Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Scvrklé buchty

Od: veverka* odpovědí: 10 změna:

Hospodyňky, kuchařky, poraďte prosím, vždy když udělám nějakou buchtu, třeba bábovku, vydrží mi nadýchaná jen ihned po vyndání z trouby asi 20 min a jak chladne, tak se mi postupně "scrvkává" až není nadýchaná vůbec ... nechápu, proč? :(

(Bábovku dělám z 2 vajec, hrnek hl.mouky, hrnek cukru, cca 1/2 hrnku oleje, hrnek mléka, prášek do pečiva)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Těsto které máte neodpovídá těstu na bábovku, jak už psali i ostatní. Hrnek o obsahu 200ml - 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru písku, 1/2 hrnku oleje, nebo rozpuštěného másla, špetka soli, 3/4 hrnku mléka vlažného, 2 vejce, prášek do pečiva dávám do trochu mouky zvlášť a tu zamíchám až na konec. Ono záleží na tom, jak rychle s těstem pracujete, protože prášek do pečiva začne působit jakmile je v těstě tekutina, púroto ho raději přimíchávám až nakonec. Těsto při míchání spíše nadzvedávejte metlou a nehňácejte vařečkou, tím ho jakoby "ubijete". V těstě má být dostatek vzduchu, aby byl výsledek kyprý a ne hutný. Nejlepší je napřed ušlehat vejce s cukrem a špetkou soli a pak pomalu střídavě přidávat mouku a olej, nebo tuk, a nakonec vmíchat tu mouku s práškem do pečiva. Do poloviny těsta můžete přidat lžíci kakaa prosátého s troškou moučkového cukru, aby se v těstě dobře a rychleji "rozprostřelo". Napřed nalijete světlou hmotu do formy a pak do zbylého těsta vmícháte to kakao s cukrem a nalijete navrch bílého těsta. Špejlí zlehka promícháte, aby se udělal mramorový vzor. Snad jsem na nic nezapomněla.

...pak pomalu střídavě přidávat mouku mléko a olej, nebo tuk, a nakonec vmíchat tu mouku s práškem...

Suzy, je to tak?

Já věděla, že jsem na něco zapomněla. Do utřených vajec s cukrem střídavě přidávat mouku- olej, nebo rozehřáté máslo, mléko. Tu mouku nenasypat hned všechnu, ale po částech vmíchávat. Nakonec vmíchat tu, ve které je ten prášek do pečiva a šup s tím do formy...

Také to jde udělat tak, že se tuk smíchá rovnou s mlékem a vejci - rozkverlá a tím se pak zadělá ta mouka prosátá společně s cukrem a práškem do pečiva. Je to rychlejší a když se to udělá správně, tak to až tak veliký rozdíl v chuti není. Já ještě přidávám trochu rumu a přistrouhám citronovou kůru.

hahanaj*
hodnocení

0x

bábovku dělám vždy z polohrubé mouky, prášek do pečiva vmíchám do mouky , aby začal působit až při pečení v troubě

beluska*
hodnocení

0x

souhlasím s použitím raději polohrubé mouky a navíc bych z bílků udělala sníh,aby to bylo nadýchanější a nepéct to v moc horké troubě,aby se neudělala nahoře krusta a uvnitř by se to těžko propékalo

hodnocení

0x

Na hrnkovou bábovku mám trošku jiný recept:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

1 hrnek mléka

1/2 hrnku oleje (nebo rozpuštěného másla)

1 prášek do pečiva

4 vejce

Vždycky šlehám bílky s cukrem do husté a tuhé pěny, pak po jednom zašlehávám žloutky, pak pomalu přilévám olej a stále šlehám. Nakonec zmírním otáčky na minimum a střídavě přidávám mouku a mléko po lžicích. v poslední dávce mouky přidám i prášek do pečiva.

Nevím, jestli u Vás není problém s poměrem mouky a mléka.

hodnocení

0x
Teda mně se zdá ten poměr ingrediencí podivný. Na pouhý 1 hrnek mouky celý 1 hrnek mléka a 1/2 hrnku oleje? To je pak těsto příliš řídké (ještě tekutá vejce) a "těžké", ne? I toho cukru se mi zdá hrozně moc a do toho ten prášek celý? A postup? Ne, takovou bábovku bych si netroufla upéct. V klasickém a osvědčeném receptu je o 1 hrnek mouky (ale spíš polohrubé, než hladké) víc. Nechci se vnucovat, ale osvědčený recept i pro začátečníky schválně přiložím. Tedy: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru (ani nemusí být plný), 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka a 2 vejce (tady je možnost přidat jen žloutky a pak do hotového těsta vmíchat z těch bílků ušlehaný, pevný sníh. Ale není to nutné). Suché přísady smíchat a pak přidat tekuté. Je možné přidat třeba rozinky, 1/2 těsta obarvit trochou kakaa... No a pak dát do vyhřáté trouby cca 160-170O C asi na 35-40 minut (hlídat, každá trouba peče jinak!). Trochu nechat vychladnout, pak vyklopit a pak si jen pochutnávat. Zkuste si porovnat můj a váš recept nejen napsaný, ale hlavně v reálu. Ať se povede přeje Zmatenka.

hodnocení

0x

Prášek do pečiva zamíchaný do sypké ingredience (cukr, mouka) dáváte? A bábovku vytahujete pomalu, tzn. nejdřív nechat ve vypnuté troubě, po 5-10 min. malinko otevřít, po dalších 5-10 min otevřít více, pak teprve vyndat?

uska*
hodnocení

0x

Máte řídké těsto a nevhodnou mouku. Jak je psáno nahoře - mouka polohrubá a 2 hrnky, 3 - 4 vejce, já ani sníh nedělám zvlášť a bábovka je super.

hodnocení

0x

Já si myslím, že kdo napsal, že tam máte málo mouky, má pravdu. Těsto je řídké, ikdyž ho upečete a bortí se, bublinky neudrží. Proto "spadne" *jasne*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]