Nejste přihlášen/a.
Ahoj, pokud použijeme více stolního řepkového oleje do jídla, tak je nám těžko, ale po i velkém množství majonézy(domácí-vejce+řepkový olej) nám těžko vůbec není.
Umí to někdo vysvětlit?
Já tedy tuto zkušenost nemám, ale snad jde v případě majonézy o přítomnost lépe stravitelných látek. Jinak řepkový olej je užitečný tak jenom pro přípravu methylesteru, jako příměsi do bionafty.
Omyl, řepkový olej je pro kuchyň nedocenitelný - jednak kvůli relativně neutrální chuti, kdy při tepelné úpravě pokrmu dá více vyniknout chuti surovin, jednak kvůli vysokému bodu kouřivosti. Srovnal bych jej v těchto vlastnostech s olejem z rýžových otrub. Nicméně ten je násobně dražší.
To máte velice špatné informace. Řepkový olej snese vyšší teplotu než více oblíbený slunečnicový, takže se začne přepalovat později a je tedy do kuchyně vhodnější. Navíc obsahuje oproti oleji slunečnicovému i omega 3 nenasycené mastné kyseliny, kterých máme všeobecně dost málo a které jsou velice důležité pro správnou hladinu cholesterolu a kardiovaskulární systém. Slunečnicový nemá naopak omega 3 žádné, jen omega 6. Jó lidi jsou zblblí řepkovým polem všude, tak na řepkový olej zanevřeli a sáhnou raději po méně kvalitním slunečnicovém. Že si tím vlastně škodí netuší. K tomu přidají průmyslové výrobky s palmovým olejem, který je skoro všude a pak se nestačí divit, že mají zvášený cholesterol. To je bohužel i můj případ. Zvýšený cholesterol od 25ti i s váhou 50kg, kdy tučným masem se opravdu nepřejídám, dokonce ho nejím vůbec. A doktorka řekne, že jsem štíhlá, že dietu bez tuků nemá cenu držet, že to máme v rodině a nasadí prášky. Kdyby řekla vyměňte slunečnicový olej za řepkový a sušenku raději za mléčnou čokoládu, poradila by líp. Jenže to by zas nevydělala farmaceutická firma.
No, jako pžíměs do bionafty se pužívá, ale že by byl k tomu účelu dobrý, to bych si dovolil pochybovat.
K použití v kuchyni jsem ho pokládal za nevhodný, ale teď všude čtu, že podle nejnovějších výzkumů má skvělé složení, hodí se do všeho včetně salátů a prý se vyrovná olivovému. No, to poslední tvrzení mne nepřesvědčilo, ale to ostatní... co o tom soudíte? A je tu někdo, kdo nejen soudí, ale ví?
Alžbětko, jaké jídlo s větším množstvím oleje máte na mysli? Přemýšlím, do čeho dávám olej. Na nic jsem nepřišla, jen na posmažení, aby se maso zatáhlo. Na dobré pánvi není toho oleje třeba moc. Jen spíš ze "slušnosti". A pak ještě do salátů dávám, olej, olivový. Jinak do ničeho. Žádné jiné jídlo mě nenapadá. Možná proto, že používám slaninu, kterou posmažím na suchém hrnci a ona pustí tuk nebo dělám na sádle.
Inu, proti vašim teoriím je zde má praxe: chutná mi hnusně, hranolky jsou po osmažení poněkud šedivější, než zlatavé. Ne nadarmo je to nejlevnější olej.
Ano, rybí olej chutná ještě hůř, ale o jeho pozitivním vlivu na zdraví asi polemizovat nebudete, což?
Dnešní řepkový olej obsahuje mnohem méně kyseliny erukové než kdysi. Tedy i jeho chuť je příznivější, nicméně já žádnou pachuť necítím. Nejlevnější není, levnější ještě asi o třetinu je olej palmojádrový. Ovšem ten ačkoliv se hojně používá a to všude včetně umělého mléka pro novorozence, je zdraví vyloženě škodlivý.
Napíšu něco z vlastní zkušenosti. Když si osmažím např. chleba a ten nasákne olej, tak mně z toho bude špatně od žaludku. Prostě můj žaludek nemá rád mastné. Ovšem když si dám hodně majonézy, tak přestože tam je víc oleje než na v tom chlebu, tak mi z toho špatně není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.