Dávat nebo nedávat do lineckého vajíčko?

Od: Datum: 06.12.15 17:17 odpovědí: 36 změna: 21.12.15 10:22

Každý rok si slibuji,že ten recept na linecké změním.

Bojuji vždy na vále s těstem,které se trhá nebo trhá a lepí.Nevěřím,těm,kteří tvrdí,že jim ne.Už jsem změnila od tradičních po moderní přes Sandtnerku- klasiku k maminčinu receptu.

Dáváte vajíčko nebo ne,ale upřímně. Díky a přeji hezký podvečer s Mikulášem.


doplněno 07.12.15 13:43:

Ještě jsem chtěla mírně odbočit a říci,že inovace a experimentování pro vlastní recepty je sympatická.Já např. do ovocného chlebíčku dávám,ořechy,suché ovoce a hlavně brusinky,rozinky nemám ráda ani kandovanou pomerančovou kůru.

Takže vzhůru s vlastními recepty.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: wamp®
Datum: 06.12.15 17:28
avatar

Také Vám přeji hezký Adventní večer

Nebojujte zbytečně dál,je to o nervy...

Zkuste tento recept,je výborný.

http://vareni.dama.cz/recept.php?d=1460

---------

Dělám ho opravdu již léta a všichni mlaskají :-D


doplněno 06.12.15 18:12: Dávám Heru.
To jsem zapomněla upřesnit.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: yskela
Datum: 06.12.15 18:00

Opravdu? S Omegou na cukroví nebo 100 % tukem? Asi proto,že se dělá líp,jak s máslem,protože ztuhne v chladu neroztéká se ale ta kvalita mi vadí dost.Vloni jsem dělala z polohrubé mouky a bylo to poznat na chuti.

Datum: 06.12.15 18:25

omega je 100% tuk ten není to lineckého

Ohodnoceno: 1x
 
Od: yskela
Datum: 06.12.15 19:05

Jenže právě ten recept se mi nezdá,ale je to tam v receptu samé různé tuky i omegu.Jenže nejsou 2 druhy? Jedna na pečení a druhá na smažení? Jj,ale já mám máslo na stole.

Od: strakatypes
Datum: 06.12.15 19:20

Máslo je máslo. Jak tu někdo píše, dejte třičtvrtě másla a čtvrtinu Hery na odlehčení. Ty umělé tuky nepoužívám. Co to je za linecké bez másla a citronu?

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 06.12.15 17:50

A válíte těsto přes igelit? Igelit nahoru, igelit pod těsto a nic se netrhá.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: strakatypes
Datum: 06.12.15 17:55

Ano, do lineckého dávám někdy celá vajíčka, někdy jenom žloutky. Těsta jsou pak žlutá od použitých vajec.


doplněno 06.12.15 18:30:

Pokud mám naplánované nějaká sněhová cukrátka, tak použiji ten bílek.

Jinak přidám lžíci mléka, nebo uberu mouku, aby byla konzistence podle potřeby. Peču i vařím hodně od oka, Takže když by se mi těsto lepilo, jak je v dotaze, tak je evidentní, že je potřeba přisypat mouku. Já osobně tedy hladkou. Ačkoliv si tazatelka mouku a vše ostatní odměřila, musíme si uvědomit, že ne každá váha váží přesně, každé vejce je stejně velké, každá mouka jinak pije a je kvalitní. Takže pro mě není problém do těsta postupně přidávat /posypávat lžici mouky, dokud se těsto nelepí. Děvčata, nebuďte z té akurátnosti tak vytřeštěné a improvizujte. Trochu lehkosti do předvánočního šílenství.


doplněno 06.12.15 18:35:

Já tedy přidávám ještě do těsta šťávu z půlky citronu, pečivo je potom trochu navinule citronové. Kůru nedávám, leda když je dostanu od domácího pěstitele, který nestříká chemickými prostředky.

Ohodnoceno: 4x
 
Od: yskela
Datum: 06.12.15 17:56

Jak někdy? Podle čeho konzistence?

Datum: 06.12.15 18:00

dávám žloutky a rozdělím těsto na menší díly, abych nemusela vyvalovat velkou placku pak se mi to netrhá , dobře ho podmoučním

Ohodnoceno: 1x
 
Od: yskela
Datum: 06.12.15 18:03

To je na zbláznění na Ženy.cz je návod,že nikdy nepodsypávat,ale dávat do ledničky průběžně. Ach jo to pečení lineckého mě vrhá do depky.

Kdyby nebylo tak dobroučké,bych se na to vykašlala.

Datum: 06.12.15 19:24

peču jedině z dvou 00 mouky babiččina se mi neosvědčila- přestala jsem ji kupovat...

Ohodnoceno: 1x
 
Od: pt®
Datum: 06.12.15 18:06
avatar

Linecké těsto - opravdu výborné

40 - 50 dkg hl. mouky
14 dkg ml. cukru
25 dkg hery - já dávám do lineckého máslo
2 žloutky

Těsto necháme 3 hod odležet nebo přez noc

Ohodnoceno: 2x
 
Od: luha®
Datum: 06.12.15 18:31

Bílky do LT nedávat - obsahují hodně vody a pečivo vytvrzují. Hl.m. 250g, cukr 75g+5g vanilk., másl.138g, žlout.1 ks.

Pro věší množství vynásobte hodnoty libovolným číslem.:) Konzistence se dolaďuje eventuálním přidáním mouky.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 06.12.15 18:39
avatar

Taky jsem vyzkoušela více receptů, ale teď linecké dělám jedině takhle, protože je výborné !

15dkg hladké mouky

10dkg Solamylu

14dkg Hery

9dkg cukr moučka

1 žloutek

šťáva z 1/2 citrkonu

Dělám 2 dávky. Těsto se netrhá, ale stejně používám vyválení po částech. Tak kuchařinky-cukrářky pevné nervy při pečení, ať se vám nic nespálí ;). Ono to vždy nějak dopadne. Jo a odpověď pro tazatelku. Do lineckého jsem vždy vajíčko dávala ať už do cukroví, tak do buchty.Když se těsto trhá je tam buď více mouky, nebo mouka stojí, víte za co...:-D


doplněno 06.12.15 19:38:

*zed*samozřejmě šťáva z 1/2 citronu

Ohodnoceno: 0x
 
Od: strakatypes
Datum: 06.12.15 19:25

Álo, připoměla jste mi. Jinak doporučuji linecké těsto z obalu Solamylu. Ten obyčejný škrob má na /červenožlutá?/ krabičce recept na solamylovou bábovku a linecké. Toto těsto se také nelepí, zkuste je. A je takové hebké po použití toho škrobu. :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 06.12.15 19:44

Linecké podle sanyovky..

21 dk hl. mouky 00, 14 dk másla ( 7 dk Hery + 7 dk másla), 7 dk moučkového cukru ( tedy vše po sedmi, dobře se pamatuje), citr. kůra, vajíčko nedává..

Těsto dá do lednice,druhý den to vyválí vždy přes mikrotenovou folii, nebo přes potrav. folii, mikro folie je však lepší na práci

Linecké nemá nikdy chybu, bohužel pro mne, vždy ho sním., a pak se mi vždycky zvetšuje "bojler".. Dobrou chuť !

Ohodnoceno: 1x
 
Od: yskela
Datum: 07.12.15 00:50

*kafe* super ke kafíčku

Od: yskela
Datum: 06.12.15 21:03

Vzala jsem z vašich rad šťávu z citronu a trošku solamylu,ale udělala jsem tradiční 300 : 200 : 100 t.j Mouka : máslo : cukr

a je to sladké ...ach jo

Datum: 06.12.15 22:04
avatar

yskela, ach jo ,z receptu jako takového nemůžete dělat " paskvil ". :-D Kdybyste např. použila můj recept, určitě byste byla spokojená.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: yskela
Datum: 07.12.15 00:47

hrdaalena® právě že zkušenostmi vznikají recepty a takový vznikne zítra,až budu to linecké,co už je těsto v ledničce dělat.

Nejsem žádná holčína,takže něco už jsem zkoušela a proč bych nemohla mít nový recept.

Jistě bude super,jen příště odeberu cukru něco, jak psala nahoře jedna z vás.

Předtím,jsem si pročetla i jiné zkušenosti.Takže atˇse věci daří.Díky a přeji dobré pořízení.

Datum: 07.12.15 21:17
avatar

Já to nemyslela zle, z vašich odpovědí jsem měla pouze dojem,že jste opravdu nezkušená začínající kuchařinka*placni*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: yskela
Datum: 07.12.15 00:49

Mám nakoupená másla takže recepty s Herou letos ne.

Datum: 07.12.15 05:59
avatar
Dělám klasicky 21 14 7 z másla a dávám žloutek. Minulý rok jsem dala omylem celé vejce a cukroví bylo takové tvrdé.. Solamyl do lineckého nepatří, také dělám ještě solamylové slepované, ale to chutná úplně jinak..
doplněno 07.12.15 06:04: Jo a moukou lehce podsypávám a neválím úplně ztuhnuté přímo z lednice, chce to aby tuk trošku povolil.
doplněno 07.12.15 13:42:

Půl lžičky je v tom množství ostatních surovin, jako prd ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: yskela
Datum: 07.12.15 13:38

Souhlasím taky jsem tam dala jen žloutek.Solamil příště nedám i když jsem dala jen půl lžičky.

Datum: 07.12.15 17:57
avatar

Děláme je celý rok takhle: 50dkg hl.mouky(je jedno jaké), 20dkg cukru moučky, 15dkg másla, 15dkg tuku měkký( hera,stila, penny tuk, apod), 2dkg solamylu, 1 vejce, 1 žloutek, 1 prdopeč, citr. šťáva z půlky citronu.

Po upečení nechat vychladnout, slepit, hned potáhnout čokoládou, a dát do zimy, na půdu, do lednice atd. Aspoň na týden. Pak teprve je balíme.

A vypadají takhle.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: yskela
Datum: 08.12.15 01:30

Krásné jsou,ale přisoudila jsem je - didk - ...hahaha

Souhlasím, vloni mi linecké vůbec nezměklo,celou dobu až do snězení,takže to budete mít pravdu s tou zimou na ně...

My děláme linecké bez polevy,jen s marmeládou.Částečně máčet do čoko budu vytláčené ze strojku,tak to máme rádi.Děkuji za tolik poznatků k tomu lineckému,co mě potrápilo vloni.

Od: didk
Datum: 07.12.15 22:24

kupuji za 5.50 Kč kus

Ohodnoceno: 0x
 
Od: yskela
Datum: 08.12.15 01:19

Vypadají profesionálně,což o tom žádná pochybnost,jenže to je jen na Štědrovečerní stůl,jinak větší množství by se prodražilo.

Datum: 14.12.15 19:52
avatar

To by jste byl(a) z levného kraje. U nás za 10kč/ks, pro konc. zákazníky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 08.12.15 16:36

Léta dělám 3+2+1(300 g hladké+200g Hery+100g ml.cukru) + 1 žloutek,citr.kůru.Také jsem zkoušela dát celé vejce ale nabylo to ono.Já si myslím že každá má svůj recept a toho se drží.Letos jsem zkusila jiné tak nevím jak to dopadne.(zítra peču).Je fakt,ať dělám co dělám jako moje maminka to mít nebudu.Přeji příjemné svátky!

Ohodnoceno: 0x
 
Od: y
Datum: 09.12.15 00:09

3+2+1 je klasický historický recept,ale na dnešní dobu přeslazený.Určitě jen žloutek,jak jsem tedˇpřed chvíli dopekla a citro.šťávu z půl citronu,2 zrna soli,půl lžičky solamylu.Zaleženo noc a den dobře se zpracová i výsledek výborný / příště dám ještě mínˇcukru.

Datum: 08.12.15 20:14
avatar

Už je hodně pozdě na odpověď, ale také se s něčím připojím. Třeba pro příště. Nemám ráda sladké těsto, protože pak stejně slepujeme sladkými náplněmi, takže toho cukru je tam až až. Takže do těst dávám trochu soli a cukru jenom jednu polévkovou žíci, protože si dělám svůj vanilkový cukr z pravé vanilky, tak jenom kvůli té vůni. Vůbec nepotřebuji žádné folie na vyvalování, těsto se nelepí. Ale dávám také lžíci škrobu bramborového, toho obyčejného. Nechávám vždy do druhého dne odpočívat. 375 hl m. mínus jedna lžíce, tu nahradím tou lžící škrobu, 250 másla, sůl, lžíci moučky s vanilkou, trochu šťávy buďto z citronu, nebo pomeranče. Dlouho to nepeldám, prostě spojím v kouli. Před vyválením druhý den, nechám chvíli venku, aby těsto nebylo úplně studené. Podsypu podle potřeby, což je docela málo.

Ohodnoceno: 1x
 

 

Od: yskela
Datum: 09.12.15 00:04

Ano,souhlasím podobně jsem si zkombinovala letos i já,protože vloni jsem experintovala s receptem z polohrubé mouky a pudinku,těsto se trhalo ,ale výsledek nebyl špatný,i když to bylo malinko cítit asi tím pudinkem.

Letos jsem podala tento dotaz s tím,že se přidají vás všech zkušenosti,takže to vyšlo.Linecké podle vaší rady suzymon® již slepeno vlastní višňovou marmeládou a je dole v lednici na 1 týden...Děkuji všem bylo to zábavné a poučné...přeji hezké předvánoční pořízení.

Od: yskela
Datum: 21.12.15 00:26

pro suzymon ® jen tam nevidím žloutek? Já jsem dala.

Datum: 21.12.15 01:22
avatar

Paní yskela, každý vyučený cukrář by vám řekl, že vajíčko(žloutek) podle norem do lineckého patří. Přes to nejede vlak.Tak zněla i vaše otázka v úvodu Ovšem jiná věc jsou " babské", či rodinné recepty. To máme každá ten svůj zaručený nej nej a těžko o něm přesvědčíte druhé.Spíš bude pod palbou kritiky. Holt "mlsný jazýček" máme nastavený každá jinak*smich*


doplněno 21.12.15 01:29:

Přeji vám krásné a pohodové vánoční svátky

Ohodnoceno: 0x
 
Od: yskela
Datum: 21.12.15 10:22

hrdalena® děkuji za podělení se o jakékoliv zkušenosti,bylo mi potěšením,že se něco dovím od vás českých žen,které jsou jedinečné v této sladké tradici,věřte,že jsme nejlepší.Naše cukroví ocenili i za hranicemi.

Děkuji za milé přání a přeji totéž.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.