Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hubnutí teenagera

Od: vlkouska odpovědí: 12 změna:

Zdravím,

viděla jsem podobný dotaz, jen já jsem na tom ještě hůř.

Mám 13 let. Měřím metr šedesátšest, vážím cca 90 kg, teda, vážila jsem tak když jsem se vážila naposledy, momentálně na váhu raději ani nelezu a snažím se jíst zdravěji a pravidelně, také cvičit častěji. Jsem už v extrémní obezitě, nejednou jsem to řešila se svým dětským lékařem, kde jsem byla odkázána na odborné lékaře, ale stejně jsem nic nezhubla. Už nevím jak to mám řešit, uvažovala jsem o tom že pojedu tam kde se děcka dávají na zhubnutí nebo na přibrání, aby byly tak akorát. Něco jsem si o tom i zjistila, protože spolužačka tam kdysi byla, ale zase opět přibrala.

Já ale už nevím,co s tím mám dělat, je sice pravda, že na 90 kg mi nikdo nikdy nehádal, teda krom toho že si pár škodoblibých dětí udělají srandu... ale nemyslí to vážně. Všichni říkájí, že vypadám tak na 70kg tak přikývnu a nechám to být. Jenže já nechci být počřád to vypasený prase na porážku, které ani nedostane občanku za dva roky.

Doktorka mi říkala, že mám sice o něco těžší kosti, ale to nic nemění na tom, že mám minimálně 30kg nadváhu.

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo z vás tady neřešil podobný problém. nebo vaše dítě, jak jste to řešili? jistě, tady to není odborné a musím zajít někde k doktorům, jenže těm jejich povídačkám... to si nemusím platit a najdu to stejné na netu, jenže je problém v tom, že i když to nějakou dobu udržuji, stejně jsem ještě nezhubla ani gram!
Mohli byste mi prodit, co bych měla jíst, co omezit a jak asi by měl vypadat můj plán cvičení? Třeba já nevím, hodinu cvičit to a to... A poradit co je dobré a zaručení k hubnutí. Děkuji :) A ještě jedna věc, kolik bych přibližně měla hubnout po měsících? Vím, že to nebude trvat týden a hle, 30 kilo dole, vím, že to bude na dlouhou trať, několik měsíců, možná i roků, a pak se udržovat... Děkuji za osvědčené rady a prosím, mějte na paměti, že diety držet nebudu, pořád jsem ve vývinu :D

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

Stejná odpověď jako pro tazatelku Zuzku ale pokud jste to řešila s lékařkou a endokrynologem, pokud vám udělali test např. na štítnou žlázu, cukrovku, funkci podvěsku mozkového a nevím co ještě a nezjistili žádnou nemoc, tak nevím. Zkuste napsat jak vypadá váš jídelníček a denní program, třeba někdo poradí. Dcera od kamarádky v té hubnoucí ozdravovně byla, zhubla ale jelikož doma už nedodržovala pravidla, přibrala. Hlavně to nehroťte aťˇnesklouznete k nějaké poruše stravování (bulimie, anorexie) i tlustí lidé jsou fajn lidi

uska*
hodnocení

0x

I když jsi ve vývinu nemusíš se cpát sladkým, colou a baštit hambáče. . To k vývoji nepotřebuješ. Z něčeho ty kila navíc máš .Na čem ještě ujíždíš?

Zační ihed zítra pěkně pomaloučku - ráno vstaň o hodinu dříve, obleč se a běž na 45 minut běhat (nééé chodit), osprchni se a tím bude začínat tvůj den. To samé běhání uskutečni odpoledne. Kup si krokoměr, bude tě to lépe bavit.

Napiš sem tvůj jídelníček. Zbytek ti poradí ostatní.

doplněno 30.09.15 21:28:

Takže stačí mít ty hodiny denně pohyb a dodržovat pravidelnou stravu. Zdravou?

Tý brďo, já se po tvém jídelníčku divím, že nemáš metrák.Všechno sladké vynech, pij vodu, čaj (hořký), dopolední svačina ovoce, den dopředu si nachystej plnou krabičku zeleniny od mrkve po xxxx a tu pojídej přes den a místo odpoledních rohlíků. V tvém věku bys již mohla umět vařit, takže když mamka udělá nějaké tučné jídlo, tak si uvař, třeba změň jen přílohu k masu. Důležité je vědět co budeš zítra jíst a nachystat si předem, co lze.

pb®
Nejsem si jistá, jestli pro vyvíjející se kostru, která dostává zabrat nadváhou i tak, je běh dobré řešení. Nejdřív radikálně změnit jídelníček, zvolit pohyb, který nehuntuje klouby a pak teprve běhání.

vlkouska
hodnocení

uji. No, žádnou nemoc nemám, teď když jsem se k tomu vracela, tak jsem vlastně skoro nikdy nedodržovala nic přesně.

Můj denní jídelníček nejsou hambáče a kola, ale sladká voda ( no, skoro jako kola, ale tolik cukrůto nemá, prostě bublinková voda ze šťávou) kousek sladkého, tyčinka, nebo tři čtverečky čokolády atd... Snídani mám jak kdy... někdy lupínky, někdy vajíčka, někdy chleba. Svačina, to mám kousek ovoce a chleba nebo rohlík housku... (podle toho co mamka nachystá) oběd, to co je ve škole, nebo co mamka uvaří, hodněkrát jsme mluvili o změně stravování, ale pokaždé bylo místo zdravého jídla tučné omáčky, knedlíky, nebo něco jinýho... Další svačina to je zase něco sladkého a chleba nebo rohlík. Večeře, opět chleba nebo rohlík, nebo to, co jsem si nesnědla na oběd, tak jsem si něco nechala na večeři.

Ano, hrozně blbý jídelníček, zítra ho změním. běhat ven asi v pět hodin nepůjdu, ale když vstnu o tu hod nebo půl. hod. dřív, tak si zacvičím a běhat půjdu na běhacím pásu až příjdu ze školy.

Takže stačí mít ty hodiny denně pohyb a dodržovat pravidelnou stravu. Zdravou?

iz*
hodnocení

0x

Ve svém věku by ses neměla snažit zhubnout sama za pomoci rad z internetu.

Každý se ti sice budeme snažit poradit to nejlepší,

ale nikdo z nás tebe, tvůj zdravotní stav ani tvou neznáme.

V průběhu zubnutí bys měla být pod pravidelným dohledem lékaře.

Pokud ti tvůj stávající lékař nepomáhá, nebo pokud k němu nemáš důvěru,

můžeš jej změnit (změnu bys musela řešit s rodiči).

___

Sladké pití nahraď vodou z kohoutku (je lepší než kupovaná balená). Zpočátku ti bude připadat bez chuti, ale za pár dnů si na ni zvykneš. Případně si ji můžeš ochutit citrónem a/nebo mátou. Dále můžeš pít zelený i černý neslazený čaj (tzv. "ovocné" nedoporučuji, je v nich na můj vkus moc "chemie").

Z jídelníčku vynech sladké tyčinky a další sladkosti. Občas (ne každý den) si můžeš dát kousek dobré čokolády (minimálně 60 % – ale radši více – kakaa). Kdybys vynechala všechny sladkosti, nevydržíš u toho a dobrá čiokoláda je podle mne lepší než různé tyčinky.

V tvém jídelníčku mi chybí jogurty, sýry, tvaroh, kefír, podmáslí (mléčné výrobky) a čerstvá zelenina. Zkus si namíchat např. mísu hlávkového salátu s rajčaty, okurkou, případně kouskem papriky bez zálivky, zeleninu můžeš trochu osolit a smíchat s bílým tzv. "selským" jogurtem. Ujídej v průběhu dne, večer si dej k večeři jenom salát. Jogurt použij živý plnotučný. Hlavně se nenech nachytat na různé nízkotučné výrobky. Je lepší sníst méně chutného jogurtu, sýra, tvarohu,... než se cpát nízkotučnými výrobky bez chuti. Jídlo ti musí i při hubnutí chutnat, jinak u něj nevydržíš.

Souhlasím, že bys neměla držet žádnou dietu. Měla bys celkově změnit způsob stravování (měla bys u něj zůstat i po zhubnutí) a styl života – zařadit více pohybu. Chápu, že se ti nechce chodit běhat v pět hodin ráno, tak si ráno alespoň zacvič. Odpoledne by ale podle mne bylo lepší jít si zaběhat ven – nemůžeš třeba na školní hřiště? Dobrá je i jízda na kole/bruslích, plavání, ...

Opakuji: v průběhu hubnutí by tě měl sledovat lékař.

vlkouska

Děkuji za radu :)

Hmm k tomu školnímu hřišti, právě se staví nové a na veřejnosti moc být nechci, možná tak běhání zahrady...

uska*

Neblázni, chceš hubnout pro sebe a nebo pro veřejnost? Ba naopak, lidé si řeknou, že jsi fajn holka a chceš běháním po venku něco se svými špeky udělat.

Když jsi na veřejnosti kynula, to ti nevadilo? Šupky dupky do kecec a jdi na to. Venku tě to bude i více bavit. Uvidíš, že první týden uběhneš např. k velkému stromu a budeš dýchat jak lokomotiva, druhý týden třeba o x metrů dále a hned budeš vidět, že se zlepšuješ. Neřeš ostaní lidi, ale sebe. Běhat na pásu je otrava.

doplněno 01.10.15 18:58:

Dotaz jsi zadávala včera touto dobou. Kolik máš naběháno? Jak dlouho jsi cvičila?Co jsi dnes snědla zakázaného?

vlkouska
hodnocení

Já byla celý život při těle, teda někdy od 4 roku jsem přirala a pak už jsem jen kynula a kynula, nejdříve méně ale pak více...

lidus*

A co rodiče, prarodiče? Nemůžu měřit 180cm když rodiče mají s bídou 160cm, chápeš?

honda*
hodnocení

0x

Ahoj-mohu ti tykat?Beru to,jako ano.jak moc se hýbeš?Jsi mladá-máš výhodu,že i kdybys zhubla o polovinu,kůže ti nebude viset okolo těla-ohavné-že?ale visí u starších zhubnuvších.Hlavně je blbost nejíst-jen jinak.Máš ráda zeleninu?Třeba mraženou,pytlíkovou.V mikrotroubě,nebo na pánvi,dva-tři pytlíky denně.A tak dvě tři vajíčka.Jo.kdyby jsi chtěla přibrat-hodně cvičit,ale ne na výdrž,jen silově,až začnou svaly bolet.Pak se cpát těstovinami,tvarohem,hovězím.A pohyb na hubnutí-opak silového.nejlepší běh-pokud tě nebolí kolena,nebo něco tak.Plavání je také prima-no,dvakrát déle,než běh,a pokud ta voda nebude dost teplá-budeš mít všude na těle izolační vrsvičku tuku-ale,na holkách vypadá ta izolace pěkně-pokud jí není zu fiel.4au-čau-Čau-vyšlo na potřetí-nejde mi mazat-zaseklo se-nevím.

sunset*
hodnocení

0x

Holka, ani nevíš, jak ti rozumím. Sám jsem taky byl jako dítě pěkná kulička a bojuju s tím doteď.

Rozhodně nezačni z ničeho nic běhat, jak tu někdo nesmyslně radí. S touhle nadváhou akorát padneš na držku a za pár tejdnů si zničíš klouby. Mně pomohly dvě věci - tabulka nutričních hodnot jídel (aby sis uvědomila, co škodí a co je v klidu) a klidné dlouhé procházky. Jeden můj doktor mi tvrdil, že tuky začíná tělo spalovat až po hodině ne-intenzivního pohybu, tj. takového, aby ses u toho nezpotila.

Ty se musíš přeprogramovat. Doslova. A měj u toho na paměti, že čím větší cíl máme, tím větší oklika k němu vede. Nejde to vzít tak, že něco asolutně musíš a absolutně vynechat třeba sladké. Ne. Každý den to chce o maličko něco změnit a hlavně si dělat radost těch prvních pár dní. Vezmi si nutriční tabulky a vysleduj si, co je moc a co si můžeš dát. Vyzkoušej sama si vařit! Člověk má z rodiny spoustu špatných návyků, já jsem se např. naučil ke každýmu jídlu udělat dobrej salát. Dneska si klidně k jídlu dám salát jako hlavní jídlo, s kusem kuřete superduper. Klíčové podle mě je zapojit do jídla zeleninu (v libovolném množství) a umět ji udělat tak, aby ti chutnala. Nebát se koření! Česká kuchyně bohužel smrskla zeleninu na depresivní kus čínskýho salátu, naštorc uřízlou okurku a překrojený rajče, vše bez soli a pepře. Další věc je čas na jídlo. Chvilku klidu, nenechat se rušit, nehltat.

Taky není od věci sepsat si důvody, proč člověk hubne a ten nejdůležitější mít s sebou pořád na papírku napsanej.

Mimochodem - dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, že pouhé snížení příjmu kalorií (mně osobně) nepomůže. Prostě nemůžu sníst méně než nějaké to moje "chlapské" minimum, protože pak se večer probudím a vyžeru půl lednice. Takže jíst tak, abys neměla večer hlad. Na nesmysly typu "v 5 večer poslední suchárek a dál nic" jsem zapomněl, jím naposled 3 hodiny před usnutím (u mně v 9 večer) a holt musím zvýšit výdaj = každý den kus nějaké práce kolem baráku, odvézt 10 koleček štěrku a podobně. Nebo procházku. Nebo cokoli pohyblivého, vždycky do propocení trička. U toho mi pomáhalo heslo "Když nemůžeš, můžeš ještě 3x"

Na váhu taky nelez každý den, je to dost matoucí, je lepší vážit se jednou za týden a pokud se ručička nepohne dolů, nevadí, o to víc spadne při dalším vážení. A z dlouhodobého hlediska je lepší hubnout trvale půl kila měsíčně než nárazově kilo týdně.

Samozřejmě - to je můj přístup, na každého platí něco jiného. Ale základ je imho v tom, abys sama sebe pomalu odvrátila od špatných návyků. Držím palce.

pb®
hodnocení

0x

Za prvé vyřaď úplně sladké nápoje. Pij nejvíc vodu, čaj, vodu s citrónem, mátou atd. Tohle dělá hrozně moc a něco zhubneš pouhým omezením sladkého pití. Dál vynech sladkosti. Nemusíš se sladkého jídla vzdát úplně, ale sladké tyčinky jsou zlo bez nutričních hodnot. Zkus průmyslové sladkosti nahradit něčím zdravým.

Třeba já si dělám ovesné palačinky. Jen rozmixuju banán, vejce a najemno mleté ovesné vločky, a palačinku usmažím na olivovém oleji, nahoru dám borůvky. Banán je sladký dost, žádné další přislazování není potřeba. Je to sladké, přitom zdravé a náramně dobré. Nebo jáhly, další báječná potravina. Jen se povaří ve vodě, k tomu zase banán a nějaké sušené ovoce, třeba hrozinky nebo sušené švestky. Zase sladké jídlo a přitom zdravé a dobré. Když budeš pravidelně jíst kvalitní potraviny obsahující pomalé sacharidy, sníží se ti chuť na sladkosti.

Když už chceš něco sladkého, dopřej si čokoládu. Obyčejnou bez různých náplní a sušenek, to pak většinou obsahuje i palmový olej a to je další zlo vhodné jen na zvyšování chlesterolu. Ideální je čokoláda s co největším obsahem kakaa, ale ta ne každému chutná. Nicméně taková hořká čokoláda, když se kombinuje se šušenýma švestkama, to je taly lahůdka. Změnit jídelníček ze dne na den je těžké a pro tebe možná i nereálné, pokud doma vaří maminka a chodíš ve škole na obědy, ale to vynechání sladkostí udělá hodně, uvidíš. O zelenině a ovoci snad netřeba psát, to je notoricky známé, že se ho má jíst co nejvíc.

S cvičením to ze začátku nepřeháněj. Jsi ve vývinu, nemáš uzavřené růstové zóny na kostech, mohla by sis poškodit pohybový aparát. Vhodné je chůze, jízda na kole, plavání. Teď opravdu neběhej. Jsem jen o něco menší než ty a vím jak na mě působila velká váha na konci těhotenství, kdy jsem měla 71kg. A to jsem dospělý člověk, který už neroste. Ty máš ještě o nějakých 20kg víc, klouby dostávají zabrat už tak, běh by je mohl jen poškodit. Vhodná je chůze, kazdý den jdi na aspoň hodinovou procházku.

Co rodiče, jak ti jsou na tom s váhou? Nějak si nedovedu představit, že jsem sama štíhlá a sportující a nevadí mi obézní potomek a neřeším to. Nejspíš bude problém v celé rodině a to se pak jí zdravě těžko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]