Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Spařit cibuli do bramborového salátu?

Od: jiskra® odpovědí: 56 změna:

Zdravím,kdosi mi poradil,že je lepší do br. salátu dávat nakrájenou cibuli kterou přelije v cedníku vroucí vodou. Prý to zaručuje delší trvanlivost salátu,ve kterém jsou jinak všechny ingredience vařené nebo sterilované. Syrová cibule má tendenci kvasit a tím se salát znehodnotí. Máte někdo zkušenost? Děkuji všem za odpovědi a přeji Vám kouzelné Vánoce,plné pohody,lásky a splněných přání.*slunce* JISKRA


Spařit cibuli do bramborového salátu?

 

 

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar ildika

Také jsem nikdy neslyšela o spařování cibule. Mně tam právě také vyhovuje ta palčivá chuť – navíc spařením se zničí spousta cenných látek. Zvětralou a oschlou cibuli (ponechanou na vzduchu) moc ráda nemám, ale v salátě to snad nehrozí. :-D

 

culdabulda1*
hodnocení

2x

- maminka cibuli takhle spařovala - možná- dáte-li cibuli syrovou, sálát pak druhý den může poněkud nepříjemně "zavonět", to je pravda.

 

lucie*
hodnocení

2x

Nemám zkušenost,ale dneska to povídal p.Polreich v Top staru...,jak dělá svůj delikátní bramborový salát:)a spařená cibule tam patří.A oloupaná v neupraveném stavu i když je v lednici se stává toxickou.

Cibuli do bramborového salátu dávám vždy syrovou.


doplněno 22.12.15 22:23:

Když Polreich říkal spařenou, tak budu pokračovat dál v syrové.

Taktež jako Pckop!Nikdy jsem zatím neviděl a ani neslyšel o tomto!Dokonce ani receptury pro veřejné stravování se o tomto nezmiňují!

 

dam®
hodnocení

2x

Spařuje se, ale jak kdo, hlavně proto, že tím se stává méně náchylnou ke zkvašení. Ve veřejném stravování se nepočítá s uskladněním víc jak samotný den výroby a také někdo nemá rád v čerstvém salátu její výraznou chuť i když se později sama zjemní a srovná. Jen mimoděk, kapra jsem před chvílí musel klepnout, bo... Mám přání všem, užívejte klidu, zdraví, radostí, nenechte se vytáčet těma jenž si Vás nezaslouží a nechť se Vám všem splní jen to co si sami přejete.

 

mp*
hodnocení

2x

Nakrájená (čím více nadrobno, tím více) cibule kvasí, to je známo. Ale je dobrá. Nezbývá, než vyzkoušet jesti spařením není zase zbavená svých chuťových vlastností. Doporučuji udělat dvě verze salátu a osobně posoudit (osobně to v takových případech dělám - i vícekrát).Každý máme svoje osvědčené recepty. Jen doporučuji dogmaticky na nich nesetrvávat, pokud zjistím, že je něco lepšiho. To není moje prohra, že jsem to zjistil, naopak nové vítězství.

 

patronka*
hodnocení

1x

Určitě cibuli spařenou, jinak by přebíjela ostatní chuti. U nás se dělával bramborový salát kvůli tatínkovi úplně bez cibule a taky nebyl špatný :)

 

hodnocení

1x
avatar honzaferda

Já do bramborového salátu cibuli nedávám, ani syrovou ani spařenou.

magie*

Nedávám žadnou cibuli

 

hynka
hodnocení

1x

Jistěže spařenou,vysoká gastronomie jakož i kvalita praví,že syrové ze syrovým vařené s vařeným...už bych si dala mňamky

 

pt®
hodnocení

1x

Tak to slyším poprvé, vždy jsem dávala cibuli syrovou, ale dnes možná udělám salát se spařenou nebo s osmaženou. Dělávám salátu hodně, manžel by se po něm utloukl. - pt


doplněno 25.12.15 15:29:

Tak jsem nakonec nakrájela cibuli a dala do salátu syrovou, manžel jinou nechtěl, takže u nás klasika. - pt

ladinpraha*

A dobře jsi udělala. Já ji na zkoušku dal spařenou a můj závěr zní: Už nikdy víc!

Já jsem naštěstí odebrala jenom do malé misky, abych viděla rozdíl. A za mne rozhodně také nikdy víc. Ale alespoň jsem si uvědomila, jak má chutnat správný bramborový salátek. Ale jsou určitě lidé, kteří syrovou cibuli prostě vůbec nesnáší, tak tam to chápu.

culdabulda1*

ony jsou dobré oba "typy cibulí" v salátu - můžu a mám ráda oba - podle momentální "mlsné" . Ale spařená cibule je dobrá hlavně v tom teplém (nebo i studeném) salátu bez majonézy (vídeňský, nebo moravský... )

 

hodnocení

1x

Tak se také přidám. Jako mnozí zde, jsem nikdy neslyšela o tom, že by se cibule do bramborového salátu spařit. Nikdy jsem nezaznamenala, že by syrová cibule naděla v salátu nějakou neplechu, naopak se její vůně pěkně rozleží. Asi to dělají lidé, kteří nemají chuť syrové cibule rádi. Já ji miluji. Ale jelikož nejsem dogmatik, tak to letos vyzkouším, abych mohla posoudit co je lepší. Cibuli ale nebudu restovat, to už se mi zdá divné, ale spařím ji. Restovaná se dává do šťouchaných brambor. To už by mohlo úplně změnit chuť salátu.

A také všem přeji hezké prožití Vánočních svátků.

lidus*

Cibule nadýmá a proto ji v restauraci spařují, syrová cibule se musí spotřebovat do 24 h (zeptala jsem se sousedky, učí kuchaře).

cicko*

Já cibuli spotřebovávám průběžně od sklizně do sklizně (10 měsíců) a zatím bez problémů! ;)

pt®

Liduš, v restauraci ji spařují a možná používají, dokud se nezkonzumuje, třeba i déle jak do druhého dne. - pt

 

hodnocení

1x

cibule se nakrájí a dá se s vodou a octem a trochu cukrem pouze přejde varem.Pak se nechá schladit a nalije do salátu. Ale aby brambory neplavaly..přiměřeně

 

plavest*
hodnocení

1x

No nejsou to krásné strarosti? Já cibuli nikdy nespařovala, včera jsem ji po předčtení diskuse radši spařila. Salát byl stejně dobrý jako jiné roky, ale nevím, jestli za to mohla ta cibule.Panebože, dala jsem tam vůbec cibuli?

 

slzicka*
hodnocení

0x

Já dávám zavařenou, takové ty malé cibulky ve sladkokyselém nálevu.

 

hynka
hodnocení

0x

Kolik dáváte zeleniny? Já hodně,tedˇse mi dostal pod ruce ( dodělávám ještě cukroví a hledala jsem kolik salka na 1 máslo) a byl tam recept na bramborový salát a bylo tam kousek celeru,5 mrkev a petržel...:-/ já dávám 1: 1

 

haninka*
hodnocení

0x

O spařené cibuli do salátu jsem nikdy neslyšela. Bohužel dělám tak dobrý salát, že o nějakém kvašení nemůže být řeč, páč je 27. ráno prázdný lavor. Cibuli dávám zásadně syrovou. Kvasný proces mimo jiné začíná při nějakých min. 15°C po dobu min. 3 dnů. Kde uchováváte salát?

dam®

Haninko vězte, přechováváme v ledničce, děláme zhruba 5 kg, třetí den už není, prostě došel. Za tu dobu se nestihne pokazit. Vám a Vašim blízkým také přeji krásné užití svátků i dobu budoucí, po svátcích, zasloužíte si to, vlastně, všichni zde si zaslouží - se mít příjemně.

culdabulda1*

haninka -

- ona ani tak nezkvasí, jako tak nějak "zahořkne". Pokud cibuli spaříte - dostane salát zase trošku jinou (a příjemnou) chuť. Já dávám do salátu taky sterilovaný sladkokyselý celer - ten mi chutná moc - co jsem ho "objevila" - bez něj už salát nedělám. A místo majonézy dávám tatarskou omáčku. Tak dobrou chuť.

 

zwiki*
hodnocení

0x

Zdravím.U nás se odjakživa používá do salátu syrová cibule.Salát vydrží dobrý týden.

 

lidus*
hodnocení

0x

Salát se syrovou cibulí vydrží v pohodě tři dny, možná i déla ale to bych ho musela uzamčít, nicméně cibule je prý lehce toxická. Dělám salát tak i tak, syrovou nebo orestovanou do růžova, žádný rozdíl.

Jiskřičko i Vám přeji krásné svátky.


doplněno 23.12.15 12:18:

Cibuli orestuji mírně do růžova. Dělám salát jak ho dělávala babička, orestovat cibuli, uvařit celer, mrkev, petržel-nastrouhat, okurek-nastrouhat, hrášek a na drobno vejce na tvrdo a 10 dkg šunky, majonéza, sůl, pepř, trocha vody ¨z okurků, brambory nakrájet na plátky. Nebo cibule syrová, 1 celá "moravanka" vše nakrájet, brambory přes (nevím jak se to na brambory jmenuje) vejce, majonéza, trošku fr. hořtice Amora, sůl, pepř (do půlky nasekaná zelená petržel - to miluju ale manžel moc ne).

sanyo*

No, ta moje dělá nejlepší salát a cibuli ( ale jen trochu), dává syrovou... Shodli jsme se, že vyzkoušíme obě verze, proto mne zajímá, jestli cibuli restujete, nebo spaříte klasicky vařící vodou? Jinak je na na každém z nás-vás, jak si co upraví..

 

hynka
hodnocení

0x

Cibule,jakmile je rozkrojená a ihned nespotřebovaná přijímá z okolí veškeré bakterie,tudíž je toxická - nekonzumovat ! Cibule se má spotřebovat celá,protože ten zbytek je jen na ozdravění okolí,to je,že posbírá veškeré bakterie,což je dokázané,to nejsou žádné tlachy.

fnufna, zase jsem o něco chytřejší. Já si myslela, že cibule bakterie zabíjí svými výpary. A ne! Bakterie putují do cibule. Funguje jako magnet?

lucie*

jo,jo babkazov.Když třeba bude v místnosti někdo nemocný,má se dát rozkrojená na talířek a potom vyhodit,nejíst.Natahá do sebe "bacily".Kolega si nakrájel plnou misku a měl to v lednici celý týden.Kamarád(léčitel)mu říkal,ať to nejí,že je to stará známá věc,že takhle cibule není zdravá,v podstatě toxická,ale nedal si říct.Asi mu to tak chutnalo?nevím.


doplněno 23.12.15 20:05:

Můj otec si taky rád dopřával rebarbový kompot.Když jsem mu řekla,že to na dnu nesmí,že obsahuje veliké množství kys.šťavelové,tak stejně si ji jí dál.Ono se to nesmí vše brát moc vážně a pokud je pestrá strava a střídmý jídelníček,tak není problém v ničem.

culdabulda1*

- no já načnutou cibuli jím běžně - je fakt, že ji uchovávám v ledničce - ale zatím přežívám ...

sanyo*

No nevim, zda to je špatně nebo dobře, ale je už jisté na 100 %, že už zítra bude bramborový salát poprvé v našich dějinách bez syrové cibule... Já navím, všichni naši předkové včetně mne, cibuli jedli nejen čerstvou, ale i několik dnů odloženou, oloupanou, rozkrojenou a pod. , bez jakýchkoliv následků. No zítra v podvečer mé chutové buňky ukážou, kde je pravda. Pokud to ani nepoznám, bude dobře.--- No, právě jsem ochutnal před minutou čerstvý salát, podle mne je úplně bezvadnej, takže si jdu dát jednu slivku - díky všem, té mojí zejména..

Dost legrační představa. Bakterie mají nožičky nebo křidélka?

 

hodnocení

0x

Že by cibule začala kvasit slyším prvně, a to už je mi nějaký ten pátek :) Do bramborového salátu dávám cibuli syrovou, vždy jsem dávala a dávat budu, tak přísahám ! :)

Jinak dělám tzv. buřtsalát (dělával se odjakživa v naší rodině na Silvestra), dělá se ze stejného množství syrové cibule a špekáčků či točeňáku (+ speciální lák) tj. např. 1 kg špekáčků a 1 kg syrové cibule - každý se nad tím pozastavuje, kolik je tam cibule, ale když se salát do druhého dne uleží, ta cibule se rozleží a není cítit! V žádném případě tento salát nezačne kvasit... možná proto, že se se...re... Krásné vánoce!

culdabulda1*

se spařenou cibulí maminka dělávala bramborový salát bez majonézy - já jsem tomu říkala "moravský"salát - protože pocházíme z Moravy.

Uvařené brambory se nakrájely na plátky, přidaly se sladkokyselé okurky, povařená mrkev na kostičky, vajíčka a spařená cibule i s trochou té vody, ve které se spařovala - takže salát byl tzv. "mokrý"- tak akorát, brambory samozřejmě v láku neplavaly . Po příslušném dochucení byl vynikající k řízkům - jak to tak teď píšu - asi si ho po dlouhé době zase jednou udělám. Mňam. Zdravím - jo - ještě se tam dával taky nějaký omastek - asi dám olej.


doplněno 23.12.15 20:36:

- teď jsem vlastně podobný recept našla - takže se to opravdu jmenuje moravský bramborový salát ! - su blbá.

recepty.chytrazena.cz/...

lucie*

limoska-"v žádném případě nezačne kvasit..." nebude to způsobeno tím speciálním lákem?ve kterém je (tipuji)ocet?což je konzervant...

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

Já dávám zásadně syrovou, je chutnější a taky zdravější a salát mi určitě v lednici vydrží tak 4 dny.

lula*

oporučuji nahradit cibuli porkem - delikátní! a taky druhým rokem dělám bez vajec a je to suprrr:)

 

mecik*
hodnocení

0x

Cibuli spařujeme, protože po syrové už druhý den pálí žáha, po spařené ne.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Leží mi v hlavě toxicida rozkrojené cibule. *sok* V jedné školce jsme měli školnici Maďarku. Byla to moc pěkná a paní s úžasným vkusem. Žádná baba. A ta nakrájenou cibuli na kolečka, posolila a nechala odležet, aby nebyla tak štiplavá a dětem chutnala. Obě její děti byly velice zdravé a životaschopné, ikdyž takhle odleželou cibuli jedli velmi často. ;) Jsem přesvědčená, že ta představa, že cibule do sebe natáhne choroboplodné zárodky jako magnet a pak je toxická, je naprosto zcestná. Věřím ale, že výpary z cibule likvidují nedobroty poletující ve vzduchu, ale ji samotnou nezmění. Může ji však změnit oxidace na vzduchu. Mnohokrát celou cibuli nespotřebuji a polovinu spotřebuji až druhý den. Nezdá se mi, že bych byla otrávená.

Babko, nvzrušuj se. Za tohle může internet a všechny ty návody a články o všem možném a hlavně nemožném. Stokrát opakovaná blbost se stane pravdou. Já dostávám emailem dost pravidelně všelijaké vychytávky, rady a recepty prý našich "babiček", zázračné vlastnosti všeho možného a pak se zase dočtu, že to, co by teda mělo být zázračné, je nakonec strašlivě škodlivé. S cibulí nakládám a budu nakládat zrovna tak jako to děláš Ty, protože to tak také dělám celý život a žádnou újmu na zdraví jsem nezaznamenala.

 

egxxjdv
hodnocení

0x
My cibuli nedáváme právě proto, že se kazí rychleji než všechny ostatní suroviny v salátu.

A jak dlouho ten salát uchováváte než ho sníte? A co do něho dáváte? Myslíte si, že se vejce nezkazí, majonéza, nebo salám, nebo hrášek, mrkev a další přísady, a konec konců i ty brambory? Proč by se měla kazit zrovna čerstvá cibule, která je obalená majonézou a ostatními ingrediencemi? Ta se v salátě rozleží, ale nezkazí. Teda mně se to za "stopadesát let" ještě nestalo. Leda že by někdo namítal, že je cibule čerstvá a tak se rychleji kazí, ale probůh, copak děláme salát v takovém množství, že ho pojídáme týden? Většinou je na dva-tři dny, tak já tvrdím, že se za tu dobu cibule nezkazí ale rozleží v majonéze a tom všem ostatním... :)

Suzy, přééésně! *palec**palec**palec*

Suzy,,,,,hrášek také brzy kvasí,,,nedávám ho.Někdo dává majonézu až jak to chce sníst,,Já si dávám Sojanézu...Ale s tou cibulí je to pravda- opravdu,,

cibule se nekazí vůbec.dá se voda ocet a cukr,a nechat projít varem -vychladit a nalít potřebnou část do salátu,aby nebyl hustý..Takový sladkokyselý nálev---Cělám to řadu let a salát mi vydrží do Silvestra --kdyby se nesbědl,tak asi déle,,je fajn uložený.Nedávám hrášek ,ten kvasí.

 

anaret
hodnocení

0x

v žádném případě se nespařuje,zničíte všechny vitamíny co cibule má,a ta jich má nejvíc je na všechno

 

hodnocení

0x
avatar maky

V salátu máme rádi syrovou cibuli i po třech dnech je salát stále stejný...bramborový salát bez cibule neznám...cibule na vzduchu se stává toxickou, ale když je obalena majonézou, tak k ní vzduch nemůže *tanec*

 

hodnocení

0x
avatar aja1946

Dávám zásadně syrovou kvůli chuti a alát vždy vydržel několik dní,

 

hodnocení

0x
avatar boba

Před hodně a hodně léty mi poradila jedna skvělá kuchařka cibuli na troše oleje lehce osmažit. Dělám to tak a spokojenost náramná. Dělám salátu hodně, rodina ho miluje a druhý den se syrovou cibulí byl nahořklý.

Z dětství mám vzpomínku, že bramborový salát dělal vždy tatínek a ten na nakrájenou cibuli cmrndnul ocet a přidal hořčici, chvíli nechal, až "vyčpí" a zamíchal do salátu. Měl ho moc dobrý, ale já jsem tuhle jeho vychytávku nepřevzala, vyhovuje mi to oprančení.

 

 

hodnocení

0x
avatar maky

Právě, každý máme jiné chutě, nám chutná, že syrová cibule nám v ústech pořádně křupe a trošku pálí...spařená pak musí být jako hadry, to by mne rodina nechválila, prostě jsme tak zvyklí...*tanec*

 

hodnocení

0x

,,já do salátu dávám jemně jen převařenou a trochu octa a cukru,,,,,,,,,,,,,takový nálev,,Ten se vychladí a podle hustoty jak kdo má rád do salátu dolévá.Aby salát nebyl jen takový kit.


doplněno 07.11.16 16:40:

syrová cibule je na druhý den již toxická,,člověk se neotáví ,,ale není to dobré

 

hodnocení

0x
avatar slunickopavla

Prodává se (např. v Kauflandu) cibule salátová, je jemnější, vyzkoušejte.Jinak cibule jen prolitá vodou z rychl. konvice, taky občas dělám, hlavně proto, že cibule pak tolik nenadýmá a člověk nemá "prdy" jako ze syrové cibule.

 

janacizkova
hodnocení

0x

Spařit ne jen kvůli tomu,aby salát vydržel déle,ale naní těžký ani pro lidi co mají problémy se žlučníkem.A co ce týče trvanlivosti je hlavně třeba dodržovat hygienu.Umývat nůž prkénko pro každou surovinu.A majonéza lepší kupovaná vzhledem k tomu,že domácí má syrové žloutky ...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma spařená cibule
Otázky na téma spaření cibule

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]