Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plínky smrdí

Od: lucie* odpovědí: 34 změna:

Takové lehčí téma,ale zajímá mě to.Neměla jsem jedinou zkušenost,ale jak už měly děti tři kila,tak jsem pomalu a jistě přešla na textilní pleny.Co druhý den pustím pračku a pověsím to,práce na cca 20min.Jednorázové pleny mi prostě smrdí nějakou chemikálii a nejsem jediná(na baby webech o tom taky píšou)a nechci aby děti už teď měly na sobě nějaký chemický smrad:)Všechny kamarádky mě nechápou a tvrdí,že jsem divná.Já si spíš myslím,že jim bylo zdechlo používat textilní pleny.Potom nechápu co celé dny s dětmi dělaly,když já zvládám dvojčata i pleny.Spíš mě zajímá jak to vidí ženy-matky zde na poradně.I když jste třeba jiné ročníky a neměly jste na výběr,ale v dnešní době moderních praček a přípravků, používaly byste textilní či jednorázové?

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Já se z dovolením (či bez něj?) vyjádřím k tomu "co celé dny s dětmi dělaly, když já zvládám dvojčata". Je to o prioritách, Vy ráda věnujete čas praní textilních plen a máte to za důležité, někdo jiný ma za důležité něco jiného. A trošku si myslím, že budete mluvit jinak, až se Vám mrňouskové rozlezou každý na jinou stranu místnosti a Vy nebudete vědět, jestli máte rychleji zachytávat padající horu knížek nebo ubrus na stole. Ale možná se mýlím, nemyslím to však zle.

Já, možná to víte, občas se tu k dětem vyjadřuji, už vlastně od 13 let hlídám prcky, takže jsem zažila spoustu rodin a spoustu způsobů, jak něco dělat. Zažila jsem matky, které žily 24 hodin pouze dítětem a péčí o něj (a byly tak spokojené!) a zažila jsem takové, které potřebovaly obden dítě svěřit někomu jinému a dělat něco, co s dítětem nesouvisí, jinak by se zbláznily. Ten rozdíl je opravdu markantní. Ale já si opravdu tvrdě stojím za tím, že spokojený a vyrovnaný rodič je nejlepší rodič (pokud nepůjdeme do extrémů samozřejmě). Ten tlak na to, co by dnešní matka měla nějak dělat, je hrozný. Pak se máma jen bojí a je nervní, aby něco nezvorala. To je prostě špatně.

A když se ptáte, jestli textilní nebo jednorázové - jednorázové, ale co nejkratší dobu. Jakmile sedí, dávat na nočník, zvykne si rychle. Ale je možné, že ještě změním názor - až to doopravdy přijde *srdce*

doplněno 31.10.15 07:56:

Ale Vy nemusíte obhajovat, že děláte to, co považujete za nejlepší. Aspoň já to po Vás nechci a nemělo by to být tak nikde jinde. Naopak, jsem v tomto hodně, opravdu hodně tolerantní.

Ale asi jsem zůstala nepochopena v tom, že někdo považuje za důležité jiné věci. Mohou to být věci stejně hodnotné, jako to Vaše praní plínek. Ne kafe a facebook. Z Vaší odpovědi cítím, že považujete každou matku, která nepoužívá látkové plíny, za línou lemru, co vykuřuje a tráví čas na facebooku...

lucie*
hodnocení

...máte pravdu,ten tlak je velký a je fakt,že o dětech raději nemluvím,jen občas odpovím nějaké kamarádce pokud se ptá.Nikdy nevím co která dělala a nechci se z někým hádat a obhajovat si co vyhovuje mi.

Vím co píšu a některé se těch textilních plínek opravdu bojí a nikdy by to nevzaly do rukou.Opravdu nekecám,takže to není tím,jestli děti běhají či né.Jak jsem psala je to cca20min.práce.Já těch 20min.věnuju plínkám,někdo cigaretě a kafi,někdo na facebooku...Dnešní matky mají pohodu oproti těm před 30 lety,proto jsem se vyjádřila,že nechápu co dělají,(když to zvládám já )a kdysi to zvládaly všechny i bez moderních praček a sušiček.

doplněno 31.10.15 08:32:

naufrago-ne,ne,jen mi žádná nezdůvodnila tu co tedy dělá tak podstatného.Tohle vím,že dělají a protože jinak čas netráví,tvrdí,že jsem divná já nebo mám hodné děti atd...píšu jen o těch co mám kolem sebe já.Za vaši opověd díky,píšete co znáte z okolí zase vy.

hodnocení

3x
Moje děti jsou od sebe rok a půl, teď obě ve školkovém věku. Obě měly látkové pleny, dávala jsem kalhotkové anavy a svrchní thirsties. A byla jsem taky široko daleko jediná. Důvody mám stejné jako vy. Jenže jednorázovky jsou prostě pohodlnější, a proto tolik rozšířené. Ať už to používání jednorázových plen ostatní odůvodňují jakkoliv, je jednodušší to celý mrsknout do popelnice. :-/ Moje eko-duše trpí. *blee*
sebod*

No, to je právě ten paradox civilizace a všech vymožeností, které "šetří čas" a přitom je na všechno čím dál tím míň času. Dříve jsme neustále neřešily nějaké bakterie a viry, nebály jsme se nechat děti hrát si na podlaze nebo v pískovišti. Je třeba vyprat a vyžehlit? Tak budou děti chviličku samy... Dnes se jde na všechno vědecky, maminky chtějí mít domácnosti čisťounké, děti čisťounké, prádlo čisťounké, WC prkénko čisťounké... A to všechno musí být čísté stále! Pak není čas na to podstatné - na život. Myslíte si snad. že ten ušetřený čas (automatická pračka, jednorázové pleny atd) věnují maminky dětem? Že si s nimi hrají více, jak kdysi my? Domnívám se, že ne. Při žehlení, nebo při rovnání plín se dá s dětmi povídat, zpívat. Není to "ztracený" čas. Jednorázové plíny jsou pohodlné a především je všem mladým vštěpováno, že je to IN. A diktát byznysu má obrovskou moc.

lucie*
hodnocení

taky děkuji za názor a jsem ráda,že jste zmínila ten byznys.Jak byli malincí,tak jsme jim kupovali 0 a 1velikost.Plínky byly hrubší,pevnější vydržely i celou noc aniž by byly přeplněné a vlhké.Koupili jsme 2vel. a jsou extremně tenké,tudíž ta výměna je častější a smrdí(jak pampers,tak z DM)proto jsem od nich dala ruce pryč.A jak jsem zmínila,u nás to je 20min.času versus 45plín do koše.Jsem prostě duší ekolog,nedalo by mi to.

doplněno 31.10.15 20:27:

pb-je to svědomí a vědomí každého jedince.Už jen jak vidím bordel kolem cest,odpadky ve křovích,je mi zle s toho jak produkujeme čím dál víc odpadků...Nechci se chovat jako prase vůči životnímu prostředí a pokud můžu udělat aspoň málo tak to dělám.Zrovna mi to připomnělo,že chci zkusit menstruační kalíšek...ale nechci si tady povídat o ekologii,pokud to nechápete,nechápu ani já Vás.

pb®
A co vložky a tampóny? Dítě má pleny rok dva, žena používá hygienické potřeby asi tak 40 let. Jo těch ekologických paradoxů je víc. Ve světě miliony lidí nemají přístup k zdravotně nezávadné vodě, přitom celý civilizovaný svět splachuje pitnou vodou hovna. Dáte si snad kadibudku na zahradu?

krasula
hodnocení

2x

Jednorázové pleny jsou pohodlné, drahé a představují ekologický problém - je jich moc/ i od seniorů/ a jen tak se nerozkládaj. Staré poctivé Tetra pleny/ textilní/ zas praním berou hodně vody. Děti mi vyrostly na textilních plenách. Kdyby tenkrát byly ty jednorázové, asi bych je používala na cesty ven, do poradny, na výlety a doma bych zůstala u staré klasiky. Taky je fakt, že díky tomu, že jsem chtěla mít časem co nejméně plín na praní, tak jsem děti brzy naučila na nočník. Dcerka měla 8 měsíců a už jsem si troufla nechat ji bez plen.Syn to zvládl v roce. Teď děti mají dva roky i víc a vesele "chodí" do plín.To se hodně prodraží.

zzzlatokopka*
hodnocení

2x

Ja u malého mimča používala jednorázové, po půl roce jsem přešla na látkové, ne proto, že by to smrdělo, ale proto, že u látkových plen se dítě naučí rychleji na nočník, vadí mu že je mokré a více se snaží.

Od roku a čtvrt jsem po doma dávala plenu jen na noc nebo na ven, když se šlo na dýl, protože byla zima a počůrané dítě v zimě rovná se nemocné dítě. Na léto jsme přestali s plenkama úplně:)

Kamarádky co používaly jednorázovky je kolikrát používaly až do 3 let a to je vážně šílené.

lucie*
hodnocení

*placni*díky za příspěvek.Zrovna dneska mě jedna poučovala,že mě to přestane bavit,až budou dělat větší bobky a jak vidím vy jste se nebála.Já taky ne,ale to už je asi třetí co mě tak poučila.Zatím i poznám kdy se jim chce,takže to stíháme nad papír a nekadí moc plínky,je to spíše vyjímečně.Snad nám ta symbioza vydrží*andel*

Separačky, a šíša nebude problém :)
Ono je to hlavně na rodičích. Mokro vadí jen některým dětem a ten důvod, proč končí s klasickými plenami je především ten, že to rodiče přestane velice rychle bavit. Moje sestra je v otázkách starosti o děti poměrně neschopná a její 3,5letá dcera chodí s klasickými ještě dnes a předpokládám, že u mladší tomu nebude jinak. Ale abych jí nekřivdil, tak musím uznat, že v mém okolí není v tomto zdaleka jediná.

eulalie*
hodnocení

2x

No jo no. Máte malé mimina tříkilogramova, to se to vesele látkuje, když mimina hajaji a nikam neutikaji, nic doma neberou, nikde v suplikach nedělají nepořádek... Já jsem dávala jen plenky jednorázové. Dítě se narodilo nedonosene, 4x denně jsem musela s ním cvičit Vojtovu metodu, s refluxem, tedy neustale poblinkane, takze stale prevlekat, k tomu starší dítě a na všechno sama. Když píšu na všechno, tak tím myslím naprosto a uplne všechno. Partner mi nikdy s ničím nepomohl a stále to tak trvá. Takového trubce tak akorát vykopnout z bytu, ale udělejte to, když jste na rodičovské dovolené, že. Takže od původního plánu používat látkové pleny jsem upustila, jelikož bych to časově už nezvládla. A dívat se na muže, kterak lenosi u TV a já po večerech peru a zehlim plinky, to opravdu nemám zapotřebí.

lucie*
hodnocení

...přesně tak vojtovku taky cvičimé:)cvičení je priorita dne.S chlapem to chápu,už jsem říkala,že dětem zřídím facebook,aby o nich věděl,protože pořád tam na něco hledí a leze mi s tím na nervy.Naštěstí už je to jen vyjímečně.Každopádně stejně mi pomůže maximálně nakrmit,víc po něm nechci,není potřeba.A jak jsem zmínila,zapnout pračku a pověsit je 20min.žehlit se vždy nemusí,takže to nesežere tolik času jak se traduje.

...a ten eko problém jako ivasad mám také,eko duše trpí.Je to buď 20min.času a nebo vyhodit do přírody 45použitých plen.

eulalie*

No jo, ale když jsem psala, že mi partner s ničím nepomůže, myslela jsem tím všechno... Ne jen okolo děti, ale i vše ohledně domácnosti a ostatního. Takže na mně zůstaly i vyloženě chlapske práce... Pochybuju, že byste pak měla chuť ještě prát látkové plenky.

kokinko*
hodnocení

0x

nikdy jsem necitila ze by plinky smrdely...vim ze se deti v latkovych drive nauci na nocnik, ale zase si nedovedu predstavit dvoudenni skladovanych posranych plinek nekde v male koupelne panelaku..to musi byt teprve smrad..a to radej jednorazove a brzo i tak naucit bez plinek...

a hlavne,,,deti pred chemii neuchranite nijak...

lucie*
hodnocení

*nevi*to je to typické napadání cizího názoru.Nikdo je chránit před chemii nechce,nikde jsem nepsala,že chci bio děti,ale když je možnost si vybrat,tak proč né.Taky se raději napiju čisté vody než obarvené sodovky.Výhoda dnešní doby je,že si můžete vybrat menší zlo.

hodnocení

0x

hmmm, nevím. používala jsem látkovy na nejmladší dítě a nikomu z mých přátel to nijak nevadilo. já jim zas nijak nekecala do papírovek, které používali oni. fakt nevidím, co je v tom za problém *nevi* údiv nad tím, co celé dny s dětmi dělaly, když používají papírovky, je silně za hranou a vůbec se nedivím, jestli s tímto přístupem máte s kamarádkami problém.

jinak kdysi jsem chtěla používat látkovky už na nejstarší, ale jednak po dvou dnech měla strašně opruzelý zadek, i přes neustálé přebalování, jednak jsem za ty dva zničila jedny sandry, či jak se ty nepropustné svrchní kalhtky jmenovaly (vyrval se jim patentek), tak jsem se na to vykašlala a přešla na papírovky. látkovky jsem pak znovuobjevila u nejmladšího kluka, který měl po celou dobu kojení takovou tu hodně řídkou stoličku, která se dobře vsákla do novorozeneckých papírovek se speciálním povrchem, ale jak z nich vyrostl, už se nevsákla, ale naopak vytejkala ven, kudy to jen šlo. tehdy jsem využila toho, že doba už postoupila a na trhu látkovek je větší výběr (i když dnes, po deseti letech, je ještě větší) a zjistila, že svrchní kalhotky Bambino mio jsou sice o hodně dražší, než Sandry, ale zase krásně těsní a zároveň se pod nimi dítko neopruzuje. kdybych měla další dítě, asi bych do toho šla znova - kvalitní svrchňáky a do toho klasické čtvercovky (i když tedy to, co se prodává v běžných obchodech, to je bída), případně nějaké vrstvené pleny (ale obyč čtvercovky stačily a ty vrstvené mi občas přišly zbytečně silné).

jinak jak tu v diskuzi zaznělo, že děti na látkovách chodí dřív na nočník - to je jenom pověra. nejvíc záleží na přístupu rodičů, moje děti začaly na nočník chodit před druhým rokem, ať už ty na papírovkách, nebo to na látkovách. a podle vyprávění mého táty, já taky tak (a to za mne byly jenom látkovky... jenže holt jsem nebyla dítě, které by po posazení na nočník na něm sedělo tak dlouho, dokud se do něj něco podařilo, jako to bylo u bráchy). jenže já z dětí ty pleny sundala teprve ve chvíli, kdy si samy vědomě začaly chodit na nočník, nikdy jsem je na něj preventivně nevysazovala, co kdyby náhodou něco (jo, tyhle tendence měla moje máma u nejstarší holky - ta nočník nenáviděla, neposeděla na něm a výsledkem bylo, že mě už chodila bez plen, ale u babičky se ještě počůrávala :()

lucie*
hodnocení

Tak pozor-já nikde nepsala,že já mám nějaký problém.To mé okolí mě otravuje blbýma kecama.Tvrdí,že na to nemají čas,proto se divím co pořád dělají.Určitě jim to nevykládám a na žabomyší hádky zas nemám čas já.Jak jsem psala,raději jen odpovídám jinak o dětech ani nemluvím.A nezlobte se,když mi skoro děnně nějaká řekne,proč nemám facebook,tak pochybuji,že ten čas věnují dětem!*jasne*

doplněno 31.10.15 12:27:

liduš děkuji za názor který je Váš a nekritizujete můj.Takové odpovědi jsem očekávala.Mi praní a věšení zabere 20min.a pokud chci i žehlit tak 30min.k tomu a to je čas,který mi nechybí.Necítím,že bych se jim kvůli tomu málo věnovala,ale chápu,že každý je jiný,někteří to taky tak stíhájí a některým to trvá déle.

lidus*
hodnocení

0x

Lucie, když já měla dítě tak jiné pleny jak látkové nebyli, prát, vyvařovat, žehlit, ano byla jsem líná matka a tak moje dítě už v roce plíny nemělo a umělo na nočník. Jednorázovky pokládám za výborný "vynález" a ulehčení práce maminkám. Nechápete co matka na MD dělá? To já zase chápu, věnuje se děcku a rodině a ne praní plínek. Být já dnes mladá matka, volím jednoznačně jednorázové pleny a ušetřím si práci i tím, že nebudu klohnit polívčičku každý den ale klidně koupím nějaký ten konzervovaný výrobek určený dětem podle věku.Nevidím důvod, proč bych si měla práci přidávat. A jelikož mám malou vnučku co jednorázovky používala, mohu říct i to, že nijak nesmrděly a to, že třeba krůtí maso se zeleninou přímo milovala.

doplněno 31.10.15 13:07:

Lucie, já vás nikde nekritizovala, je to vaše volba. Uvědomte si, že za mého mládí automatka nebyla a vyvařovat každý druhý den 50-70 plen se mi vážně nechtělo. Děcku se nedávala jedna plína ale 3-4. Máte dvojčata tak to znásobte 2x a to pak i stou automatkou, trávíte čas praním, perete denně, pokakané plíny musíte odmáchat a namočit, do 6 měsíců žehlit. Ale je to vaše volba a možná máte maminku co příjde každý den a pomůže, nebo máte štěstí, že děti jsou spavá a hodná. Kamarádka měla dvojčata, zhubla 30kg a byla chodící stín, děti spaly buď jedno nebo druhé, nikdy obě.

lucie*
hodnocení

Asi jste mě špatně pochopila,jsem ráda za Váš příspěvek a že jste oproti některým nekritizovala můj postoj a protože jste jiná generace co to měla težší.Jen jsem uvedla,že jsem ekolog a 50min. i s žehlením co tři dny je pro mě přijatelnější než za stejnou dobu naplnit koš 50plínama. Dnes taky používám 2-3pleny,protože oproti dřívějším jsou ty dnešní tenoučké.Takže celkové množství je veliké,ale oproti Vám mi pomáhá moderní pračka.Matka určitě né,patřím k těm co doma nechtějí ani matku ani tchýni.Přece jenom jsou to moje děti a muj domov.

Dáváte klasický čtverce, že žehlíte? Já jsem je ze začátku dávala taky, ale nežehlila jsem nikdy jednotlivé pleny, ale až poskládaný novosklad. Pak jsem přešla na anavy, a ty se dokonce žehlit nesmí :) Jen ještě pro představu pro ostatní: dneska většina maminek, co dávají látku, skladuje pleny nasucho v kyblíku s víkem, díky separačkám (to jsou takové rozložitelné ubrousky, vkládají se do plenky, které se i s šíšou spláchnou do wc), obden nasypat do pračky, kdo má sušičku, vyhrábne do košíku a má hotovo. Takže dřina to už dávno není

beluska*
hodnocení

0x

Ptala jsem se jedné maminky a říkala,že některé doopravdy smrdí chemií např. "oranžové pampersky"

vanilka81*
hodnocení

0x

Zdravím, já jsem u syna (teď mu budou 4 roky) od mala používala látkové pleny, ale ne ty klasické, ale takové moderní, co se nemusí žehlit. Perou se v ekologickém dezinfekčním prostředku na praní. Jen když mne čekala vícedenní návštěva u někoho či celodenní výjezd s prckem, tak jsem používala jednorázovky. Používala jsem Pampers Active Baby, zkoušela jsem i Premium, ale po těch měl syn vždycky vyrážku (a to mají být nejlepší na trhu). Je pravda, že jsou jednorázové plenky takové navoněné.

V pátek mne čeká císařský řez a do začátku mám trochu jednorázovek a hned jak to půjde, tak budu zas používat látkové (nedoporučuje se je dávat hned od narození - ale nepochopila jsem moc proč).

Nejvíc mi na jednorázovkách vadí ta hromada odpadu, co po jednom dítěti zůstane na naší planetě.

V mém blízkém okolí nikdo jiný látkové pleny nepoužíval, ale setkala jsem se i s maminkami, které praktikovaly bezplenkovou metodu.

Co se týče trávení času na této "dovolené", tak třeba moje kamarádka z finančních důvodů musela pracovat téměř hned po porodu (pracuje na PC doma). Já jsem po pvním porodu nemohla chodit, jen se belhat o berlích, tak jsem byla ráda, že jsem vůbec obstarala miminko a na domácnost a vaření jsem musela chvíli rezignovat (manžel mi vozil jídlo od něj z kantýny).

lucie*
hodnocení

ivasad a vanilka81 přesně tak to dělám taky a když jim žehlím oblečky,tak někdy přiberu i pleny.Bezplenkovou úplně neumíme,ale poznám kdy se jim chce,tak jdeme nad papír,takže pokaďené pleny v podstatě nejsou.Nehody jsou vyjímečné.

Dnes už to není taková dřina,proto mě v otázce zajímalo co kdo používal,proč se tak rozhodly a co by používaly ty starší ročníky,kdyby měly děti dnes.

zamysletese
hodnocení

0x
Dobrý den,
nejsem si jistá, jestli si uvědomujete, že pokud perete v klasickém pracím prášku nebo gelu, a používáte na praní vodu pitnou, tak naší zemi zatěžujete úplně stejně, kdo ví, jestli ne víc než ty, které používají jednorázovky. Navíc v dnešní době, kdy se ví, že zdroje pitné vody vysychají.. Obdivuji Vás, že péči o dvojčata, a zřejmě i domácnost, tak bravurně zvládáte, jen bych Vás chtěla "slyšet" za čtvrt roku, až už děti nebudou tak často spinkat a jen se jim ztratíte z dohledu, tak začnou plakat. A to ještě nebude nic proti tomu, až se začnou batolit nebo chodit, ale na poslouchání budou ještě malé. Případá mi, že soudíte něco, o čem zatím moc nevíte a to nemám ráda, my Vás také nesoudíme. Rozhodně si myslím, že maminky na mateřské se nenudí, ať už používají to nebo ono.
beluska*

Víte vy vůbec z čeho se ty jednorázové pleny vyrábějí? a kolik se spotřebovalo vody a energie a paliv (dovoz surovin a rozvoz výrobků) při jejich výrobě?,kolik stromů padlo,vápence se vytěžilo(je v nich jemný vápenný prášek). já je vždy prala v užitkové vodě, ne pitné, například!

mcgregor
hodnocení

0x

Jednorázové pleny mi prostě smrdí nějakou chemikálii a nejsem jediná(na baby webech o tom taky píšou)a nechci aby děti už teď měly na sobě nějaký chemický smrad.

A kde, jako laik, berete tu jistotu, že chemikálie, které zůstanou po oprání v klasických plenách, jsou více bezpečné pro děťátko, než to, co vám páchne v plenách, určených právě pro dětskou pokožku, na jedno použití?

lucie*
hodnocení

mcgregor,zamysletese-...jsem netušila,že mýdlo s jelenem a prací soda jsou tak rizikové oproti speciálním chemikálim v plenách,které stejně jako vložky musí pohltit na malé ploše veliké množsví tekutiny.Vlastně ani netuším proč tady debatujete?Jestli jste si chtěl(a)pokecat,tak bohužel.Moje otázka zněla jinak a děkuji těm co odpověděli a napsali svůj názor na to co používají nebo co by používali a pro ty ostatní co se chtěli přehadovat a neuznávají cizí názor, bohužel platí přísloví o potrefených husách.

doplněno 04.11.15 11:30:

ještě pro zamysletese -taky mi všichni tvrdili,ať si partner vezme volno a první týden doma mi pomáhá,že se to tak dělá.Však uvidím jaká to je fuška.Nechtěla jsem...no a světe div se,žádná fuška to nebyla.Takže možná,že bude míň času,ale třeba taky né.Až překonáme batolecí období potom budu poslouchat"počkej až budou chodit do školy"potom "počkej až budou v pubertě":-DPořád je čím strašit.Přebalování trvá stejně a prát se doma musí tak i tak.Pračka plínek navíc tolik času nezabere,ale to už jsem zmínila.

eulalie*

Lucie, jen se vás zeptám, nemají náhodou vaše dvojčata novorozeneckou žloutenku?

doplněno 04.11.15 12:17:

Jojo. Mě ani na jipku nedávali, ale s postele jsem taky hnedka slezla, jak ze mě sdělali všechny ty nemožné hadičky. Ono je to na rozhýbání po operaci nejlepší... A intermediální péče byla taky v jiném patře, takže jsem fungovat začala taky hnedka po císaři. A přibývají vám miminka normálně? Mně to moje mládě nechtělo moc jíst, vypiplat ho, byla fuška. Ani z porodnice nás nechtěli pustit, ale mě už to tam po tom měsíci všechno štvalo. Bohužel, nebylo to všechno tak jednoduché.

lucie*
hodnocení

eulálie-přesně tak,to jsem ráda že to znáte:)tři týdny na neonatologii,jíst nechtěli,jen tvrdě spali.Největší fuška byla tam.Doslova mi na ně kapal pot,protože nakrmit dítě,které je jak panenka bez života bylo šíleně namáhavéKojení se zavrhlo hned,protože zkusili a potom už neměli sílu dojíst zbytek z injekce.Hýbat jim s bradičkou,štípat do nohy,měnit polohy...aby to polkli.A prostě museli jíst co tři hoďky danné množství bez sondy do žaludku,jinak se domu nešlo.Celé to trvalo hodinu a čvrt,potom kolem sebe a odávat pro ně mlíko a na hoďku jsem mohla spát a zase znova*uspech*Cvičili jsme už tam aby trochu ožili.No a teď doma by jedli až moc,až hystericky se co tři hodiny sami hlásí o jídlo a na cvičení se taky těší.Přežít se to dá,aspoň mám dobrý pocit,že mají pohodu,pravidelné dávky jídla,nepřekmujou se...a můžou v klidu dorustat.V nemocnici i doma příbírají v pohodě.Jedině když křičí tak je to hlady,ale opravdu netrpí;)prostě se rozjedli.

doplněno 04.11.15 21:52:

no:)s těma injekcema jsem jim udělala několik fotek na památku...a mám v tom předchozím textu chybu"odsávat pro ně mlíko".To odsávání zabírá trochu čas,ale už jsem si zvykla na krmení z lahviček hlavně já.

eulalie*

Jojo, to krmení miniaturních miminek je složité, já jsem musela krmit přes injekční stříkačku do pusinky, určité povinné množství mléka... které stejně ale pak šlo ven vrchem i nosem a vším. Byl to boj. Ale nakonec jsem kojila.

sebod*

Lucko a "počkejte" až se ty Vaše dětí ožení a budou mít svoje děti. To bude teprve záhul :-D *placni*

Lucie, musím se přiznat, že nad tím Vaším "žádná fuška to není" (i z předchozích příspěvků) strašně celou dobu přemýšlím.

Já mám už několik let tušení, že budu mít dvojčata. Nevím proč, prostě mám pocit, že to tak nějak má být. Ráda bych; mít za sebou to nejnáročnější období rychleji mě láká. Ale děsně se toho bojím. Při nepravidelném režimu spánku trpím silnou nespavostí a pak se ze mě stává nerudná, podrážděná a nervní kráva a navíc to období lezení a počátků chůze je opravdu silné kafe i s jedním dítětem. Nesnáším ho! Doslova! (Posuďte: Nedávno tu byla kamarádka se 7měsíční holčičkou - neřekly jsme si snad jedinou větu vcelku, protože to třeštiprdlo muselo všechno, co padá, je horké, těžké, ostré či jinak nebezpečné osahat a ochutnat.) No, tak v skrytu duše doufám, že to budu, pokud se moje předtucha naplní, zvládat stejně dobře jako Vy.

lucie*
hodnocení

naufrago jak jste už jako první zmínila,každá matka je jiná a v jiné kondici.Jsme s partnerem sportovci a třeba mi ani nevěřili,že jsem po císaři.Došla jsem si z jipky na pokoj sama a hned telefonovala,chodila...a jiné se mnou na pokoji pořád chtěly něco od bolesti.Každý je jiný!U zaměstnání (pracovala jsem na 3směny potom i ve 4-směném provozu)jsem si ještě přivydělávala a do toho tréninky,takže jsem zvyklá "fungovat".Ti co nejsou zvyklí"fungovat"se pak akorát tady se mnou hádájí,ale nikomu jeho životní styl neberu.Psala jsem jen o těch které znám.

Možná,že máte dobrý pocit o dvojčatech.I když nevěřím,tak jsem uvěřila,protože dvojčata-kluky mi vyvěštila paní kartářka.A vyšlo to a i další její věštby.Jednovaječné bych prostě nemohla ovlivnit ničím,to je přírodní zázrak.Sestřičky všem vykládaly,že dítě pozná,že se jej bojíte nebo jste nervozní atd.A asi na tom něco bude,když hlídá přítel,tak tu hodinu ječí,kadí,otravují,to mi nedělaj.

eulálie- žloutenku neměli,na neonatologii byli kvůli transfuznímu syndromu jednovaječných dvojčat.Proto vojtovka před každým denním krmením a pořád krmíme co tři hoďky ve dne v noci,každé krmení zabere min.40min. a ještě dlouho takhle budem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]