Nejste přihlášen/a.
Ahoj, prý při použití tuku Hera je cukroví křehčí. Je to pravda? Ale co chuť?
Tady máte stránky o cukroví. Jsou tam jak profesionální cukrářky, tak i ty amatérské. Debata o heře a másle tam nedávno byla. Většina peče z Hery... www.facebook.com/groups/mon.lepsi.cukrovi/
jancak, ale já neodpovídám Vám. To bylo všem. A každý má svoje recepty odzkoušené. Někomu to chutná tak, jinému onak. Já osobně FB také nemusím. Ale občas ho potřebuji kvůli práci. A náhodou jsem narazila na tyto stránky. A je to tam opravdu poučné. Nikomu nevnucuji, aby tam chodil... Každého věc.
Vidíte to, o kousek níž Vám tady někdo odpovídá, že do perníčku tuk v žádném případě . Pak si vyber . Zrovna na těch mnou odkazovaných stránkách je dobré to, že si tam ženské předávají zkušenosti, radí si apod... A je zajímavé, že se tam nijak nehádají. Jedna vejce dává, druhá ne... ale nenapadají se kvůli tomu
jancak. Nojo, "neodskakuji" tak, jak bych měla
do perníkového těsta nepatří žádný tuk, to se dělá jen z cukru,medu, mouky , koření, sody a maximálně vajec!
Souhlas s beluskou. No však právě staré recepty na staročeské, ozdobné perníky byly opravdu bez tuku. Některé se pekly až dva měsíce před Vánocemi. Jsou recepty, kde se ani nepoužívala vejce. Dnešní recepty jsou vylepšené.
V nějaké knížce ze starých dob jsem četla o takové bídě, že matka neměla pro děti ani kousek omastku, tak chleby ,,mastila,, alespoň medem.
Myslím, že už jsme zapoměli, jak se žilo v 18., 19. století chudě.
já mám perníky bez másla (klasický starý recept) a pak perníkovo-ořechové cukroví, které obsahuje máslo.
Ale rozhodně bych nikdy nedala do jakéhokoli perníkového těsta Heru! To by byla hrůza!
Přepsala jsem si vánoční recepty s máslem po mamince ( a tenkrát to bylo ještě MÁSLO !) a dávám 2/3 másla a 1/3 Hery. Na chuti to není poznat a přitom není cukroví tak mastné. Ale samotnou Heru bych nedávala, kamarádka zkusila pracny jen s Herou, těsto se jí lepilo a bylo vodnaté, pak to nemohla vymlátit z formiček, tak to všechno vyhodila... Tak ať se cukroví povede a všem chutná !
Cukroví z Hery nepeču, nechutná nám. Heru ani nepoužívám. Dávno jsem vyzkoušela tzv. v rámci reklamy jak funguje a pečivo se roztékalo , bylo suché, při zpracování těsta se hůř spojovalo, drolilo. Nemám s Herou dobré zkušenosti,
Máslo je rozhodně lepší, cukroví křehké. Ještě používám Stellu. S ní jsem spokojená.
Doma prostě zkoušíme různé varianty, které pak "testujeme na lidech". Například klasické vanilkové rohlíčky lidem mnohem více chutnají, když v nich jsou vlašské ořechy a ne lískové, a když je v nich Hera a ne máslo. Ne že by ty máslové byly špatné - ale když jsme známým, příbuzným a kamarádům dali ochutnat od obojího a měli říct, co jim šmakuje víc, tak ty s Herou vyhrály na plné čáře.
Do krémů se nám naopak Hera neosvědčila vůbec, vynikne v nich její margarínová příchuť (i u Hery máslové). Takže jedině do těsta.
A co dávali do cukroví,buchet atd naše pra či praprababičky když žádná Hera,Sana, Iva Ceres a já vím jak se ty tuky jmenují a jediné tuky byli jen a čistě přírodní tuky-máslo,sádlo,lůj a RO (rostlinné oleje)?
Diesel, právě že byla tenkrát ta Sana. Jediný rostliný tuk, který se tenkrát prodával. Píši o době před šedesáti lety, kdy jsem já měla babičku. Ale ta chuť byla celkem dobrá, už si na ni teda nepamatuji, ale babička ji někdy používala. Byla levnější než máslo. Dnes si těch pár korun raději přidám a ve všem používám máslo. Tyhle všelijaké tuky jsou hnusné a cenově se moc nerozchází s máslem. Takže za mne rozhodně máslo. Dávám i sádlo, ale doma vyškvařené, určitě ne to kupované. jednou jsem to koupila a sádlem to nevonělo, ale nějakou umělotinou nepopsatelnou...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.