Proč časem křehne cukroví?

Od: Datum: 19.12.15 23:24 odpovědí: 9 změna: 21.12.15 00:35

Ahoj, co způsobuje to, že cukroví časem zkřehne?

Způsobí to, že do sebe nasaje vlhkost ze vzduchu, protože v troubě se vysuší a je tvrdé?

CO se tam děje za chemický proces? Tohle mi nikdo neumí vysvětlit


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 19.12.15 23:48
avatar
Vidím to tak. Při pečení se vlhkost sníží na minimum-těsto tzv.zvoní. Cukry (i soli) v něm obsažené ji však zase ze vzduchu časem natáhnou. M.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.12.15 01:02

Nasátím vlhkosti ze vzduchu pečivo určitě nezkřehne, spíš změkne. O žádný chemický proces se nejedná. Záleží na relativní vlhkosti vzduchu. Je-li vzduch suchý, cukroví vysychá a křehne.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: alzbetka
Datum: 20.12.15 01:33

my máme cukroví tvrdé-kokosové, jinak rohlíčky a linecké jsou v pohodě. Tak nevím :(

Datum: 20.12.15 01:58

To kokosové pečivo po upečení není až tak "dýchající" a schopné přijímat vlhkost ze vzduchu jako jiná klasická těsta. Nic jiného mě nenapadá. Hezké Vánoce!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.12.15 12:12
avatar

To kokosové cukroví bude dobré také, ale potřebuje delší čas na uležení. Proto se některé druhy cukroví dělají s předstihem. Já to teda nedělám, klidně si v tom množství jiného cukroví počkám, až se ty druhé rozleží. Ale můžete to uspíšit tím, že je dáte v uzavřené krabici třeba na balkon, chladný a vlhký vzduch působí, i když je cukroví v uzavřené krabici.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 20.12.15 05:54

Když necháte cukroví v panelákovém bytě, ve dvaceti stupních, budete mít na vánoce tvrdé sušánky. Cukroví do sebe musí nasát vlhkost , zvlášt některé druhy. Chemik jsem nikdy nebyl , moje chemie je na jazyku. Když chutná a chutná skoro vše a pořád, nedumám o chemických procesech.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.12.15 14:23
avatar

ano, cukroví do sebe natáhne vlhkost - proto se doporučuje přidat k němu půlku jablka, ale hlavně ho dát do chladna - do komory, za okno...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.12.15 00:35

My to vždycky dáváme na balkón ale to pytle. Natažení vlkosti považujeme za žádoucí :-D Je to potom křehčí a lépe se rozplyne na jazyku. Určitě neskladovat v komoře kde je pokojová teplota.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 21.12.15 00:32

Absorbuje vlhkost ze vzduchu. Cukroví je pevné po upečení když v něm není vlhkost, není to žádná záhada. Když to namočíš, tak se to taky rozsype.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.