Chleba s prdopem?

Od: Datum: 18.09.15 07:59 odpovědí: 8 změna: 20.09.15 19:21
avatar

Včera jsem na nějakém kuchařském programu viděla Ira, který dával recept na pečení chleba. Místo kvasnic použil prášek do pečiva. Dal hrubou mouku, ale nezdálo se mi to, protože se sypala a chovala se jinak, než hrubá mouka. Přišlo mi to jako polohrubá. Do ní vmíchal lžičku prdopu a zalil podmáslím. Pravil, že lze použít i zakysanou smetanu. Říkal, že se nemá příliš hníst, jen spojit. Udělal kulatý bochníček, který upravoval tak, že shrnoval sezhora těsto dolů, pod něho. Měl takovou jako kouli. Tu na čtyřech místech rozříznul skoro dopradtřed a téměř k plechu. Dal ihned do trouby. Bochánek nabýval tak, že to byly 4 koule spojené uprostřed. Chleba vypadal skvěle! ;) Znáte to někdo? Kolik mouky a kolik podmáslí? On neřekl, ale nasypal ze sáčku, nalil z větší sklenice a prdop nasypal lžičkou z krabičky. Tak si myslím, že za pokus by to stálo. :-D On potom ještě dělal na pánvi nějakou hmotu se spoustou sýra, kterou na krajíčky navrstvil a dal do trouby zapéci.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 18.09.15 08:13
avatar

Dobrý den, ten recept Vám napíše (nebo najde) někdo jiný. Ale, podmáslový chléb se prodával v našem kraji už před rokem 1989 a byl to jediný balený chléb v té době - byl v igelitovém sáčku s potiskem. A byl výborný, vláčný i takto dlouho vydržel. Takže, dobré to je. Zdravím!

doplněno 18.09.15 08:21:

http://www.receptnajidlo.cz/podm%C3%A1slov%C3%BD+chl%C3%A9b+ii.+recept

doplněno 18.09.15 10:33:

babkazov - já bych použití kvasnic, sody nebo toho prášku do pečiva při konzumaci chleba zřejmě nepoznal (kdybych tu informaci neměl). Ale, třeba je to s "prdopem" úžasnější nebo nějak jinak a lépe stravitelnější.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.15 09:42
avatar

Mám doma knihu o pečení chleba (Eric Treuille: Chléb). Je tam recept na irský chléb se sodou i obrázek odpovídající vašemu popisu.

250 g hladké (trochu nechat na posypání), 250 celozrnné, 1 lžička sody bicarbony, 1 lžička soli, 30 g másla 300 ml podmáslí.

Mouky, sodu, sůl v míse smíchat, prsty do toho promnout máslo. Do důlku podmáslí, pak vařečkou zpracovat drobenkové těsto. Pak na vál 3 minuty hníst, až je to hladké, hedvábné, pružné. Vytvarovat placku cca 15 cm průměr, tlustou 5 cm. Posypat moukou, 2 zářezy do kříže, hluboké 2 cm. Pečení v předehřáté trubě 35 min při 200 st. C, dokud poklep na spodní stranu nezní dutě. V poznámce - podmáslí lze nahradit jinými kysanými výrobky.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.15 10:08
avatar

Bimbam, jojo, to bude ono, včetně toho rozříznutí bochníku z těsta. Máslo tam nedával, ale chvilku jsem koukla jinam, na Dorku, která mi odnášela bačkoru a pak stála lahvička oleje vedle válu. Možná, že to vymyslel tak. Moc vám děkuji. *pusa*

Bene, jojo já kupuji podmáslový chleba, je dlouho měkký. Ale všude do těchle chlebů se dávají kvasnice. A ten Ir použil prdop nebo sodu. Ale děkuji, jste zlatý *pusa*

Od: pb®
Datum: 18.09.15 10:48
Jo jo, všude se do chleba dávají kvasnice a všude chleba dříve zplesniví než ztvrdne. Proto jsem se naučila péct kváskový chléb a pro sebe si ho peču jen z žitné mouky a přidávám ovesné vločky. Zdravější pečivo nekoupím a když, tak se nedoplatím. A přitom je to tak jednoduché, jen mouka, voda, sůl a kmín. Tenhle chléb nezplesniví snad nikdy a měkký mi vydrží na lince týden. Kvásek se mi podařilo založit hned napoprvé a peču z něj už čtvrt roku.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.15 12:10

Můžu poprosit o postup jakým jste kvásek zakládala? Peču chleba s normálními kvasnicemi a v poslední době je nějaký horší. Nemám pekárnu, peču normální bochník v troubě a vždycky vydržel ten týden a teď je po třech dnech sice chuťově stále dobrý, ale tuhý. Ráda bych to zkusila s kváskem.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pb®
Datum: 18.09.15 13:13

Návod jsem našla na stránkách http://www.kvaskovychleb.cz, ale takhle vědecky jsem to nebrala. Začínala jsem s 50g žitné mouky, to kdyby se nepovedlo, při krmení kvásku jsem pak už jen přidávala takové množství mouky, aby mělo těsto vyhovující konzistenci. Ani při pečení chleba mouku neodvažuju, na to jsem moc líná . Vyndám kvásek z lednice, přeliju do mísy, přidám mouku a vodu, počkám až vykyne, což může být podle teploty pár hodin ale i den, čím vyšší teplota, tím lépe to kyne. Pak trochu kvásku odleju zpět do sklenice a uchovám v ledničce pro další pečení. Do většiny kvásku zamíchám mouku a jemně mleté ovesné vločky, asi lžíci soli a lžíci drceného kmínu, uhnětu těsto na požadovanou konzistenci, uplácám bochník a peču v normální elektrické troubě. prvních 20min na 200°C, pak 40min na 180°c. Chleba peču týden co týden asi čtvrt roku a vždy se povedl. Občas přidám i mouku na pečení chleba, třeba když jí měli v akci. S přídavkem pšeničné mouky je chléb světlejší a podobá se více tomu, co známe z obchodu, ale převážně pežu jen chléb z žitné mouky s ovesnýmu vločkami bez přídavku mouky pšeničné. když už se s tím dělám, proč si to kazit pšenicí. Horkovzduch se mi neosvědčil, je třeba snížit teplotu, protože peče rychleji a přijde mi, že chleba zbytečně vysušuje.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.15 16:29
avatar

pb, páááni, to je obdivuhodné! *palec*Pekla jsem chleba, když nás byla plná chalupa. Teď, když cokoliv upeču, rozdám a když mladí nepříjdou a já jim nemohu dát, pak to skončí v mrazáku. Ale nezapomenu na to, to ne! Po kouscíchj vytahuji k odpolední kávě. Tenhle chleba se sodou nebo prdopem, ten mě zaujal svou jednoduchostí.

Datum: 20.09.15 19:21

Děkuji za návod, zkusím

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.