Spařit cibuli do bramborového salátu?

Od: Datum: 22.12.15 21:51 odpovědí: 55 změna: 12.11.16 16:36

Zdravím,kdosi mi poradil,že je lepší do br. salátu dávat nakrájenou cibuli kterou přelije v cedníku vroucí vodou. Prý to zaručuje delší trvanlivost salátu,ve kterém jsou jinak všechny ingredience vařené nebo sterilované. Syrová cibule má tendenci kvasit a tím se salát znehodnotí. Máte někdo zkušenost? Děkuji všem za odpovědi a přeji Vám kouzelné Vánoce,plné pohody,lásky a splněných přání.*slunce* JISKRA


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 22.12.15 22:08
avatar

- maminka cibuli takhle spařovala - možná- dáte-li cibuli syrovou, sálát pak druhý den může poněkud nepříjemně "zavonět", to je pravda.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.12.15 22:12
avatar

Nemám zkušenost,ale dneska to povídal p.Polreich v Top staru...,jak dělá svůj delikátní bramborový saláta spařená cibule tam patří.A oloupaná v neupraveném stavu i když je v lednici se stává toxickou.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.12.15 22:13

Cibuli do bramborového salátu dávám vždy syrovou.


doplněno 22.12.15 22:23:

Když Polreich říkal spařenou, tak budu pokračovat dál v syrové.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 22.12.15 22:16
avatar

Taktež jako Pckop!Nikdy jsem zatím neviděl a ani neslyšel o tomto!Dokonce ani receptury pro veřejné stravování se o tomto nezmiňují!

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 22.12.15 22:15
avatar

Určitě cibuli spařenou, jinak by přebíjela ostatní chuti. U nás se dělával bramborový salát kvůli tatínkovi úplně bez cibule a taky nebyl špatný :)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 22.12.15 22:27
avatar

Já do bramborového salátu cibuli nedávám, ani syrovou ani spařenou.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: magie*
Datum: 23.12.15 22:01

Nedávám žadnou cibuli

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dam®
Datum: 22.12.15 22:33

Spařuje se, ale jak kdo, hlavně proto, že tím se stává méně náchylnou ke zkvašení. Ve veřejném stravování se nepočítá s uskladněním víc jak samotný den výroby a také někdo nemá rád v čerstvém salátu její výraznou chuť i když se později sama zjemní a srovná. Jen mimoděk, kapra jsem před chvílí musel klepnout, bo... Mám přání všem, užívejte klidu, zdraví, radostí, nenechte se vytáčet těma jenž si Vás nezaslouží a nechť se Vám všem splní jen to co si sami přejete.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.12.15 22:36
avatar

Já dávám zavařenou, takové ty malé cibulky ve sladkokyselém nálevu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: hynka
Datum: 22.12.15 23:24

Jistěže spařenou,vysoká gastronomie jakož i kvalita praví,že syrové ze syrovým vařené s vařeným...už bych si dala mňamky

Ohodnoceno: 1x
 
Od: fnufna
Datum: 22.12.15 23:29

Kolik dáváte zeleniny? Já hodně,tedˇse mi dostal pod ruce ( dodělávám ještě cukroví a hledala jsem kolik salka na 1 máslo) a byl tam recept na bramborový salát a bylo tam kousek celeru,5 mrkev a petržel...:-/ já dá vám 1: 1


doplněno 23.12.15 00:04:

oprava : dávám

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 01:13

O spařené cibuli do salátu jsem nikdy neslyšela. Bohužel dělám tak dobrý salát, že o nějakém kvašení nemůže být řeč, páč je 27. ráno prázdný lavor. Cibuli dávám zásadně syrovou. Kvasný proces mimo jiné začíná při nějakých min. 15°C po dobu min. 3 dnů. Kde uchováváte salát?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: dam®
Datum: 23.12.15 02:06

Haninko vězte, přechováváme v ledničce, děláme zhruba 5 kg, třetí den už není, prostě došel. Za tu dobu se nestihne pokazit. Vám a Vašim blízkým také přeji krásné užití svátků i dobu budoucí, po svátcích, zasloužíte si to, vlastně, všichni zde si zaslouží - se mít příjemně.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 09:41
avatar

haninka -

- ona ani tak nezkvasí, jako tak nějak "zahořkne". Pokud cibuli spaříte - dostane salát zase trošku jinou (a příjemnou) chuť. Já dávám do salátu taky sterilovaný sladkokyselý celer - ten mi chutná moc - co jsem ho "objevila" - bez něj už salát nedělám. A místo majonézy dávám tatarskou omáčku. Tak dobrou chuť.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: mp
Datum: 22.12.15 22:52

Nakrájená (čím více nadrobno, tím více) cibule kvasí, to je známo. Ale je dobrá. Nezbývá, než vyzkoušet jesti spařením není zase zbavená svých chuťových vlastností. Doporučuji udělat dvě verze salátu a osobně posoudit (osobně to v takových případech dělám - i vícekrát).Každý máme svoje osvědčené recepty. Jen doporučuji dogmaticky na nich nesetrvávat, pokud zjistím, že je něco lepšiho. To není moje prohra, že jsem to zjistil, naopak nové vítězství.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 23.12.15 10:34

Zdravím.U nás se odjakživa používá do salátu syrová cibule.Salát vydrží dobrý týden.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 11:57
avatar

Salát se syrovou cibulí vydrží v pohodě tři dny, možná i déla ale to bych ho musela uzamčít, nicméně cibule je prý lehce toxická. Dělám salát tak i tak, syrovou nebo orestovanou do růžova, žádný rozdíl.

Jiskřičko i Vám přeji krásné svátky.


doplněno 23.12.15 12:18:

Cibuli orestuji mírně do růžova. Dělám salát jak ho dělávala babička, orestovat cibuli, uvařit celer, mrkev, petržel-nastrouhat, okurek-nastrouhat, hrášek a na drobno vejce na tvrdo a 10 dkg šunky, majonéza, sůl, pepř, trocha vody ¨z okurků, brambory nakrájet na plátky. Nebo cibule syrová, 1 celá "moravanka" vše nakrájet, brambory přes (nevím jak se to na brambory jmenuje) vejce, majonéza, trošku fr. hořtice Amora, sůl, pepř (do půlky nasekaná zelená petržel - to miluju ale manžel moc ne).

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 12:06

No, ta moje dělá nejlepší salát a cibuli ( ale jen trochu), dává syrovou... Shodli jsme se, že vyzkoušíme obě verze, proto mne zajímá, jestli cibuli restujete, nebo spaříte klasicky vařící vodou? Jinak je na na každém z nás-vás, jak si co upraví..

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 23.12.15 12:03
avatar

Tak to slyším poprvé, vždy jsem dávala cibuli syrovou, ale dnes možná udělám salát se spařenou nebo s osmaženou. Dělávám salátu hodně, manžel by se po něm utloukl. - pt


doplněno 25.12.15 15:29:

Tak jsem nakonec nakrájela cibuli a dala do salátu syrovou, manžel jinou nechtěl, takže u nás klasika. - pt

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 25.12.15 16:56
avatar

A dobře jsi udělala. Já ji na zkoušku dal spařenou a můj závěr zní: Už nikdy víc!

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 25.12.15 18:14
avatar

Já jsem naštěstí odebrala jenom do malé misky, abych viděla rozdíl. A za mne rozhodně také nikdy víc. Ale alespoň jsem si uvědomila, jak má chutnat správný bramborový salátek. Ale jsou určitě lidé, kteří syrovou cibuli prostě vůbec nesnáší, tak tam to chápu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.12.15 18:25
avatar

ony jsou dobré oba "typy cibulí" v salátu - můžu a mám ráda oba - podle momentální "mlsné" . Ale spařená cibule je dobrá hlavně v tom teplém (nebo i studeném) salátu bez majonézy (vídeňský, nebo moravský... )

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 12:29
avatar

Tak se také přidám. Jako mnozí zde, jsem nikdy neslyšela o tom, že by se cibule do bramborového salátu spařit. Nikdy jsem nezaznamenala, že by syrová cibule naděla v salátu nějakou neplechu, naopak se její vůně pěkně rozleží. Asi to dělají lidé, kteří nemají chuť syrové cibule rádi. Já ji miluji. Ale jelikož nejsem dogmatik, tak to letos vyzkouším, abych mohla posoudit co je lepší. Cibuli ale nebudu restovat, to už se mi zdá divné, ale spařím ji. Restovaná se dává do šťouchaných brambor. To už by mohlo úplně změnit chuť salátu.

A také všem přeji hezké prožití Vánočních svátků.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.12.15 12:53
avatar

Cibule nadýmá a proto ji v restauraci spařují, syrová cibule se musí spotřebovat do 24 h (zeptala jsem se sousedky, učí kuchaře).

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cicko
Datum: 23.12.15 18:35

Já cibuli spotřebovávám průběžně od sklizně do sklizně (10 měsíců) a zatím bez problémů! ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pt®
Datum: 26.12.15 15:51
avatar

Liduš, v restauraci ji spařují a možná používají, dokud se nezkonzumuje, třeba i déle jak do druhého dne. - pt

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fnufna
Datum: 23.12.15 15:50

Cibule,jakmile je rozkrojená a ihned nespotřebovaná přijímá z okolí veškeré bakterie,tudíž je toxická - nekonzumovat ! Cibule se má spotřebovat celá,protože ten zbytek je jen na ozdravění okolí,to je,že posbírá veškeré bakterie,což je dokázané,to nejsou žádné tlachy.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 18:51
avatar

fnufna, zase jsem o něco chytřejší. Já si myslela, že cibule bakterie zabíjí svými výpary. A ne! Bakterie putují do cibule. Funguje jako magnet?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.12.15 19:04
avatar

jo,jo babkazov.Když třeba bude v místnosti někdo nemocný,má se dát rozkrojená na talířek a potom vyhodit,nejíst.Natahá do sebe "bacily".Kolega si nakrájel plnou misku a měl to v lednici celý týden.Kamarád(léčitel)mu říkal,ať to nejí,že je to stará známá věc,že takhle cibule není zdravá,v podstatě toxická,ale nedal si říct.Asi mu to tak chutnalo?nevím.


doplněno 23.12.15 20:05:

Můj otec si taky rád dopřával rebarbový kompot.Když jsem mu řekla,že to na dnu nesmí,že obsahuje veliké množství kys.šťavelové,tak stejně si ji jí dál.Ono se to nesmí vše brát moc vážně a pokud je pestrá strava a střídmý jídelníček,tak není problém v ničem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 19:09
avatar

- no já načnutou cibuli jím běžně - je fakt, že ji uchovávám v ledničce - ale zatím přežívám ...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 19:25

No nevim, zda to je špatně nebo dobře, ale je už jisté na 100 %, že už zítra bude bramborový salát poprvé v našich dějinách bez syrové cibule... Já navím, všichni naši předkové včetně mne, cibuli jedli nejen čerstvou, ale i několik dnů odloženou, oloupanou, rozkrojenou a pod. , bez jakýchkoliv následků. No zítra v podvečer mé chutové buňky ukážou, kde je pravda. Pokud to ani nepoznám, bude dobře.--- No, právě jsem ochutnal před minutou čerstvý salát, podle mne je úplně bezvadnej, takže si jdu dát jednu slivku - díky všem, té mojí zejména..

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.12.15 18:26

Dost legrační představa. Bakterie mají nožičky nebo křidélka?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 20:19
avatar

Že by cibule začala kvasit slyším prvně, a to už je mi nějaký ten pátek Do bramborového salátu dávám cibuli syrovou, vždy jsem dávala a dávat budu, tak přísahám !

Jinak dělám tzv. buřtsalát (dělával se odjakživa v naší rodině na Silvestra), dělá se ze stejného množství syrové cibule a špekáčků či točeňáku (+ speciální lák) tj. např. 1 kg špekáčků a 1 kg syrové cibule - každý se nad tím pozastavuje, kolik je tam cibule, ale když se salát do druhého dne uleží, ta cibule se rozleží a není cítit! V žádném případě tento salát nezačne kvasit... možná proto, že se se...re... Krásné vánoce!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 20:31
avatar

se spařenou cibulí maminka dělávala bramborový salát bez majonézy - já jsem tomu říkala "moravský" salát - protože pocházíme z Moravy.

Uvařené brambory se nakrájely na plátky, přidaly se sladkokyselé okurky, povařená mrkev na kostičky, vajíčka a spařená cibule i s trochou té vody, ve které se spařovala - takže salát byl tzv. "mokrý" - tak akorát, brambory samozřejmě v láku neplavaly . Po příslušném dochucení byl vynikající k řízkům - jak to tak teď píšu - asi si ho po dlouhé době zase jednou udělám. Mňam. Zdravím - jo - ještě se tam dával taky nějaký omastek - asi dám olej.


doplněno 23.12.15 20:36:

- teď jsem vlastně podobný recept našla - takže se to opravdu jmenuje moravský bramborový salát ! - su blbá.

http://recepty.chytrazena.cz/…y-bramborovy-salat-26530.html

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 22:05
avatar

limoska-"v žádném případě nezačne kvasit..." nebude to způsobeno tím speciálním lákem?ve kterém je (tipuji)ocet?což je konzervant...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 20:22
avatar

Já dávám zásadně syrovou, je chutnější a taky zdravější a salát mi určitě v lednici vydrží tak 4 dny.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lula*
Datum: 23.12.15 20:33

oporučuji nahradit cibuli porkem - delikátní! a taky druhým rokem dělám bez vajec a je to suprrr:)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.12.15 21:39

cibule se nakrájí a dá se s vodou a octem a trochu cukrem pouze přejde varem.Pak se nechá schladit a nalije do salátu. Ale aby brambory neplavaly..přiměřeně

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.12.15 22:50

Cibuli spařujeme, protože po syrové už druhý den pálí žáha, po spařené ne.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.12.15 18:29

No nejsou to krásné strarosti? Já cibuli nikdy nespařovala, včera jsem ji po předčtení diskuse radši spařila. Salát byl stejně dobrý jako jiné roky, ale nevím, jestli za to mohla ta cibule.Panebože, dala jsem tam vůbec cibuli?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 26.12.15 07:42
avatar

Leží mi v hlavě toxicida rozkrojené cibule. *sok* V jedné školce jsme měli školnici Maďarku. Byla to moc pěkná a paní s úžasným vkusem. Žádná baba. A ta nakrájenou cibuli na kolečka, posolila a nechala odležet, aby nebyla tak štiplavá a dětem chutnala. Obě její děti byly velice zdravé a životaschopné, ikdyž takhle odleželou cibuli jedli velmi často. ;) Jsem přesvědčená, že ta představa, že cibule do sebe natáhne choroboplodné zárodky jako magnet a pak je toxická, je naprosto zcestná. Věřím ale, že výpary z cibule likvidují nedobroty poletující ve vzduchu, ale ji samotnou nezmění. Může ji však změnit oxidace na vzduchu. Mnohokrát celou cibuli nespotřebuji a polovinu spotřebuji až druhý den. Nezdá se mi, že bych byla otrávená.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.12.15 18:16
avatar

Babko, nvzrušuj se. Za tohle může internet a všechny ty návody a články o všem možném a hlavně nemožném. Stokrát opakovaná blbost se stane pravdou. Já dostávám emailem dost pravidelně všelijaké vychytávky, rady a recepty prý našich "babiček", zázračné vlastnosti všeho možného a pak se zase dočtu, že to, co by teda mělo být zázračné, je nakonec strašlivě škodlivé. S cibulí nakládám a budu nakládat zrovna tak jako to děláš Ty, protože to tak také dělám celý život a žádnou újmu na zdraví jsem nezaznamenala.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: egxxjdv
Datum: 26.12.15 18:06
My cibuli nedáváme právě proto, že se kazí rychleji než všechny ostatní suroviny v salátu.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.12.15 18:27
avatar

A jak dlouho ten salát uchováváte než ho sníte? A co do něho dáváte? Myslíte si, že se vejce nezkazí, majonéza, nebo salám, nebo hrášek, mrkev a další přísady, a konec konců i ty brambory? Proč by se měla kazit zrovna čerstvá cibule, která je obalená majonézou a ostatními ingrediencemi? Ta se v salátě rozleží, ale nezkazí. Teda mně se to za "stopadesát let" ještě nestalo. Leda že by někdo namítal, že je cibule čerstvá a tak se rychleji kazí, ale probůh, copak děláme salát v takovém množství, že ho pojídáme týden? Většinou je na dva-tři dny, tak já tvrdím, že se za tu dobu cibule nezkazí ale rozleží v majonéze a tom všem ostatním... :)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 31.12.15 07:09
avatar

Suzy, přééésně! *palec**palec**palec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.11.16 16:36

Suzy,,,,,hrášek také brzy kvasí,,,nedávám ho.Někdo dává majonézu až jak to chce sníst,,Já si dávám Sojanézu...Ale s tou cibulí je to pravda- opravdu,,

Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 30.12.15 20:07

cibule se nekazí vůbec.dá se voda ocet a cukr,a nechat projít varem -vychladit a nalít potřebnou část do salátu,aby nebyl hustý..Takový sladkokyselý nálev---Cělám to řadu let a salát mi vydrží do Silvestra --kdyby se nesbědl,tak asi déle,,je fajn uložený.Nedávám hrášek ,ten kvasí.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: anaret
Datum: 05.11.16 19:51

v žádném případě se nespařuje,zničíte všechny vitamíny co cibule má,a ta jich má nejvíc je na všechno

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 05.11.16 20:02
avatar

V salátu máme rádi syrovou cibuli i po třech dnech je salát stále stejný...bramborový salát bez cibule neznám...cibule na vzduchu se stává toxickou, ale když je obalena majonézou, tak k ní vzduch nemůže *tanec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.11.16 20:21
avatar

Dávám zásadně syrovou kvůli chuti a alát vždy vydržel několik dní,

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.11.16 22:32
avatar

Také jsem nikdy neslyšela o spařování cibule. Mně tam právě také vyhovuje ta palčivá chuť – navíc spařením se zničí spousta cenných látek. Zvětralou a oschlou cibuli (ponechanou na vzduchu) moc ráda nemám, ale v salátě to snad nehrozí. :-D

Ohodnoceno: 3x
 
Od: boba®
Datum: 06.11.16 08:52
avatar

Před hodně a hodně léty mi poradila jedna skvělá kuchařka cibuli na troše oleje lehce osmažit. Dělám to tak a spokojenost náramná. Dělám salátu hodně, rodina ho miluje a druhý den se syrovou cibulí byl nahořklý.

Z dětství mám vzpomínku, že bramborový salát dělal vždy tatínek a ten na nakrájenou cibuli cmrndnul ocet a přidal hořčici, chvíli nechal, až "vyčpí" a zamíchal do salátu. Měl ho moc dobrý, ale já jsem tuhle jeho vychytávku nepřevzala, vyhovuje mi to oprančení.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: maky®
Datum: 06.11.16 09:50
avatar

Právě, každý máme jiné chutě, nám chutná, že syrová cibule nám v ústech pořádně křupe a trošku pálí...spařená pak musí být jako hadry, to by mne rodina nechválila, prostě jsme tak zvyklí...*tanec*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.11.16 16:37

,,já do salátu dávám jemně jen převařenou a trochu octa a cukru,,,,,,,,,,,,,takový nálev,,Ten se vychladí a podle hustoty jak kdo má rád do salátu dolévá.Aby salát nebyl jen takový kit.


doplněno 07.11.16 16:40:

syrová cibule je na druhý den již toxická,,člověk se neotáví ,,ale není to dobré

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.11.16 10:23
avatar

Prodává se (např. v Kauflandu) cibule salátová, je jemnější, vyzkoušejte.Jinak cibule jen prolitá vodou z rychl. konvice, taky občas dělám, hlavně proto, že cibule pak tolik nenadýmá a člověk nemá "prdy" jako ze syrové cibule.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.