Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik vydělávaly v 80-tých létech prodavačky?

Od: missdance odpovědí: 21 změna:
21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mcmerkurion*
hodnocení

2x

... hlavně na tom byly líp než dneska,bylo hodně nedostatkovýho podpultovýho zboží a byly proto ceněný,každej chtěl mít nějakou známou...

doplněno 07.01.16 18:21:

... každej hodnotí podle sebe,co já znal prodavačky,tak se měli dobře,i když ten plat určitě nebyl přes 2000,-

doplněno 07.01.16 19:26:

@magdon: píšu,že každej hodnotí podle sebe,nechci se s nikým hádat,prostě,ty co já jsem znal,tak se měli dobře,byly většinou na menších prodejnách,ať to byla trafikantka kvůli časáku,v masně,atd...

...prostě měli jiný postavení než dnes...

hodnocení

1x

2000,00 až 2500,00 Kčs, jak která. Zdaleka ne každá měla možnost vydělat něco bokem na "podpultovce".

doplněno 07.01.16 19:06:

Mám na mysli konec 80 let. Na začátku to bylo méně.

doplněno 07.01.16 19:12:

mcmerkurion - Tak teda moje manželka prodávala od roku 1972 a to se teda moc dobře neměla. V té době to bylo skutečně do 1500 hrubého. Teprve v druhé polovině let 80 se to zlepšilo k těm 2000.

Cože?! Tak to jedině v Praze. Já jsem v roce 1980 dělala zást. vedoucí v drogerii v Brně a měla jsem plat 1750,- Kčs. Prodavačky měly max 1500,-. A proboha, na podpultovém zboží se nevydělávalo, to byl výměnný obchod.

doplněno 07.01.16 18:53:

Zapomněla jsem napsat, že hrubého.

mcmerkurion*

... když nebylo nic na výměnu,muselo se něco šoupnout>>> a to jí šlo do kapsy...

missdance
hodnocení

otázka byla, kolik jste BRALA, čili netto...

hodnocení

0x

manželka těsně po vyučení 1000kč,já jako zedník měl první a současně poslední výplatu jen 700kč-vyje... se mnou tehdy mistr nelíbilo se mu že jdu na vojnu a skrz nastoupení na VS mi dal jako "Áčko"!

doplněno 07.01.16 21:32:

Žel platí ,však píšu že IHNED po vyučení-já první a poslední výplatu za necelý měsíc srpen 1980 a manželka o šest let později!

Ta čísla ovšem neplatí pro osmdesátá léta, že?

nikdo*
hodnocení

0x

6kč/hod nástupní 4.tř. V páté třídě 6.50/hod Pokladní dostala 6.tř. 7kč/hod. Ale než se dostala mladá prodavačka za pokladnu, tak to chvíli trvalo.

missdance
hodnocení

nikdo@ prosímvás a kolik tedy braly v polovině osumdesátých? (hodně odpovědí, ale na nic)*bum*

nikdo*

Nezlobte se, ale vy neumíte vynásobit hodinovou sazbu měsíčním hod. fondem pracovní doby? A máte hrubý plat. Neco málo prémií, moc jich nebylo.

ronyx*

Jen bych rád doplnil, že fond pracovní doby byl trochu jiný než dnes - základ byl 8,5hodiny, pro 2 a vícesměnné povozy se pak fond pracovní doby lišil - 8,5;8,-;7,5hodiny.
Celkově byl fond pracovní doby od nějakých 170 hodin v krátkých měsících (20 prac. dnů) do 195,5 hodiny v dlouhých měsících (23 pracovních dnů). Aby to zase někoho nemátlo a nevzal to jako že před rokem ´89 se muselo dělat více hodin - v těch 8,5 hodinách byla započítaná i placená pracovní přestávka na oddech, zatímco dnes ve fondu pracovní doby přestávka není (proto jen 8 hodin) a přestávka není ani placená.

ertl
hodnocení

0x
Já jsem dělal vedoucího řeznictví a přišel jsem si tehdy klidně i na 20000,- měsíčně. Zlaté časy..

Tím bych se zrovna moc nechlubil.

ertl
Proč? Dnes už jenom vzpomínám a žiju z úspor.

Já měl flek před Tuzexem :) Ještě mi doma zbylo pár bonů a mařen, jak ti blbci začali zvonit klíčema :) Bony, bony, nechceš bony? A digitálky...

buss

To já znal jednoho řezníka, který dělal vedoucího ve svém bývalém řeznictví. Stahoval neprodejné maso z prodejen a dělal klobásy, a jak se soudruzi oblizovali, obléhali masnu. Takže podvracel vlastně komunismus. Lepčí, schopnější hospodští, sháněli zboží od zemědělců aj. I vedoucího z prodejny, kde si chodili funkcionáři. Jistě, auta z tuzexu. Kdo umí, ten umí, bez ohledu na režim! No, kdo nakonec nekradl, neškodil. Joo známosti.

m123*
hodnocení

0x

Já brala asi 6 nebo 7 kčs čistýho na hodinu.

hodnocení

0x

Podle webu Za komunistů to v roce 1989 bylo 2.450 KČS.

(A na okraj – nepíše se v 80-tých, nýbrž v 80. létech. Číslovky v češtině skloňujeme, ale číslice nikdy.)

korina*

tak já budu asi vyjímka. Vrestauraci kde jsem leta pracovala to bylo ubohé kdyby jsme si nevydělali na spropitném tak to by byla žebrota. Jenže jsem nastoupila do občerstvení pouze na raní do 15.30 hod malé děti 1 třída a dvě školky. V obchodě byl prodej různého sortimentu, masové výrobky, gril. kuře, sladkosti atd.Po třech letech jsem už v krámě byla sama, do 17 hod.Prakticky celý den, včetně papírů, přijímání zboží a úklidu.Ale stálo to za to měla jsem 4,5 procent z tržby , která byla kolem 80 000,- takže výplata kolem 4.000, plus přídavky na děti, byla to fuška ale to mne postavilo na nohy...

doplněno 09.01.16 19:48:

musela jsem napsat slovo procento ,,, nebot mi nejde napsat znaménko pro procento

hodnocení

0x

Pamatuji, že byla tzv.záloha a dobírka.Záloha menší cca 600,-Kčs až 800,-Kčs (tehdá Kčs :)) Dobírka, to bylo různé podle tržeb prodejny od 1500,-Kčs do 3000,- Kčs.

sicca

Dělala jsem zást. ved. brala jsem kolem 2500,- čistého, něco bokem taky káplo a do práce jsem chodila ráda, zlaté časy.

Jsem ráda, že jsem v té době žila a stihla se zajistit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]