Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fialové brambory

Od: nandyla odpovědí: 20 změna:

Koupila jsem fialové brambory s tím,že se jedná jen o fialovou slupku.

*sok*Uvařené jsou vevnitř stejné,je to odpudivé,jak ten salát bude vypadat?

doplněno 23.12.15 17:20:

Jelikož jsou už uvařené,na zkoušku jsem udělala jednu porci salátu a můžu vám bez předsudků napsat,že je nevzhledný a ke snědení jen z velikánského hladu ...zítra vařím žlutomasé,díky za shovívavé odpovědi.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, bude vypadat exoticky, ale chutnat snad dobře. Zdravím!

doplněno 23.12.15 17:00:

kartaginec - chtěl jsem tazatelce zmírnit její utrpení a trochu ji zase vrátit do života .

Pěkný eufemismus, ale se závěrwem souhlasím. Dokonce bych vynechal "snad".

hodnocení

2x

No na salát se nehodí kvůli té barvě, ale jinak to jsou moc dobré brambory a v jiné úpravě to vypadá náhodou moc hezky.

hodnocení

2x

Plně souhlasím, udělala jsem to předloni a byla to hrůza, ony totiž i jako příloha nevypadají dobře.

ju*
hodnocení

1x

*smich* No jak asi, fialově...ale když zavřete oči, chutnat bude normálně...

Koupila jste si odrůdu Valfi. Chuť bude stejná, barva trochu neobvyklá.

doplněno 23.12.15 22:34:

Zkoušel jsem pár fialových brambor vypěstovat a mají několik "výhod". Při sklizni nejsou vidět v zemi. Při loupání na nich nevidíte, jestli jsou poškozené hmyzem nebo jinak. Chutnají jako normální brambory, ovšem na talíři vypadají příšerně. Rozhodnutí: již nikdy.

nandyla
hodnocení

Odrůda je Blue Star což modrofialové odpovídá,star těžko.

hodnocení

1x

Chuť bude stejná jak jiných brambor,ale kolik lidí ve Vašem okruhu známích bude mít salát z fialových brambor? Nemyslím že by byly brambory odpudivé spíše nezvyklé.

nandyla
hodnocení

V šokové fázi jsou ...jinak poživatelné,ale na salát neestetické.

lidus*

Souhlasím, že brambory jsou odpudivé úplně stejně jako růžový nebo modrý květák. Jelikož jíme i očima, zkusila jsem to uvařit jen 1x a květák nikdo nejedl i když byl na mísách, každý myslel, že je to jen dekorace.

hodnocení

1x

Na vánoce dělám salát klasický z majonézou ale bez salámu,šunky.A přes rok dělám salát bez majonézy.Brambory povařím v osolené vodě, ale ne úplně do měkka. Nakrájím na menší plátky a nechám vychladnout. Nakrájím si cibuli na proužky a kyselé okurky na kostičky. Cibuli si spařím v horké vodě a přidám do misky k vychladlým bramborám spolu s okurkami. Na zálivku použiji hořčici, do které za stálého šlehání přidávám po troškách olej a následně lák z okurek. Celou směs osolím a opepřím podle chuti. Salát je osvěžující a v horkých letních dnech mnohem lehčí než klasický majonézový salát a ideálně se hodí například k řízku z králíka. Manželka dělá to ostatní méně důležité jako je obalování a pečení řízku,vaření polévky a pečení cukroví.Za chvilku už přijde Ježíšek tak Bohatý stůl, výtečnou rybu, sváteční večeři, co nemá chybu. Hromadu dárků, co srdce pohladí, rodinu, přátele, jež nikdy nezradí...To všem přeje Jiří

nandyla
hodnocení

Nakonec je salátek žlutˇoučký s vařenou kořenovou zeleninou,žádné salámy do Štědrovečerního nepatří.

Kamarádka použila ty fialové a tvrdí,že je dobrý.Souhlasím s baboujagou,že červená řepa musí být sama (max. křen) jinak je to nevzhledný,odpudivý masakr.

Pak jednomu odpovídajícímu vzkazuji,že bramborový salát nemá s komunismem nic společného.Ten vymysleli už dávno v Americe,odkud brambory přišly,možná i jinde.Tvůrci bezmajonézového tzv.selského bramborového salátu pochází z Vídně.Tento si dopřeji na čerpačkách pohonných hmot vždy,když tam jedu si ho dám,nebo něco typického,stojí to za ten koncert chutí v ústech.

Wiener Schnitzel-Kartoffel -Salat ...aj.

joudic*

ja neresil vznik salatu jako takoveho, ale to, ze se dostal na stedrovecerni stoly, coz bylo dejme tomu nekdy v 50. letech :) A umim si to predstavit, pravdepodobne vysel ve Vlaste clanek typu: Novy stedrovecerni trend, majonezovy salat :) a vsechny hospodynky se jaly to zkouset, co mely jineho v te dobe delat, ze :)

doplněno 24.12.15 21:28:

rovna Pohlreichovi se vysmivam rad a casto, respektive hlavne skupine uctivacu :) varim odmala a rad, a take to na me bylo tehda dost znat, takze me Zdenda neoslni :) taky kdyz nekdo vyda knizku, ktera je cela duplikatem jine zahranicni knihy, tak trochu ztrati glanc. Ale jeho jste zminila vy, cilene se do nej nestrefuju, je mi lhostejny jako kazda varici "celebrita"...

vas nezajima jak se dostal na stedrovecerni stoly majonezovy salat, kdyz do te doby se jedlo vsechno mozne, jen ne nic podobneho? Nekdo s tim musel prijit, a nekdo to musel zpropagovat.

doplněno 24.12.15 21:31:

jeste ad pohlreich: respektive prijde mi vtipne, az smutne, kdyz nekdo hodi treba na FB omeleta podle pohlreicha a mysli to vazne, ...a na taliri je klasicke volske oko *smich*

culdabulda1*

su akosi zmätená

doplněno 24.12.15 20:56:

proč se neposmíváte taky třeba Pohlreichovi ...

culdabulda1*

joudic -

tak jsem na googlu namátkou našla tohle - samozřejmě, že mne původ bramborového salátu zaujal. A na Pohlreicha mám podobný náhled, proto jsem ho zmínila. Ale skutečně mne na něm štve hlavně ta jeho arogance, jinak by mi ani nevadil. Tak zdravím.

kuchyne.dumazahrada.cz/...

culdabulda1*
hodnocení

0x

- jednou jsem nevěděla - co by roupama - tak jsem do salátu přimíchala naloženou červenou řepu - vypadalo to barevně stejně blbě jako ty fialové brambory - ale s tím rozdílem, že brambory jsou chutnější.

joudic*
hodnocení

0x

no ja vam nevim, neni to jedno? nejsem male dite, je jasne, ze deti je tezsi presvedcit, ale pokud to neni nejake barvivo schvalne, tak jako dospely fakt nepotrebuju zlute brambory. Jedl bych i cerne pokud by chutnaly stejne a tu barvu mely prirodni. Nastesti bramborovy salat nejim :) Buhvi jak vznikla tahle tradice, asi v automatech(Labuznik) za komunismu, a kdo nejedl salat byl ve spolecnosti out :) Ale nikdy jsem po tom nepatral, hlavne ze vam to chutna :)

culdabulda1*

joudic -

- náhodou - komunistické - a nejen bramborové - saláty byly fajn - i kdyby "komunisti"nevymysleli nic jiného, nežli toto - byli dobří !

doplněno 24.12.15 11:39:

cs.wikipedia.org/...

hodnocení

0x

Salát bych z nich taky nedělala. Ale viděla jsem hotové jídlo: něco smaženého, bramborovou fialovou kaši a pěkně barevnou oblohou /rajče, papriky.../. Neměla jsem možnost to ochutnat, ale nevypadalo to nijak zle.

Čulda: někteří lidé zkoušejí všechno - viz ta červená řepa do salátu. Včera jsem četla na netu recept na odlehčený bramborový salát. Nějaká rodina to tam strašně chválí a nic jiného prý už léta nejí. Dělá se to uvařených brambor, mrkve a červené řepy. Vše se pak nakrájí či nahrubo nastrouhá, přidá se kysané zelí! *sok*, nějaká zálivka. Dosolit, dopepřit a hotovo. Žádná majonéza, vajíčka, okurky, salámek, hrášek a jiné dobroty, které dělají salát dobrým. Připadalo mi to jako pro čuníky. Ale nakonec, kolik lidí, tolik chutí. Já bych to nechtěla.

Ani ten z fialových brambor, ani ten z červené řepy. Klasika je klasika. Hezké Vánoce všem přeje Jaga.

Jago, moje řeč...

Právě jsem ho před hodinou dodělala, letos se mi mimořádně povedl. Ale nakonec jsem dala syrovou cibuli, ta spařená mi vůbec nechutnala. Ale zkusila jsem to v malé mističce, není to ono. Jinak Ti přeji hezké svátky a užij si to podle svých představ. Snad Ti to babička nepřekazí nějakým tím svým originálním nápadem...*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]