Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Konopná mast-nějak se mi nepovedla

Od: nula odpovědí: 4 změna:

Pěkný večer, na zahradě mi vyrostla krásná rostlinka konopí (opravdu sama*smich*). Jelikož trpím na lupénku, rozhodl jsem se z ní udělat mast. Usušil jsem ji, nadrtil a nechal vylouhovat v lihu. Po měsíci jsem ji scedil. Nechal jsem rozpustit vazelínu a do ní "tekutinu" pomalu vléval. V pohodě se to spojilo ale teď po několika hodinách vidím, že navrchu je vazelína a na spodku tekutina. Kde jsem udělal chybu? Dá se to nějak spravit?

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

luha*
hodnocení

3x

Ahoj, účinné látky jsou rozpustné v tuku, proto stačí sušený podrcený materiál dát přímo do roztaveného tuku (cca 110 st.C), chvíli nechat *pražit*, dát zchladnout a druhý den roztavit a přecedit. Místo vazeliny z ropy je lepší použít ztužený pokrmový tuk (100%), má životnost dva roky. Ten váš výluh bych smíchal s roztaveným tukem a tuto směs bych nechal odpařit za stálého míchání na keramické pánvi. Tímto způsobem přejde výtažek do masti.

 

nnikdo
hodnocení

1x

Teda já nejsem nijak extra odborník, ale někde jsem četl, že THC je rozpustné v tucích, nikoliv v lihu. Ale můžu se plést.

 

hodnocení

0x
avatar wlezley

Pryskyřice konopí je rozpustná i v lihu, jen ten líh musí mít více jak 70%. Přebytek vody z lihu se usadil dole a mastnota plave na povrchu. Oddělit od sebe to půjde, jen mám obavu, že to je zbytečné. To co jste z konopí vylouhoval je nejspíš jen chlorofyl, to důležité tam ale není. Stačilo rozpustit vazelínu, do ní nasypat drť a počkat až se látky naváží na sebe, přecedit přes hadýrku a hotovo.

 

nula
hodnocení

Aha, fakt super *bum*tak skoro všude píšou, že se to má dát do lihu a nechat vyluhovat a ono je to vlastně špatně?!

Řídil jsem se tímto návodem, jen jsem místo sádla použil vazelínu.

- Do uzavírací nádoby nalijeme Alpu (nebo jiný líh) a po hladinu napěchujeme drceným konopím. Uzavřeme a uskladníme na chladném tmavém místě na 1-3 týdny (občas protřepeme). Po vylouhování přecedíme zelenou tekutinu.

- Zbylou část tekutiny můžeme použít jako tinkturu, resp. jako desinfekční přípravek.

- Na mírném ohni rozehřejem sádlo (cca 200-250g), do kterého postupně vléváme vylouhovanou tekutinu.

- Povařujeme v hrnku vloženém do většího hrnce s vroucí vodou, abychom mast nepřipálili.

-Na talířek několikrát ukápneme rozehřáté sádlo, necháme vychladnout, abychom zjistili hustotu.

- Pokud se zdá být hustota taková, jakou má mast mít, můžeme mast z hrnku přelít do připravených, čistých nádob (např. do krabiček od krémů nebo filmovek).

No nic, takže to vyhodím. Naštěstí se mi toho ještě trochu suší na půdě, tak to nadrtím a hodím rovnou do tuku. Že já jsem takový blbec, že se vždycky do něčeho takového pustím*smich* Díky za rady.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]