Nejste přihlášen/a.
Zdravím,kdosi mi poradil,že je lepší do br. salátu dávat nakrájenou cibuli kterou přelije v cedníku vroucí vodou. Prý to zaručuje delší trvanlivost salátu,ve kterém jsou jinak všechny ingredience vařené nebo sterilované. Syrová cibule má tendenci kvasit a tím se salát znehodnotí. Máte někdo zkušenost? Děkuji všem za odpovědi a přeji Vám kouzelné Vánoce,plné pohody,lásky a splněných přání. JISKRA
Nemám zkušenost,ale dneska to povídal p.Polreich v Top staru...,jak dělá svůj delikátní bramborový saláta spařená cibule tam patří.A oloupaná v neupraveném stavu i když je v lednici se stává toxickou.
Cibuli do bramborového salátu dávám vždy syrovou.
Když Polreich říkal spařenou, tak budu pokračovat dál v syrové.
Spařuje se, ale jak kdo, hlavně proto, že tím se stává méně náchylnou ke zkvašení. Ve veřejném stravování se nepočítá s uskladněním víc jak samotný den výroby a také někdo nemá rád v čerstvém salátu její výraznou chuť i když se později sama zjemní a srovná. Jen mimoděk, kapra jsem před chvílí musel klepnout, bo... Mám přání všem, užívejte klidu, zdraví, radostí, nenechte se vytáčet těma jenž si Vás nezaslouží a nechť se Vám všem splní jen to co si sami přejete.
Nakrájená (čím více nadrobno, tím více) cibule kvasí, to je známo. Ale je dobrá. Nezbývá, než vyzkoušet jesti spařením není zase zbavená svých chuťových vlastností. Doporučuji udělat dvě verze salátu a osobně posoudit (osobně to v takových případech dělám - i vícekrát).Každý máme svoje osvědčené recepty. Jen doporučuji dogmaticky na nich nesetrvávat, pokud zjistím, že je něco lepšiho. To není moje prohra, že jsem to zjistil, naopak nové vítězství.
Tak to slyším poprvé, vždy jsem dávala cibuli syrovou, ale dnes možná udělám salát se spařenou nebo s osmaženou. Dělávám salátu hodně, manžel by se po něm utloukl. - pt
Tak jsem nakonec nakrájela cibuli a dala do salátu syrovou, manžel jinou nechtěl, takže u nás klasika. - pt
Já jsem naštěstí odebrala jenom do malé misky, abych viděla rozdíl. A za mne rozhodně také nikdy víc. Ale alespoň jsem si uvědomila, jak má chutnat správný bramborový salátek. Ale jsou určitě lidé, kteří syrovou cibuli prostě vůbec nesnáší, tak tam to chápu.
Tak se také přidám. Jako mnozí zde, jsem nikdy neslyšela o tom, že by se cibule do bramborového salátu spařit. Nikdy jsem nezaznamenala, že by syrová cibule naděla v salátu nějakou neplechu, naopak se její vůně pěkně rozleží. Asi to dělají lidé, kteří nemají chuť syrové cibule rádi. Já ji miluji. Ale jelikož nejsem dogmatik, tak to letos vyzkouším, abych mohla posoudit co je lepší. Cibuli ale nebudu restovat, to už se mi zdá divné, ale spařím ji. Restovaná se dává do šťouchaných brambor. To už by mohlo úplně změnit chuť salátu.
A také všem přeji hezké prožití Vánočních svátků.
Cibule nadýmá a proto ji v restauraci spařují, syrová cibule se musí spotřebovat do 24 h (zeptala jsem se sousedky, učí kuchaře).
Liduš, v restauraci ji spařují a možná používají, dokud se nezkonzumuje, třeba i déle jak do druhého dne. - pt
O spařené cibuli do salátu jsem nikdy neslyšela. Bohužel dělám tak dobrý salát, že o nějakém kvašení nemůže být řeč, páč je 27. ráno prázdný lavor. Cibuli dávám zásadně syrovou. Kvasný proces mimo jiné začíná při nějakých min. 15°C po dobu min. 3 dnů. Kde uchováváte salát?
Haninko vězte, přechováváme v ledničce, děláme zhruba 5 kg, třetí den už není, prostě došel. Za tu dobu se nestihne pokazit. Vám a Vašim blízkým také přeji krásné užití svátků i dobu budoucí, po svátcích, zasloužíte si to, vlastně, všichni zde si zaslouží - se mít příjemně.
haninka -
- ona ani tak nezkvasí, jako tak nějak "zahořkne". Pokud cibuli spaříte - dostane salát zase trošku jinou (a příjemnou) chuť. Já dávám do salátu taky sterilovaný sladkokyselý celer - ten mi chutná moc - co jsem ho "objevila" - bez něj už salát nedělám. A místo majonézy dávám tatarskou omáčku. Tak dobrou chuť.
Salát se syrovou cibulí vydrží v pohodě tři dny, možná i déla ale to bych ho musela uzamčít, nicméně cibule je prý lehce toxická. Dělám salát tak i tak, syrovou nebo orestovanou do růžova, žádný rozdíl.
Jiskřičko i Vám přeji krásné svátky.
Cibuli orestuji mírně do růžova. Dělám salát jak ho dělávala babička, orestovat cibuli, uvařit celer, mrkev, petržel-nastrouhat, okurek-nastrouhat, hrášek a na drobno vejce na tvrdo a 10 dkg šunky, majonéza, sůl, pepř, trocha vody ¨z okurků, brambory nakrájet na plátky. Nebo cibule syrová, 1 celá "moravanka" vše nakrájet, brambory přes (nevím jak se to na brambory jmenuje) vejce, majonéza, trošku fr. hořtice Amora, sůl, pepř (do půlky nasekaná zelená petržel - to miluju ale manžel moc ne).
Cibule,jakmile je rozkrojená a ihned nespotřebovaná přijímá z okolí veškeré bakterie,tudíž je toxická - nekonzumovat ! Cibule se má spotřebovat celá,protože ten zbytek je jen na ozdravění okolí,to je,že posbírá veškeré bakterie,což je dokázané,to nejsou žádné tlachy.
fnufna, zase jsem o něco chytřejší. Já si myslela, že cibule bakterie zabíjí svými výpary. A ne! Bakterie putují do cibule. Funguje jako magnet?
jo,jo babkazov.Když třeba bude v místnosti někdo nemocný,má se dát rozkrojená na talířek a potom vyhodit,nejíst.Natahá do sebe "bacily".Kolega si nakrájel plnou misku a měl to v lednici celý týden.Kamarád(léčitel)mu říkal,ať to nejí,že je to stará známá věc,že takhle cibule není zdravá,v podstatě toxická,ale nedal si říct.Asi mu to tak chutnalo?nevím.
Můj otec si taky rád dopřával rebarbový kompot.Když jsem mu řekla,že to na dnu nesmí,že obsahuje veliké množství kys.šťavelové,tak stejně si ji jí dál.Ono se to nesmí vše brát moc vážně a pokud je pestrá strava a střídmý jídelníček,tak není problém v ničem.
- no já načnutou cibuli jím běžně - je fakt, že ji uchovávám v ledničce - ale zatím přežívám ...
No nevim, zda to je špatně nebo dobře, ale je už jisté na 100 %, že už zítra bude bramborový salát poprvé v našich dějinách bez syrové cibule... Já navím, všichni naši předkové včetně mne, cibuli jedli nejen čerstvou, ale i několik dnů odloženou, oloupanou, rozkrojenou a pod. , bez jakýchkoliv následků. No zítra v podvečer mé chutové buňky ukážou, kde je pravda. Pokud to ani nepoznám, bude dobře.--- No, právě jsem ochutnal před minutou čerstvý salát, podle mne je úplně bezvadnej, takže si jdu dát jednu slivku - díky všem, té mojí zejména..
Že by cibule začala kvasit slyším prvně, a to už je mi nějaký ten pátek Do bramborového salátu dávám cibuli syrovou, vždy jsem dávala a dávat budu, tak přísahám !
Jinak dělám tzv. buřtsalát (dělával se odjakživa v naší rodině na Silvestra), dělá se ze stejného množství syrové cibule a špekáčků či točeňáku (+ speciální lák) tj. např. 1 kg špekáčků a 1 kg syrové cibule - každý se nad tím pozastavuje, kolik je tam cibule, ale když se salát do druhého dne uleží, ta cibule se rozleží a není cítit! V žádném případě tento salát nezačne kvasit... možná proto, že se se...re... Krásné vánoce!
se spařenou cibulí maminka dělávala bramborový salát bez majonézy - já jsem tomu říkala "moravský"salát - protože pocházíme z Moravy.
Uvařené brambory se nakrájely na plátky, přidaly se sladkokyselé okurky, povařená mrkev na kostičky, vajíčka a spařená cibule i s trochou té vody, ve které se spařovala - takže salát byl tzv. "mokrý"- tak akorát, brambory samozřejmě v láku neplavaly . Po příslušném dochucení byl vynikající k řízkům - jak to tak teď píšu - asi si ho po dlouhé době zase jednou udělám. Mňam. Zdravím - jo - ještě se tam dával taky nějaký omastek - asi dám olej.
- teď jsem vlastně podobný recept našla - takže se to opravdu jmenuje moravský bramborový salát ! - su blbá.
Leží mi v hlavě toxicida rozkrojené cibule. V jedné školce jsme měli školnici Maďarku. Byla to moc pěkná a paní s úžasným vkusem. Žádná baba. A ta nakrájenou cibuli na kolečka, posolila a nechala odležet, aby nebyla tak štiplavá a dětem chutnala. Obě její děti byly velice zdravé a životaschopné, ikdyž takhle odleželou cibuli jedli velmi často.
Jsem přesvědčená, že ta představa, že cibule do sebe natáhne choroboplodné zárodky jako magnet a pak je toxická, je naprosto zcestná. Věřím ale, že výpary z cibule likvidují nedobroty poletující ve vzduchu, ale ji samotnou nezmění. Může ji však změnit oxidace na vzduchu. Mnohokrát celou cibuli nespotřebuji a polovinu spotřebuji až druhý den. Nezdá se mi, že bych byla otrávená.
Babko, nvzrušuj se. Za tohle může internet a všechny ty návody a články o všem možném a hlavně nemožném. Stokrát opakovaná blbost se stane pravdou. Já dostávám emailem dost pravidelně všelijaké vychytávky, rady a recepty prý našich "babiček", zázračné vlastnosti všeho možného a pak se zase dočtu, že to, co by teda mělo být zázračné, je nakonec strašlivě škodlivé. S cibulí nakládám a budu nakládat zrovna tak jako to děláš Ty, protože to tak také dělám celý život a žádnou újmu na zdraví jsem nezaznamenala.
A jak dlouho ten salát uchováváte než ho sníte? A co do něho dáváte? Myslíte si, že se vejce nezkazí, majonéza, nebo salám, nebo hrášek, mrkev a další přísady, a konec konců i ty brambory? Proč by se měla kazit zrovna čerstvá cibule, která je obalená majonézou a ostatními ingrediencemi? Ta se v salátě rozleží, ale nezkazí. Teda mně se to za "stopadesát let" ještě nestalo. Leda že by někdo namítal, že je cibule čerstvá a tak se rychleji kazí, ale probůh, copak děláme salát v takovém množství, že ho pojídáme týden? Většinou je na dva-tři dny, tak já tvrdím, že se za tu dobu cibule nezkazí ale rozleží v majonéze a tom všem ostatním...
Suzy,,,,,hrášek také brzy kvasí,,,nedávám ho.Někdo dává majonézu až jak to chce sníst,,Já si dávám Sojanézu...Ale s tou cibulí je to pravda- opravdu,,
V salátu máme rádi syrovou cibuli i po třech dnech je salát stále stejný...bramborový salát bez cibule neznám...cibule na vzduchu se stává toxickou, ale když je obalena majonézou, tak k ní vzduch nemůže
Před hodně a hodně léty mi poradila jedna skvělá kuchařka cibuli na troše oleje lehce osmažit. Dělám to tak a spokojenost náramná. Dělám salátu hodně, rodina ho miluje a druhý den se syrovou cibulí byl nahořklý.
Z dětství mám vzpomínku, že bramborový salát dělal vždy tatínek a ten na nakrájenou cibuli cmrndnul ocet a přidal hořčici, chvíli nechal, až "vyčpí" a zamíchal do salátu. Měl ho moc dobrý, ale já jsem tuhle jeho vychytávku nepřevzala, vyhovuje mi to oprančení.
Právě, každý máme jiné chutě, nám chutná, že syrová cibule nám v ústech pořádně křupe a trošku pálí...spařená pak musí být jako hadry, to by mne rodina nechválila, prostě jsme tak zvyklí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.