najednou vyhodily?
Na módní diktát maxisukně (a midi) skočili stoprocentně jen v Česku, na Západě té ošklivé módě vzdorovali, neboť tam byla erotika do denního života integrována (sexshopy, prostituce...) a minisukni nosili i nadále (v menší míře), zatímco v Česku od poloviny r. 1975 vymizela, a přišla až se svobodou individualismu 1990. V těchto patnácti letech se nic nad kolena nenosilo.
Měla jsem jedny, černé. Nosila jsem je na tzv. Večerníky, něco jako předchůdce dnešních diskoték ve slušnějším provedení. Zhruba v letech 1970 - 1974. Kam potom přišly, nevím. Jaga.
Pro Ronyx: Večerníky byly taneční zábavy pro mladé lidi. S živou hudbou, nám hrávala skupina z VCHZ Semtín,. Jmenovala se HALF BEAT. Dodnes si pamatuji jména a příjmení zpěvačky a zpěváka. Písně byly převážně české, od Špinarové, Vondráčkové, Matušky, Nováka, Neckáře...
Večerníky se konaly na letním parketě u fotbalového hřiště. V případě špatného počasí v hostinci U Koblihů. Ale to bylo málokdy. Byla to jen letní akce, v zimě Večerníky nebyly. Zajímavé bylo, ža o půlnoci byl konec. I kdybychom vyváděli sebevíc - konec a hotovo. Ale stačilo nám to. Také se moc nepilo, jen pivo a limo, víno byla vyjímka, tvrdý alkohol vůbec. Drogy byly věcí neznámou. A vstupné pro 1 osobu činilo 8 korun!
Kdo žil na Pardubicku okolo Labe, ví, o čem mluvím. Scházeli se tam mladí z hodně vesnic v okolí. Většinou se chodívalo pěšky, nebo jelo na kole, které se pak schovalo u známých.
Bývalo to moc fajn a za nejtvrdší trest od rodičů jsem považovala zákaz Večerníků. Ale já je vždycky nějak udyndala.
Odbočím od tématu - název Večerníky slyším poprvé v životě. Vím, že bývaly tzv. Čaje (nebo se tomu tak říkalo Odpolední čaje), ale to bylo pro starší a pokročilé (čti pro generaci cca 50+ a důchodce) a pak klasické taneční večery v kavárnách a vinárnách, později (v druhé pol. 70. let) pak přibyly i diskotéky. Můžete nějak více rozvést ty Večerníky?
Dobrý den, zaujala mě poznámka o skupině Half Beat. Můžete se mi prosím ozvat na adrese nigerius@tiscali.cz
Pamatuju, že maxizvony jsem nosila od 73. roku a v té době i mini a boty na vysoké platformě. Někdy 77. jsem určitě nosila midi a někdy maxi. Maxi kabát jsem měla i v 68. roce, ale to byla spíš extravagance. Vlasatí kluciu měli problémy, do školy museli být ostříháni. Známé "firmy" často ostříhali sami policajti na sl.užebně, aby se jim pomstili. Nosily se tehdy i doktorské kufříky, tedy kluci. S politic. pronásledováním to bylo v rúz. krajích různé. V našem městě to bylo drsnější, protože se tam stavěly barikády o okupaci a klid nenastal ani později, protože tam byla ruská kasárna a naši /někteří ostřejší/ kluci je mydlili vnoci na potkání. Někdy konvema na mlíko, které stály ráno prázdné před Mléčným barem. Byl tam i OÚ, tedy komunisti ve velkém, v jedné budově s policajtama, což bylo totéž a všem šlo o korejtka. Naše rodina byla politicky postižena celá, jakožto odstrašující případ a mně znemožnili dostudovat. Ekonomicky na tom byli lidi různě. Na vesnicích se žilo snadněji.Dobře na tom byli ti, co měli koryta, pak horníci, kteří ale fakt makali a elita střední vrstvy byli řezníci,zelináři, automechanici, mašinfírové, prostě tam ,kde se dařilo úplatkům a šlo o nedostatkové zboží. V dnešní módě se mi ty kalhoty s rozkrokem u kolen taky nelíbí, stejně jako byly děsné bokovky, kdy chlapům, ženskejm vylézaly půlky, když si sedli, nebo se sehnuli. Další věc je, že všichni chtěli mít to nejmodernější, absolutně nesebekriticky. Tlustá holka, která ani nedá stehna k sobě, si často oblékla mini, nebo bokovky, ze kterých jí přetékalo sádlo a vyvalila se ohyzdná sádelnatá p.del. Totéž dokázali i někteří kluci, potažmo ženy, muži. Stouplo onemocnění ledvin, protože nezakryté je nosily holky i v zimě. Moje dcera té módě nepodlehla alespoň v zimě a stěžovala si, že je ve třídě k padnutí, holky nechtějí větrat, protože je jim zima, když mají holá záda. Rozdrbané džíny se mi líbí.
Nevím, do kdy se nosily, ale vím, že moc rozšířené mezi lidmi nebyly (teda nevím jak v Praze - tam vždycky muselo být všechno jinak než ve zbytku republiky). Nerozšířily se moc proto, že se těm, kdo je nosily, ostatní smáli, že nositel v tom vypadá jako kdyby byl po***ný. Ono ani třeba klasické zvony se mimo velká města (nad 100.000 obyvatel) moc nerozšířily.
A nějak netuším, co je na módě maxisukní a midisukní ošklivého, ba ošklivějšího, než na holce s křivýma nohama a přetékajícími špeky narvané v minisukni. Za mě osobně - mě se delší sukně na ženských líbí víc nec ty mini a to odjakživa, protože je to víc elegantní.
A rozesmála jste mne se svobodou individualismu v módě - to myslíte ty příšery např. v džínách s dírama (ať pravýma nebo uměle udělanýma), lidi nosící džíny, které vypadají jak když se v nich někde 14 dní válet po louce bezdomovec? No to jsme teda o hodně přišli, že to tady před rokem 90 nebylo
Jo, ten bílý rolák rolák s velikým límcem a z toho vrchem ven řetízek..to byl svýho času (ale roky dohromady nedám) hit, to je fakt. Z ostatního vím, že se taky hodně nosily důchodky, ale to ostatní jsem nějak moc nevnímal, protože to nebyla moje krevní skupina.
Ahoj ARE ! Taky si pamatuješ to zakazování? Kluci nesměli mít dlouhé vlasy a holky krátký sukně . Přesně, kalhoty do zvonu a klučičí boty na podpatku - zakázáno, páč to bylo příliš "emerický"
. Mikroskopická americká vlajka jako nýšivka na bundě - no, to už byl vrchol drzosti. Jojo, ten bílý rolák s řetízkem máme na fotce na tablu
.
Jinak Tě zdravím, ráda Tě vidím
- zajímavé je, že já se s takřka žádným kritikem totáče tady nikdy moc neshodnu. Dlouhé vlasy bráchovi a minisukně mně zakazoval jedině tak náš otec !
Ani jsem nebyla pronásledovaná a diskriminovaná, na VŠ jsem se dostala bez problému, i když můj otec demonstrativně vystoupil z KSČ, ani mne nikdo nenutil vstoupit do strany, ani donášet na STB, na škole, ani v zaměstnání jsem nebyla nijak šikanovaná.
Rodiče taky přišli (za Zápotockého) o veškeré úspory- chtěli si tenkrát zrovna kupovat barák, ale nakonec si ten barák svépomocí v 60-70 letech stejně postavili, mne uživili na škole a bráchovi koupili auto. A po 75-tém už jsme mohli mít maso každý den, a když jsem chtěla, mohla jsem si kupovat chlebíčky ve všech lahůdkách (nebo jak se to jmenovalo).
Tak se mi nabízí otázka, jestli jsme byli všichni fakt tak blbí, že jsme ani těm komoušům nestáli za povšimnutí, anebo - není to tím, že jsme se vlastně celý život nehnuli od Prahy - protože v Praze a okolí byly podmínky přece jenom poněkud odlišnější, nežli "na venku". Ale od r. 1976 už v Praze nejsem - a ani zde, na Karlovarsku, jsem se se žádnou politickou šikanou nesetkala. Tak nevím - žila jsem do toho 89 vlastně alespoň trochu plnohodnotný život, nebo jsem jenom tupě přežívala, jako to prasátko v chlívě?
- ale v Praze jsem se svobodně a bez obav pohybovala i když jsem se v noci vracela z divadla - ale přece jednou jsem byla diskriminovaná - a to - když mne při takovém návratu domů na hl. nádraží kontrolovali esenbáci - a považte - dokonce na mě chtěli občanku ! Tak alespoň jednu šikanu jsem zažila ...
"culdo", myslím, že to bylo čím dál od Prahy a také místem, podle toho, jaký kde byl fanatik. Měla jsi štěstí, nikdo tě neomezoval, ale určitě se takové věci děly, proto zde mají lidé takové zkušenosti.
- no a taky se nesmělo věřit na Ježíška a Vánoce se slavily pod hrozbou vězení až trestu smrti za staženými roletami (nebo, co to tenkrát bylo)...
missdance
- pokud se týká kalhot, nevím, takové jsem nikdy nenosila - jenom zvony, které mi na rozdíl od těch širokých slušely - ale jiné sukně, nežli min. 8-10 cm nad kolena (nevím jestli se jim tedy dá podle Tvého mínění říkat minisukně) jsem nikdy v 60-až 90-tých letech nenosila, protože v delších jsem vypadala jako mamina, nebo holka z vesnice.
Ale asi mi nebudeš věřit, stejně jako nevěříš "sunset" , takže je patrně zbytečné Tě o něčem přesvědčovat. Na Tvoji otázku o minisukních jsem odpověděla, protože jsem si myslela. že se o tuto módu zajímáš - ani mne nenapadlo myslet na nějaký politický pdtext
oprava "sebod" - pořád si ty dva nicky pletu
V kterém roce jste musely vyřadit vaše pracně šité ... Prostě se bohužel musely vyhodit.. V těchto patnácti letech se nic nad kolena nenosilo?
Nikdo nic nemusel, žádná taková povinnost neexistuje, každý si může chodit v čem chce. Zde chodí mladík v oblečení šaška či poutníka, jiný s buřinkou, deštníkem, prostě jako anglán.
Missdance, vy se tu celkem dost vysmíváte mrkváčům, připadají vám jako málo erotické kalhoty. No, je to otázka vkusu. A jaký je váš názor, když už si tu hrajete na modní policii, na takové ty kalhoty "nasrávačky" - aneb tepláky s proklatě nízkým sedem? Jsou v současné době velmi oblíbené mezi mladou generací, nosí je jak mladé ženy, tak i mužové. A oba příšlušníci mladé generace v nich vypadají prapodivně a eroticky svůdně už vůbec ne...
Nikdy jsem je nevyhodila, mám doma asi troje. Říkalo se jim planďáky. Opravdu mi slušely, mnohem víc, než by mi dnes slušely elasťáky
V pase a kolem boků ,,vypasované,, a bez kapes,aby vynikl pěkně zadek,pak né zvony ale rovně dolů široké nohavice,že když se stálo,tak z dálky vypadaly spíše jako dlouhá sukně. Byly IN a já je nosila v 1.ročníku na průmce a to už je hodně dávno,cca 79-80 rok.:--))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.