Recept na zelňačku z přebytečného zelí

Od: Datum: 29.12.15 12:12 odpovědí: 12 změna: 04.01.16 18:32

Dobrý den,

o svátcích jsem vařila knedlo-vepřo-zelo, ale zbylo mi hodně uvařeného zelí. Samotné už by to nikdo nejedl, tak jsem si říkala, že z toho udělám zelňačku. Máte nějaký recept, jak ji uvařit, když to zelí už je udělané se vším všudy? Děkuji


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 29.12.15 12:32
avatar

Na cibulku, pokrájet klobásu osmahnout s cibulkou nandat zelí, zaprášit paprikou, trochu česneku, vývar nebo alespoň masox, povařit, dochutit a zahustit a podávat. K tomu zakysanou smetanu lžičku na porci v talíři nahoru a je to.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.12.15 13:44

Děkuji, jdu na to. :)

Datum: 29.12.15 14:04
avatar

Běžně se pak koupí uzená žebra-povaří v papiňáku ,oberou dají se zpět do vývaru,přidá zelí případně další ingredience (dával jsem taky třeba zbytek čočky na kyselo a brambůrku,tuhle jsem taky pokrájel červenou řepu a tuřín s kedlubnou -aby se to vše nevyhodilo-toto ještě povařit aby bylo měkké) případně dochutit a zahustit .

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.15 14:53
avatar

To, že už máte zelí udělané, není na závadu. Je v něm všechno, co se stejně do zelňačky dává /sůl, kmín, cibulka/. Udělejte klasickou zelňačku z vývaru, už tady rádce psal, že nejlepší jsou uzená žebra. Je to levné, vozí je k nám 2 x týdně a do zelňačky to pasuje jak dělané.

Větší cibuli orestuji na sádle, přidám sladkou i pálivou papriku, zamíchám a hned odstavím, aby paprika nezhořkla. Zaliji vývarem / uzená žebra, 2 x bobkový list, asi 4 kuličky nového koření/. Přidám i obrané maso ze žeber, nakrájené na menší kousky. Dále brambory nakrájené na kostky a oloupanou pikantní klobásku nakrájenou na půlkolečka. /dávám maďarskou nebo paprikovou/. A vařím. Hned s bramborami přidávám zelí, ale to Vy přidejte později, až budou brambory uvařené doměkka. Zelí už je jednou tepelně upravované, tak ho nevařte dlouho, aby z toho nebyla kaše. Přidejte ho až ke konci, jen aby se prohřálo.

Tato polévka se nezahušuje moukou, ale najemno nastrouhanou bramborou.

Nakonec dosolit, opepřit, za stálého míchání přidat dobře rozmíchanou zakysanou smetanu. Když polévku odstavím z plotny, prolisuji do ní ještě stroužek česneku.

Dobrou chu. Jaga.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 29.12.15 17:15
avatar

Zrovna teké hledám recept na zelňačku.

Vyzkouším ten Váš.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.15 17:30

Polévku nedělám ale rozválím listové těsto,dám zelí,v misce rozšlehám smetanu s vejcem,poliju zelí a dám zapéct.Napodruhé jsem dala těsto-náplň-těsto,taky to nebylo špatné.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 29.12.15 18:58
avatar

To zní také dobře...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uskaŽ
Datum: 29.12.15 19:11

To zelí dáváte uvařené, kysané nebo sterilizované? To necháte zapéci na placato a nebo z toho děláte závin? Už mě honí mlsná na vše možné kromě sladkého. Děkuji U.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.12.15 17:13

Dříve dělal manžel kysané,ale kámoš mu dal recept na marinované(včera jsme plnily z vaničky 9 velkých pětilitrových sklenic a to už se nezavařuje)Ještě máme 3 roky starou a nic jí není.To těsto vyválím na placku dám na plech s vyšším okrajem(nebo zapékací miska),pohodím to zelím ale pozor já to ničím nezahušuji no a pak to poliji.A dávám normální šlehačku a nebo zakysanku.Asi udělám.Jak říkám člověk má ochutnat všechno a buď mi to chutná a nebo to už víc nechci.Zdravím a do nového roku všechno nej!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.12.15 21:36
avatar

Mě by taková zelňačka nechutnala. Já když ji vařím, tak jedině z kysaného zelí.


doplněno 30.12.15 16:38:

Pro babkazov: Já vařím kroupy zvl᚝. Pak je propláchnu a je to. Do všeho. Hlavní důvod ale je ten, že jich vždycky uvařím celý balíček, pak si je rozdělím do sáčků a zamrazím. A když se vyskytne chu na uzenou polívku, tak jen sáhnu do mrazáku pro vývar z uzeného s nakrájeným masem, přidám jednu dávku krup a mraženou zeleninu, provařím 5-10min, ta zelenina pak je tak akorát, ani tvrdá ani rozvařená. Stejně tak na prdelačku, apod. Do zelňačky dávám se zelím ještě vyvařit klobásu. Ona ta zelňačka potom chytne lepší chu. Když je to hotové, tak se klobáska nakrájí na tenká kolečka, a dá se do polévky na talíř jako vložka. S těmi houbami jsem to ještě nezkoušel, ale dík za tip. Asi je budu vařit zvl᚝.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.12.15 07:56
avatar

Už je pozdě, ale stejně to napíšu. Známá povídala, že má manžela z východního Slovenska a že miluje polívku z krup, sušených a namočených hub a kyselého zelí, zasmaženo zásmažkou na špeku + majoránka a česnek. Zní to lákavě a určitě vyrobím. Jen se jí musím zeptat, jestli se každá ingredience musí vařit zvl᚝. Vařené se zelím všecko ztvrdne, z krup je hodně šlemu, houby všecko hodně obarví. Aby to pak nebylo jídlo pro slepce. :-D


doplněno 05.01.16 10:33:

Ali, děkuji. I brambory do zelňačky se vaří zvl᚝, protože v zelí ztvrdnou. Bude to tak. Všechno vařit zvl᚝ a všchno pak do jednoho hrnce. ;) Děkuji. Podívám se, jestli pod tímhle názvem někde nebude recept. Polívky, ty já můžu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.01.16 18:32
avatar

Zdravím babi, moje zlatá tchyně (bohužel už nežije) pocházela z Revúce a tato polévka se u nich vařila na Štědrý den k obědu.Měla i svůj název JUCHA. Takže vím, že kroupy vařila zvl᚝. Byla výborná !*palec*

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.