Nejste přihlášen/a.
Pěkný večer, na zahradě mi vyrostla krásná rostlinka konopí (opravdu sama). Jelikož trpím na lupénku, rozhodl jsem se z ní udělat mast. Usušil jsem ji, nadrtil a nechal vylouhovat v lihu. Po měsíci jsem ji scedil. Nechal jsem rozpustit vazelínu a do ní "tekutinu" pomalu vléval. V pohodě se to spojilo ale teď po několika hodinách vidím, že navrchu je vazelína a na spodku tekutina. Kde jsem udělal chybu? Dá se to nějak spravit?
Ahoj, účinné látky jsou rozpustné v tuku, proto stačí sušený podrcený materiál dát přímo do roztaveného tuku (cca 110 st.C), chvíli nechat *pražit*, dát zchladnout a druhý den roztavit a přecedit. Místo vazeliny z ropy je lepší použít ztužený pokrmový tuk (100%), má životnost dva roky. Ten váš výluh bych smíchal s roztaveným tukem a tuto směs bych nechal odpařit za stálého míchání na keramické pánvi. Tímto způsobem přejde výtažek do masti.
Pryskyřice konopí je rozpustná i v lihu, jen ten líh musí mít více jak 70%. Přebytek vody z lihu se usadil dole a mastnota plave na povrchu. Oddělit od sebe to půjde, jen mám obavu, že to je zbytečné. To co jste z konopí vylouhoval je nejspíš jen chlorofyl, to důležité tam ale není. Stačilo rozpustit vazelínu, do ní nasypat drť a počkat až se látky naváží na sebe, přecedit přes hadýrku a hotovo.
Aha, fakt super tak skoro všude píšou, že se to má dát do lihu a nechat vyluhovat a ono je to vlastně špatně?!
Řídil jsem se tímto návodem, jen jsem místo sádla použil vazelínu.
- Do uzavírací nádoby nalijeme Alpu (nebo jiný líh) a po hladinu napěchujeme drceným konopím. Uzavřeme a uskladníme na chladném tmavém místě na 1-3 týdny (občas protřepeme). Po vylouhování přecedíme zelenou tekutinu.
- Zbylou část tekutiny můžeme použít jako tinkturu, resp. jako desinfekční přípravek.
- Na mírném ohni rozehřejem sádlo (cca 200-250g), do kterého postupně vléváme vylouhovanou tekutinu.
- Povařujeme v hrnku vloženém do většího hrnce s vroucí vodou, abychom mast nepřipálili.
-Na talířek několikrát ukápneme rozehřáté sádlo, necháme vychladnout, abychom zjistili hustotu.
- Pokud se zdá být hustota taková, jakou má mast mít, můžeme mast z hrnku přelít do připravených, čistých nádob (např. do krabiček od krémů nebo filmovek).
No nic, takže to vyhodím. Naštěstí se mi toho ještě trochu suší na půdě, tak to nadrtím a hodím rovnou do tuku. Že já jsem takový blbec, že se vždycky do něčeho takového pustím Díky za rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.