Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kapr neměl chuť, jak ho příště ochutit?

Od: alzbetka odpovědí: 36 změna:

Ahoj, měli jsme smaženého kapra na pánvi, obaleného ve strouhance. Obal chuťově výborný, ale samotná ryba bez chuti, jak na to příště? Naložit do marinády, okořenit, osolit?

díky

 

 

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®
hodnocení

1x
avatar ben

Dobrý den, potřít před obalováním česnekem. Zdravím!

doplněno 24.12.15 21:31:

culdabulda1 - ten česnek zbaví kapra pachuti bahna, což je vcelku fajn. Řada lidí nejí kapra právě kvůli tomu, že jim pachuť bahna vadí, tak ten česnek ji stáhne.

culdabulda1*

bene

- tak jsme to jednou udělali, abychom měli nějakou změnu - a vůbec nám to nechutnalo. Nám chutná jenom obyčejně osolenej, jako každý řízek.


doplněno 24.12.15 21:37:

bene

- to je možné - ale nám chuť "bahna" nevadí. Musí se to vyzkoušet. Vepřové řízky jsme takto (potřené česnekem) dělali - a ty nám chutnaly. Je docela možné, že se nám ta chuť bahna tloukla s tím česnekem - je to už dávno, musela bych si to znovu zkusit - třeba to chtělo česneku míň. Zdravím.


doplněno 24.12.15 21:43:

- dalo by se dokonce říct, že právě tou chutí "bahna" je kapr vyjímečnej - jinak si můžu koupit file.

Bene, chuť kapra už snad ani nebývá. Ryby jsou dost dlouho v sádkách, aby se vyčistily od případného pachu. Bahnem někdy, ale jenom někdy smrdí velcí, staří kapři z neudržovaného rybníka.


doplněno 30.12.15 06:12:

Oprava: chuť bahna. . .*zed*

 

santa*
hodnocení

1x
Ja ho pokapala citronem a snese pomerne dost soli.
tomas11*

Jelikož jsem ho vyseděl u vody - tak kdo by se odvážil i nás říci že mu nechutnal tak by to pěkně schytal.*smich*

 

mzxy*
hodnocení

1x

kapr se podélně rozpůlí - zbaví páteře, nakrájí na půlpodkovy a minimálně 2 hodiny před přípravou potře česnekem, nasolí, lze použít také koření na ryby, doporučuji kotányi, také citronovou štávu

nasolením se maso zbaví přebytečné vody, kapří maso přijme chuť jakékoliv ingredience

platí zásada, že lepší je ryba přesolená, než nedosolená

strouhanku nepoužívám, kapra obaluji jen v mouce a smažím na vepřovém sádle, které se nepřepaluje a snáší vysoké teploty, zpočátku opeču a pak teplotu ztlumím a smažím do zlatova, je nutné u toho stát a porce obracet. lze použít i těstíčko ze škrobu

osobně to nakládám už den před přípravou, citron dávám cca 2 hodiny před přípravou protože každá kyselina maso devastuje

doporučuji vyzkoušet kapra s kopečkem vařené rýže a sýrovou omáčkou

Lidé rybu neumí připravit, vzpomínám na smaženou rybu ze školní jídelny, kdy se zmražené kousky nasolí těsně před přípravou, slaný je akorát obal a maso jako bláto bez chuti, pak si člověk na dlouhá léta zafixuje představu že nejlepší ryba je řízek...

mp*

Ty podkovy podle mě nejsou taky uplně nejlepší. Zbytečně smažíme kosti, které se spíše hodí do rybí polévky. Osobně jsem pro vyfiletování kapra na dvě půlky. Kosti, ploutve (hlavu, jikry, mlíčí - někdo i rozebírá i játra i hlavu) nechám na polévku. Je možné i stáhnout kůži, jenže ta tam pak docela chybí. A že Kapr nemá chuť je známé, prostě to v něm musíme hledat.

humbucker*

Ahoj. Ty podkovy bych podpořil. Takový kapr musí být ,,fašoun,, . V podkovách a v kůži. Rohodně pořádně osolený a v trojobalu. Ty dlouhé žebrové kosti se vytáhnou, případně protáhnou mezi zuby a kolem páteře zbyde jen pár Ysilonek na každé straně. Pak kosti nejsou žádný problém.

 

hodnocení

1x
avatar minda

stačilo osolit - nic jiného není třeba...

 

hodnocení

1x
avatar aja1946

Ono to je někdy druhem kapra, vloni jsem měla strašnýho, letos výborného. Jinak já porce dobře omyju nasolím a nechám půldne v lednici, poté ho osuším. Do vajec přidávám strouhaný parmazán a trochu sušených polévkových bylinek, lžičku oleje a trochu česneku.

 

hodnocení

0x

Tak aspoň že jste si pochutnali na strouhance:)

Vy jste ani nesolili,ani šťáva z citronu nebyla..., to pak fakt nechutná.

Nebo si kupte v supermarketu koření na rybu.

 

iv®
hodnocení

0x
avatar iv
Já jsem letos manželovi naložila kapra do koření na mořské ryby... A pochvaloval si...

 

hodnocení

0x

Kupte si krůtu. :)

Jinak bych zkusil asi něco kyselého, citron, limetku atd.

 

hahanaj*
hodnocení

0x

kapra jen osolím a obalím v trojobalu- manžel tvrdí, že je vždy výborný

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Ryba se musí solit 2x. Nejlépe kolem poledne, do misky a do ledničky. Před obalováním osušit, líznout, tak se zjistí, že sůl šla do masa, na povrchu slanost není cítit. A pak znovu osolit. :-D Miluji, když kolem poledne místo solení potřu řízky česnekem rozetřeným se solí. Asi tak menší stoužek na půl malé lžičky soli, na cca 4-5 řízků. Nesmí ho být moc, aby pak česnek nečpěl, nepřerazil chuť a vůni ryby.

Citron dáváme na stůl, kdo chce, kápne si na svůj řízek.

Všechno jsem udělala, nejsem ve vaření "nímand", letos jsem byla přímo nasra.á kaprem bez chuti a jeho tučným, sádlem prorostlým masem masem. Právě před chvilkou jsem založila na toto téma otázku. O chuti nějakého bahna nemůže být ani řeč, nemá chuť ani ryby, natož bahna. Tohle bývávalo, když byli kapři pěstovaní jinak. Dnes jsou asi nahňácaní v nějakých čištěných sádkách a krmení granulemi a bůhví jakým svinstvem. Já jsem letos s kapry skončila. Ještě vloni byl jakž takž v pohodě, ale letos jedna hrůza. Mastné a nedobré...

 

pohanka*
hodnocení

0x

Kapr nikdy nezklamal, pokud se zabil /koupil/ 23.12. naporcoval, každá porce se z obou stran osolila a vložila do pekáče, přikrýt a do lednice. Druhý den jen slijete vodu a můžete obalit a osmažit. Sůl se přes noc dostane i do hlubších vrstev masa. Ryba má být právě spíše slaná, aby chutnala. Rybí koření na vánočního kapra, podle mne, na štědrý večer nepatří, ale proč ne, pokud chce někdo změnu a chutná mu.

Při servírování na stůl se smažený řízek ozdobí plátky citronu. Kdo má rád, vymačká si pár kapek na trojobal. Řízek je potom lépe stravitelnější.

Nojo, já si nevšimla v tom svém rozčilení, že ho tazatelka zřejmě ani nenasolila. Tak to už nemohlo být vůbec k jídlu. Ach jo...

lépe stravitelný, případně prostě stravitelnější.

 

hodnocení

0x
avatar kartaginec

Hodně lidí nemá kapra rádo a jeho chuť přirovnávají k chuti bahna, i když málo kdo bahno skutečně ochutnal. "Bahenní"chuť většinou mívají kapři s váhou, která přesahuje dva půl kilogramu. Nedejte na rady prodejců, kterým jde pouze o to, prodat kaprů co nejvíce. Soustřeďte se na kapry vážící zhruba dvě kila. Pokud vaříte pro více lidí, vždy raději kupte více kaprů než jednoho, který váží hodně. Malí kapři mají lahodné maso vždy, ale obsahují velmi malé kůstky, na které si dejte pozor

in: doma.nova.cz/...

A na okraj, není žádná povinnost podávat na Vánoce kappra v trojobalu, ale to vlastně s dotazem moc nesouvisí.

culdabulda1*

kartaginec -

- jenže v trojobalu - a pokud se umí dobře udělat - je kapr nejchutnější. A zkoušela jsem kdysi různé způsoby.


doplněno 29.12.15 20:48:

ria-

mňam !

Jak pro koho. Proti gustu žádný dišputát, ale co takhle kapr na modro, kapr po židovsku... Jistě, kapr v trojobalu je taky dobrý, ale jíst ho každý rok?

culdabulda1*

kartaginec -

- to jsou samozřejmě chutné úpravy, ale já na kaprovi miluju právě tu tzv. "bahnitou" chuť, která tím zcela zanikne. Navíc jakékoliv řízky (z čehokoliv) v trojobalu můžu jíst dnes a denně - no pan Pohlreich by si nade mnou asi "upliv" - co se dá dělat.

joudic*

zkuste nekdy do strouhanky pridat trosku jemnych hoblinek tvrdeho 30% syra ze struhadla ;)

 

moula*
hodnocení

0x

Chlapi to už tady vyřešili. Takže dostatečně přiměřene osolit, obalit a smažím zcela ponořeného v řepkovém oleji, sádla je mi na to líto, ikdyž mám domácího dost. Jíme ho ještě další dva dny studeného nebo v mikrovlnce ohřátého. Já kupuji dva šestikilové bez šupin a všichni se olizujou i nad polévkou z hlav uříznutých dva centimetry do masa, ploutví a vnitřností, po uvaření a vystydnutí vše oberu a dám do polévky a osmažím rohlíky na kostičky na sádle. To nemá chybu, ale je to pracné !

 

ria*
hodnocení

0x

Nejlepší "kapr" je obalený, osmažený krásně nahřátý a roztékající se obalovaný hermelín :)

joudic*
30.12.15 12:47

*smich**palec*

Ria, můžu dát recpt na sýr typu hermelin? Uvařené brambory nasypeme na talíř. Nahoru položíme sýr, který jsme nahoře nařízli do hvězdičky, mikrovlnka 2 minuty. Doladíme tatarkou, okurčičkami atd. Dietní bleskovka, pro ty, komu se nechce vařit. *smich*

 

sunset*
hodnocení

0x

Když kapr, tak třeboňské hranolky. Zázvor dávám čerstvý. A nechoďte si pak stěžovat, že vám strávníci utrhli ruce:)


doplněno 30.12.15 12:36:

Babkazov: Vím, ta sojovka zní hodně divně. Osobně běžný sojovky nemám vůbec rád, naopak ryby miluju. Myslel jsem, že toho kapra zničím. Ale aspoň lžičku tam dejte, ono to má takový hodně zajímavý švunk a bez něj to nebude ono.

Sunset, to vypadá opravdu moc dobře. Ty kapří hranolky. Akorát bez sojovky se obejdu, ale škrob do mouky? To je nápad! *palec*Proužky na česneku jsem vzpomínala Suzy, když si stěšžovala, že je kapr tučný. Včera jsem potkala známou a taky hudrovala na tučného kapříka. Tukový jakoby sulc na břiše.

 

hodnocení

0x

Já už ze zdravotních důvodů kapra v trojobalu nedělám. Osolím, pokapu citrónem, posypu směsí šalvějě, tymiánu a obalím lehce v mouce. Když se osmaží dozlatova, je lepší jak v trojobalu a hlavně nejím tu mastnou struhanku. Když zdravá ryba, tak proč dodávat zbytečně moc cholesterolu a kalorií?

moula*

Doporučuji neobalovat v mouce. Je lepší nejíst tu mastnou mouku ! Když zdravá ryba, tak proč dodávat zbytečně moc cholesterolu a kalorií?!

 

 

joudic*
hodnocení

0x

bylinkova sul, nic vic... trosku nepochopim rady s cesnekem, to nema soudnost

Joudic, to není o soudnosti, to je vkusu, o chuti. Táta byl rybář, já chytala nějakých 40 let a tak celá naše rodina jsme byly vydry. Ryby jsme mohli a já můžu kdykoliv, ve kteroukoliv denní nebo noční hodinu, v jakékoliv podobě. Je zajímavé, že kapra stále mám jako vánoční jídlo. Nejvíce miluji dravce-štiku, candáta, okouna. Ale na vánoce bych si nic z toho nedala. A česnekem bych natřela jen kapra. *hej*

 

hodnocení

0x

Myslím,že hodně záleží na kaprovi.Mraženého jsme měli jednou a bylo to hnusné,maso bylo jako bláto.Když je to veliký kapr,zase bývá cítit bahnem.Jinak používám klasický trojobal a kapra bez kůže,protože ten tuk pod kůží mi u smaženého hodně vadí.

 

hodnocení

0x

Několik let po sobě používám následující recept. Porce kapra den předem okořením pomocí nějakého univerzálního koření na ryby, zasypu cibulí nakrájenou na kostičky a zaliju citronovou šťávou. Druhý den obalím pouze v mouce a osmažím. Kostky cibule klidně mohou přijít na pánev také. Je sice pravda, že citronová šťáva působí na maso, ale dle mého názoru neutrpí.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]