Šťáva se kazí

Od: Datum: 22.10.15 18:15 odpovědí: 25 změna: 26.10.15 17:17
avatar

Pomóóóc! Začaly se mi kazit nevařené šťávy, dá se to ještě nějak zachránit? Na hladině plavou bílé kousky. Díky všem za odpověď.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ria®
Datum: 22.10.15 18:18
avatar

Dobrý den, zkuste vyfotit, jestli je to plíseň tak ta mrcha má "chapadýlka" už po celé štávě, takže sesbíráním z hladiny se nic neřeší, raději neriskujte zdraví a vylijte.. :(

Ohodnoceno: 5x
 
Datum: 22.10.15 18:24
avatar

jestli je to plíseň tak už nic nezachráníte... a co jiného by to mohlo být... koukněte, zda je to "závoj" na hladině, ten se udělá i z pylu nebo zda je to počátek plísně a jsou to fakt cucky.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 22.10.15 18:27
avatar

mně se to taky stalo - asi od špatně vymytého víčka - tak jsem odlila vrchní část s bílým kouskem a šťávu převařila, nalila do nové vyvařené láhve a OK

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pb®
Datum: 22.10.15 18:49

Ovšem mykotoxiny se varem neodstraní, tak dobrou chuť. Já si vždycky říkám, jetsli těch pár korun, kolik zkažená potravina stála, je opravdu důležitějších než zdraví.

Ohodnoceno: 4x
 
Datum: 22.10.15 19:29
Přesně tak. Jak se objeví plíseň, tak je jediné správné řešení - vše vyhodit.
Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 26.10.15 17:17
avatar

pb- správný názor, ale ono jde i o tu práci, jen než natahám a umyju ty sklenice a víčka, co času a práce je se zavářením! Jsem zvyklá se v životě nevzdávat, tak to zkouším ukecat, ale někdy člověk musí "porážku" přijmout. Čo narobíš, s děťmi nezakúríš..."

 

Datum: 26.10.15 17:09
avatar

A leží tam v komoře, nožky má nahoře? Svádí tom ale jed se vařením nezničí, plísně produkují toxiny. Nemám asi odvahu ,i když jsem momentálně děsně lakomá a při pohledu na to množství šťávy, bych to chvílema i zkusila, ale pak zvítězí pud sebezáchovy. Mindo, budu Vás "vědecky pozorovat", případně zkoumat Vaše ostatky, abych plísni ve šťávě konečně přiřadila tu správnou důležitost. Možná se takové nmalé drobkiy zbytečně přeceňují.

Od: krasula
Datum: 22.10.15 19:15

Jednu otevřete. Nejspíš bude mít zkvašenou chuť a to bílé bude pěna z toho kvašení. V začátcích se to dá zachránit,tím, že se to povaří. Ale jak to v puse šumí a má to octovatou chuť, tak už je to na vylití. Pokud jsou ty bílé kousky kolečka plísní, tak to není na konzumaci. Obsah je již kontaminovaný. Taky vylít.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 22.10.15 20:44

Příště použít konzervanty. Bez obav - existují i bezpečné, neškodlivé.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 22.10.15 23:16
avatar

Které jsou neškodlivé konzervanty?

Datum: 23.10.15 14:18

blesik: pokoušel jsem se znovu najít stránku na téma éčka, která tabulkově zahrnovala asi 600 položek, bohužel jsem nebyl dost trpělivý. Určitě nejdokonalejší stránka na toto téma, je i konzervantech.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 26.10.15 16:56
avatar

Děkuju za pomoc. Až budu mít víc času tak ji rozhodně pročtu. Pomohl jste mi a ušetřil spoustu času stráveného hledáním a to je milé. Právě se nacházím v totálním blázinci, sype se na mne všechno a ze všech stran. Zdravím! Blešík.

Datum: 22.10.15 21:17
avatar

Plíseň sebrat z povrchu a sklenici vložit do mikrovlnky až obsah začne vařit.Pak rychle zavíčkovat a nechat vychladnout víčkem dolů.Nakonec rychle zkonzumovat.

¨JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.10.15 09:25

no fuj přeci se ví, že jakmile se objeví plíseň je znehodnocené vše - fůůůůůůůůůůůůůůůůůůůj

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 26.10.15 16:59
avatar

Jabrako, odpo vídám až teď. Nejste Vy masový vrah?/ Soudě dle zděšení ostatních/.

Od: ruze®
Datum: 22.10.15 22:02
avatar

Jo,jo,šťáva ,,zastudena,,to je prevít! Jako mladá jsem udělala z bezinek asi 10 litrovek,zašpuntovala a po pár dnech--no to si nepřejte vidět ! Vše zkvasilo a přitom toho cukru co v tom bylo! a ,,vybouchlo,,ve špajzu.Komplet vymalováno fialově,všechny zásoby a věci ve špajzu fialové,ani 3 nátěry bílé tu fialku na stěnách nepřekryly! To bylo poprvé a naposledy.:--)) Ale šťávu s plísní na povrchu bych už ani po převaření a scezení rozhodně nepila.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 23.10.15 07:08
avatar

Růže, taky mi jednou vybouchlo několik šťáv ve špajzu a než jsem doběhla do sklepa, tak i tam. Byla to malá trgedie. *plac*

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.10.15 20:37
avatar

Tak děkuji všem, kteří mi věnovali svůj čas. Asi to je počínající bílá plíseň, zatím jen drobné bílé. kousíčky, tak 3-4 mm. Vím, že jednou napadená poživatina se má nemilosrdně zneškodnit, ale přece je to živý organismus a nějak se musí dát i zničit! Zajímalo by mne jak. Že by se plíseň dala vařit do nekonečna a stále žila? Nebo je to tak, že i když nežije, zůstává toxin toxinem a basta? Pro pobavení, nic mi nevybuchlo, šťáva není zkvašená, zakopla jsem a sama jsem si ji vylila po sporáku i kuchyni! Vytírala jsem 5x a stále podlaha lepí. Že jsem to rovnou nevylila do WC! Ale byla tak moc dobrá, že mi ji bylo líto a taky jí bylo hodně - a z černého rybízu, ach jo. Máte někdo radu, co přidat do šťávy, aby se nekazila a bylo to zdravé? Nic takového neznám a myslím, že ani neexistuje. Nebo nemám správné informace? Alemůžu poraditr ostatním fígl mojí matky, který jsem nemohla sama použít, protože jsem neměla lahve, pouze kompot. sklenice.Máma vystřihne z pergam. papíru kolečka velikosti víčka. Do víčka dá trochu toho prášku proti kazivosti, zakryje to tím kolečkem pergamenu a zavíčkuje. Nic se jí nekazilo. Dělá to tak celý život. Jen si nevzpomínám, jak se ten přípravek jmenuje, ale byl to ten nejběžnější a snad i jediný za totáče.

Od: mate59
Datum: 24.10.15 20:45

Múže to být sorban draselný,nebo benzoan /kyselina benzoová/.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 25.10.15 00:15
avatar

Ptala jsem se na zdravotnjě nezávadné, i kys. citronová škodí. Proto se divím, že by bylo něco zdravého, čím zabránit zkažení šťávy, či jiné zavařeniny. Ale díky za ochotu.

Od: krasula
Datum: 25.10.15 17:50

Do plastové láhve, ale nechat vzduchovou rezervu. A do mražáku. Já tak skladovala mošty. A dobré.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.10.15 01:38
avatar

Krasulo, to má jen jednu chybu, Narvaný mrazák!

Datum: 25.10.15 18:20

Kyselina citronová neškodí, to bychom nemohli jíst spoustu druhů ovoce, že? Navíc to není konzervant. Na ty bezpečné se podívejte zde: https://www.dtest.cz/ecka?page=27&do=page

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.10.15 01:36
avatar

Bruno, škodí, ale ještě o tom nevíš. Tedy ta umělá, citron samozřejmě ne.

Datum: 26.10.15 01:41
avatar

Zatím díky všem za ochotu poradit, ještě poslídím.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.