Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do kdy se nosily v Česku minisukně -

Od: missdance odpovědí: 38 změna:

- za totáče. Takže začaly 1966? a skončily?(maxisukněma)...*tanec*

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

5x

Špatně položená otázka. Správně by měla znít: Do kdy se budou nosit minisukně?

Tipuji do léta 2016.

Potom už jenom burky. *zed*

hodnocení

3x

Pan Horníček řekl: Minisukně? Proč ne, když v nich nevězí maxizáď. :-D

doplněno 08.01.16 19:19:

Začátkem sedmdsátých let jsem nosila mini tak dlouhou, že když jsem spustila paže a zaťala ruku v pěst, pak lem sukně končil ve výši kloubů prstů zaťaté ruky. Jestli si dobře vzpomínám, pak v té době ještě punčocháče nebyly a nosily jsme punčochy na podvazkovém páse. :-D

doplněno 08.01.16 19:37:

Já si myslím, že se mini nosily do osmdesátých let. Pak přišly řasené sukně pod kolena, ramena s vycpávkami, dlouhé haleny přepásané opaskem, kudrnaté vlasy, jako spálené trvalou. Postava do X. Mini se nenápadně vrátily snad před 10ti lety? Ale už ne jako uniforma, ale jako projev vlastního vkusu, názoru. Jestli si dobře vzpomínám.

hodnocení

2x
Hmm,nezlob se,ale poněkud hloupý dotaz.
Minisukně se přece nosí stále.
Sice ne již v zimě jako v těch šedesátých letech,ale kupříkladu v létě ano.
Když je vedro,tak je přece lepší krátká sukýnka než nějaká ke kotníkům.
Nebo šatičky,volné,vzdušné,sexy...
Na opáleném těle ta nejskvělejší volba ;)

ne, to vůbec není hloupý dotaz - v dobách, kdy "frčely" minisukně jsem byla mladičká dívka, a pamatuji si, že vzápětí přišla móda sukní ke kolenům, které mi vůbec neslušely - mohlo to být tak kolem roku 1976? přesně to nevím... ale děsně mě to mrzelo :(

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, prudký rozkvět minisukní byl u nás okolo roku 1968. Zdravím!

doplněno 08.01.16 23:37:

Snad ještě něco vzpomínek (možná i mimo téma). Minisukni okolo roku 1968 nosila snad každá dívka (bez ohledu na postavu). Byl to módní fenomén "ze západu". Hodně "frčel" materiál semiš (možná to byl dyftýn) a k tomu široké barevné opasky s velkou sponou.

Ta doba byla také v módě hodně barevná a "květinová". Potom přišla móda proužků, kdy byla vyprodána lehátkovina v prodejnách Řempo a maminky šily holkám sukénky a klukům vypasované pruhované kalhoty (které se musely navlékat vleže). Také v té době "frčely" manšestrové džíny (čímž se dal obejít školní zákaz oněch modrých). Jinak, naše paní třídní učitelka nosila krásné minišaty ještě v roce 1975 (údajně s tím měla potíže u ředitele školy).

Myslím, že nástup minisukní se dá určit dost přesně, ale jejich ústup už tolik přesně časově ohraničený není - jejich vytrácení bylo pozvolné.

missdance
hodnocení

ben, super, a víc už nevíš?

martinax
hodnocení

2x

Tak to si pamatuju docela dobře. Ještě v roce 1975 minisukně byly vyloženě dominantní, i když sem tam nějaká ta delší sukně (pod kolena) se už taky dala vidět. V následujícím roce ´76, ale už ženy minisukně houfně opouštěly, jednak konfekce zareagovala a v obchodech byly takřka jednotně jen delší midi sukně. V roce 1977 se už i u nás v podstatě mini nenosily ( v tom roce jsem maturovala, tak si to bezpečně pamatuju). Byla to taková blbá doba a i móda byla divná. Potom se dlouho nosila délka midi, obrat nastal v roce 1982 a 1983. Minisukně se zase na chvíli vrátily. Pak zase na chvíli zmizely, a po revoluci měla ještě velký úspěch srečová minisukně (1992-93).

albatros498022*
hodnocení

1x

Když si to ženská mohla dovolit tak pořád.

lucie*
hodnocení

1x

furt se teda nenosí(jak někdo uvedl)dnes je to celkem out:)a holku v sukni jsem dlouho neviděla.Nosily se tak do 1995 zhruba v době jak fičela Macarena(písnička)byly to takové ty elastické mini sukně.Pak kolem r.2000začly elastické rifle a sukně nějak vymizely,spíše vedly takové ty maxi sukně(skateacké)v khaki barvě.Elastické rifle jsou nejpopulárnější dodnes.Jen jsou čím dál tenčí skoro jako legíny,které mají taky renesanci.Hitem byly tak kolem1990-92 a dokonce i ty strašné legíny se zimními příčnými vzory se vrátily.No hrůza*nevi*ještě jsem nepotkala nikoho komu sluší...ale to už jsem odběhla...Takové stálice co se nosí furt jsou riflové sukně,ale nosí se celé roky všechny délky.Změna byla kolem r.2000kdy frčely takové ty sešívané(jako že s kalhot) a nebo riflovina kombinovaná s manžestrem.

doplněno 08.01.16 19:26:

Zatímco mí vrstevníci četli Bravíčko:-Dtak já v pubetě četla Elle,takže si to tak nějak pamatuju.

culdabulda1*

lucie -

vidím, že jste "v obraze" - schválně si musím v létě všimnout, jestli jsem už tak zanedbaná, když si myslím, že se minisukně stále ještě nosí . Ahoj.

doplněno 08.01.16 19:38:

strakatypes-

Vaše odpověď je nejlepší !

pohanka*

Děkuji za pochvalu i za tu minulou. ;)

Ale třeba se to otočí, fandím Slovensku a Ficovi.

ronyx*
hodnocení

1x

Od jejich "objevu" se nepřestaly (neskončily) nikdy - nosí se takřka nepřetržitě. Průběhem času ale klesala a zase stoupala jejich oblíbenost s tím, jak moc se sebekritické jsou v té době ženy. Zatímco na svém počátku mini znamenalo cca 10cm pod zadek, v období totální nekritičnosti nositelek znamenala minisukně délka je rovna širšímu pásku okolo boků.
Že došlo k omezení nošení minisukní mne, ač jinak jsem příznivcem žen v sukních (šatech), nijak nemrzí, protože minisukně (ale nejen minisukně) málokteré ženě (možná tak jedné ze 100) vzhledem k jejich postavě sluší a kdo se na tu hrůzu pak má koukat.

missdance
hodnocení

Ronyx, mluvíte o Západu? To by souhlasilo, ale já se ptám na Česko osumdesátých...jestli si to některá troufla? A to jde o 10 let. Resp. otázka byla, dokdy se v Česku nosily. Jedna účastnice si přecejenom vzpomíná, že už jí 1976 nesměla nosit - teď to slovo "nesměla" platí jako před tím - kdy zase nesměla nic jiného, než mini, i když byla tlustá...Vy jste mi ale rádci*sok*

culdabulda1*

missdance -

mrkněte např. sem :

dama.cz/...

bonprix.cz/...

doplněno 08.01.16 20:40:

tak už nevím - budu tedy ještě chvíli hledat -

doplněno 08.01.16 20:53:

tak jsem našla ještě toto :

promuze.blesk.cz/...

doplněno 08.01.16 21:03:

Noste minisukně. V 80. letech se úzké minisukně hřály na výsluní a od té doby vlastně nikdy úplně neodešly. Hledejte elastické sukně, které kopírují tělo, nejlépe z denimu, PVC nebo bavlny, a doplňte je ideálně volným, velkým tričkem, spadajícím z ramene, zastrčeným dovnitř. Na nohy si oblečte kamaše, které zakryjí nárty a kotníky, aby byl váš vzhled dokonalý.

missdance
hodnocení

culda, děkuji, ale tam jde zase o Západ, a né o Česko:)

sebod*

tak to vím naprosto přesně. Minisukně se u nás začali nosiit od roku 1969. To bylo prvních pár vlaštovek. sedmdesátá léta to byl jejich zlatý věk. Ano, nosily se opravdu cca 10 let... To víte, tehdy nebyla tak rychlá doba :-D

missdance
hodnocení

sebod, děkuji, tak aspoň trochu fundovaná odpověď, ale ráda bych to přesně - tak jak to bylo? Ví to někdo? Podle tebe by to bylo do 1979 - a přečti si uživatelku nahoře - jak už 1976 nesměla, stále chybí ta "perfektní odpověď", dočkáme se?

Pro zajímavost mrkněte:

extrastory.cz/...

sebod*

perfektní odpovědí se nedočkáš. Rok 1976 jak píše Minda (?), ano na některých školách se nošení minisukní zakazovalo. Ale dospělým ženským to nikdo nezakázal. Takže se nosily stále, jen už to nebyla taková modní novinka. Dohledej si filmy z té doby, nebo ještě lépe různá vystoupení zpěvaček z té doby a hned uvidíš, co se kdy nosilo. Prostě já jsem dospívala v minisukni ;). Kdybych hledala, tak tu mám fotku z roku 1978 - zima jak v Rusku a já sukýnku, že mi sotva zakryla zadek.

missdance
hodnocení

sebod, ne "na některých školách"...to je totiž o MÓDNÍM DIKTÁTU který tenkrát byl. To tvoje domnělé foto z r. 1978 nemohlo být z r. 78, ale bylo staršího data. V letech 1980 až 1990 chodila v minisukni (v Praze) jen Vondráčková když právě "přijela" (ze Západu), jinak taky ne.

Proč se ještě nikdo neozval, že nosila mini v osumdesátých? Proč to nikdo neví, když jste tu dobu zažili? "Vystoupení zpěvaček"? Tak snad chodil někdo po ulici - jako ABBA?

Měla bych ještě druhou otázku, ale asi dopadne ještě hůř, než tady. Totiž kalhoty *tanec*

sebod*

missdance. Je asi zbytečné Ti odpovídat. Nejedná se o žádné "domnělé" foto z roku 1978. Je to foto z toho roku. Proč si to pamatuj? Lehce. byla jsem v posledním ročníku na střední a stojíme před školou. Takže když máš pravdu pouze jen a jen Ty, tak se tady na nic neptej.

missdance
hodnocení

sebod, to je vyloučené. A pokud jsi jí tam měla na sobě, chodila jsi v ní i jinde? To by potom byla otázka, z jaké dědiny pocházíš, to je prostě v ČSSR nemožné, neuvěřitelné.

ronyx*

Panebože, to je jak u blbých na dvorečku - o jakém módním diktátu je tady zase řeč? Vy si to představujete jako dnes, že někdo si něco vymyslí a všichni se můžou zbláznit a musí to mít a že jak nějaký módní diktát někomu zakázal něco nosit? Že jako třeba vzít si minisukni v 80. letech prostě bylo něco zakázaného, protože už to nebyla aktuální IN móda a že se to teda nenosilo? To by mne fakt zajímalo, kam na tyhle nápady chodíte *zed*

missdance
hodnocení

ronyx, zcela vás chápu, ale váš druhý a třetí řádek to opravdu vystihuje. To nejsou nápady...to je skutečnost, dějiny a historie, ale co je naopak velmi zajímavé, že to už mnoho tehdejších svědků té doby neví, nebo si to "jinak" pamatují (chybně) *tanec*

Proti té s tou mini z r. 1978 musím "dějinnou pravdu" obhajovat, aby si někdo nemyslel, že má nějak pravdu. Ona může mít pravdu, ale "poněkud vesnickou", ne skutečnou městskou :)

ronyx*

Aha, takže by jste v té době nežila, nepamatujete si to, ale někdo vám to řekl tak to určitě bude pravda *zed*
Prý vesnickou - no něco už pamatuju, ale když přišli "vymódění" pražáci třeba i do Hradce Králové, tak jsme z nich většinou měli srandu. A že Hradec vesnice nikdy moc tedy nebyl ;) Takže zapomeňte na to, že když se něco v Praze přestalo nosit (z jakéhokoliv důvodu), že to tak bylo všude.

sebod*

ronyx. Je to marný, je to marný, je to marný... Jojo, také hovořím o vesnici zvanou Hradec Králové. Vidím, že tazatelka je naprosto mimo mísu a jakékolv povědomí, jak to tehdy bylo. Takže vážená. V té době, ten kdo chtěl vyčnívat z davu, tak se musel sakramentsky starat, aby "modníů oblečení sehnal. Taková minisuknička z rifloviny, to byl zázrak. Takže ten se nosil několik let a vzhlíželo se k němu s úctou. Tos nikde tedy nekoupila. To bylo buď od "tetičky z Ameriky", nebo sis to ušila podle střihu z Burdu. Takže budeme-li mluvit právě o těch minisukních, tak ty odvážné slečny v nich chodili o několik let dříve, než ostatni "většina". A povím Ti to ještě asi takto: Prd bych si pamatovala, kdyby se jednalo o dobu, kdy mi bylo 25 - 45. Ale moje začátky, jak v šití, tak v tom, rozhodovat JÁ SAMA o tom, co budu nosit , si pamatuji velice dobře. A znovu laskavě pochop jednu věc, že v té době MODERNÍ - znamenalo 5- 7 let.

lucie*

missdance...a co čekáš za přesnou odpověď?myslíš mini sukně,takové ty z "do široka" nebo elastické,úzké?to jsou různá období...

ronyx*

Nemluvím o"západu" )co bylo na západ od nás mne nikdy nijak moc nezajímalo a tak o tom nemám ani moc přehled) mluvím o situaci u nás. Že by se něco nesmělo nosit si tady nepamatuju - že byly některé oděvy terčem posměchu, to si pamatuju. A minisukně se nosily i v těch 80.letech, ne tak moc jako dřív, ale nosily. A vím o jediném, kdy bylo děvčatům zdůrazňováno, že mini teda v žádném případě ne (a tolerovaly se jim raději strakaté sukně, ale delší) a to bylo, když se za SSM (svaz mládeže) šlo někam v krojích a holky si nechtěly brát originál ke kroji určené sukně, protože to nebylo pro ně dost IN (případně si ty sukně nechtěly na použití 1-2x z rok kupovat).

sebod*

ronyx. To by ses divil, jak na některých školách zakazovali minisukně, rifle a vůbec "výdobytky západu" *smich*. Za to byly dvojky z chování. Kluci krátký vlasy a holky dlouhý sukně ! Kdo se vzepřel, tak byl průšvih

ronyx*

No nevím, absolvoval jsem školní docházku, pak učňák a SŠ v ´70.letech (samozřejmě s přesahy do 60. a pak 80. let) konkrétně v Hradci Králové a kromě jednou ( v roce 78), kdy ředitel školy osobně (uznávaná kapacita jak po stránce odborné, tak lidské) si vzal na "pohovor" do ředitelny našeho spolužáka a doslova ho oškubal jako husu, protože panáček přišel do školy v děravé "džisce" pošité americkými a anglickými vlajkami. Takže "chudák postižený". Jenže ono to mělo souvislost - řediteli bouchly nervy až (on totiž v té "džisce do té školy tak chodil už rok předtím, od začátku školy) když přišli zástupci podniku, pro který se dotyčný učil a kterého byl zaměstnanec, do školy vyjednávat ukončení učení pro dotyčného, protože ve škole byl ten spoluučeň samá 4 a 5 (propadal z většiny předmětů), navíc samá absence ve škole i v práci. A když si ho ředitel pozval k pohovoru, tak on tam přišel takhle "vyfešákovaný". A v řediteli bouchly saze (byl ročník 21, takže pracovně nasazený za války) a když ho viděl, tak to nevydržel a jak nám pak sám vypravoval, se slovy "hovno umíš tak na co si to hraješ" ho z "džisky" svlíknul, oškubal mu ty nášivky a "džisku" mu zase vrátil s tím, že ještě jednou ho v tom uvidí a dostane rovnou přes hubu. To už se ale nestalo, náš "milý" spolužák ve škole ještě ten týden skončil - podnik ho dmítl dál financovat na učňáku. Nebyl jediný, celkem za mého učení skončilo tuším 4 nebo 5 kluků z naší třídy, ale ostatní i když propadali, tak na sebe takhe neupozorňovali. Ale to sem odbočil.
V mini chodily u nás do školy holky normálně, v džínách taky. Jediné, co si pamatuju a na co si holky stěžovaly, že občas je jeden z učitelů poslal ve škole (na učňáku) umýt od šminek.

culdabulda1*

tak otázka byla míněna tak? - že se za komoušů minisukně snad zakazovaly? - no to jsem vůbec nepochopila - fakt legrační - po celou dobu až do r.89 jsem krátké sukně nosila, pokud jsem si sukni vůbec oblékla.

culdabulda1*
hodnocení

0x

snad odkdy, ne? - pokud vím, nosí se pořád - ale teď se třeba jinak jmenuje?..

missdance
hodnocení

culda, a to "pořád" je od té doby, co zmizeli komunisti - 1990, ale otázkou je - co se nosilo do 1990:)

culdabulda1*

missdance -

já jsem nosila mini i maxisukně. Ale místo sukní pod kolena (midisukně?), které byly v těch letech taky někdy v módě jsem raději nosila kalhoty, které nosím dosud, protože o minisukních si můžu v létě už nechat bohužel jenom zdát. Jinak říkáte správně, že se začaly nosit někdy v 60-tých letech. A pokud si pamatuju - nosily to s přehledem i docela tlusté holky - taková to byla tehdy senzace. Ahoj.

iv®
hodnocení

0x
S nekteryma nazorama zde nemuzu souhlasit, je rok 2016 a ja mam stale ve svem satniku mini, jak uzke, tak do A, jak lehounke na leto tak vlnene treba ted na zimu. Ziji ve meste, a bezne potkavam takto odene zeny. Takze za me rozhodne era mini nezmizela :) a co se tyce 80. let , maminka mini nosila stale, mame v albech spoustu fotek, kde je zobrazena v mini vedle kocarku, jestli to taky neni tim, ze nekteri z nas nosi proste to co jim sedne, a nenechavaji se poutat modnim diktatem. Pak je to jen jiz otazkou dobreho vkusu.

Trošku mám v datech zmatek. Ale je pravdou, že že v určitých letech mini úplně vymizely. Nosila se postava do X. Řasené sukně do půl lýtek, dlouhé haleny se širokým opaskem, buď v pase nebo přes boky, široká ramena s obrovskými vycpávkami a širokou částí rukávů od ramene po loket. I kalhoty byly pod pasem nabírané a šly do úzkého zakončení ke kotníkům. A k nim haleny a svetry s vycpávkami z molitanu. Špičaté střevíčky na nižší jehle a černé punčocháče. :) Mini čekaly ve skříních na návrat.

doplněno 17.01.16 10:13:

eryzoe.blogspot.cz/...

hodnocení

0x

Já myslím, že se nosí stále, jen v urrčitém období je to zrovna cool.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- no - s nástupem muslimů minisukně nejen v Česku konečně definitivně skončí - co nedokázali komunisti, dokáže Alláh..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]