Kastany -nasladko nebo na slano?

Od: Datum: 29.12.15 14:35 odpovědí: 8 změna: 30.12.15 17:58
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: pb®
Datum: 29.12.15 14:38

Řekla bych, že ani jedno. Kaštany jen opečou, nijak nedochucují. Takový kaštan je mírně sladký, mně chutí připomíná sladkou bramborovou kaši. Mám je ráda a dělám si je doma i sama, problémje ovšem koupit kaštany kvalitní, neplesnivé.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: aceton
Datum: 29.12.15 14:46
A jak je delate doma? Nikdy jsem to nedelala ale chtela bych to zkusit
Datum: 29.12.15 15:05
avatar

Chodím si je sama nasbírat do lesů, koncem září, začátkem října. Tak vím, že jsou opravdu kvalitní a chutné. Z obchodu bývají občas naplesnivělé /dlouho někde ležely/.

Kaštany rozříznu na tlustší straně do kříže. Pozor, občas se na hladkém povrchu rád smekne nůž a zajede do prstu. Pro lepší oloupání je ještě trochu říznu na špičce. Tím se z nich bude uvolňovat pára a nebudou bouchat a lítat ke stropu. Pečou se buď na el. plotýnce sporáku, nebo v troubě na suchém plechu. Oloupou a jedí. Žádná sůl, ani žádný cukr. Mám je moc ráda.

Dělala jsem z nich asi 2 x i kaštanový dort, se šlehačkou, chutnal jako oříškový. Ale kaštany se vařily v mléce, loupaly, bylo to dost pracné. Dělá se z nich i polévka, nebo nádivka k masu. A také pěkné cukroví, máčené v čokoládě.

Ještě před 20 lety jsem dokázala s rodinou nasbírat třeba 50 kilo za sezónu. Teď se přemnožila černá zvěř, pod stromy je to často rozryté a kaštanů málo. Všechno ti kanci stačí sežrat. *bzum* Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: aceton
Datum: 29.12.15 16:23
ale vzdyt v lese nejsou jedle..ne?
Datum: 30.12.15 05:21
avatar

To si nerozumíme. Stejně, jako když houbaříte, měla byste vědět, která houba je jedlá a která ne. U kaštanů je to stejné. Vy znáte asi klasický JÍROVEC MAĎAL /někdy se také nazývá kaštan koňský/, s velkými vějířovitými listy, jehož plody jsou nejedlé. Děti je sbírají do školy /krmení zvěře/, nebo z nich dělají zvířátka. Používají se i v kosmetice.

Sem patří i šlechtěné odrůdy, jako je jírovec žlutý, j. pleťový či krásně červeně kvetoucí pávie červená. Nic z toho nemá plody jedlé.

Ale pak je ještě KAŠTANOVNÍK SETÝ - a to je to pravé. Bývá většinou uměle vysazovaný. Schránky plodů má oproti jírovci velice pichlavé, drobné jehličky, které se snadno zabodnou do prstů. Proto manipulace s nimi jedině v pevných rukavicích. Výhodou je silný vítr. Ten schránky naruší a na zem padají jen čisté plody. /Jenže tam čekají ti mizerové kanci. Moc jim to chutná, stejně jako nám./

Takže já sbírám plody kaštanovníku setého, které následně jím. Podívejte se na internet na rozdíl mezi oběmi stromy a jejich plody. Jaga.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 29.12.15 15:26
avatar

Nedávno jsem tu psala podobný dotaz.Taky poprvé.-)nevěděla jsem jak na ně... a nakonec byly výborné!Dala jsem na radu,že nejlepší jsou pečené,jen mi nikdo neřekl,že se mají péct nepřikryté.Dělám vše v Remosce a pohoda,ale jak jsem je zkontrolovala a chtěla znova přikrýt víkem,tak jeden bouchl.Rána jak z děla,lekla jsem se šíleně a všude po kuchyní rozdrcený kaštan*uspech*,ale byly skvělé.Známá je pekla jen na pánvi.Takže dejte si je pečené,ale buď do trouby jen na chvíli nebo na pánvi a hlavně do kříže naříznout ,aby se dobře loupaly.


doplněno 29.12.15 15:29:

...no kdyby mi předtím poradila jaga ,tak není doma s kaštany tak rušno.Ještě dlouho se mi klepaly ruce,jak bouchl*uf*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.15 15:54
avatar

To mi připomělo jednu příhodu s vejcem. Když bylo dceři nějakých 15 let, dostala úžasný nápad, že si ohřeje na tvrdo uvařené, neoloupané vejce v mikrovlnce. Vejce ohřev kupodivu vydrželo... Tedy do chvíle, kdy si dcera sedla ke stolu a ťukla do skořápky lžičkou. Následovala docela slušná rána. Dcera seděla s vytřeštěnýma očima *ee* na židli, v pravé ruce lžičku a v levé zbytky skořápky. Zbytek vejce byl po celé kuchyni. Myslel jsem tenkrát, že se smíchy umlátím *haha*.

Jo, ale jinak mám kaštany nejradši syrové.


doplněno 30.12.15 18:28:

Suzymon - dobré, či nedobré, to je relativní. Mně to chutná. Kaštanů sním vždycky jen pár, nepřežírám se s nimi, takže mě břicho po nich nikdy nebolelo.

Ale kdysi mi jeden spolužák dal koňský kaštan a tvrdil, že je to ten jedlý. Nikdy jsem před tím jedlý kaštan neviděl, tak jsem ho půlku snědl (víc to nešlo). Bože, jak mě bylo tenkrát zle... *blee*

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 30.12.15 17:58
avatar

Magdon, už jste to tady jednou psal, tenkrát jsem nereagovala, ale teď se zeptám. Já jsem také jednou syrový kaštan ochutnala, ale bylo to trpké a strašně nedobré. Nebolí Tě z toho pak břicho? Jinak se přidávám k ostatním, naříznout a upéct na suchém plechu. Ale chuťově jsou nejlepší ty pečené na tom řeřavém uhlí...

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.