Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je med starý

Od: lilil odpovědí: 17 změna:

Koupila jsem u včelaře p. M. Krále květový med a ani né po 21 dnech je úplně zkrystalizovaný. To se mě ještě nestalo tak rychle a děti to nechtějí jíst? Čím to je? Prodal mě starý med, který předtím rozpustil? Znáte někdo tohoto medaře?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luha*
hodnocení

6x

Krystalizace není projevem stáří ani důkazem přidaného cukru. Spíše poukazuje na to že je kvalitní. Pokud ho chcete zkapalnit, tak ve vodní lázni o teplotě kolem 40 st.C

dary*
hodnocení

3x

Krystalizace je přirozený proces kdy se přeměňujou na složitější cukry. S kvalitou medu to nemá nic společného, takhle to maji i včely v zimě v úle. Včelař však ten med nepastoval, čili nepromíchal aby se krystalizaci zabránilo. Zkrystalizovaný med je tužší než pastovaný(promíchaný), ale nic mu nejni. Med se nikdy nerozpouští.

rostlin*
Tak na to pozor,nepřeměňuje sa na složitějši cukry. Je to jen přeměna skupenství,nikoliv povahy látky (medu). Med je tvořen právě jednoduchymi cukry a to fruktozou a glukozou. Právě proto je tak lehce stravitelný. Nemusíte ho cedit přes svá játra jako je tomu u sacharozy,bílého cukru,který se běžně užívá v jídlech. Poku dáte včelám bílý cukr,invertují si ho na jednoduché cukry,aby ho byly schopné strávit. Pokud v medu převažuje frukzoza,krystalizuje později. Pokud převažuje glukoza (řepkový,pampališkový,slunečnicový,...) tuhne dříve.

hodnocení

3x

Pokud Vám tohle vadí, tak nekupujte med, ale nějakou polskou chemicky vyrobenou náhražku. Je levnější a nezkrystalizuje nikdy.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, máte kvalitní med - více viz odkaz. Zdravím!

vcelarstvi.cz/...

sunset*
hodnocení

0x

Kupoval jsem do kvelbu med, s nejlepším rozborem z laboratoře, s oválem, z registrovaných včelstev atd. Ke včelaři jsem jezdil i pro všechno možné z medu, byl to velký znalec a profík. Ale i jeho med krystalizoval, takže se rozhodně nebojte.

liduli
hodnocení

0x

Dobrý den, bereme také od včelaře a ten med nezkrystalizuje vůbec a je pořád tekutý a zdá se mi i trochu řidší než normální med. Vrtá mi to hlavou, vím, že med musí zkrystalizovat po určité době. Při dalším nákupu se manžel pána na to ptal (nebyla jsem u toho) a ten mu to "nějak" vysvětloval. Chtěla bych vědět, čím to je ,že med nekrystalizuje,děkuji

rostlin*
Buď se jedna o med kde převažuje snuška s akátu,to pokud je světlý a nebo se jedná o medovicovou snůšku,to pokud toje med tmavý. A nebo s tím dělá psí kkusy.
liduli

Bude to asi nějak tak jak popisujete, je to včelařská farma, pán se zabývá výrobou jednodruhových medů a myslím, že nešidí, děkuji všem za odpovědi na mou otázku :)

hodnocení

0x

Brávala jsem med od včelaře, který byl dědečkem dítěte, kterého jsem měla ve školce. Do 14ti dní vždycky ztuhnul. ;) Ve školce kuchařky vždycky našlehaly máslo s medem a všichni byli spokojení. Děti nebyly ulepkané a máslo s medem udělalo takovou lehkou pomazánku. Na čerstvém chlebu to byla báseň.

rostlin*
hodnocení

0x
To je známka,že je naprosto OK a že se jedná o nektar z květů. Naopak,pokud v této době koupíte světlý med a je ještě v tekutém stavu,bylo s ním tepelně manipulováno.

lidus*
hodnocení

0x

Rozehřátý med vám už nikdy nezkrystalizuje, koupila jste klavitní med.

doplněno 11.10.15 12:58:

kvalitní

doplněno 11.10.15 13:34:

Vám snad rozpuštěný med někdy zkrystalizoval? Ač vím, že se to nedělá, klidně ho na perníky rozvařím a celý rok je tukutý.

rostlin*
Ale božínku! To není pravda!

Liduško-tím z něj ale uděláte jakoby obyčejný cukr!Přijde dle teploty při rozpouštění o to dobré a prospěšné v něm,ale předpokládám,že toto víte a rozehříváte při teplotách do 40°C!?

lidus*

Já vím ale na perníky ho prostě chci tekutý a ne ho pracně dlabat lžící. Pastovaný rovněž nezkrystalizuje ale ten nemám ráda.

rostlin*

Rozvaříte?! *ee* No tak to mu dáte pěkně pohulit. *smich* To by pak už asi neprošel ani hygienickými normami pro vysoké hodnoty HMF (Hydroximethylfurfural). Podle toho zjišťuje st. inspekce zda bylo s medem v prodeji tepelně manipulováno nad únosnou mez. :)

sebod*

A tak jestli ho Liduš má do těsta na perníky, tak mu to rozvaření neuškodí. Jinak je to ale barbarství, s tím souhlasím

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]