Nejste přihlášen/a.
Hospodyňky, kuchařky, poraďte prosím, vždy když udělám nějakou buchtu, třeba bábovku, vydrží mi nadýchaná jen ihned po vyndání z trouby asi 20 min a jak chladne, tak se mi postupně "scrvkává" až není nadýchaná vůbec ... nechápu, proč?
(Bábovku dělám z 2 vajec, hrnek hl.mouky, hrnek cukru, cca 1/2 hrnku oleje, hrnek mléka, prášek do pečiva)
Těsto které máte neodpovídá těstu na bábovku, jak už psali i ostatní. Hrnek o obsahu 200ml - 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru písku, 1/2 hrnku oleje, nebo rozpuštěného másla, špetka soli, 3/4 hrnku mléka vlažného, 2 vejce, prášek do pečiva dávám do trochu mouky zvlášť a tu zamíchám až na konec. Ono záleží na tom, jak rychle s těstem pracujete, protože prášek do pečiva začne působit jakmile je v těstě tekutina, púroto ho raději přimíchávám až nakonec. Těsto při míchání spíše nadzvedávejte metlou a nehňácejte vařečkou, tím ho jakoby "ubijete". V těstě má být dostatek vzduchu, aby byl výsledek kyprý a ne hutný. Nejlepší je napřed ušlehat vejce s cukrem a špetkou soli a pak pomalu střídavě přidávat mouku a olej, nebo tuk, a nakonec vmíchat tu mouku s práškem do pečiva. Do poloviny těsta můžete přidat lžíci kakaa prosátého s troškou moučkového cukru, aby se v těstě dobře a rychleji "rozprostřelo". Napřed nalijete světlou hmotu do formy a pak do zbylého těsta vmícháte to kakao s cukrem a nalijete navrch bílého těsta. Špejlí zlehka promícháte, aby se udělal mramorový vzor. Snad jsem na nic nezapomněla.
...pak pomalu střídavě přidávat mouku mléko a olej, nebo tuk, a nakonec vmíchat tu mouku s práškem...
Suzy, je to tak?
Já věděla, že jsem na něco zapomněla. Do utřených vajec s cukrem střídavě přidávat mouku- olej, nebo rozehřáté máslo, mléko. Tu mouku nenasypat hned všechnu, ale po částech vmíchávat. Nakonec vmíchat tu, ve které je ten prášek do pečiva a šup s tím do formy...
Také to jde udělat tak, že se tuk smíchá rovnou s mlékem a vejci - rozkverlá a tím se pak zadělá ta mouka prosátá společně s cukrem a práškem do pečiva. Je to rychlejší a když se to udělá správně, tak to až tak veliký rozdíl v chuti není. Já ještě přidávám trochu rumu a přistrouhám citronovou kůru.
Na hrnkovou bábovku mám trošku jiný recept:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje (nebo rozpuštěného másla)
1 prášek do pečiva
4 vejce
Vždycky šlehám bílky s cukrem do husté a tuhé pěny, pak po jednom zašlehávám žloutky, pak pomalu přilévám olej a stále šlehám. Nakonec zmírním otáčky na minimum a střídavě přidávám mouku a mléko po lžicích. v poslední dávce mouky přidám i prášek do pečiva.
Nevím, jestli u Vás není problém s poměrem mouky a mléka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.