Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vařím brambory v mikrovlnce, neztrácí tím?

Od: chatarka odpovědí: 35 změna:

O mikrovlnce jsem četla většinou rozporuplné články. Jsem v podmínkách, kde mám jen jednoplotýnku, tak si pomáhám mikrovlnkou. V malém množství vody na kolečka nebo kostičky a za 8 minut hotovo. Napadlo mne ale, jestli ty dobré brambůrky ze zahrádky neničím nějakým zářením, jestli mikrovlnka nesnižuje hodnotu jejich vitamínů a tak. Co vy na to?

 

 

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

bruno*
hodnocení

1x

Vařením v mikrovlnce určitě nic nezničíte, je to jen jiný způsob ohřevu. A protože je rychlý, vitamíny jen ochráníte.

srnka5

Jak to víte, jestli se mohu optat? :)

bruno*

srnko: jednoduše proto, že jsem člověk vzdělaný, taky poučený.

majsterjoe*

Nelze odpovědět protože to vím. Chtělo by to relevantní důkaz, vyjádření, testy. Stejně jako příspěvek pod tebou, kde se naopak píše o zaabíjení vitamínů v mikrovlnce.

 

hanz*
hodnocení

1x

Ohřev v mikrovlnné troubě ničí vitamíny a další nutriční látky v potravě, které se tak stávají pro tělo nejen nevyužitelné, ale navíc toxické.

U bílkovin dochází až ke zničení a hodnota je snížená opravdu podstatně.

Mateřské mléko ohřáté v mikrovlnné troubě ztrácí aktivitu obranných faktorů.

Při pravidelném a dlouhodobém používání mikrovlnné trouby k ohřevu jídla se tělo zanáší toxickým odpadem, který může vyústit až ke vzniku nádorů.

Tělo je oslabené a zmatené při "boji" s denaturovanými částicemi potravy. Ztrácí více energie, místo aby energii z potravy získalo.

Jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě má na organismus spíše ochlazující účinek oproti jídlu ohřátému na ohni či v klasické troubě, které má prohřívající účinky.

Myslím,že hanz nemá jen zmatené tělo,ale hlavně hlavu.

hanz*

Na odkazu mikrovlnka najdete spostu protichůdných názorů z řad vědců.Některé jsou natolik dramatické,že by jste se báli mít jí jen doma.Je to válka vědců na dané téma a pravdu ukáže zřejmě až čas.

buss

No joo, to není sranda mít doma vysílač kolem 1 kW, že?

Je lepší 8 kW v indukci.

stirecek*
Opět další otázka, kde odpověď, ta správná zůstává bez ohodnocení a naopak, výkřik do tmy má bod! Bohužel s tím nic neuděláme, hodnotit jako "špatná odpověď " nelze, takže tazatel se prakticky nic nedozvěděl. Takže bude muset pátrat jinde, jelikož zde neví, co je správně nebo špatně.

Která je podle vás ta správná a proč ji neohodnotíte sám?

...

Pokud bude pátrat jinde dozví se to co tady. Buď nás to pomalu zabíjí nebo je to neškodné, jak ostatně psal před hodinou i Hanz. Já jsem pro druhou možnost.

hanz*

Já osobně mikrovlnku nemám a ani jí nechci, dám raději přednost váření v páře, co se chuťi týče a zachování vitamínu.

ju*

Ano mikrovlnka je škodlivá vědci v kokotistánu zjistili, že po pojídání jidla připraveného či ohřátého v mikrovlnce po 90 letech narostou jedinci křídla a může létat...*ua*

nikdo*

Ano, mikrovlnka je škodlivá stejně jako voda. Víte o tom, že 99% procent lidí, nejpozději tři dny před smrtí požili vodu?


doplněno 28.10.15 10:45:

A abych odpověděl tazatelce, je dokázané že např. vit C se ničí tepelnou úpravou pokrmů. Takže díky poloviční době ohřevu v mikrovlnce nezničí tolik vit. C, jako při klasickém vaření. Zatímco vliv mikrovln na vit. C zatím nebyl dokázán.

stirecek*

Pepr - jen jsem chtěl poukázat na to, jak to tady chodí. Ten největší blábol má body a honí trička, poněvadž jeho odpověď je výstižná a směšná, jenže tazateli vůbec nepomůže se orientovat. Přitom ten bod by spíš zasloužila většina jiných odpovědí, už jen kvůli ochotě odpovědět. Ne kvůli tomu shazovat jeden druhého. Špatná odpověď hodnotit nelze. Kdyby jo, pak by bylo více viditelné, jak si kdo na čem stojí. Já osobně jsem nehodnotil proto, protože jakákoliv tepelně upravená strava je pro organismus škodlivá mrtvá hmota a je už vcelku jedno, jestli se vaří na plynu, v troubě či mikrovlnce. Vyjde to nastejno, tedy skoro nastejno, protože ta mikrovlnka ohřívá stylem tření hmoty uvnitř, zatímco klasické zdroje předávají teplo zvenku dovnitř nikoliv třením či bombardováním molekul vody, ale předáváním tepla od vnějšího zdroje. Je asi rozdíl, jestli si ruku ohřejete na radiátoru než v mikrovlnce, že jo...Můžete udělat pokus na vajíčku, v mikrovlnce dřív vybouchne než se uvaří a proč? Tím třením vody uvnitř se uvolňuje pára a nemá kam jít. I právě proto jídlo upravené v mikrovlnce není chutné, protože je vyschlé, kdežto klasika bude pěkně šťavnatá a nebude vám vibrovat ještě ve střevech. No jinak co se týká těch minerálů a vitamínů, to je ten nevětší problém. Teplem se ztrácí většina vitamínů a konkrétně to céčko se ani tak neztrácí jak teplem, hlavně oxidací se vzduchem. Teplota samozřejmě hraje roli, ale oxidace daleko vyšší. Proto třeba kontrékně ty brambory je lépe vařit pod pokličkou, nejlépe v tlakáči, kde je přístupu vzduchu omezený, ačkoliv ve vodě je ho stále dost. Ale problém s céčkem bych u brambor neřešil, protože je ho tam tak málo, že to nemá význam. Spíše je patrný příklad na ovoci, které lidé skladují při pokojové teplotě, přitom v lednici a tmě si to ovoce uchová ty vitamíny o hodně dnů déle a ve vyšším množství. A co se týká minerálů v tepelně upravené stravě, tam je to ještě horší než u vitamínů, jelikož v tepelně upravené stravě se minerály neztrácí, ony mění formu z organické, snadno vstřebatelné na anorganickou, vůbec pro organismus nevstřebatelnou. Tím pádem tyto anorganické minerály organismus zatěžují. V prvotních stavech se to dá poznat třeba na hemeroidech, vysokým tlakem, ledvinovou kolikou, jelikož se jedná o směs solí a kyselin a organismus je momentálně odkládá tam, kde co nejméně škodí. Anorganické zásady jsou akorát vhodné na to, regulovat ph v žaludku, ale do krve a tělních tekutin se nedostanou. Takže jestli mikrovlnka nebo šporák, je v tomto případě úplně jedno, je jen otázka, co méně škodí. Proto jsem nehodnotil kladně, jen jednou špatně (bohužel bez odezvy).

srnka5

Souhlasím

Mimochodem, tady je nejšetrnější způsob vaření.. zde.

Nejstye vy náhodou obdivovatel toho šerlatána profesora Kahudy?

stirecek*
Neznám ho a ani mi to nechybí...

Vzhledem k tomu, že třeba maso je poživatelné jen v syrovém stavu, a to do půl hodiny po porážce (sic!), je jasné, že ohřevem v mikrovlnce se nedá nic zkazit. *afro*

Jakým mechanismem probíhá ona denaturalizace?

Tady je celý článek jehož kousek nám tu předložil Hanz. Je to lepší jak Červená karkulka.

Tyto výsledky byly zjištěny při porovnávání krevního rozboru člověka, který předtím požil jídlo ohřáté v mikrovlnné troubě, a člověka, který požil stejné jídlo ohřáté klasickým způsobem. Nějaký odkaz na zdroj nikde.

Legrační, že autor nezná ani princip mikrovlnného ohřevu potravin.


doplněno 28.10.15 10:00:

Tady něco na čtení: who.int/...

Denaturalizace je důsledkem pití denaturalizovaného lihu autorem článku který kolega cituje. Jinak komu by podobné bláboly potěšily oko, může pokračovat na hoax.cz tam je rádoby odborných hovadin přehršel.
srnka5

Přoč si myslíte, že je to blábol, máte nějáký důkaz, či co?

Soudíte li mikrovlnku tak jako u každého soudu musíte zachovat presumpci neviny. Dokazování tudíž není na mě, ale na vás. Pro klid na vaší duši ale připomínám že záření na frekvencích mikrovln je v současnosti úplně všude. Poškozuje li bílkoviny, je na čase se zabarikádovat olověnými deskami v hluboké jeskyni a nevystrkovat nos. Chcete li obviňovat molekuly vody, že rozkmitané mikrovlnou předávají teplo okolnímu materiálu, pak prosím přestaňte vařit jídlo v hrnci neboť i v něm předává voda energii masu čímž zcela jistě poškozuje bílkoviny a degraduje jej na zdraví škodlivý balast.

O blábolu svědčí už to, že autor zjevně používá termíny, jejichž význam nezná.

 

patronka*
hodnocení

1x

Taky vařím brambory v mikrovlnce, jen možná trochu jinak. Oloupu, opláchnu, nakrájím na menší kousky a vložím do větší sklenice od Nutelly. Osolím, okmínuji, uzavřu ( další vodu nepřidávám ), dám na 5 minut do MW na nejvyšší stupeň a pak to tam ještě chvíli nechám. Jsou akorát a je jich dost na tři menší porce. :)


doplněno 28.10.15 12:00:

Pro srnka5 : doba ohřevu je mém případě kratší o 3 minuty, což je nezanedbatelných 40%. Četla jsem všechno...:)

Vařím brambory v mikrovlnce, neztrácí tím?
srnka5

To je sice hezký, ale toto autorce otázky moc nepomůže. Četla jste vůbec odpovědi?

Nebo zase další výkřik do tmy?

lidus*

Patronko, tak tomu bych nevěřila ale moc mě to zaujalo, vyzkouším.

lidus*

 

 

lidus*
hodnocení

0x

Bez mikrovlnky a rychlovarné konvice si svůj život už představit neumím, nebádám zda je to zdravé. Nicméně brambory vařím v páře, oloupané a nakrájené.

 

hodnocení

0x

Obsah vitamínu C snižuje doba vaření, mikrovlnění s ním nic nedělá. A pokud vaříte ve vodě, vlny končí v ní. A pokud je vaříte jen 8 minut, pak máte obsah vitamínu C rekordní.

 

bruno*
hodnocení

0x

Vitamín C se ničí varem a je jedno, jestli je teplo generované plotýnkou, nebo mikrovlnkou. V mikrovlnce uvaříte podstatně rychleji a to je rozhodující. Viz cs.wikipedia.org/...

 

xy
hodnocení

0x

tak tady jedna kratší diskuse o ohřevu v mikrovlnce z fyzikálního fóra

aldebaran.cz/...

 

bruno*
hodnocení

0x

Omlouvám se strejčkovi, příspěvek měl patřit stireckovi. Pro všechny ještě poučení na cs.wikipedia.org/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]