Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak očistit uzené?

Od: stanley110* odpovědí: 30 změna:
Hezký den všem. Chtěl bych se zeptat,jestli máte někdo fígl,jak očistit maso po uzení? Stačí to jen třeba horkou vodou,nebo nějak jinak? Všem předem vřele děkuji za rady a přeji hezkou neděli. Stanley

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sonyboj*
hodnocení

4x

Už jsem viděl koně blít a hada chcát, ale omývat uzené maso ne. To může udělat jen nějaký technotrotl, který neví, co je pravý gurmánský požitek! Hanba! Hanba! Hanba!

Promiňte přátelé, že jsem tak sprostej...*hi*

hodnocení

3x

Proč čistit? To je hodně veliký nesmysl! Žádné čištění! Černé, voňavé, to je to nejlepší, to je uzené! To není paskvil z obchodu, kde to snad ani kouř nevidělo. *hej*Tiše polykám sliny a závidím.

20.12.15 11:23

*palec*

2kedar*
hodnocení

2x

Děda byl řezník. Kdyby mě viděl, že drhnu uzené, tak bych se asi dnešních dnů nedožil,

jelikož by mě zahlušil.

:)

hodnocení

1x

Náš děda byl také řezník, uzené nemyl a už není mezi námi, dostal rakovinu. Neříkám, že prokazatelně z nemytého uzeného, ale když dostanu domácí uzené očouzené černým kouřem, tak hp těsně před podáním umyju pod horkou vodou kartáčkem. Je to karcinogen, o tom žádná. Aťsi Barbar, ale živý!

uska*

No proti gustu žádný ... Teď jsem se pousmála nad představou, že si opeču nad ohněm špekáče, půjdu od ohně domů a pod tekoucí vařící vodou si jej vyperu:-D

Je to tak. Maso z grilu také neumýváte. Uzené ryby? Uzený sýr? Co ty?

doplněno 22.12.15 15:12:

Jéééžiši, Sony! To mi nedělejte! Víte jak jsem se vyděsila?! *bum*

sonyboj*

babi, ale přežijete! *tanec*

babko, já nevím jak jsou uzené třeba makrely a mám je ráda. Uzený sýr nekupuji, protože to je určitě pouze napuštěno nějakým sajrajtem, a grilované maso jím zřídka-kdy, protože vím, že je opravdu toxické. Ale někdy v létě neodolám a sním ho. Ale určitě by to nemělo být pravidlem. Do masa jde po celou dobu přípravy kouř, tudíž toxické splodiny a maso je jich plné. A nejlepší na tom je, že i kdybys to před jídlem drbala v Jarové vodě, stejně by to tam zůstalo ;) Proto si myslím, že uzeného co nejmenší množství, i když to chutná náramně...

Prostě čas od času, aby tělo mělo čas odbourat ty jedy, co jsme mu naservírovali z mlsoty nehorázné.

Usko, ale blesik má opravdu pravdu. Ty špekáčky nejíš doufám často. Jednou za čas neuškodí, ale kdybys je měla v jídelníčku zařazené často, tak by ses s výsledkem a to neblahým určitě jednou potýkala. Kouř je zcela jistě a prokázaně nezdravý. Že to je chutné, to je věc jiná...

blesik:Od kamarádky tatínek byl lesník.Celý život pracoval v lese jako správce polesí a nedávno umřel na rakovinu plic a to nekouřil.To jako nemám chodit do lesa?Ale trochu souhlasím od některých domácích,,Uzenářu" co snad udili terpapirem je sebevražda to maso jíst i umyté.

Blesiku, to ne! Do lesa určitě choďte dál. Rakovina plic nemusí být bezpodmínečně pouze z kouření a už určitě ne z lesního ovzduší. Třeba nevíte úplně všechno o životě tatínka kamarádky a jeho genetických předpokladech...

doplněno 30.12.15 18:59:

A já mám také kamarádku, její maminka nikdy nekouřila, žila na vesnici celý život, byla spořádaná, nepila a vůbec nedělala žádné vylomeniny a také zemřela na rakovinu plic v sedmdesáti letech a to dost strašným způsobem. Jenomže ona měla doma na střeše takových přístěnků eternitové tašky a okolo toho chodila a vdechovala to po celé ty roky. Možná, že jiný by to klidně přežil v pohodě, měl by obranný systém silný, ona neměla...

Kamarádka všechny ty tašky strhla a vyměnila.

albatros498022*
hodnocení

0x

Proč čistit maso po uzení to je škoda ztratí tu krásnou barvu.

pohanka*
hodnocení

0x

Já tedy uzené maso vždycky opláchnu pod tekoucí teplou vodou, projedu i případně drážky, pokud maso leželo na mřížce, někdy tym bývá usazenina, někdy je zase nalepený provázek. Pokud ho koupím v krámě, nikdy nevím, kde jim upadlo na zem. Prostě chci, až budu vývar používat na polévku, tak bude ten vývar čistý, /já říkám ač ateista, že to bude košer/. Nějaké velké černé nánosy nemusí být ze zdravotního hlediska úplně dobré z rakovinotvorného hlediska. Stane, použijte prostě svůj rozum a cit, a přiměřeně, abyste si na jídle pochutnal-a-i. Všechno zbarvení samozřejmě nemůžete odstranit.

Tedy jedná se o uzené, které budete potom vařit?

doplněno 20.12.15 16:32:

No brala jsem to podle sebe o koupeném uzeném z Globusu, které se pak musí uvařit. Ale jak tak čtu všechny příspěvky o domácím uzeném, mohu jenom tiše závidět a slintat, ňaf ňaf.

hodnocení

0x

Maso se musí udit suchým bukovým,švestkovým nebo březovým bez kůry. Zasypávat vlhkými hoblinami z těhto dřev a také hoblované dřevo nesmí mít kuru.Chcete li uzené maso mít zlatavé tak udit jen břízou ale v ohništi které se dá dobře uzavřít s dobrou regulaci vzduchu.Bříza totiž velmi dobře hoří. Je to piplačka ale výsledek stojí za to.Po uzení maso mýt? Větší blbost jsem neslyšel. Ani když se konzervuje do sklenic.Já ještě když je maso vyuzené tak ho nechávám v uzáku pomalu vychladit. Zdá se mi že je pak voňavější.Uzák mám zděný a na zámek.Ono na barvě také záleži jak kvalitně máte udělaný uzák a hlavně ohniště.

nevím jestli téměř jakýmkolivtvrdým dřevem-u nás otec vždy jen třešeň nebo pkd byla tak švestkovým dřevem a VŽDY ještě dnes ,když už ani prasce ani udírnu nemý-toto dřevo je pořád doma!ale to jen tak!

Domácí uzené umývat je dle mne zvrhlost,a ti co tvrdí že uzené škodí zdraví-ikdy nejedli čerstvě vytáhlé z komína!Samozřejmě nemluvím o "uzeném" v kaufu, tescu,bille albertu...To vidšlo udírnu "z rychlíku když byla tma"!

hahanaj*
hodnocení

0x

proč byste ho čistil - má to právě ten šmak - žádné čištění ...pokud je udírna správně v provozu, tak maso není nijak zvlášť očouzené ale pěkně vyuzené

dericcaster*
hodnocení

0x

Uzení masa je způsob konzervace a právě ten tenký film sazí a vysušeného masa na povrchu zabraňuje průniku "zvířátek" do masa... Pokud jej chcete ihned sníst tak si jej klidně omyjte. Nicméně pokud je to uzené z obchodu, tak s velkou pravděpodobností kouř ani nevidělo a tak se nemáte čeho bát. Viděl jsem už postup, kdy se maso uvařilo v páře a poté za pomoci kuléru a tekutého kouřového aroma "dodělalo"...

sebod*

Babčo. O správně vyuzené maso, si má člověk začernit ruce, vid? To je pak teprve ta správná ňamka ! Takže žádné namáčení a pod... No a jestli někomu vadí to černé, tak dát třeba do pračky nebo myčky, přidat Jar, nebo prášek na praní a vyprat *smich*

O uzené maso jsem si nikdy nezačernil ruce spíše zamastil.

Jak očistit uzené?
pohanka*

Áá, až se tají dech, to vlevo anglická, s křenem, hořčicí, už cítím, jak se rozplývá na jazyku.

Jirko, paráda! *palec* Vůbec si nedovedu představit, že bych tohle máchala v nějaké vodě.

Jiří,žel nemám už bodíky tak jen : *palec**palec**palec*

2kedar*

Jáááájjj...! Mňááámmm... Slint...

(Orgasmus.!) *palec* *smich*

Ale příště už bych to tady radši neviděl, jelikož pak musím zmermomocnit ledničku.!

*hi*

uska*

Sebod zapomněla na aviváž, aby pěkně vonělo*smich*

2kedar*
20.12.15 16:01

*haha* bezwa..., *palec*

Na podobné nápady můj táta říkal: Tak si kup sýr! *haha*

2kedar*

Sýr jsem před uzením nakrájel na větší kousky a narval do "paňčuchy"

Pak to bylo fantastyčne.! *palec*

hodnocení

0x

Dík všem za pochvalu.Je to více jak bodík.

hodnocení

0x

Pokud jde o to domácí, tak bych poslechla rádce a nic nemyla. Ale četla jsem, že kupované uzené maso se má vařit tak, že se první voda poté jakmile maso přejde varem slije, dá se čistá a pak se má teprve vařit k jídlu. Psali tam, že industriální uzení není uzení podle tradic, ale že to napřed napustí nějakou "uzenou" patlaninou se nějakou umělou solí, která urychluje proces a pak to snad jenom nějak suší, fakt si to nepamatuji. Jen to, že ta první voda je plná těch chemikálií a proto se má slévat a dávat čistá voda. Jsou lidé, kteří si z kupovaného uzeného ještě dělají polévku a pokud nedodrží tento postup, tak pak jedí čisté vylouhované jedy...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]