Je med starý

Od: Datum: 10.10.15 23:58 odpovědí: 17 změna: 18.10.15 18:10

Koupila jsem u včelaře p. M. Krále květový med a ani né po 21 dnech je úplně zkrystalizovaný. To se mě ještě nestalo tak rychle a děti to nechtějí jíst? Čím to je? Prodal mě starý med, který předtím rozpustil? Znáte někdo tohoto medaře?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: luha®
Datum: 11.10.15 00:08

Krystalizace není projevem stáří ani důkazem přidaného cukru. Spíše poukazuje na to že je kvalitní. Pokud ho chcete zkapalnit, tak ve vodní lázni o teplotě kolem 40 st.C

Ohodnoceno: 6x
 
Od: dary®
Datum: 11.10.15 00:08

Krystalizace je přirozený proces kdy se přeměňujou na složitější cukry. S kvalitou medu to nemá nic společného, takhle to maji i včely v zimě v úle. Včelař však ten med nepastoval, čili nepromíchal aby se krystalizaci zabránilo. Zkrystalizovaný med je tužší než pastovaný(promíchaný), ale nic mu nejni. Med se nikdy nerozpouští.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 11.10.15 11:12
Tak na to pozor,nepřeměňuje sa na složitějši cukry. Je to jen přeměna skupenství,nikoliv povahy látky (medu). Med je tvořen právě jednoduchymi cukry a to fruktozou a glukozou. Právě proto je tak lehce stravitelný. Nemusíte ho cedit přes svá játra jako je tomu u sacharozy,bílého cukru,který se běžně užívá v jídlech. Poku dáte včelám bílý cukr,invertují si ho na jednoduché cukry,aby ho byly schopné strávit. Pokud v medu převažuje frukzoza,krystalizuje později. Pokud převažuje glukoza (řepkový,pampališkový,slunečnicový,...) tuhne dříve.
Ohodnoceno: 1x
 
Od: ben®
Datum: 11.10.15 00:11
avatar

Dobrý den, máte kvalitní med - více viz odkaz. Zdravím!

http://www.vcelarstvi.cz/file…_2013/zkrystalmed-205x290.pdf

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 11.10.15 00:23

Kupoval jsem do kvelbu med, s nejlepším rozborem z laboratoře, s oválem, z registrovaných včelstev atd. Ke včelaři jsem jezdil i pro všechno možné z medu, byl to velký znalec a profík. Ale i jeho med krystalizoval, takže se rozhodně nebojte.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: liduli
Datum: 11.10.15 07:44

Dobrý den, bereme také od včelaře a ten med nezkrystalizuje vůbec a je pořád tekutý a zdá se mi i trochu řidší než normální med. Vrtá mi to hlavou, vím, že med musí zkrystalizovat po určité době. Při dalším nákupu se manžel pána na to ptal (nebyla jsem u toho) a ten mu to "nějak" vysvětloval. Chtěla bych vědět, čím to je ,že med nekrystalizuje,děkuji

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.10.15 10:49
Buď se jedna o med kde převažuje snuška s akátu,to pokud je světlý a nebo se jedná o medovicovou snůšku,to pokud toje med tmavý. A nebo s tím dělá psí kkusy.
Ohodnoceno: 1x
 
Od: liduli
Datum: 11.10.15 12:47

Bude to asi nějak tak jak popisujete, je to včelařská farma, pán se zabývá výrobou jednodruhových medů a myslím, že nešidí, děkuji všem za odpovědi na mou otázku

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.10.15 08:24
avatar

Brávala jsem med od včelaře, který byl dědečkem dítěte, kterého jsem měla ve školce. Do 14ti dní vždycky ztuhnul. ;) Ve školce kuchařky vždycky našlehaly máslo s medem a všichni byli spokojení. Děti nebyly ulepkané a máslo s medem udělalo takovou lehkou pomazánku. Na čerstvém chlebu to byla báseň.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.10.15 10:51
To je známka,že je naprosto OK a že se jedná o nektar z květů. Naopak,pokud v této době koupíte světlý med a je ještě v tekutém stavu,bylo s ním tepelně manipulováno.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.10.15 11:02

Pokud Vám tohle vadí, tak nekupujte med, ale nějakou polskou chemicky vyrobenou náhražku. Je levnější a nezkrystalizuje nikdy.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 11.10.15 12:11
avatar

Rozehřátý med vám už nikdy nezkrystalizuje, koupila jste klavitní med.

doplněno 11.10.15 12:58:

kvalitní

doplněno 11.10.15 13:34:

Vám snad rozpuštěný med někdy zkrystalizoval? Ač vím, že se to nedělá, klidně ho na perníky rozvařím a celý rok je tukutý.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 11.10.15 13:31
Ale božínku! To není pravda!
Ohodnoceno: 1x
 

 

Datum: 11.10.15 19:54
avatar

Liduško-tím z něj ale uděláte jakoby obyčejný cukr!Přijde dle teploty při rozpouštění o to dobré a prospěšné v něm,ale předpokládám,že toto víte a rozehříváte při teplotách do 40°C!?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 12.10.15 18:04
avatar

Já vím ale na perníky ho prostě chci tekutý a ne ho pracně dlabat lžící. Pastovaný rovněž nezkrystalizuje ale ten nemám ráda.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.15 14:00

Rozvaříte?! *ee* No tak to mu dáte pěkně pohulit. *smich* To by pak už asi neprošel ani hygienickými normami pro vysoké hodnoty HMF (Hydroximethylfurfural). Podle toho zjišťuje st. inspekce zda bylo s medem v prodeji tepelně manipulováno nad únosnou mez. :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.10.15 18:10

A tak jestli ho Liduš má do těsta na perníky, tak mu to rozvaření neuškodí. Jinak je to ale barbarství, s tím souhlasím

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

Poslední otázky Poradny nejen pro ženy
Nejnavštěvovanější otázky v rubrice

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.