Hroznové domácí víno

Od: Datum: 04.11.15 16:45 odpovědí: 4 změna: 07.11.15 17:29

Zdravím všechny .Mám takový malý problém . Po velké úrodě hroznů jsem zkusil dělat domácí víno . Vše podle návodu proběhlo dobře , víno vykvasilo a ted je v demižonu ale je kalné . Co s tím aby víno bylo čisté a nezkalené?

Děkuji za každou odpověď.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 04.11.15 17:36
avatar
Víno se bude čistit klidně i půl roku pokud nepoužiješ chemii. Používá se pyrosyřičitan draselný který ukončí kvasné procesy a zahubí i organismy které by při delším skladování mohly způsobit zkřenčení nebo zoctovatění vína. Po ošetření pyrošem se do vína zamíchá bentonit, který na sebe naváže zbylé kaly a usadí je u dna. Pak se víno podruhé stočí. ( Doufám že první stočení z odumřelých kvasinek jste už provedli. ) Pyroš je sice chemie ale používá se v nepatrném množství. Na špičku nože do demižonu. Ten by mohli mít v nějaké lépe zásobené drogerii. Bentonit budete ale mimo vinařské oblasti asi shánět těžko. Je to jemný kaolinový prášek. Budete muset zapátrat po netu čím by se dal nahradit. Myslím že se z nouze používal vaječný bílek ale nejsem si jistý. Bez použití činidla na vyčeření se bude víno čistit opravdu dlouho a nejspíš se ani úplně nevyčistí.
Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 04.11.15 19:05
avatar

Pokud mělo dostatečnou cukernatost, obsahuje již dostatek alkoholu (konzervace) je třeba zastavit kvašení. Tekutou sírou - http://6b.cz/cMo. Nachystat si jinou nádobu, víno bez kalu u dna stočit. Pův. nádobu vymýt, ošetřit sirným knotem (desinfekce, prevence) a víno vrátit zpět. Po čase zopakovat. Dbejte na to, aby byla nádoba plná a víno neoxidovalo. Pokud nemáte menší ani čím doplnit, použijte tablety proti oxidaci. Bentonit a jiné vymoženosti doby jsou super pomocníci, ale naši staříci nic takového neměli a nepoužívali a věřte mi, že jejich víno jiskru mělo! ;)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 07.11.15 13:17
avatar

Víno při správně nastaveném kvašení musí po dokončení kvašení zůstat čiré,dole zůstanou usazené kvasinky.Kvašení by mělo trvat 5 - 6 týdnů podle teploty.Tu rapidní chemii bych raději nepoužíval,je to jako o tom vtipu s vománkovým keříkem.Jednak síření vína je krajní možnost ,jak zastavit další kvašení a jiné biologické procesy.Bentonit je neutralizace,je to uhličitan hořečnaty,který zastaví kyselinotvorné(octové) kvašení.Ale kdo by to pak pil?Lépe je to vypálit a pít tak trochu vinjak

JABRAKA

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 07.11.15 17:29
avatar
Já bych z bentonitu zas takového bubáka nedělal. Ve víně působí jako jemný prášek na který se navážou ještě jemnější kaly z vína a spolu s ním klesnou na dno takže po odfiltrování ve víně nezůstává, ať je to chemickým složením co chce ( je to zvětralý americký čedič ). A pyroše se dává taková troška že to z vína nesmí být poznat. Mimochodem - poznámka o možné přítomnosti síry z pyroše je na skoro každé vinětě kterou si přečtete.
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.