Nejste přihlášen/a.
...už jste viděli tohle?nestačím se divit! stream.cz/... nakonec jsem pochopila,že v Polsku je nevyrábějí pro nás tajně,ale i posílají do obchodů"zmetky",takže až seřídí výrobní linku piškoty budou sice ošizené na kvalitě,ale možná už budou zase kulaté.No raději se poohlídnu po jiné značce,už jen z principu jak se firma chová k zákazníkům.
Značka Opavia a Orion jsou pro mě symboly naprostého úpadku původních značek a pohrdání zákazníky a to, co vyrábí teď je hnůj, jinak to říct nejde. Neustálé zmenšování balení, zmenšování množství kakaa (a náhražkou barvivo), náhrady kakaového másla za palmový tuk, to vše je pro mě a moji rodinu již několik let neakceptovatelné. Proto tyto značky a Danone nekupujeme, dělejte to taky tak. A to jsem tak miloval esíčka, koka, ledové kaštany, studentskou pečeť a spoustu dalších. Vyrostl jsem s nimi. Svými novými, ale dle nich tradičními, recepturami znásilňují a pošlapávají moje dětství a dospívání.
Ohledně země původu. Také se snažím nekupovat potravinu, kde není uveden výrobce nebo země původu. Ale někdy jsou vodítka. Např. původ EU, dle mých zkušeností, zpravidla znamená Polsko. Výrobci ví, že rádi kupujeme "naše" potraviny, proto by byli sami proti sobě, kdyby původ ČR zatajovali. Naproti tomu u Polska ví, že je vnímáno obecně hůře. Nebo pokud na potravině najdete vícejazyčný popis a je tam i Chorvatština (HR), zřejmě máte informačně vyhráno, tam země původu je uvedena, protože zřejmě v Chorvatsku musí ze zákona.
doplněno 07.10.15 13:39:abych se doplnil... palmový tuk je jedno z největších humusů současnosti. A bohužel není na výběr ani když nemá člověk vyloženě hluboko do kapsy. Zkuste třeba koupit ("tradiční") listové těsto bez palmového tuku. Onehdy jsem manželce dovezl domu pravé hořické trubičky, protože jsem jel okolo Hořic. No pochvaly jsem se doma nedočkal. Nevšiml jsem si, že jsou plné palmového tuku.
Kupoval jsem v Penny "Bystřickou pomazánku"- vyráběla se v Bystřici pod Hostýnem a byla celkem dobrá, takové levnější pomazánkové "máslo". Jenže asi před měsícem mě nějak nechutnala, bylo v ní "cosi", co mě padalo na jazyk a vústech nechávalo podivnou pachuť. Tak jsem se podíval na složení a ejhle - obsahuje palmový tuk a jiné rostlinné tuky , a výrobce taky jiný. Takže další výrobek, co si již nikdy nekoupím. V Tescu jsem koupil máslo "Tesco Value" - taky divná chuť, ale na složení jsem na jiné tuky nenarazil, výrobce Belgie, taky další šmejd, co si nekoupím, dneska jsem koukal, že ho o 10,-Kč zlevnili, aby se mohli další lidi nachytat. Už mě to začíná štvát, regály obchodů plní šmejdy plnými různých náhražek, když to lidi zjistí a přestanou kupovat, tak to zlevní, aby se toho zbavili. Přitom se kvalitní potraviny stále vyrábí, ale tyhle zlodějské řetězce je schválně neobjednávají, aby lidi nepoznali, že existuje lepší zboží a kupovali ty šmejdy ( např. cikorková káva "Karo"- v sáčku, vyrábí Kávoviny Pardubice, neplést s "Caro" v piksle, vyrábí se, ale řetězcích nekoupíte, musíte do Zdravé výživy ), mýdlový prací prášek "Jelen"(dříve Hanka)- dávám do automatky spolu s trochou sody na praní a prádlo hezky voní mýdlem, ne tím hnusným parfémem jako od Arielu, Persilu a podobných šmejdských prášků. Ale taky "Jelen" nekoupím v řetězcích, ale v malé drogerii. Myslím, že nastal čas, aby se začali otevírat normální české "sámošky", které nepatří do řetězců a které budou do regálů objednávat sice třeba o trochu dražší, ale dobré a kvalitní potraviny. Raději si koupím méně kvalitních potravin, než šmejdy, které nedají do těla žádné dobré a potřebné látky.
Také jsem vyrostl na čokoládě Margot. Před třemi léty jsem si ji koupil naposled a ta pachuť tuku (raději jsem ani nezjišťoval jakého) mě pronásleduje dodnes. Naučili jsme se sledovat složení výrobku a prostě chemický aušus bez původu nekupujeme. Jde to a někdy ani není potřeba bankrotovat. Ale chápu, že ne každý si může kvalitnější potraviny dovolit. Tlak na obchodníky funguje - viz. česnek, kdy se dal ještě nedávno sehnat jen Čínský.
Zdravím,
když už jste se zmínil o palmovém tuku.Chtěla jsem koupit vnoučkovi - 9. měsíců - mléčnou kaši. A ejhle ona obsahuje kokosový tuk, palmový olej ... bylo to v jednom řetězci. Tak jsem šla do lékárny v domnění, že tam bude bez exotických tuků. Nebyla, úplně stejné složení, jedno jaká značka.
Piškoty tak tvrdé, že se těžko rozmáčí i v ovocné přesnídávce.
Ano, snažím se vyhnout palmovému oleji co to jen lze. No a taky slunečnicovému, protože ten je taky spíš zdraví škodlivý, než prospěšný. Ale znamená to nekoupit si sušenku, dávat si pozor i na složení čokolády, vařit ze základních surovin a jíst co nejméně v jídelnách, restauracích atd. Zvýšený cholesterol mám od 25ti let, tlustá jsem nidky nebyla, ani plnoštíhlá, ani s pár kily navíc. Myslím, že zvýšený cholesterol mám právě díky slunečnicovému oleji používanému doma, roky jsem si myslela, že je kvalitní. A díky obědům v jídelně. Dokud jsem jedla doma, měla jsem cholesterol v normě. Tak uvidím, jestli změna jídelníčku něco zmůže.
V jednom článku jsem četl právě o hodnotách obsažených v olejích a doporučen byl (pokud už) řepkový. Lépe je se vyhnout příliš tučným jídlům, ale podle testů pomáhá výrazně snižovat cholesterol cibule a to především tepelně upravená (paradox), kdy má až 6x vyšší účinnost. My také v obchodě nekupujeme potraviny s obsahem palmového nebo kokosového oleje, na obědy v zaměstnání jsem rezignoval poté, co všechna jídla chutnala po glatamátu a byla silně přemaštěná. Dá se ale na podobné praktiky jako u Opavia či Hořických trubiček nebo Tatranek, kam se cpou ty nejlevnější a nejškodlivější suroviny reagovat a to "nekupovat je." Zdaleka se vyhýbám asijským restauracím a občerstvením typu giros či chemická houska s karbošem. Ale to si musí člověk srovnat sám u sebe a být alespoň trošku zásadový.
Mohla by jste sem dát nějaký odkaz na škodlivost slunečnicového oleje? Já nic nenašel. Na rozdíl od odkazů na škodlivost palmových tuků, kterých je hafo.
doplněno 11.10.15 19:57:salamos. Můj dotaz nebyl na Vás, ale o uroveň výše na pb.
Pokud by lidé přestali tyto šmejdy, a to není jen Opavia, to jsou i další, kupovat, určitě by se odpovědní zamysleli a přestali by s prasárnama typu náhražek. Pokud jsou ale na prvním místě ceny a lidé to kupují, byli by hloupí, aby to nevyráběli. Mně docela vyvedl z míry fakt, že vanilínový cukr k tomu aby měl to správné aroma využívá dehet z hnědého uhlí. Tak si prostě vanilkový cukr dělám sám a je s kupováným absolutně nesrovnatelný.
Dobrý den, no, tady vidíte, že slovo tradiční nemá pro tu firmu žádnou hodnotu.
Já jsem s touto firmou skoncoval (kvůli změnám chuti a výrazně větší tvrdosti i drobivosti jiného jejich výrobku) a kupuji od jiného výrobce. Udělejte to také, t.j.
vyberte si jiné piškoty a vyzkoušejte - možná ty levnější budou ty nejlepší. Zdravím!
doplněno 07.10.15 08:55:Myslím si, že Opavia k tomu přistoupila amatérsky nebo spíše s pocitem giganta a ať si zákazník políbí pr . . . Dětský piškot (tradiční) má být kulatý, ale i nekulatost bych jim snad toleroval. Proti výrobě v Polsku bych také nic neměl. Ale, prodávat výrobek, který není stejný a vydávat ho za ten původní, tak to je hnus. A Opavia už to dělá tradičně.
doplněno 07.10.15 11:48:No, on ten "obyčejný" řepkový olej má v podstatě stejné hodnoty jako "moderní" olej olivový.
Pouze cena je rozdílná, ale to je každého věc.
Na Streamu je video na toto téma v pořadu "A dost", kde výrobce (ač nerad) potvrdil, že přesunul výrobu do Polska (a safra, zese Polsko) a že při výrobě v novém závodě nedošlo k žádné změně, tedy, že receptura je stále stejná, jakožto i suroviny. Přitom i na obalu jsou rozdíly, tedy výrobce piškotů Opavia jednoduše lže a ani se u toho nečervená. Již asi přede dvěma léty jsem se snažil zjistit, kde jsou jednotlivé výrobku vyráběny, ale bohužel, tato informace je velmi střežená a odpověď zněla..."Máme sedm továren v různých zemích."Ale rada je velmi jednoduchá. Od momentu, kdy se na obalu neuvádí země původu, ale jen distributor nebo prodávající, tyto výrobky prostě zásadně nekupuji. Doporučuji : stream.cz/...
On je to začarovaný kruh.Lidé nemají peníze proto tyhle všechny výrobky kupují.Potom jsou takoví a myslím,že to je většina 40+ co vídí tradiční obal a už nečtou co v tom je.
Moje kamarádka mi kdysi řekla,že si nemůže s třema dětma dovolit indiánskou rýži jako já...ale proč?protože žila sama,otec dětí s nimi nežil a nebyl schopný ani posílat dostatečně velké alimenty.Kupuje dětem hotovky,místo aby jim něco upekla... a sobě pořád nové hadříky u vietnamců.Kvalita jídla je prostě na posledním místě.
Jiná kamarádka s dětmi sice chlapa má,ale nechce se mu v práci"růst".Jen nadává,ale najít si lepší práci nebo si zlepšovat kvalifikaci se mu nechce!(...a takových kolem 30-tky znám víc)Takže ona musí hospodařit s tím co on vydělá.Potom jsou zde staří lidé,někteří opravdu nemají peníze a pak jsou takoví,kteří místo aby si koupili kvalitní jídlo,tak to cpou "do slamníku" nebo šmejdům.
Je to o tom jaké kdo má hodnoty.Bohužel u většiny lidí je jídlo na posledním místě
Moje oblíbené Esíčka taky změnily chuť, barvu, vzhled. Chutná to už asi jen jako mouka s mlékem. Kakao je v tom asi jen namalované. Píšu to teprve teď protože, jsem kupovával poslední dobou od jiného výrobce a ten teď taky změnil recepturu a když jsem teda po delší době koupil od Opavie, tak to bylo ještě horší, no děs. Tohle jsou věci co člověk koupí jednou za čas, tak by neměli šetřit na kvalitě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.