Nejste přihlášen/a.
Zkusím to maximálně zkrátit. Přítelkyni mojí mámy našli v děloze myom, půl roku chodila na kontroly, půl roku jí tvrdili, že musí počkat, jestli to poroste nebo ne, ona půl roku žila v hrůze, že má rakovinu a po půl roce jí to odoperovali a sdělili jí, že to nic nebylo. Já jsem při cvičení zjistila, že mám bouli na břiše, v pátek jsem oběhla všechny doktory, v pondělí mě operovali a zjistili, že mám nezhoubný myom. ( to proběhlo před rokem ) Výsledek : tím, že jsem na gyndu nikdy nechodila, protože jediný doktor, kterého navštěvuji preventivně je zubař, jsem si ušetřila zbytečné nervy. A teď mě posílají sms, že jsem nebyla na kontrole a že se mám objednat. Kdybych tam chodila před tou operací, tak je ze mě uzlíček nervů, protože by mě vybláznili kdoví co tam mám. Takhle jsem si tím prosvištěla bez nerváků a bez následků. Děvčata jaké máte zkušenosti s našimi lékaři?
Já docházím na gynekologii pravidelně a taky mi tyhle návštěvy zachránily život. Včas objevili, diagnostikovali, odoperovali rakovinový nádorek a ozařováním a chemoterapií zlikvidovali v těle ukryté rakovinové buňky a já žiju. Včas, protože byl malý a zapouzdřený. Ještě nestihnul metastázovat. Myslíte si, že něco změníte, když se budete tvářit, jakože něco není?! Nebo že je lepší něco raději nevědět?! Jakože, když se o tom nebude vědět, nebude mluvit, nebude to?! To snad ne! Přece tak blbá nemůžete být!
Co na to říci? Tohle pohled mladého člověka, kterého trvale nic nebolí, který je zdravý, akorát to v hlavě nemá příliš srovnané. Se vší úctou, nesnažím se prudit. Jestli to tak vypadá, omlouvám se. Jen tohle říkám jako fakt. Ale k čemu pak tahle diskuze?
- myslím, že dnes máte právo cokoliv, co by se dotýkalo Vaší osobní svobody - odmítnout ! - proč byste měla chodit k jakémukoliv lékaři, když si můžete umřít svobodně a bez "nerváků"?
- i já jsem měla myom, i mně ho "hlídali" - ale nenapadlo mne, že bych měla mít rakovinu, rozhodně mne tím gynekolog nestrašil - a měl pravdu - byl nezhoubný.
doplněno 15.09.15 00:09:- a pokud jste byla na operaci - už za komoušů bylo obvyklé, že se pak chodilo na pravidelné prohlídky, ostatně ještě i dnes jsou preventivní prohlídky jednou ročně zdravotními pojišťovnami umožněny a ženy na ně sice nerady, ale dobrovolně chodí.
Nejsem děvče a na lékaře mám vlastní názor, nicméně v tomto případě je problém v tom, že přítelkyně vaší matky je hloupá slepice. A ten váš přístup také není dvakrát rozumný. Takových už bylo, jsou pod zemí, ale klidně tu ještě mohli mezi námi být. Moje žena má na děloze (a nejen tam) myomů několik, nic se s nimi nedělá, pouze se sledují. Na kontroly chodí pochopitelně pravidelně.
Kdo chce kam, pomožme mu tam. Příště to bude zhoubný nádor a protože nechodíte na preventivní prohlídky, bude pozdě na jakoukoli léčbu.
Jen vás prosím, pokud budete mít někdy nedejbože dceru, na prohlídky jí posílejte, protože to už není vaše zdraví, se kterým budete tak moc hazardovat.
A pokud by se mi stalo co přítelkyni vaší mámy, žádála bych názor jiného lékaře či trvala na okamžité histologii.
Zato ta rakovina jo. Asi znáte případ báječné české herečky a zpěvačky Laďky Kozderkové, která také nechodila na prevenci a podlehla rakovině děložního čípku. Následkem podceňování prevence umře ročně na tento typ rakoviny jen v ČR přes 300 žen. Dělejte jak myslíte, rozhodnout se musíte sama a následky svého rozhodnutí ponesete také jen vy. Nikdo Vás k preventivním prohlídkám nutit nemůže a nebude. Jediná situace, kdy chodit k lékaři je opravdu zbytečné, je v případě, že jste přeoperovaný transexuál nemající děložní čípek nebo panna, protože tento typ rakoviny se přenáší pohlavním stykem.
Tak pro začátek, myom je podle mě vždy nezhoubný, velikost se zjišťuje proto, aby něčemu nebránil nebo nepřekážel (např. při těhotenství). To že si nedokážete najít informace na internetu je smutné a je Váš problém, že nechodíte na prohlídky, každý má volbu. Já sice nechodím pravidelně jednou za rok, ale chodím tam a alespoň vím, že po gynekologické stránce jsem zdravá. To že nemáte myomy neznamená, že nemáte rakovinu děložního čípku, kterou bez gynekologa nezjistíte. Každý lékař je jiný (stejně jako normální lidé) a když vám nevyhovuje, jděte jinam. Teď už se neřeší kde bydlíte, takže si můžete vybrat z celé republiky.
No fajn, nezhoubný, tak proč ho tedy posílali na histologii? Já se nechci nějak dotknout žen, které na prevenci chodí, mě to prostě jenom přijde zbytečné. Když si vezmete kolik existuje smrtelných nemocí a s čím vším by měl člověk chodit na "preventivní prohlídky", tak strávím v čekárnách půl života a nakonec se někde rozvěsím na motorce. Já vím, že to zlehčuju, ale prostě si myslím, že se to dneska s těma prevencema přehání. Navíc fakt nemám o doktorech valné mínění. Když mě najdou někde zmasakrovanou na silnici, tak ano, všechna čest, to umí zachraňovat životy, ale když mají podle příznaků určit diagnozu, tak jsou v ...no, daleko dál, než v háji a v šípku.
conconi
- pokud to berete takhle, tak jsou i doktoři, kteří nejen, že neumí určit diagńozu, ale klidně vás léčí na jinou chorobu (dokud neumřete), uříznou vám zdravou končetinu, či orgán, nebo vás přímo "zabijí" - každou chvíli se nějaký takový případ někde diskutuje..
- musíte si holt vybrat, záleží jen na Vás, jestli a které prevence považujete za důležité - někteří lidé k lékařům chodí rádi a jiní musejí, ať chtějí, či ne. Já osobně chodím (naštěstí) jenom na gyndu a k zubaři - ani tam samozřejmě nemusím, ale chci. Buďte ráda, že jste zatím natolik zdravá, že můžete o lékařských prohlídkách a lékařích hovořit s takovým nadhledem a buďte ujištěna, že jsou jiní lidé naopak rádi, že na preventivní prohlídky chodit mohou (každej nepočítá s tím, že se vymlátí na motorce, nebo je něco přejede). Tak zdravím.
K zubaři na prevenčku chodím také, ale jinak je můj názor na doktory dost negativní. Podobných případů, jak píšete, je všude plno. Musím uznat, že naštěstí se to nikdy netýkalo mě, ale několik případů z rodiny bych s chutí dala do novin, kdybych na to nebyla moc líná. Už jenom fakt, že nejvyděšenější pacienti jsou právě doktoři, protože do té mašinerie vidí.
Ale dost negativních myšlenek. Venku je krásně, kocour otravuje, že chce pustit vodičku, musím posbírat rajčata a vůbec...díky všem za názory.
Proč histologie? Protože se může tkáň zvhrnout. Mi když vyňali nádorek tak plesali všichni, že to vypadá dobře. Když jsem šla vytáhnout stehy, pak už to bylo o něčem jiném, protože přišly výsledky z histologie. Celý nádorek byl negatívní, ale uprostřed bylo několik buněk a ty že byly pozitívní a navíc, hodně divoké. Tak to řekl doktor, ke kterému jsem se dostala, když jsem odešla s tí, že si stehy vytáhám sama, protože kecali o nějakém problému a neřekli pravdu. A jak jsem zkrotla! To si nedovedete představit. A jak jsem byla poslušná! To si pište!
Tohle je spíše názor puberťáka než rozumné vyzrálé ženy. Jednou jste měla kliku. Jak už tu někdo psal, ta Vaše boule, mohla být klidně i zhoubný nádor a pak byste si mohla rvát vlasy, že jste na tu prevenci nechodila a neodhalilo se to včas.
Existuje bohužel mnoho žen, které mají jinou zkušenost a preventivní gynekologická prohlídka, jim naštěstí zachránila život.
Těch preventivních prohlídek přece tolik není. Stačí zubař, gynekolog a pak mamograf nebo sono prsou a prefentivní vyšetření tlustého střeva - alespoň testem na přítomnost krve ve stolici. Nic co by se nedalo přežít a navíc kromě zubaře, toto vyšetření opravdu zachraňuje životy. Běžte se podívat na onkologii a tam jim zkuste prezentovat svůj názor o zbytečnosti preventivních prohlídek...
Přeji hodně zdraví.
Pravidelné prohlídky jsou výdobytkem naší doby, něco jako nadstandart oproti jiným zemím. Chrání naše zdraví. Naše společnost za léta od druhé světové války dokázala vychovat plno kvalitních lékařů, zřídit mnoho zdravotnických ordinací, po převratu si plno lékařů zřídilo soukromou praxi. A vše za cílem starat se o zdraví občanů. Podchytit včas těžké onemocnění je vždy levnější a pro pacienta méně náročnější, než když se na nemoc přijde pozdě. Omlouvám se za agitku.
Jinak je vždycky lepší foukat na studené, berte to jako prevenci, ale je to vaše zdraví, celý život můžete být zdravá a nic se nemusí stát.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že starší občanka již v důchodu, nežijící pohlavním životem nemusí na prohlídky chodit, tak z mé blízkosti jeden příběh. Paní nechodila několik let na prohlídky na gynekologii a když se tam po 15-20ti letech dostala, že má problém s krvácením, tak jí zjistili rakovinu celého ústrojí i močového. Kdyby chodila pravidelně, tak ji pomohli hned v začátku a bez bolestí. Takhle sice vše odoperovali, ale bylo pozdě a babi za několik měsíců odešla za neustálých problémů, bolestí, slabostí a kontrol stejně na nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.