Nejste přihlášen/a.
O mikrovlnce jsem četla většinou rozporuplné články. Jsem v podmínkách, kde mám jen jednoplotýnku, tak si pomáhám mikrovlnkou. V malém množství vody na kolečka nebo kostičky a za 8 minut hotovo. Napadlo mne ale, jestli ty dobré brambůrky ze zahrádky neničím nějakým zářením, jestli mikrovlnka nesnižuje hodnotu jejich vitamínů a tak. Co vy na to?
Vařením v mikrovlnce určitě nic nezničíte, je to jen jiný způsob ohřevu. A protože je rychlý, vitamíny jen ochráníte.
Ohřev v mikrovlnné troubě ničí vitamíny a další nutriční látky v potravě, které se tak stávají pro tělo nejen nevyužitelné, ale navíc toxické.
U bílkovin dochází až ke zničení a hodnota je snížená opravdu podstatně.
Mateřské mléko ohřáté v mikrovlnné troubě ztrácí aktivitu obranných faktorů.
Při pravidelném a dlouhodobém používání mikrovlnné trouby k ohřevu jídla se tělo zanáší toxickým odpadem, který může vyústit až ke vzniku nádorů.
Tělo je oslabené a zmatené při "boji" s denaturovanými částicemi potravy. Ztrácí více energie, místo aby energii z potravy získalo.
Jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě má na organismus spíše ochlazující účinek oproti jídlu ohřátému na ohni či v klasické troubě, které má prohřívající účinky.
Na odkazu mikrovlnka najdete spostu protichůdných názorů z řad vědců.Některé jsou natolik dramatické,že by jste se báli mít jí jen doma.Je to válka vědců na dané téma a pravdu ukáže zřejmě až čas.
Která je podle vás ta správná a proč ji neohodnotíte sám?
...
Pokud bude pátrat jinde dozví se to co tady. Buď nás to pomalu zabíjí nebo je to neškodné, jak ostatně psal před hodinou i Hanz. Já jsem pro druhou možnost.
Já osobně mikrovlnku nemám a ani jí nechci, dám raději přednost váření v páře, co se chuťi týče a zachování vitamínu.
Ano mikrovlnka je škodlivá vědci v kokotistánu zjistili, že po pojídání jidla připraveného či ohřátého v mikrovlnce po 90 letech narostou jedinci křídla a může létat...
Ano, mikrovlnka je škodlivá stejně jako voda. Víte o tom, že 99% procent lidí, nejpozději tři dny před smrtí požili vodu?
A abych odpověděl tazatelce, je dokázané že např. vit C se ničí tepelnou úpravou pokrmů. Takže díky poloviční době ohřevu v mikrovlnce nezničí tolik vit. C, jako při klasickém vaření. Zatímco vliv mikrovln na vit. C zatím nebyl dokázán.
Pepr - jen jsem chtěl poukázat na to, jak to tady chodí. Ten největší blábol má body a honí trička, poněvadž jeho odpověď je výstižná a směšná, jenže tazateli vůbec nepomůže se orientovat. Přitom ten bod by spíš zasloužila většina jiných odpovědí, už jen kvůli ochotě odpovědět. Ne kvůli tomu shazovat jeden druhého. Špatná odpověď hodnotit nelze. Kdyby jo, pak by bylo více viditelné, jak si kdo na čem stojí. Já osobně jsem nehodnotil proto, protože jakákoliv tepelně upravená strava je pro organismus škodlivá mrtvá hmota a je už vcelku jedno, jestli se vaří na plynu, v troubě či mikrovlnce. Vyjde to nastejno, tedy skoro nastejno, protože ta mikrovlnka ohřívá stylem tření hmoty uvnitř, zatímco klasické zdroje předávají teplo zvenku dovnitř nikoliv třením či bombardováním molekul vody, ale předáváním tepla od vnějšího zdroje. Je asi rozdíl, jestli si ruku ohřejete na radiátoru než v mikrovlnce, že jo...Můžete udělat pokus na vajíčku, v mikrovlnce dřív vybouchne než se uvaří a proč? Tím třením vody uvnitř se uvolňuje pára a nemá kam jít. I právě proto jídlo upravené v mikrovlnce není chutné, protože je vyschlé, kdežto klasika bude pěkně šťavnatá a nebude vám vibrovat ještě ve střevech. No jinak co se týká těch minerálů a vitamínů, to je ten nevětší problém. Teplem se ztrácí většina vitamínů a konkrétně to céčko se ani tak neztrácí jak teplem, hlavně oxidací se vzduchem. Teplota samozřejmě hraje roli, ale oxidace daleko vyšší. Proto třeba kontrékně ty brambory je lépe vařit pod pokličkou, nejlépe v tlakáči, kde je přístupu vzduchu omezený, ačkoliv ve vodě je ho stále dost. Ale problém s céčkem bych u brambor neřešil, protože je ho tam tak málo, že to nemá význam. Spíše je patrný příklad na ovoci, které lidé skladují při pokojové teplotě, přitom v lednici a tmě si to ovoce uchová ty vitamíny o hodně dnů déle a ve vyšším množství. A co se týká minerálů v tepelně upravené stravě, tam je to ještě horší než u vitamínů, jelikož v tepelně upravené stravě se minerály neztrácí, ony mění formu z organické, snadno vstřebatelné na anorganickou, vůbec pro organismus nevstřebatelnou. Tím pádem tyto anorganické minerály organismus zatěžují. V prvotních stavech se to dá poznat třeba na hemeroidech, vysokým tlakem, ledvinovou kolikou, jelikož se jedná o směs solí a kyselin a organismus je momentálně odkládá tam, kde co nejméně škodí. Anorganické zásady jsou akorát vhodné na to, regulovat ph v žaludku, ale do krve a tělních tekutin se nedostanou. Takže jestli mikrovlnka nebo šporák, je v tomto případě úplně jedno, je jen otázka, co méně škodí. Proto jsem nehodnotil kladně, jen jednou špatně (bohužel bez odezvy).
Vzhledem k tomu, že třeba maso je poživatelné jen v syrovém stavu, a to do půl hodiny po porážce (sic!), je jasné, že ohřevem v mikrovlnce se nedá nic zkazit.
Tady je celý článek jehož kousek nám tu předložil Hanz. Je to lepší jak Červená karkulka.
Tyto výsledky byly zjištěny při porovnávání krevního rozboru člověka, který předtím požil jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě, a člověka, který požil stejné jídlo ohřáté klasickým způsobem. Nějaký odkaz na zdroj nikde.
Legrační, že autor nezná ani princip mikrovlnného ohřevu potravin.
Tady něco na čtení: who.int/...
Taky vařím brambory v mikrovlnce, jen možná trochu jinak. Oloupu, opláchnu, nakrájím na menší kousky a vložím do větší sklenice od Nutelly. Osolím, okmínuji, uzavřu ( další vodu nepřidávám ), dám na 5 minut do MW na nejvyšší stupeň a pak to tam ještě chvíli nechám. Jsou akorát a je jich dost na tři menší porce.
Pro srnka5 : doba ohřevu je mém případě kratší o 3 minuty, což je nezanedbatelných 40%. Četla jsem všechno...
To je sice hezký, ale toto autorce otázky moc nepomůže. Četla jste vůbec odpovědi?
Nebo zase další výkřik do tmy?
Vitamín C se ničí varem a je jedno, jestli je teplo generované plotýnkou, nebo mikrovlnkou. V mikrovlnce uvaříte podstatně rychleji a to je rozhodující. Viz cs.wikipedia.org/...
Omlouvám se strejčkovi, příspěvek měl patřit stireckovi. Pro všechny ještě poučení na cs.wikipedia.org/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.