Nejste přihlášen/a.
V kolika vodách a jaké teploty perete před vařením rýži.Podle zkušené hospodyně peru 7krát a střídám studenou a teplou vodu (prý to tak dělají v Číně a ke každému praní mají nějaký verš,takže celé praní je jedna báseň).
Azuritka používáte? Rýže pak nádhezně voní.
Zkuste to neflákat a každou rýži vemte s láskou do ruky a pohladtě ji. Stejně to dělejte se zrnky soli. Po básničce jsou vždy lepší.
Já si vždy myslel, že lepší je se věnovat s láskou manželce a jídlo je jen jídlo.
Podle "mýho čiňana" je pro změnu nepřijatelné jakoukoli rejži vůbec oplachovat. Rýže se prostě osmaží na oleji a pak zaleje vodou (cca 2,2násobek objemu rýže, u arborio trošičku méně), přiklopí našikmo pokličkou, vrazí se tam cibule se zapíchaným hřebíčkem, uvaří (bez míchání) a je to hotovo.
Pokud vám nepraná smrdí, tak si kupujete nekvalitní rýži. Kupte si kvalitní basmati a uvidíte ten rozdíl.
tak si kupte nejakou kvalitni ryzi, ktera voni, nevim co to kupujete za sajrajt... napriklad jasminova ryze (primo od tamana z vecerky) voni tak, ze cloveka samy napadaji recepty, co si uvari..jen co k rejzi pricichne. Ryzi neproplachuju vubec a delam ji v parnim hrnci, a ze ryzi jim hodne, skoro jenom.
První voda trochu více teplá - přece se neopaříme, že - a další dvě vlažné, nebo spíše studenější.
Při proplachování odplavíte rýžový škrob. Pokud chcete lepivou rýži, tak proplachujete jenom nejnutnější, bílou vodu.Pokud chcete sypkou rýži, tak proplachujete co nejvíce, až neteče moc bílá voda.
Pro neproplachovače:
Já proplachuji i z toho důvodu, abych odplavila i případné neviditelné nekalosti. Nedělám si iluzi, že je rýže - potravina skladována v zabezpečených skladech a občas se přes ni neproběhne nějaký hlodaveček, nebo pracovník v obuvi. Rýže může být kontaminována nebezpečnými bakteriemi, tudíž určite alespoň jednou propláchnout.
Rýže se proplachuje ze dvou důvodů. Ten první je, že nevíme jak byla skladována před tím, než byla naporcována do pytlíků. Rýži také milují myšky. Druhý důvod je ten, že ji tím zbavíme škrobu, kterého má rýže hodně. Já jsem mnoho let proplachovala pouze studenou vodou a nebavilo mne to dělat mockrát za sebou. Prostě jsem ji dala do cedníku a pod tekoucí vodou propláchla. Ale nedávno jsem na YouTube zhlédla jednu arabku, která připravovala rýži a ta pravila, že rýže se má dát do hrnce s horkou vodou a nechat asi pět minut i více namáčet. Rýže v té vodě jaksi zbělá. Pak ji v cedníku proplachovat studenou vodou, dokud neteče čistá. A pak prý se nedávají dva poměry vody k vaření, ale jen jeden. (Tedy jeden hrnek rýže, jeden hrnek vody. Ne dva.) Tak jsem to podle ní zkusila a zjistila jsem, že je to bezva nápad a už to jinak nedělám. Používám rýži jasmínovou. A ještě přidám ten její recept. Je to fakt moc dobré.
Vezmou se normální slabé nudle, co se dávají do polévek. Ty se na přepuštěném másle osmaží skoro dohněda. Pozor míchat, nepřipálit. Když jsou nudle osmažené dozlatava, tak se k nim přisype takto opraná rýže a zalije vodou. osolí. Přiklopí a na mírném ohni se dusí. Občas promíchnout, ale ne moc. Je to fakticky velice dobré. Má to chuť po oříšcích, asi díky tomu přepuštěnému máslu. Jedla jsem ji úplně bez ničeho, tak mi to chutnalo. Ale oni to tak jedí jako přílohu k různým masům. Já už jsem to od té doby dělala několikrát a zkusila jsem spolu s nudlemi osmažit i rozetřený česnek a bylo to fakt výborné.
Já kupuji rýži u Vietnamců a to Thajskou jasmínovou 5 kg. Ještě se mi nikdy nestalo, že bych při přesýpání do sklenice nalezl jediný kamínek nebo myší bobek. Dávám do hrnce poměr 1 : 1,25 - 1,50, Tedy na hrnek rýže, hrnek a čtvrt až půl vody. Po pár minutách vaření na malém ohni a vyvaření vody je hotová a super. Žádné proplachování ani namáčení, ale zkusit se to může. Sledoval jsem španělského machra na paleu a sypal rýži rovnou na pánev bez proplachu. Ani při předsmažení se pochopitelně neproplachuje. Asi je to na chuti každého zvlášť.
Salomos, kupuji tu samou rýži jako Vy. Na tržnici u Spalovny. Také jsem samozřejmě nikdy nenašla ani smítko v rýži, ale jistota je jistota. Asi. Ale klidně se přiznám, že jsem ji někdy také smažila na pánvi bez proplachování. Ono asi bude spíše záležet na receptu. Ale že v ní je škrob, to v ní teda škrob je. Někomu to třeba nevadí a někomu ano. jinak to děláte správně. Myslím tím ty poměry. Já teda používám ten jejich unikátní rýžovar už mnoho let a když jsem ho před x lety kupovala, tak mi ta číňanka přímo řekla, že ne moc vody. A ten španělský borec asi pospíchal...
měla jsem zato, že se rýže proplachuje, aby se nelepila (nikoli nesmrděla) a obvykle ji propláchnu několikrát horkou vodou... tuhle jsem ale byla v časovém presu a bezmyšlenkovitě jsem ji hodila do vroucí vody bez propláchnutí - a víte, že jsem nepoznala žádný rozdíl? ani nikdo jiný? tak teď nevím...
7x? No nechtěla bych vidět vaši spotřebu vody! :--)) Peru cca 2-3 x v horké vodě a stačí to až nad hlavu!
Nakupujeme rýži u vietnamců a to Thajskou jasmínovou (mají velký výběr), nikdy rýži neproplachujeme a představte si "voní" a to tak, jak by vám žádná rýže z pytlíku nevoněla. Chci-li sypkou, povařím akorát, lepivou nechám malinko déle na sporáku s větším podílem vody. Profíci rýži také neproplachují a nevidím k tomu žádný důvod.
Ono jde o to jak kvalitní rýži kupujete, já tu svoji pouze spařím vařící vodou a mám propláchnuto.
lidus to trefila, jde o to jak kvalitní rýži kupujete.
V minulém století bylo běžné, že se rýže vysypala z dvojitého papírového sáčku (z balíren obchodu) na čistý stůl a přebírala se, což pro mladší neznalé znamená, že se po částech z hromádky přesouvala do kastolu na klíně a přitom se z ní vyndavaly slupky, kamínky, ošklivá a poškozená zrnka rýže. Protože se rýže dovážela zřejmě v jutových pytlích a balírnách se pouze částečně přesála a pak na balicím stroji sypala do kilových pytlíků, bylo běžné, že se rýže po přebrání ještě propláchla a vyplavily se z ní ještě další nečistoty. Prachu moc nebylo, protože loupání asi bylo šetrnější.
Dnešní rýže ve varných sáčcích je zřejmě čištěná tak, že by se snad ani nemusela proplachovat, ale mnoho lidí ji ze zvyku stále proplachuje, aby se jednotlivá zrnka k sobě nelepila. Důvod? Lepivé rýže z restaurací, závodních a školních jídelen si lidé užili dost a teď mají rádi pěkně sypkou neslepenou rýži.
Zatímco italové prý mají rádi rýži, která drží při sobě, lepí se, proto se samozřejmě vaří bez proplachování tak, jak je.
Jde o to, zbavit se pudru, droboučkých, téměř neviditelných kousíčků rýže, které vznikají tím, jak se zrnka o sebe otírají. A ten pudr pak způsobí, že se zrníčka k sobě přilepí.Můžete je vypláchnout ve velkém množství vody nebo vařící vodou nebo bez propláchnutí nasypat na horký olej třeba se zpěněnou cibulkou, chvilku posmažit a zalít vodou. Jakoukoliv, studenou nebo horkou, hlavně, když je ve správném, odměřeném množství.
Někdy mám ráda, když hned na začátku varu do rýže rozdrobím kostku vývaru nebo přidám karí nebo na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu nebo zelenou petržel a celer nebo houby. Někdy tyhle věci zkombinuji. Proč ne?!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.