Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
jsem těhotná a nevím si rady se jmény pro miminko kdybych se měla jmenovat Růžičková příteli se lébí pro kluka Andrej a mi Petr nebo Štěpán vidím to na losování sirek a u holčičky také nevím chci je pojmenovat až se miminko narodí jsem nemocná a nechci aby mi to přineslo smůlu že je pojmenuji hned mů§žete mi poradit?
Neporadím, jaké jméno vybrat, ale poradím, které ne.
Vyřaďte Petra, protože již v základní manuálu se nedoporučuje, aby konec křestního jména a začátek příjmení bylo totožné písmeno. V tomto případě souhláska -r-. Nikdo Vám to samozřejmě nezakazuje.
Říká se, že jaké jméno, taková úspěšnost v životě.
Nehledejte libozvučné křestní jméno, ale příjemné celé jméno. Aby se dobře vyslovovalo a k sobě prostě pasovalo a měli jste z něj dobrý pocit.
Jméno Petr se mě také líbí, značí vlastně skála, pevný apod., ale z výše uvedeného důvodu bych volila jiné.
Mohu Vás nasměrovat na stránky www.krestni-jmena.cz kde si počtete, jak důležité je vybrat správné jméno. A docela bych se přikláněla, nedávat běžné, četné jméno, ale vhodně působící s příjmením, ale působící trochu zvláštně, jak píší, to jméno je určité jenom pro toho člověka. Příklad Saskia Burešová, Viktor Preiss a jiné příklady.
Zdravím, líbí se mi Martin, Štěpán, Dalibor, Radovan. Matyášů, Tobiášů nebo Kristiánů a jejich zkomolenin, aby si rodiče připadali zajímaví, jsou mraky, už jsem na ně alergická .
Loni jsem měla ve školce Elišku Růžičkovou, krásné, jednoduché a přitom příjemně znějící jméno. Moje dcera bude taky nejspíš Eliška.
Baculko, omlouvám se, ale to mi přijde strašný. Pro kluka možná, ale pro holku je to fakt horor.
I když má každý jiný vkus, že...
Dobře radí Strakatýpes - koncové nesmí být stejné se začátkem příjmení. Ale další věc je délka jména a příjmení. Ideální je dlouhé jméno ke krátkému příjmení a naopak. Než se Čestmíra Růžičková podepíše, bude ji bolet ruka.
Zkuste se mrknout do "stromu života" - jaká jména máte v rodině a okolí?
U každého jména si zkuste zdrobnělinu - již zaznělo. Čestmírko, Čestmírečko... - ono míru čest je sice hezké, ale připadne mi to moc "komunistické"...
Filip - znal jsem jednoho psa s tímto jménem, jiného Filipa bych si nevzpomněl.
Pepa, pepča - tlustý dědek s ratlíkem na břiše...
Takový Antonín, Toník, Tonda... ; František, Fanoušek, Fanda,... Evička, Evule, Evík,... Hana,Hanička-sluníčko
Kunigundu mají licencovanou v shakes and fidget
hraju - mám několik postav - na S20 byla ještě min. týden druhá nejlepší ...
Konečně kráááásnááá starost
Ke každému jménu, které se vám zalíbí, si řekněte všechny zdrobněliny, které vás napadnou. A také nejkratší tvary toho jména, abyste ve vypjaté situci křikla. Ve školce jsem měla, v odstupu mnoha let Tobiáše a Barnabáše. Byla to hodně nezvyklá jména a zkrátit např.: "Tobiáši, zeslez z toho okna!", když člověk má nerv, to není snadné. Vůbec
Krásné a klidné těhotenství přeji z celého srdce
My vybrali jména ještě před početímpověrčivost je zbytečná,stát se může kdykoli, cokoli a vždycky byste si našla něco co byste si vyčítala.V těhotenství se musí promýšlet plno věcí,co nakoupit,vybrat jméno,jaká vyšetření mě čekají,co mu budeme oblíkat,jakou kosmetiku používat,přečíst plno článků ,aby se člověk na miminko připravil ,co mám jíst ,co když bude předčasně...atd.To přece nejde být pověrčivý a na nic s toho nemyslet.
Petr by se blbě vyslovoval,když jméno končí na r a příjmení začíná na r ale někdo to dává schválně jako zvláštnostAnrej je supr,proč né?je jich málo,Štěpánů je spousta.Andrej se dá i "komolit"kámoši na něj můžou volat více způsoby.(Andy,Andrys,Ander
...)Na Štěpána budou volat jak až mu bude třeba 15let,Špěpy?
A pro holčičku?přece musíte mít nějaké jméno co lahodí Vaším uším.Nám se líbila Laura,Rebeka,Lara(Larisa),ale k českému příjmení je plno jiných krásných.Náš favorit je Kateřina,protože má spoustu tvarů-Katka,Katarina,Kata,Kačena,Kačka,Katuška...
Při výběru zapomeňte vzhledem ke koncovému R nejen na PetRa, ale i RobeRta, AlbeRta a další jména, která by se s příjemním Růžička nevyslovovala nejlépe.
O tom, že by se jméno nemělo vybírat před narozením, nic nevím. Pro odlehčení přidávám rodinnou historku. Snacha věděla, že své holčičce dá jméno Zuzanka už někdy od puberty, dávno předtím, než se vůbec s mým synem seznámila. Otěhotněla a ultrazvuky potvrdily, že máme chystat růžovou výbavičku. Jméno bylo jasné. V den porodu mi pak syn zavolal památnou větu: "Zuzanka má koule." Takže je to Petr. A pak ještě Pavel a poslední Tomáš. A já vřele doporučuji, aby už Zuzanku nechali někomu jinému.
Smůla? Pověry a hloupost. A raději si jméno předem dobře nachystejte a odsouhlaste. Až budete na porodním sále, zařvete "Felix" ...
Já dal svým synům jména po mně. Mám dvě jména, tak každému jedno. Nevýhodou je, že se ze mne po jejich narození stal senior (starší). Zatím ke jménu nic nepíšu, ale až budou mít OP, budu muset "starší" připisovat.
Sestra dávala dětem podle pohádky - Mařenka a Jeníček.
Štěpán! To je tak krásný jméno...a k tomu příjmení mi sedí. Líbí se mi, když je kontrast mezi příjmením a křestním jménem- Růžička je tvrdší, Štěpán naopak jemnější. Petr se nehodí vůbec, protože končí na "r" a s příjmením by se vyslovovalo špatně. Další, co se mi k tomu líbí je Adam nebo Matěj. Z holčičích jmen mi přijde úžasná Ema, i ve spojení s tím příjmení. A taky Lucie.
Mě se líbí Matouš, Jonáš, Andrej, Ondra, Michal, nebo Mikuláš - Miki.. Pro holčičku Marie, Viktorie, Lea, Anna je krásný jméno.. .
U nás se bavíme historkou, že když se narodil brácha, měla to být jistojistě holčička - tak byly připravené jen dívčí jména.. po dvou měsících mu každý z příbuzných říkal jinak - Pavlík, Petřík, Matěj, Marek.. :D až pak taťka zašel na matriku a rozhodlo se :D..
Čestmíra je tak snadno zapamatovatelné, že kdo ji v dospělosti potká, tak na ni nezapomene. Doma byste jí stejně říkali Mirko. Nehledě, že jak již někdo píše, dlouhé jméno k dlouhému příjmení nee. A to ještě nevíme, jestli se vdá a přijme mužovo jméno /již se proti tomu pár gender-lidí ohradilo/, jak bude ladit.
Jména mějte již připravené, je potřeba vystavit rodný list, za nás to již takto fungovalo. Co se tradovalo, tak koupě kočárku se nemělo uspěchat. Ale dříve kočárky /80tá léta/ nebyly, tak byl každý rád, když zrovna nějaký sehnal a bral co bylo. Vozítko se dalo k někomu a bylo to.
Z důvodu výslovnosti by jméno nemělo končit stejnou hláskou, jakou začíná příjmení (Petr Růžička raději ne). A z praktických důvodů by se nemělo v rodině opakovat (pokud to není vyloženě rodinná tradice). Jiná omezení nevidím
Když někdo volá Lenku, ozvete se všechny nebo žádná (protože si myslíte že volá tu druhou)? Nebo když Lenka dostane dopis nebo balík, kdo ho otevírá?
Já netvrdím, že je to problém, zvlášť když jste už zvyklí, ale stejně mi to připadá nepraktické.
Jethro. Jaké praktické důvody? Já jsem Lenka I , dcera Lenka II, vnučka Lenka III ! Žijeme spolu v jedné domácnosti a žádné problémy s tím nejsou.
jethro souhlas,partner je už třetí Vojtěch a dokuď bydleli všichni pohromadě,tak žádné soukromí nebylo,do dopisů se lezlo běžně.To by museli mít každý jiný bankovní ústav apod.aby už podle hlavičky pochopili,pro kterého to je.Nedejbože když došla upomínka na balík,tak nastalo vyšetřování,kdo si co objednal.A pro mě nejhorší,že když tchýně mluví o Vojtovi,dodnes nevím o kterém ta danná historka jeale nechávám ji mluvit a nepřemýšlím nad tím,hlavně ať se vykecá
Nepomohla by třeba tahle stránka detijmena.info/... Pak ještě existuje knížka Jak se bude jmenovat nebo novější Jak se bude vaše dítě jmenovat. Tam je i vysvětlen původ jména, různé zdrobněliny a varianty v cizině apod.
sakryš ten otazník v odkazu byl odražen ale přiskočil, takže odkaz je nefunkční. Správně je to detijmena.info/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.