Nejste přihlášen/a.
Ahoj, moje partnerka má krevní skupinu A - negativ a tvrdí že nikdy nemůže otěhotnět protože jeji skupina je vzácná a její krvinky se nesnesou s jinou krevní skupinou, co je na tomto pravda? Děkuji za odpověděi
Otěhotnět samozřejmě může. Problém je jinde: fetální erytroblastóza. Ta se může projevit v těle matky s krví Rh−, která již porodila dítě s Rh+ otcem (a toto dítě mělo Rh+) nebo obdržela transfúzi krve Rh+. V jejím těle jsou již vytvořeny protilátky anti-D, které mohou ohrozit nový plod. Dříve neřešitelná situace (protože docházelo k úmrtím dalších dětí) se dnes řeší velice jednoduše injekčním podáním antiglobulinu matce po porodu. Děti s Rh+ narozené matce s Rh- pak mají po narození pouze menší komplikace ve formě novorozenecké žloutenky.
(zdroj:wiki)
Přesně jak řekl jethro. Jen to řeknu trochu zjednodušeně - otěhotnět lze zcela normálně. Problém by mohl nastat až u druhého těhotenství a to nikoli tím, že by matka nemohla otěhotnět, ale ohrožením plodu. Nicméně dnes už se to opravdu dá řešit a jen se to musí hlídat - proto se vždy po prvním otěhotnění dělají rozbory krve, kde se krevní skupina matky určuje, aby se to ohlídalo u případného druhého těhotenství. Ať se přítelkyně zeptá svého gynekologa, vše jí vysvětlí.
Tak jí dokažte, že to není pravda .
Jak už psali ostatní, problém to není. Sama jsem A Rh negatvní a syn byl na první pokus, problém s otěhotněním absolutně žádný. Jestlipak v tom nebude něco jiného, nějak se mi nechce věřit, že by partnerka byla takhle neinformovaná. Jestli ona tím nezastírá to, že děti nechce, případně se vás nesnaží podvést tím, že děti mít nemůže, takže antikoncepce není nutná. Skupinu A má v České republice asi 45% obyvatel, tak praví Wikipedie.
Jak říkají ostatní, "nemůže otěhotnět" je nesmysl. Jakási smisl dává tvrzení "nesmí otěhotnět", ale ani to není čistá pravda. Jistě, je tu jisté riziko, jak píše například Jethro, a toto riziko se může zvyšovat s každým dalším těhotenstvím, ale i mé osobní zkušenosti říkají, že to riziko není nutně kritické.
Tak A - má moje dcera a má 3 zdravé děti. Záleží, po kom má dítě krev. Když po matce s mínusem, tak bez problémů. Když po otci s + , tak si to doktoři pohlídaj. Když se s tím dříve nic nedělalo, novorozenec prodělal žloutenku / neinfekční/. Teď jsou na to postupy. U prvního takového dítětě většinou se ani protilátky neprosadí a žloutenka nemusí být.Větší riziko je u dalších dětí, které mají po otci +. Každopádně to taková vzácnost není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.