Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Up a konec materske

Od: makyna111 odpovědí: 5 změna:

dobry den,potrebuji poradit konci mi materska dovolena dne 16,1,2013...kdy se mam registrovat na up?hned druhy den po skonceni materske a s ceho mi budou vypocitavat podporu?behem materske jsem pracovala budou mi pocitat podporu s materske nebo z posledniho zapoctaku a nevite kolik bych mela dosta vubec nevim jak to chodi nikdy jsem na up nebyla.dekuji za vsechny rady..

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Nejste-li zaměstnána, nečerpáte mateřskou (prvních 28 týdnů) ani rodičovskou dovolenou (max. do 3 let věku dítěte). Obojí je volno od zaměstnavatele na péči o dítě.

Můžete-li od 17. ledna nastoupit do zprostředkovaného zaměstnání (= máte-li zajištěno hlídání dítěte), můžete se 17. 1. zaregistrovat na ÚP (jde právo, nikoliv povinnost nezaměstnaných).

Nemáte-li zajištěno hlídání, můžete klidně zůstat dál doma, jenom byste si musela zajít na zdravotní pojišťovnu (s rodným listem dítěte) a doložit, že jste rodičem pečujícím celodenně o dítě. Zdravotní pojištění pak za Vás bude dále platil stát.

___ K podpoře: Podmínku pro přiznání podpory splníte započtením náhradní doby (péče o dítě), proto Vám bude podpora vypočtena z průměrné mzdy za 1. až 3. čtvrtletí 2012.

Průměrná mzda za 1. až 3. čtvrtletí 2012: 24.408 Kč Podpora: - první dva měsíce: 3.661 Kč (0,15 násobek) - další dva měsíce: 2.929 Kč (0,12 násobek) - a poslední měsíc: 2.685 Kč (0,11 násobek)

___ Základní informace k evidenci uchazečů najdete na portálu MPSV (Pozor: údaje o podpoře jsou z roku 2012):

Práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání

Více informací najdete v zákoně o zaměstnanosti

krkovicka*
hodnocení

0x
Následující den po narozeninách dítěte se registruje na Up(vím že paní mi něco říkala o dvou dnech(so-ne),když jsou narozeniny v patek,ale zřejmě tam bude 8denní lhůta,protože jsem přišla pozde ale ještě v termínu/jestliže se nevracite do zaměstnání.Je nutné předložit zápočtovy list a pro přiznání podpory i jakýsi dobropis kolik jste pobírala mzdu.To vám vydá účetní-bývalý zaměstnavatel.o podporu žádat nemusíte-to je svobodná volba.Z toho se to poté vypočítá výše podpory.Ostatní Vám již sdělí na Úřadu práce.Záleží taky jakou výpověď jste dostala,zda pro nadbytecnost-pak máte nárok na odstupné/jestliže výpověď dohodou nebo jste jí podala Vy pak s odstupnym nepocitejte.
iz*

Krkovičko, myslela jste to dobře, ale nemaťte prosím tazatelku.

Tazatelka nepřesně uvádí "mateřskou dovolenou". Nezmiňuje však zaměstnavatele ani návrat do zaměstnání po skončení RD.

Z toho soudím, že tazatelka nemá zaměstnavatele. Tzn., že nemohla čerpat rodičovskou dovolenou (= volno od zaměstnavatele na péči o dítě). Byla rodičem pečujícím celodenně o dítě a pobírajícím rodičovský příspěvek.

"Zápočtový list" je zastaralé označení potvrzení o zaměstnání.

Zaměstnavatel nevystavuje žádný dobropis, ale potvrzuje průměrný výdělek na tiskopisu, který tazatelka obdrží na ÚP. Rozhodným obdobím pro stanovení průměrného výdělku je předcházející kalendářní čtvrtletí. Kdyby tazatelčino zaměstnání končilo nyní, musel by zaměstnavatel zřejmě potvrdit výdělek pravděpodobný.

___ Nikdo není povinen se na ÚP evidovat, tzn., že tam není stanovena žádná lhůta. Evidence v databázi uchazečů o zaměstnání je právem nezaměstnaných (nikoliv jejich povinností) a smysl má pochopitelně pouze pro toho, kdo skutečně práci hledá.

Tazatelka však pro dítě nemá školku (zatím ani hlídání), takže nemůže do zaměstnání nastoupit. Proto by ji ÚP ani neměl zaevidovat.

Pokud ÚP tazatelku přesto zaeviduje, nebude se jí podpora počítat z průměrného výdělku z posledného zaměstnání, protože podmínku pro přiznání podpory splní započtením náhradní doby (péčí o dítě), která je jejím posledním "zaměstnáním".

Podpora tedy bude vypadat tak, jak uvádím výše.

doplněno 08.01.13 19:45:

PS: "Výpověď dohodou" neexistuje.

makyna111
hodnocení

dobry den,ano nemam zamestnavatele kdyz jsem nastoupila na materskou skoncila mi pracovni smlouva u stavajiciho zamestnavatele tudiz uz nemame spolu nic.od 1.3.2011 jsem zacala pri rodicaku pracovat mela jsem hlidani.31.05.2012 jsem musela dat sama vypoved,pani na hlidani onemocnila a od te doby jsem tedy na rodicovskem prispevku.pro dcerku jsem dneska sehnala skolku 17.1.2013 muze nastoupit taktedy muzu se prihlasit na up?a budou mi tedy pocitat podporu z rodicaku?omlouvam se ale ted mam v tom hokej.

iz*
Rodičovský příspěvek je sociální dávka. Z žádné dávky nelze počítat další dávku (podporu). Máte-li zajištěno hlídání, můžete se hned 17. ledna zaregistrovat na ÚP. V první odpovědi jsem rozvedla, proč se Vám bude podpora počítat z průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí 2012. Průměrná mzda za 1. až 3. čtvrtletí 2012: 24.408 Kč Podpora: - první dva měsíce: 3.661 Kč (0,15 násobek) - další dva měsíce: 2.929 Kč (0,12 násobek) - a poslední měsíc: 2.685 Kč (0,11 násobek) ___ Při registraci obdržíte výtisk práv a povinností uchazečů o zaměstnání a budete muset podepsat, že jste s nimi byla seznámena. Protože však nebudete mít dost času na jejich pročtení, doporučuji se s nimi seznámit předem, abyste se rovnou při registraci mohla zeptat na případné nejasnosti: Práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání doplněno 09.01.13 03:59: Oprava odkazu: Práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání doplněno 09.01.13 04:01:

Bohužel se mi stále nedaří vložit odkaz (nepodaří-li se mi to ani teď, zkopírujte níže uvedený text do adresního řádku prohlížeče nebo použijte první odkaz z první odpovědi):

portal.mpsv.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]