Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
o svátcích jsem vařila knedlo-vepřo-zelo, ale zbylo mi hodně uvařeného zelí. Samotné už by to nikdo nejedl, tak jsem si říkala, že z toho udělám zelňačku. Máte nějaký recept, jak ji uvařit, když to zelí už je udělané se vším všudy? Děkuji
To, že už máte zelí udělané, není na závadu. Je v něm všechno, co se stejně do zelňačky dává /sůl, kmín, cibulka/. Udělejte klasickou zelňačku z vývaru, už tady rádce psal, že nejlepší jsou uzená žebra. Je to levné, vozí je k nám 2 x týdně a do zelňačky to pasuje jak dělané.
Větší cibuli orestuji na sádle, přidám sladkou i pálivou papriku, zamíchám a hned odstavím, aby paprika nezhořkla. Zaliji vývarem / uzená žebra, 2 x bobkový list, asi 4 kuličky nového koření/. Přidám i obrané maso ze žeber, nakrájené na menší kousky. Dále brambory nakrájené na kostky a oloupanou pikantní klobásku nakrájenou na půlkolečka. /dávám maďarskou nebo paprikovou/. A vařím. Hned s bramborami přidávám zelí, ale to Vy přidejte později, až budou brambory uvařené doměkka. Zelí už je jednou tepelně upravované, tak ho nevařte dlouho, aby z toho nebyla kaše. Přidejte ho až ke konci, jen aby se prohřálo.
Tato polévka se nezahušťuje moukou, ale najemno nastrouhanou bramborou.
Nakonec dosolit, opepřit, za stálého míchání přidat dobře rozmíchanou zakysanou smetanu. Když polévku odstavím z plotny, prolisuji do ní ještě stroužek česneku.
Dobrou chuť. Jaga.
Polévku nedělám ale rozválím listové těsto,dám zelí,v misce rozšlehám smetanu s vejcem,poliju zelí a dám zapéct.Napodruhé jsem dala těsto-náplň-těsto,taky to nebylo špatné.
To zelí dáváte uvařené, kysané nebo sterilizované? To necháte zapéci na placato a nebo z toho děláte závin? Už mě honí mlsná na vše možné kromě sladkého. Děkuji U.
Dříve dělal manžel kysané,ale kámoš mu dal recept na marinované(včera jsme plnily z vaničky 9 velkých pětilitrových sklenic a to už se nezavařuje)Ještě máme 3 roky starou a nic jí není.To těsto vyválím na placku dám na plech s vyšším okrajem(nebo zapékací miska),pohodím to zelím ale pozor já to ničím nezahušťuji no a pak to poliji.A dávám normální šlehačku a nebo zakysanku.Asi udělám.Jak říkám člověk má ochutnat všechno a buď mi to chutná a nebo to už víc nechci.Zdravím a do nového roku všechno nej!
Běžně se pak koupí uzená žebra-povaří v papiňáku ,oberou dají se zpět do vývaru,přidá zelí případně další ingredience (dával jsem taky třeba zbytek čočky na kyselo a brambůrku,tuhle jsem taky pokrájel červenou řepu a tuřín s kedlubnou -aby se to vše nevyhodilo-toto ještě povařit aby bylo měkké) případně dochutit a zahustit .
Mě by taková zelňačka nechutnala. Já když ji vařím, tak jedině z kysaného zelí.
Pro babkazov: Já vařím kroupy zvlášť. Pak je propláchnu a je to. Do všeho. Hlavní důvod ale je ten, že jich vždycky uvařím celý balíček, pak si je rozdělím do sáčků a zamrazím. A když se vyskytne chuť na uzenou polívku, tak jen sáhnu do mrazáku pro vývar z uzeného s nakrájeným masem, přidám jednu dávku krup a mraženou zeleninu, provařím 5-10min, ta zelenina pak je tak akorát, ani tvrdá ani rozvařená. Stejně tak na prdelačku, apod. Do zelňačky dávám se zelím ještě vyvařit klobásu. Ona ta zelňačka potom chytne lepší chuť. Když je to hotové, tak se klobáska nakrájí na tenká kolečka, a dá se do polévky na talíř jako vložka. S těmi houbami jsem to ještě nezkoušel, ale dík za tip. Asi je budu vařit zvlášť.
Už je pozdě, ale stejně to napíšu. Známá povídala, že má manžela z východního Slovenska a že miluje polívku z krup, sušených a namočených hub a kyselého zelí, zasmaženo zásmažkou na špeku + majoránka a česnek. Zní to lákavě a určitě vyrobím. Jen se jí musím zeptat, jestli se každá ingredience musí vařit zvlášť. Vařené se zelím všecko ztvrdne, z krup je hodně šlemu, houby všecko hodně obarví. Aby to pak nebylo jídlo pro slepce.
Ali, děkuji. I brambory do zelňačky se vaří zvlášť, protože v zelí ztvrdnou. Bude to tak. Všechno vařit zvlášť a všchno pak do jednoho hrnce. Děkuji. Podívám se, jestli pod tímhle názvem někde nebude recept. Polívky, ty já můžu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.